Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hatszoros orosz bajnok, a válogatottal ötször olimpiai aranyérmes  Peter Szvidler veretlenül nyerte meg a Világkupát. Honfitársa, Alekszandr Griscsuk végzett a második helyen, de a harmadik helyezett, és húsz év után ismét a világbajnok-jelölti címet elnyerő ukrán Vaszilij Ivancsukot  is ünnepli a sakkvilág. A 42 esztendős nagymester feledni tudta a kieséses rendszerű versenyeken elszenvedett korábbi kudarcait, nehéz pillanatokban is össze tudta szedni magát, Ruszlan Ponomarjovot legyőzte a döntő párharcban. 

A Hanti-Manszijszkban tavaly megrendezett sakkolimpián Vaszilij Ivancsuk vezetésével az ukrán válogatott 2004 után másodszor is aranyérmes lett. Ivancsuk az éltáblán 10 partiból 8 pontot gyűjtött. A Hollandiában angol nyelven megjelenő New in Chess sakkmagazin 2010/7-es számának címlapján Ivancsuk fényképe látható, nem véletlen a szerkesztőség képaláírása: „A sakknak él napi 24 órában, az év 365 napján”.

Több mint húsz éve tartozik már a sakkvilág elitjéhez. Kortársai, de fiatalabbak is elveszítették már előkelő helyezéseiket, s mindenkit érdekel, hogy miként tudott sikerrel megbirkózni az újabb és újabb kihívásokkal, miként tette túl magát a csalódásokon.

-Még mindig megtartottam a sakk iránti nagy érdeklődésemet, ezt az érdeklődést a fanatizmus szintjén. Még megtalálom az érdekességét, hogy leüljek és elemezzek játszmákat, új megnyitásokat tanuljak és törekedjek arra, hogy még jobban megértsem ellenfeleim stílusának sajátosságait. Még hajt a vágy a küzdelemre, és talán az ambíció, hogy  még nem vagyok teljesen elégedett. Úgy érzem, hogy van bennem motiváció, hogy újra és újra készen álljak a komoly küzdelemre – válaszolt  Ivancsuk egy interjúban arra a kérdésre, hogy miként tud lépést tartani a fiatal titánokkal.

Az ukrán nagymester úgy ítélte meg, hogy pályafutása során a világbajnoki cím megszerzésének vágya túlzott nyomást jelentett számára, más versenyeken is zavarta a koncentrációban és aggályokat okozott. Úgy gondolja, hogy világbajnok lehet, de csak normális kvalifikáció versenyről. Akkor képes lesz felkészülni az oly nagy kihívást jelentő feladatra.

Vaszilij Ivancsuk kívánsága teljesült. A 2012 negyedik negyedévére tervezett 8 résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti körverseny győztese lesz az Anand-Gelfand világbajnoki döntő győztesének kihívója. A párharc vesztese mellett a Világkupa első három helyezettje (Szvidler, Griscsuk és Ivancsuk) mellett a 2011. júliusi és  a 2012. januári Élő-listáról hárman - a jelen állás szerint a norvég Magnus Carlsen, az örmény Levon Aronjan és az orosz Vlagyimir Kramnyik – játszhatnak. A nyolcadik helyet a versenyt megrendező ország kaphatja, de sakkozójának minimum 2700 Élő-pontjának kell lennie. Carlsent leszámítva a „hatos” nem éppen a legfiatalabb generáció tagja, az októberben 28. életévét betöltő Griscsuk a legfiatalabb a mezőnyben.

Ivancsuk pályafutásának legfontosabb versenyei, sikerei

Vaszilij Ivancsuk első nagy sikerét 1987-ben érte el, a junior világbajnokságon Viswanarthan Anand mögött lett ezüstérmes. 1988-ban tagja volt a Szalonikiben sakkolimpiát nyert szovjet  csapatnak. 1989-ben szárnyalását Linaresben folytatta, a 16-os kategóriájú tornán Anatolij Karpov előtt győzött. A luzerni sakkcsapat-világbajnokságon a nagy fölénnyel győztes szovjet válogatott legjobbja volt, 7 játszmából 6,5 pontot szerzett. A manilai zónaközi döntőn Borisz Gelfanddal holtversenyben első, és ezzel világbajnok-jelölt. A tilburgi szupertornán Gata Kamsky társaságában holtversenyben első. Újvidéken az olimpiai aranyérmes szovjet együttes éltáblása. Ivancsuk jól kezdte az 1991-es évet is. Világbajnok-jelölti páros mérkőzésen simán verte az izraeli Judaszint, négy győzelem után engedélyezett egy döntetlent ellenfelének. Pályafutása egyik kiemelkedő sikereként – Garri Kaszparovot is legyőzve -  másodszor lett első a sakkozás Wimbledonjában,  Linaresben.

Egy év múlva Dortmundban Kaszparovval holtversenyben első. A debreceni csapat Európa-bajnokságon már az ukrán válogatottal ezüstérmes. 1993-ban balsikert hozott számára a bieli zónaközi döntő, egy pillanatra sem volt igazi esélye a továbbjutásra. Vigasztalja, hogy a luzerni csapat-világbajnokságon az első táblán remekelt, a 8 partiból 6 pont, nem rajta múlott, hogy „csak” másodikok lettek az amerikai válogatott mögött.

1995-ben harmadszor is a linaresi rangos torna győztese. Rigában Kaszparov és Anand mögött harmadik, Novgorodban holtversenyben második, Horgenben Kaszparovot is legyőzve Kramnyikkal holtversenyben első, ismét egyenesben a szekere. Az 1996-os évet Wijk ann Zee-ben tornagyőzelemmel kezdi, Novgorodban második, Amszterdamban holtversenyben első. A jereváni sakkolimpián Ivancsuk vezérletével ezüstérmes az ukrán válogatott.

Az isztambuli sakkolimpián minden partit játszott, vezetésével az ukrán válogatott „elhalászta” előlünk a bronzérmet. Wijk aan Zee-ben kezdte a 2001-es évet is. Elégedett lehetett a Kramnyikkal osztott harmadik hellyel. Jerevánban fantasztikus bravúrral csapat-világbajnoki címet szerzett a válogatottal. A moszkvai vb-n egy sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb Ivancsuk kezdte meg a hosszú menetelést. December 13-án az elődöntő negyedik partijában sötéttel győzte le Anandot, letaszította a trónról és teljessé vált a „meglepetés”, a sakkozásnak ukrán világbajnoka lett. Moszkvában Ivancsuk a hat mérkőzésen összesen 20 játszmát játszott, nyolcat megnyert, 11 döntetlen mellett egyszer kapott ki.

A moszkvai döntő elvesztése, a sokadik elpuskázott lehetőség ismét „padlóra küldte”, nincs értékelhető sikere a 2004-es Eb-ig. Antalyiában vereséggel kezdte szereplését, majd eljutott a bajnoki címet eldöntő rapid meccsig, ahol legyőzte a boszniai Predrag Nikolicsot. A calviai sakkolimpián Ivancsuk igazi vezérevezősként olimpiai aranyéremig vezényelte a válogatottat, veretlenül 9,5 pontot szerzett 13 partijából.

A következő év szuperversenyeire a meghívások már nyáron eldőltek, későn jött a nagy siker, Ivancsukot egyetlen nagy viadalra sem hívták meg. A 2005. júliusi 1-től érvényes listán már ötödik volt 2752-vel, sokat versenyzett, de nem a világ legjobbjaival. Kiemelkedő sikerként győzött a Capablanca-emlékversenyen, holtversenyben harmadik volt a varsói Európa-bajnokságon.

2006-ban holtversenyben harmadik volt Wijk aan Ze-ben, gyengébben sakkozott Linaresben. A Capablanca emlékversenyen győzött, Foroszban második. 2007-ben „beugróként” jól kezdte a linaresi verseny mexikói félidejét, de az andalúziai városban már nem bírta a tempót. Ismét első Kubában, tornagyőztes Foroszban, montreali szereplése is teljes siker.  A csapat Európa-bajnokságon nem ment neki a játék, a moszkvai Tal-emlékversenyen is – 1-gyel végez, a villám-világbajnokságon azonban brillírozott, elsőként ért célba.

2008-ban fantasztikus eredményt ért el Szófiában, a tíz játszmából 8 ponttal első, másfél pontot vert Topalovra. A foroszi és a dortmundi tornán második. A moszkvai Tal-emlékversenyen egypontos előnnyel lett első. A Grand Slam-döntőn holtversenyben második. Igazi drámaként élte meg a világranglistán harmadik Vaszilij Ivancsuk a drezdai sakkolimpia utolsó fordulójában elszenvedett csúfos vereséget. Az ukrán együttes kálváriája nem ért véget az amerikai csapattal szemben eszenvedett 3,5-0,5-ös vesztéssel, Ivancsukot kisorsolták  doppingvizsgálatra, de a szinte eszét vesztő éltáblás ezen nem jelent meg, elérhetetlenné vált. Nehéz helyzetbe hozta a Nemzetközi Sakkszövetséget, hiszen vagy megsemmisíti az ukrán csapat minden eredményét és Ivancsukot kétéves eltiltással sújtja, vagy kivételt tesz, és ezzel vét a NOB doppingszabályzata ellen. Ivancsukot nagyon megviselte a bizonytalan helyzet,

Nankingban és Wijk aan Zee-ben pocsékul sakkozott, felmentésének hírére Linaresben remekelt, Alekszandr Griscsukkal holtversenyben végzett az élen. A nalcsiki GP-n ismét formán kívül játszott, Szófiában címvédőként utolsó lett. A júliusi Élő-listán csak 2703 pontja volt, de ismét rendezte sorait és megnyerte a báznai tornát. A GP-tornán Zsermukban nagyot küzdött, Fortuna is támogatta, elsőként zárta szereplését. Moszkvában fél ponttal megelőzte őt Vlagyimir Kramnyik. Wijk aan Zee-ben tőle szokatlan módon tíz partiban is remizett, a + 1-gyel aligha volt elégedett. Kubában sokadszor első és rapidtornák után következett a fényes diadallal zárult sakkolimpia. A gibraltári Tradewise nyílt tornán aratott szenzációs elsőséget,  a tíz partiból elért 9 pontja, a 2968-as performance-pontszám jól jellemzi fantasztikus teljesítményét. Havannában ismét első, a csapat-világbajnokságon bronzérmes a válogatottal.

A Világkupán Vaszilij Ivancsuk második volt a rajtlistán. Az egyik nagy esélyes, hogy dobogón végezzen, világbajnokjelölt legyen. A nagy kérdés az volt, hogy a korábbi kudarcokkal megbirkózik-e? Nem túlzás, hogy sakkrajongók milliói drukkoltak sikeréért. Nehéz pillanatokat élt át a legjobb 32 között az izraeli Emil Szutovszkijjal vívott párharcában. Világossal elvesztette az első partit, majd Szutovszkij nem tudta megtagadni önmagát, nyugodt játék helyett a bonyodalmakat kereste, Ivancsuk állta a próbát, kiegyenlített, majd a rájátszásban kettős győzelemmel jutott a nyolcaddöntőbe. A kínai Bu Xiangzhi ellen két döntetlen után ismét a rájátszásban diadalmaskodott.

Ivancsuk a negyeddöntőben az azeri Tejmur Radzsabov ellen is rájátszásra kényszerült. Látszólag könnyen megnyerte az első partit, de a második összecsapás során a korán tisztet áldozó Radzsabovval szemben gyengén védekezett. Az első raidpartiban Radzsabov világossal játszva nem tudta érvényesíteni minőségelőnyét. A rangidős ukrán sakkozó 120 lépéses csatában harcolta ki a döntetlent. A második ütközetben Ivancsuk remekül koncentrált, semmi esélyt nem adott 17 évvel fiatalabb ellenfelének.

Az elődöntőben két bevezető remi után Alekszandr Griscsukkal a csatája két 25-25 perces rapidpartival kezdődött, plusz 10-10 másodperccel lépésenként. Ivancsuk francia védelme kalandos partiban „léket kapott”, de a tíz perc szünet után elkezdődött a második összecsapásban Griscsuk korán már időhátrányba került a ritkább eltérésben. Ivancsuk robogott előre, minőségáldozattal került előnybe, válogathatott a nyerések között, a 42. lépésével mattképet hozott létre, Griscsuk kapitulált, Ivancsuk kiegyenlített.

Az újabb sorsolás is Griscsuknak kedvezett, világossal játszhatta az első 10 perces rapidpartit. Ivancsuk ismét a francia védelmet választotta, a 3.e5-ös változatban más irányt vett a játszma. Griscsuk gyors királyszárnyi akcióba kezdett, Az ukrán sakkozó került időhátrányba, mindketten játszhattak volna jobban is. Már a közvetítés sem bírta  a feszültséget, szakadozott a vonal. Griscsuk teljesen elvesztette a fonalat, Ivancsuk állása már-már nyerőesélyes, de ideje vészesen fogyott. Hihetetlen izgalmak. Ivancsuk először tisztet, majd a következő lépésben a bástyáját is elnézte. Griscsuk a reménytelennek tűnő állását megnyerte, ismét vezetést szerzett!

A szörnyű elnézések után Ivancsuknak 10 perce volt, hogy valahogy rendezze sorait. Ismét angol megnyitás, ezúttal másik változat, Griscsuk jobban játszotta a nyitást. Ivancsuk nem tehetett mást, erőltette a támadást, de Griscsuknak csak egy-két pontos lépést kellett húznia. Az ukrán nagymester már honfitársa, Ponomarjov elleni bronzmeccsére is gondolhatott. Griscsuk lépésismétléssel remizett, ami a döntőt és a világbajnok-jelöltséget biztosította számára. Szvidler elsőként gratulált sikeréhez, a két barát, elemzőtárs vívta a döntőt, az ukrán duó a harmadik világbajnok-jelölti címért csatázott.

Vajon hányan hitték, hogy Ivancsuk feledni tudja a nagy kihagyást, és honfitársával, Ruszlan Ponomarjovval szembeni, a világbajnok-jelölti címet eldöntő párharcában sem gondol a 2002-ben elvesztett FIDE világbajnoki döntőre?

Kedvező állását remire rontotta az első partiban, majd a második játszmában sötéttel már a megnyitáselméleti  párbajt megnyerve szerzett vezetést. Ivancsuk a harmadik és a negyedik összecsapás során gyaloghátránnyal is a remiért küzdött, Ruszlan Ponomarjov nem tudta anyagi előnyét győzelemig fokozni.

Vaszilij Ivancsuk útja a világbajnok-jelölti címig

 Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768) –Henry Robert Steel (dél-afrikai, 2362)  2 – 0

Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2659) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768)  0,5 - 1,5 (0 - 1, döntetlen)

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768) – Emil Szutovszkij (izraeli) 3 - 1 (0 - 1, 1 - 0, 1 - 0, 1 - 0)

Bu Xiangzhi (kínai, 2675) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768)  1 - 3 (döntetlen, döntetlen, 0 - 1, 0 - 1)

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768) –  Tejmur Radzsabov (azeri, 2744)  2,5 - 1,5 (1 - 0, 0 - 1, döntetlen) 

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2746) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768)  3,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 1 - 0, 0 - 1, 1 - 0, döntetlen)

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán 2764) 2,5 – 1,5 (döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen)

A korábbi elhibázott nagy lehetőségek

1991-ben Brüsszelben a legjobb nyolc között játszott világbajnok-jelölti párosmérkőzést Artur Juszupovval Az egyre nagyobb elvárásnak favoritként nem tudott megfelelni, 4-3-as vezetésnél elbukta a nyolcadik, a sakktörténelem egyik legizgalmasabb  játszmáját, majd a hosszabbításban már nem volt esélye.

1997-ben Groningenben, az első kieséses rendszerű világbajnokságon kiemeltként csak a második fordulóban kezdett, de rajtengedélyesre emlékeztető játékkal kikapott az amerikai Seirawantól. Újabb bizonyíték, hogy a tétmeccseket nem bírja...

Két év múlva a Las Vegas-i világbajnokságon ragyogó v sorsolása, a német Wahls és az orosz Sipov nem állhatta útját, de a legjobb 16 között a román Liviu-Dieter Nisipeanu ellen elvérzett. A tie-break során a 12. lépésben tisztet nézett el! 

2000-ben Újdelhiben ismét korai búcsúra kényszerült, a második körben az észt Jan Elveszttől kapott ki, ezúttal is a tie-break okozta vesztét. Idegességében, elkeseredettségében elhajítja a székét, nem győzött bocsánatot kérni viselkedéséért.

A következő vb-n az elődöntőben a címvédő Viswanathan Anandot győzte le, honfitársával, Ruszlan Ponomarjovval 2002 januárjában vívta a döntőt. A 32 éves Ivancsuk nem tudott megbirkózni a páros mérkőzés lélektani terhével, a vártnál jóval gyengébb teljesítményt nyújtott, a kritikus pillanatokban rendre hibázott. Ponomarjov villámgyőzelemmel indított, majd nem kis nehézség árán kiharcolta a döntetlent a második partiban. A harmadik összecsapás korrekt játék után fejeződött be döntetlennel, majd a negyedik játszma kölcsönös tévelygésekkel, elpuskázott esélyekkel fűszerezve lett remi. A világbajnoki cím sorsát az ötödik parti döntötte el, Ivancsuk sötéttel döntő fölénybe került, de egyetlen óvatlan királylépés elegendő volt, hogy Ponomarjov „kómában” levő tisztjei feléledjenek és a sorozatos hibákat kihasználva az ifjú titán még meg is nyerte az ütközetet.

2004-ben Tripoliban, a FIDE világbajnokságán az egyik fő esélyesként jegyzik, de az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov a rapid rájátszáson a legjobb 32 között mért rá csapást.

A 2005-ös Világkupán, Hanti-Manszijszkban ismét korán botlott, a bolgár világbajnok Veszelin Topalov ifjú szekundánsától, Ivan Cseparinovtól már a legjobb 64 között vereséget szenvedett. A későbbi eredmények sem alakultak számára kedvezően, hiába volt Élő-pontjait tekintve harmadik a tartalékok sorában, végül nem játszhatott a világbajnok-jelölti páros mérkőzéseken.

Két év múlva a Világkupán az első kiemelt, a világranglista második helyezettjeként játszott! A 32 között Nisipeanu volt ismét a végzete. A rossz emlékeken nem tudta túltenni magát. 2009-ben a 16 esztendős Fülöp-szigeteki Wesley So a második körben búcsúztatta.

Verőci Zsuzsa 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Hanti-Manszjszkban az orosz Peter Szvidler győzelmével ért véget a 128 résztvevős, kieséses rendszerű Világkupa. A rajtlistán kilencedik szentpétervári nagymester a döntő negyedik partijában érdekes csata után a 38. lépésben egyezett meg döntetlenben honfitársával, Alekszandr Griscsukkal, a 2,5-1,5-ös győzelemmel megnyerte a viadalt. Szvidler a 96 ezer eurós első díj mellé még 20 Élő-pontot is gyűjtött. Szép siker Griscsuk második helyezése. A harmadik világbajnok-jelölt címet az ukrán derbin Vaszilij Ivancsuk harcolta ki. A negyedik összecsapás során nehéz pozícióját döntetlenre mentette Ruszlan Ponomarjovval szemben, 2,5-1,5-re megnyerte a mérkőzést. A viadal honlapján (http://chess.ugrasport.com) remek videók, kommentárok, interjúk  tették élvezetessé a játszmák követését, tökéletes volt a szervezés. Jövőre a szibériai olajvárosban a kieséses rendszerű női sakkvilágbajnokságot rendezik meg. A sakk népszerűségét hűen mutatja, hogy az ugrai körzetben 16 ezer gyerek vesz részt a kötelező iskola sakkoktatásban.

Peter Szvidler remivel már célba érhetett, Alekszandr Griscsuk a szicíliai védelmet választotta, jelzés, hogy kész a harcra. Szvidler a 3.Fb5+ varira szavazott, a szokásos gyalogszerkezet jött létre, világos a sötét d6 gyalogot vette tűz alá. Némi meglepetést okozott, hogy a gyorsan játszó Szvidler ezúttal minden lépését alaposan meggondolt, időhátrányba került. Griscsuk  türelmesen várt, esélyt egy b6-b5, vagy d6-d5 lépéssel kaphatott volna.

Szvidler térelőnyre tett szert, négy gyalogja is a 4. soron, Griscsuk az ún. sündisznó állásban. Világos gondos előkészítés után meghúzta az e5-öt, majd az akciót tisztáldozattal folytatta. Szvidler végre világossal is sakkozik. Két összekötött szabadgyalogja robogott előre, Griscsuknak reménytelennek tűnő állása mellett csak másodpercei voltak. Szvidler nyerőesély helyett döntetlenhez vezető lebonyolítást választott, 2,5-1,5-ös győzelemmel megnyerte a negyedszer megrendezett, kieséses rendszerű Világkupát. Hazai pályán nagy sikert ért el az orosz sakkozás, a második helyen Alekszandr Griscsuk végzett, az ezüstérem világbajnok-jelöltséget jelent számára. A legjobb nyolc mezőnyében  három orosz sakkozó lehet, Szvidler és Griscsuk mellett Vlagyimir Kramnyik Élő-pontszámával kaphat indulási jogot.

Az ukrán derbin a harmadik világbajnok-jelölti cím volt a tét. A vezérindiai védelemben gyors vezércserét láttunk, Ruszlan Ponomarjov kis előnnyel is kiegyezett, jobb gyalogszerkezetre tett szert. Kis előnnyel játszotta a pozíciót, míg Vaszilij Ivancsuk türelmesen védekezett. Ponomarjov időzavarban jobban is játszhatott volna, újabb cserékkel könnyebbedett Ivancsuk helyzete, nagy csatában kiharcolta a végső győzelmét jelentő döntetlent, húsz év után ismét világbajnokjelölt lett!  

A döntő negyedik játszmája:

Peter Szvidler (orosz, 2739) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2746) döntetlen (Szicíliai védelem, 38)

A döntő végeredménye:

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2746) - Peter Szvidler (orosz, 2739) 1,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

A bronzmeccs negyedik játszmája:

Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2764) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768) döntetlen (Vezérindai védelem, 66)

A 3. helyért vívott párharc végeredménye:

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán 2764) 2,5 – 1,5 (döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen)

Peter Szvidler útja a győzelemig

Darcy Lima (brazil, 2493) – Peter Szvidler (orosz, 2739)  0,5 - 1,5 (döntetlen, 0 - 1)

Peter Szvidler (orosz, 2739) – Nguyen Ngoc Truong Son (vietnami, 2639)  4 - 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 - 0, 1 - 0)

Fabiano Caruana (olasz, 2711) - Peter Szvidler (orosz, 2739)  1 - 3 (döntetlen, döntetlen, 0 - 1, 0 - 1)

Peter Szvidler (orosz, 2739)  – Gata Kamsky (amerikai, 2741) 2 – 0

Peter Szvidler (orosz, 2739)  - Polgár Judit (magyar, 2699) 1,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0)

Peter Szvidler (orosz,  2739) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2764)  1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2746) - Peter Szvidler (orosz, 2739) 1,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Peter Szvidler 1976. június 17-én Szentpéterváron született. Óriási tehetségként 1994-ben már orosz bajnokságot nyert, sikerét még ötször ismételte meg, 1995-ben, 1998-ban, 2003-ban, 2008-ban és 2011-ben vehetett át bajnoki aranyérmet. Szvidler ötszörös olimpiai bajnok (1994, 1996, 1998, 2000, 2002). Elkápráztatta a sakkvilágot, amikor Garri Kaszparovot Tilburgban szenzációs játszmában legyőzve holtversenyben végzett az élen a világbajnokkal és Kramnyikkal 1997-ben. Az egyik titkos esélyesnek számított a groningeni világbajnokságon, de az angol  Michael Adams ellen a rapid rájátszásban a 16 között óriási csatában elvérzett.

1998-ban Dortmundban Kramnyikkal holtversenyben lett első. Az 1999-es Las Vegas-i vb-n meglepetésre már a 32 között kiesett, a macedón színekbe átigazolt bolgár Kirill Georgijev győzte le. A balsiker után egy év múlva Bielben fölényesen nyerte a hagyományos tornát. 2000-ben Újdelhiben ismét Adams állította pirosra a szemafort előtte, a rapid játszmák feszültségét ezúttal sem bírta. Egy év múlva Moszkvában visszavágott az angolnak a vereségért, öt döntetlen után a második villámpartiban győzte le. Szvidler az elődöntőig jutott, ahol a későbbi világbajnok ukrán Ruszlan Ponomarjovtól kapott ki 2,5-1,5-re. A 2004-es januári listán 2747 ponttal a negyedik helyre tornászta fel magát. A brissagói világbajnoki döntőben Kramnyik szekundánsa volt, a feladat, az izgalmak láthatóan megviselték, a januári Corus versenyen csak 11. lett. Dortmundban meglehetősen békésen sakkozva holtversenyben második, egyetlen győzelmét Lékó Péter ellen aratta.

A San Luis-i vb-n racionálisan sakkozott, gyorsan belátta, hogy Veszelin Topalovval nem tud lépést tartani miután a bolgár sakkozó megfogta őt a nyitásban. Az első félidő után Topalov mögött kétpontos hátrányban volt, de Anandot és Lékót egy ponttal megelőzte. Szvidler veretlenül játszotta végig a második kört, honfitársát, Alekszander Morozevicset legyőzte. Holtversenyben Ananddal a második helyen végzett, és ezzel jogot szerzett a mexikói világbajnoki döntőn való részvételre, ahol ötödikként zárta szereplését.  Peter Szvidler gyengén muzsikált a Grand Prix-sorozatban, az összesítésben csak a 15. lett

Az öt olimpiai aranyérem mellett Szvidler még két ezüstérmet is szerzett, 2004-ben és 2010-ben volt tagja az ukránok mögött második helyen végzett orosz válogatottnak. (2006-ban és 2008-ban az oroszok lemaradtak a dobogóról.) 1997-ben és 2005-ben játszott a csapat-világbajnokságon aranyérmes orosz csapatban, 2001-ben ezüstérmes volt az együttessel. Európa-bajnokságon 1997-ben, 2003-ban és 2007-ben aranyérmes, 2009-ben ezüstérmes a válogatottal.

Az orosz nagymester az ún. Fischer Random Chess világbajnoki címét 2003-ban Lékó Péter elleni 4,5-3,5-ös győzelemmel szerezte meg, az örmény Levon Aronyiannal szemben hasonló arányban védte meg titulusát. 2005-ben Mainzban Almási Zoltán volt a kihívója, az orosz nagymester szerencsésebb kézzel sakkozott, 5-3-ra nyert, majd ez év múlva Aronjan visszavágott a vereségéért.

Peter Szvidler a nagy honi konkurencia miatt riválisainál jóval kevesebb szuperversenyre kapott meghívást. Társai között nagy népserűségnek örvend, nem véletlen, hogy Kramnyik mellett Alekszandr Griscsuk is szekundánsnak kérte fel. A kazanyi világbajnok-jelölti meccseken Griscsuk az örmény Levon Aronjan mellett Kramyikot s legyőzte rájátszásban, majd a döntőben az izraeli Borisz Gelfandtól kapott ki.

Szvidler bámulatosan gyorsan számol, taktikailag nagyon erős, rendkívül képzett sakkozó, de nagy hibája, hogy a partijaira sokszor nem tud teljes erővel koncentrálni. Legendává vált, ahogy Anand ellen döntetlent ajánlott nyert állásban, vagy Kramnyikkal szemben elméleti remi végjátékban váratlanul kapitulált.

A szentpétervári nagymester a 2003 áprilisi Élő-listán lépte át a 2700 pontos határt. Legmagasabb pontszámát a 2006 januárin érte el, 2765-tel a negyedik volt a rangsorban. Pontszáma sokat hullámzott, 2008 januárban ötödikként rangsorolták 2763-mal, egy év múlva csak a 20. volt 2723-mal, majd feljött 2754-re, de 2010 novemberben csak a 23. helyen találtuk 2722-vel. A mélypontról ismét felfelé vezetett az útja, a Világkupán veretlenül menetelt előre, magabiztosan, jól játszott, végső sikere teljesen megérdemelt.

A Világkupán a + 2700 Élő-pontos nagymesterek közül a győztes Peter Szvidler nyert  a legtöbb pontot, a virtuális ranglistán + 20 ponttal hét helyezést is javított. Az amerikai Gata Kamsky sokat rontott helyezésén. Polgár Judit + 16 ponttal zárta a viadalt, Lékó Péter legjobb magyarként a 28. helyezett.

A virtuális ranglista:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2823

2. Viswanathan Anand (indiai) 2817

3. Levon Aronjan (örmény) 2808

4. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2791

5. Veszelin Topalov (bolgár) 2768

6. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 2767,6 (+2,6)

7. Tejmur Radzsabov (azeri) 2766,6 (+ 15,2)

8. Szergej Karjakin (orosz) 2762,6 (- 9,4)

9. Peter Szvidler (orosz) 2760 (+ 20)

10. Vugar Gasimov (azeri) 2754,4 (+ 1,4)

11. Hikaru Nakamura (amerikai) 2753

12. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2749,2 (- 7,8)

13. Borisz Gelfand (izraeli) 2746

14. Ruszlan Ponomarjov (ukrán) 2743,2 (- 14,8)

15. Gata Kamsky (amerikai) 2741,8 (- 14,2)

16. Sahriyar Mamedgyarov (azeri) 2740,6 (- 5,4)

17. Alekszandr Morozevics (orosz) 2734,4 (+ 0,4)

18. Wang Hao (kínai) 2733

19. Michael Adams (angol) 2732,6 (- 0,4)

20. Dmitrij Jakovenko (orosz) 2727,8 (+ 11,8)

...

28. Lékó Péter (magyar) 2718,4 (- 9,6)

31. Polgár Judit (magyar) 2717 (+ 16)

41. Almási Zoltán (magyar) 2707 (- 3)

45. Berkes Ferenc (magyar) 2703,4 (- 2,6)

 

Szvidler,P (2739) - Griscsuk,A (2746)
Szicíliai védelem [B51]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.Fb5+ Hd7 4.d4 cxd4 5.Vxd4 a6 6.Fe2 Hgf6 7.0-0 Vc7 8.c4 e6 9.b3 b6 10.Hc3 Fb7 11.Bd1 Fe7 12.h3 Bd8 13.Ve3 0-0 14.Fa3 Bfe8 15.Bac1 h6 16.b4 Bc8 17.Fb2 Vb8 18.Fd3 Hh7 19.He2 Fa8

 

 20.e5 Hg5

Alekszandr Griscsuk kockáztatott. 20...Fxf3 21.Vxf3 Hxe5 22.Fxh7+ Kxh7 23.Fxe5 dxe5 24.Vxf7 Bc7 25.Vh5 folytatás esélyeit kevesellte.

21.Hxg5 Fxg5 22.f4 Fe7 23.Fe4 Fxe4 24.Vxe4 Bed8 25.Hd4! Ff8

 

 

26.Hxe6! fxe6 27.exd6 Be8 28.Bc3 Va8 29.Vxa8 Bxa8

 

 

30.c5 bxc5 31.bxc5 Beb8 32.Fa3 Bd8 33.c6 Bac8

 

 

34.Fb2

Szvidler 34.Bb1 Kh7 35.Kh2 Kg6 36.Fb4 Hf6 37.d7 Hxd7 38.Fa5 Hb6 39.Bxb6 Bd5 40.Bxa6 változatban nyerőeséllyel játszhatott volna.

34...Hb8 35.c7 Bxd6 36.Bxd6 Fxd6 37.cxb8V Bxb8 38.Fc1 Bb4 és döntetlen

Ponomarjov,R (2764) - Ivancsuk,V (2768)
Vezérindiai védelem [E15]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 b6 4.g3 Fa6 5.Vb3 d5 6.cxd5 Vxd5 7.Hc3 Vxb3 8.axb3 Fb7 9.Fg2 a6 10.0-0 Hbd7 11.Fg5 Fd6 12.Bfc1 0-0 13.Hd2 Fxg2 14.Kxg2 Bfc8 15.Hce4 Ff8 16.Fxf6 gxf6 17.g4 c5 18.dxc5 Fxc5 19.Hf3 Kf8 20.b4 Fxb4 21.Bxa6 Fc5 22.Bca1 Bxa6 23.Bxa6 b5 24.Ba5 b4 25.Bb5 Fe7 26.b3 Bc7 27.Hd4 Kg7 28.f4 Ff8 29.e3 Kg6

 

30.h4 Kg7 31.Kf3 Fe7 32.Ke2 Hc5 33.Hd2 Hb7 34.Hc4 Hc5 35.Hd2 Hb7 36.He4 Hd6 37.Bc5 Bxc5 38.Hxc5

 

 

38...h5 39.gxh5 Kh6 40.Hc6 Ff8 41.Hxb4 Kxh5 42.Hc6 Kxh4 43.Kf3 Kh5 44.b4 Kg6 45.Hd7 Fh6 46.Ke2 e5 47.He7+ Kg7 48.Kf3 exf4 49.e4 Hb5 50.Kg4 f3 51.Hf5+ Kh8 52.Kxf3 Fd2 53.Hxf6 Fxb4 54.e5 Fc3 55.Ke4 Hc7 56.Hd7 Kh7 57.Kf4 Hd5+ 58.Ke4 Hc7 59.He7 Kg7 60.Kf5 Fb4 61.Hc6 Fa3 62.Hd4 He6 63.Hxe6+ fxe6+ 64.Kxe6 Fb2 65.Ke7 Fxe5 66.Hxe5 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Hanti-Manszijszkban a Világkupa négyjátszmás döntőjének harmadik partija, Alekszandr Griscsuk  és Peter Szvidler spanyol megnyitású küzdelme a 29. lépésben döntetlennel ért véget. Szvidler 2-1-re vezet, a hétfői negyedik partiban világossal játszik. A harmadik helyért folyó meccsen Vaszilij Ivancsukot fél pont választja el a világbajnok-jelölti címtől. A Grünfeld védelmű partiban gyaloghátrányos állását pontos védekezéssel döntetlenre mentette Ruszlan Ponomarjovval szemben. Ivancsuk a negyedik játszmában sötét lesz.

Egypontos vezetésének birtokában Peter Szvidler a spanyol megnyitásban a 3…Fc5-ös változat mellett döntött. Alekszandr Griscsuk már a 9. lépésnél hosszasan tűnődött, majd a 12. Hxd4 húzása után mindössze 17 perce maradt. Szvidler pontosan játszott, Griscsuk kezdeményezési kísérletét hatástalanította, a 29. lépésnél a nagymesterek döntetlenben egyeztek meg. A hétfői negyedik partiban a világossal játszó Szvidlernek a döntetlen is elegendő, hogy a Világkupa győztese legyen.

 

Peter Szvidler világossal játssza a sorsdöntő negyedik partit

Vaszilij Ivancsuk és Ruszlan Ponomarjov a Grünfeld védelemben vívta meg harmadik partiját. Az 1986-os Kaszparov-Karpov világbajnoki döntő 15. és 17. partijában is láttuk a folytatást, amelyben Anatolij Karpov másfél pontot szerzett. Ivancsuk a 14. lépésben mást húzott, majd a 20. lépésben újabb gyalogot áldozott. Ponomarjov egy gyalogot visszavesztett, a cserékkel négy gyalogja lett a hárommal szemben a királyszárnyon, huszárok és ellenkező színű futók mellett hosszasan manőverezett, de Ivancsuk higgadtan védekezett, 15 évvel fiatalabb honfitársával a 82. lépést követően egyezett meg döntetlenben, megőrizte egypontos vezetését. A negyedik játszmában remivel is világbajnokjelölt lenne.

A döntő harmadik játszmája:

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2746) - Peter Szvidler (orosz, 2739) döntetlen (Spanyol megnyitás, 29)

A döntő állása:

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2746) - Peter Szvidler (orosz, 2739) 1 – 2 (0 – 1, döntetlen, döntetlen)

A bronzmeccs harmadik játszmája:

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2764) döntetlen (Grünfeld védelem, 82)

A 3. helyért vívott párharc állása:

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2764) 2 – 1 (döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

Griscsuk,A (2746) - Szvidler,P (2739)
Spanyol megnyitás [C64]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Fc5 4.c3 Hf6 5.d4 exd4 6.e5 He4 7.0-0 d5 8.exd6 Hxd6 9.Be1+

Alekszandr Griscsuk hosszasan számolta a 9.Fxc6+ bxc6 10.Be1+ Fe6 11.cxd4 Fb6 12.He5 Hb5 13.Hxc6 Vd5 14.Hb4 Vc4 (14...Vxd4? 15.Bxe6+ fxe6 16.Vh5+ g6 17.Vxb5+) 15.d5 0-0 lehetőséget.

9...Fe6 10.Fg5 Vc8 11.Fxc6+ bxc6

 

 

12.Hxd4

Griscsuknak mindössze 17 perce maradt és a lépésenkénti 30-30 másodperc az időkontrollig. 12.cxd4 Fb4 13.d5 Fxe1 14.dxe6 Fb4 15.exf7+ Hxf7 16.Ve2+ Kf8 állás esélyei körülbelül egyenlőek lettek volna.

12...Fxd4 13.Vxd4 0-0 14.Hd2 Va6 15.b3 Vb6 16.Fe3 Vxd4 17.Fxd4 Bfd8 18.Hf3 Fd5 19.He5 Hb5 20.Bad1 f6 21.Hd3 Ff7 22.Hc5

 

 

22...Bd5!

Peter Szvidler megoldotta a kisebb gondokat.

23.Bc1 Hxd4 24.cxd4 Bxd4 25.h3 Bd2 26.Be7 Bxa2 27.Bxc7 Be8 28.Hb7 h5

Szvidler nem engedélyezett semmi féle kalandot a 28...Fxb3 29.Hd6 Bd8 30.Hf5 Ff7 31.Be1 Fg6 32.He7+ Kh8 33.Hxg6+ hxg6 34.Bee7 változatban.

 29.Bxf7 Kxf7 és döntetlen

Ivancsuk,V (2768) - Ponomarjov,R (2764)
Grünfeld védelem [D98]

1.c4 Hf6 2.d4 g6 3.Hc3 d5 4.Hf3 Fg7 5.Vb3 dxc4 6.Vxc4 0-0 7.e4 Fg4 8.Fe3 Hfd7 9.Bd1 Hc6 10.Fe2 Hb6 11.Vc5 Vd6 12.e5 Vxc5 13.dxc5 Hc8 14.Ff4

Az 1986-os Kaszparov-Karpov világbajnoki döntőben kétszer is előfordult a változat. 14.h3 Fxf3 15.Fxf3 Fxe5 16.Fxc6 bxc6 17.Fd4 Ff4 18.0-0 folytatásban Karpov a 17. partiban nyert. 14.Hb5 Bb8 15.Hxc7 e6 16.Hb5 H8e7 17.Bd2 b6 18.cxb6 axb6 19.Fg5 Hf5 20.b3 h6 21.Ff6 Fxf3 22.Fxf3 Hxe5 változat a 15. játszmában remivel végződött.

14...Fxf3 15.Fxf3 Hxe5 16.Fxe5 Fxe5 17.0-0 c6 18.Bfe1 Fg7 19.Bd7 Bb8

 

 

20.He4 Fxb2 21.g3 b6 22.Bc7

Vaszilij Ivancsuk nehéz csatát kezdett a fél pont megszerzéséért.

22...Bd8 23.Bxc6 bxc5 24.Hxc5 Fd4 25.Bd1 Hb6 26.Ha6 Bbc8 27.Hb4 Ff6 28.Bxd8+ Bxd8 29.Bc7 Bd7

Több esélyt adott  a 29...a5 30.Hc6 Bd3 31.Fe4 Bd2 32.Hxa5 Bxa2 33.Hc6 e6 folytatás.

30.Bxd7 Hxd7 31.Hc6 a6 32.a4 Hc5 33.a5 Kf8 34.Fe2 Fc3 35.Hb8 Fxa5 36.Hxa6 Hb3 37.Fd1 Hd4 38.Hc5 Fb4 39.Hd3 Fd6 40.f4 h6 41.Kf2

 

41...g5 42.Ke3 Hf5+ 43.Kf3 e6 44.Hf2 Fa3 45.Hd3 Ke7 46.Kf2 Fd6 47.Fh5 Fc7 48.Kg2 He3+ 49.Kf2 Hd5 50.fxg5 hxg5 51.Ff3 Fb6+ 52.Ke2 Hc3+ 53.Kd2 Hb5 54.g4 Kd6 55.h3 Fd4 56.Ke2 Fg1 57.Kf1 Hd4 58.Fe4 Fe3 59.Kg2 Fd2 60.Fa8 Fe3 61.Kg3 Hb5 62.Fb7 Kc7 63.Fg2 Hd6

 

64.h4 gxh4+ 65.Kxh4 Kd7 66.g5 Ke7 67.Kg4 Fd2 68.Fc6 Kf8 69.Hc5 Fb4 70.He4 Hf5 71.Kh5 Fa3 72.Fa4 Fc1 73.Fc2 Kg7 74.Fd3 Hd4 75.Fb1 Hf3 76.Fc2 Fe3 77.Fd3 Kf8 78.Fc2 Ke7 79.g6 f5

 

 

80.Hd6! Fd4 81.Hxf5+ exf5 82.Fxf5 Fg7 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Hanti-Manszijszkban a Világkupa négyjátszmás döntőjének második partijában Peter Szvidler és Alekszandr Griscsuk már a 16. lépés után remiben egyezett meg, Szvidler 1,5-0,5-re vezet. A szibériai olajvárosban a sötét a nyerő szín. A harmadik világbajnok-jelölti címért folyó bronzmeccsen Vaszilij Ivancsuk sötéttel győzte le Ruszlan Ponomarjovot. A vezércsel Ragozin-változatában Ivancsuk megnyerte az elméleti párbajt, ellenfele időzavarában a királya elleni támadással  előnyét döntővé fokozta, a párharcban 1,5-0,5-re vezet. Vasárnap a harmadik összecsapásokra kerül sor.

A hatszoros orosz bajnok Peter Szvidler repertoárjában világossal most nincsenek „nyerővarik”, sötéttel inkább vállal bonyodalmakat.  Négy nagyon fontos partit nyert már másodhúzóként. A sort az amerikai Gata Kamsky elleni spanyolja nyitotta meg, s az emlékezetes Be2 elterelő bástyaáldozat hozta meg a győzelmet. Polgár Judittal szemben is sötéttel kockáztatott többet, nyeréséhez nagymesternőnk is sajnos hathatós segítséget nyújtott, mert túlértékelte az állásban rejlő támadási lehetőségeket, lépésismétléssel remizhetett volna. Az elődöntőben Ruszlan Ponomarjovot is sötéttel kapta el, és honfitársával, Alekszandr Griscsukkal szembeni döntőben is sötéttel győzött az első partiban. A második összecsapásuk csak 16 lépésig tartott, a szicíliai védelem Najdorf-változatában Griscsuk könnyen egyenlített ki.

A harmadik világbajnok-jelölti címért zajló ukrán bronzmeccsen az első napi rontása után Vaszilij Ivancsuk a második játszmában sötéttel jó érzékkel választott megnyitást,  egyértelműen megnyerte a megnyitáselméleti párbajt.  Kedvezőbb állásában nagyon pontosan játszott, idejét is jól osztotta be. Előnyét fokozta bástyájának a második sorra való behatolásával. Ruszlan Ponomarjov időzavarát kihasználva haderejével koncentrált támadást indított honfitársa királyával szemben. Ponomarjov a 40. lépést követően feladásra kényszerült. Ivancsuk a fontos, önbizalmat növelő győzelemmel vezetést szerzett.

A döntő második játszmája:

Peter Szvidler (orosz, 2739) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2746) döntetlen (Szicíliai védelem, 16)

A döntő állása:

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2746) - Peter Szvidler (orosz, 2739) 0,5 – 1,5

A bronzmeccs második játszmája:

Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2764) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768)  0 -1 (Vezércsel, 40)

A 3. helyért a párharc állása:

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2764) 1,5 – 0,5

 

Szvidler,P (2739) - Griscsuk,A (2746)
Szicíliai védelem [B90]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.a4 e5 7.Hf3 Fe7 8.Fg5 Fe6 9.Fxf6 Fxf6 10.Hd5 Hd7 11.Fc4 Bc8 12.Ve2

Az amerikai Gata Kamsky a kazanyi világbajnok-jelölti párosmeccsen a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov ellen a 12.b3 Va5+ 13.Vd2 Vxd2+ 14.Hxd2 Fg5 15.Kd1 h5 16.Be1 h4 17.h3 Hf6 változatban nem állt fényesen,de üggyel-bajjal remire mentette a partit.

12...Hb6 13.Hxf6+ Vxf6 14.Fxe6 Vxe6 15.b3 0-0 16.Bd1 Bc6 és döntetlen

Ponomarjov,R (2764) - Ivancsuk,V (2768)
Vezércsel [D39]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 dxc4 5.e4 Fb4 6.Fg5 c5 7.Fxc4 cxd4 8.Hxd4 Fxc3+ 9.bxc3 Va5 10.Fb5+ Hbd7 11.Fxf6 Vxc3+ 12.Kf1 gxf6 13.Hxe6

Az elmélet a 13.h4 a6 14.Bh3 Vb4 15.Fe2 He5 folytatást tartja a főváltozatnak.

13...Ve5 14.Hd4

Sötét nyerésre állna a 14.Hg7+ Kf8 15.Hf5 Vxb5+ 16.Kg1 Ve5 hibás tisztáldozatos eltérésben.

14...0-0

 

 

15.Vd3

Újítás, de a változatot nem rehabilitálja, az elméleti párbajt Vaszilij Ivancsuk megnyerte. 15.Bc1 Bd8 16.f4 Vxf4+ 17.Hf3 Hf8 18.Ve1 Fg4 sötétre előnyös, 15.Vg4+ Kh8 16.Bd1 Hc5 17.Hf5 Fxf5 18.Vxf5 Hxe4 19.Vxe5 fxe5 20.Be1 Hc3 változatban sötétnek sima gyalogelőnye van.

15...Hc5 16.Vg3+ Kh8 17.Vxe5 fxe5 18.Hf3 a6

Figyelmet érdemelt a 18...Hxe4 19.Hxe5 Fe6 20.Fd3 Hc3 folytatás is.

19.Fc4 Hxe4 20.Hxe5 f6 21.Hf3 Ff5 22.h3 b5 23.Fb3 Hc3 24.Hd4 Fd3+ 25.Kg1 a5 26.Kh2 a4 27.Fd1 Fc4 28.a3 Bad8 29.Hc6

 

 29...Bd2 30.Ff3 Bxf2 31.Bhc1 Ha2 32.Be1 Bc8 33.Be7 Hc3 34.Hb4 f5 35.Bae1 Bg8 36.B7e5

 

 

36...Fe2! 37.Bxf5?

Időzavarban Ruszlan Ponomarjov azonnal vesztőt húzott, de a 37.Fc6 He4 38.Bg1 Ff1 39.Be8 Bxe8 40.Fxe8 f4 41.Fc6 Hg3 42.Ff3 Kg7 változat sem kecsegtette sok jóval.

37...Fxf3 38.Bxf3 Bgxg2+ 39.Kh1 Bh2+ 40.Kg1 He2+ és világos feladta

 Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Hanti-Manszijszkban zajló Világkupa a végjátékhoz érkezett. A két orosz nagymester négyjátszmás döntőjének első partijában a világossal játszó Alekszandr Griscsuk súlyos időzavarban Peter Szvidler ellen egyenlő esélyű állást vesztett el hibák sorozatával. Érdekes megnyitási újítását, majd tisztáldozatát követően érdekes pozíció jött létre, de a kapkodásban Szvidler könnyen jutott az egész ponthoz, a 30. lépést követően Griscsuk kapitulált. A harmadik világbajnok-jelölti helyért a két ukrán sakkozó, Vaszilij Ivancsuk és Ruszlan Ponomarjov küzdelme a 45. lépésben döntetlennel ért véget. Szombaton a második partikat játsszák, Szvidler és Ponomarjov vezeti a világos bábukat.

 Békés küzdelmet vártunk, ehelyett egy bonyodalmakban gazdag szicíliai védelmű ütközettel kezdődött az orosz házidöntő. Alekszandr Griscsuk és Peter Szvidler, a két barát, elemzőtárs érdekes, megnyitáselméleti szempontból is jelentős változatban csatázott. Szvidler ezúttal a Paulsen-változatot választotta, Griscsuk a 10. lépésben újított, de e5 húzása sok időt rabolt el tőle. Szvidler nem fogadta el a gyalogáldozatot, a 16. lépésben a sáncolással maga áldozta be a d7 gyalogot.

Szvidler nem tudott őszintén örülni győzelmének

Griscsuk ismét hosszasan gondolkodott, számolta a varikat, végül tisztet áldozott, három gyalogot is kapott ellenértékként. A kritikus állásban azonban már nem volt ideje, hibák sorozatával szinte ellenfelének ajándékozta a győzelmet. Szvidler sötéttel elért nyerésével jelentős lépéselőnyt szerzett.

Vaszilij Ivancsuk és Ruszlan Ponomarjov a harmadik világbajnok-jelölti címért vív csatázik. Az angol megnyitású partiban Ivancsuk szerzett kis előnyt, a vezércserét követően különböző színű futók mellett is őrizte kezdeményezését. A 41. lépésben hibázott, Ponomarjov betört bástyájával a világos állásba és a küzdelem lépésismétléssel a 45. húzást követően pontosztorkodással zárult.

A döntő első játszmája:

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2746) - Peter Szvidler (orosz, 2739) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 30)

A bronzmeccs első játszmája:

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2764) döntetlen (Angol megnyitás, 45)

Griscsuk,A (2746) - Szvidler,P (2739)
Szicíliai védelem [B43]

1.e4 c5 2.Hf3 e6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 a6 5.Hc3 b5 6.Fd3 Vb6 7.Hf3

A bieli tornán 2000-ben látványos döntetlen született Gallagher és Milov partijában: 7.Fe3 Fc5 8.Vg4 Fxd4 9.e5 Fxe3 10.Vxg7 Fxf2+ 11.Kf1 Fh4 12.g3 Ve3 13.Fe4 d5 14.Vxh8 dxe4 15.Vxg8+ Ke7 16.Vxc8 Hd7 17.Vxa8 Vf3+ 18.Kg1 Fg5 19.Be1 Fe3+ 20.Bxe3 Vxe3+ 21.Kg2 Vf3+ és örökös sakk.

7...Hc6 8.0-0 Vb8 9.Be1 Fd6

 

 

10.e5

Hosszas gondolkodás után Alekszandr Griscsuk újított. 10.a4 és 10.Ve2 lépést játszották legtöbbször.

10...Fc7

Peter Szvidler a gyalogáldozatot nem fogadta el. 10...Hxe5 11.Hxe5 Fxe5 12.Vh5 (A minőségáldozat is figyelmet érdemel:  12.Bxe5 12...Vxe5 13.Vf3 d5 14.Ff4 Vf6 15.Vg3) 12...d6 13.He4 változatban világosnak kezdeményezése van.

11.Ff4 Hge7 12.Ve2 Hg6 13.Fg3 Fb7 14.Bad1 Hce7 15.Fe4 Fxe4 16.Hxe4  

 

 

16...0-0

Szvidler áldozott gyalogot, ami újabb értékes perceket rabolt el Griscsuktól.

17.Bxd7 Hd5 18.Hd6 Hb6

 

 

19.Bxf7!?

Griscsuk ennek az áldozatnak az esélyeit számolta hosszasan.

19...Bxf7

Hiába van bástyaelőnye sötétnek a 19...Fxd6 20.Bxg7+ Kxg7 21.exd6 változatban, világosnak bőséges a kompenzációja. 21...e5 22.Fxe5+ Kg8 23.h4 Vd8 24.Fg3 utáni pozícióban óvatosnak kell lennie.

20.Hxf7 Kxf7 21.Hg5+ Kg8 22.Hxe6 Vc8 23.Vg4! Ba7

 

 

24.Bd1

Jobb volt 24.b3 a huszár mozgásterét korlátozva. Griscsuknak már csak 1 perce maradt, az időzavar miatt helyzete szinte reménytelenné vált.

 24...Ha4 25.h3? Hxb2 26.Bd5 Fb6 27.Bd6?

Vesztett állásban újabb hiba.

27...Hc4 28.Vf5 Bf7 29.Ve4 Hxd6 30.exd6 Hf8 és világos feladta

Ivancsuk,V (2768) - Ponomarjov,R (2764)
Angol megnyitás [A29]

1.c4 Hf6 2.Hc3 e5 3.g3 Fb4 4.Hf3 Hc6 5.Fg2 0-0 6.0-0 Fxc3 7.bxc3 Be8 8.Bb1

Vaszilij Ivancsuk elkerülte a legdivatosabb 8.d3 e4 9.Hg5 illetve 9.Hd4 változatokat.

8...e4 9.Hd4 d5 10.cxd5 Vxd5 11.Hb5 Vd7 12.d3 a6 13.Hd4 Hd5 14.Fb2 Hxd4 15.cxd4 e3 16.Vc1 c6 17.Fe4 Vg4 18.f3 Ve6 19.Vc5 b6 20.Fxd5 cxd5 21.Vc7 Be7 22.Vd8+ Be8 23.Vc7 Be7 24.Vf4

A lépésismétléses remit Ivancsuk kevesellte.

24...f6 25.Fa3 g5 26.Vd6 Vxd6 27.Fxd6 Bb7 28.Bfc1 Fd7 29.g4 Kf7 30.Kg2 h5 31.h3 Bh8 32.Bb2 Fa4 33.Fh2 hxg4 34.hxg4 Kg6 35.a3 a5 36.Fd6 b5 37.Bc6 Ba8 38.Fe5 Bf7 39.Bb6 Bc8 40.f4! gxf4

 

 

41.Kf3?!

Kiengedte az előnyt. 41.Fxf4 Bc3 42.Ba6 Bxa3 43.Bxa5 Bb7 44.Ba6 volt a helyes folytatás.

 41...Bc1! 42.Fxf4 Bf1+ 43.Kg3 Bg1+ 44.Kf3 Bf1+ 45.Kg3 Bg1+ és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Világkupának először lesz orosz győztese

Címkék: Világkupa Hanti Manszijszk

A Hanti-Manszijszkban zajló Világkupán péntektől orosz döntő és ukrán bronzmeccs küzdelmeire kerül sor. Alekszandr Griscsuk és Peter Szvidler már világbajnok-jelöltként vív négyjátszmás mérkőzést, Vaszilij Ivancsuk és Ruszlan Ponomarjov csatájának nagy a tétje, a győztes lesz a harmadik világbajnokjelölt. A viadal honlapján (http://chess.ugrasport.com) remek videók, kommentárok teszik élvezetessé a játszmák követését.  

Az orosz sakkozás ünnepel. Érthetően nagy az öröm, hogy a szibériai olajvárosban, Hanti-Manszijszkban negyedszer megrendezett Világkupán először köszönthetnek majd orosz győztest. Az örmény Levon Aronjan, az amerikai Gata Kamsky és az izraeli Borisz Gelfand sikere után Alekszandr Griscsuk és Peter Szvidler párharca dönti el, hogy ki lesz a 128 résztvevős, kieséses rendszerű viadal nyertese. Mindketten már világbajnokjelöltek, barátok, elemzőtársak. Szvidler a kazanyi világbajnok-jelölti páros meccseken is szekundánsa volt Griscsuknak. Mit várhatunk mérkőzésüktől? Ha jósolnom kellene, akkor 2-2 után a rájátszás dönti el, hogy a többszörös olimpiai bajnokok közül ki lesz a győztes.

Eddig negyven partiban mérték össze erejüket, 10-8-ra Szvidler vezet 22 döntetlen mellett. Rapid-és villámpartiban 18-szor küzdöttek meg,  Griscsuk volt a sikeresebb, hétszer nyert és négyszer vesztett, hétszer megosztoztak a ponton.

Az ukrán sakkozás számára a „legrosszabb” forgatókönyv, hogy  két legjobbjuk, Vaszilij Ivancsuk és Ruszlan Ponomarjov, a  2004-es és a 2010-es sakkolimpián aranyérmet  nyert válogatottjuk két tagja csatázik a bronzmeccsen a világbajnok-jelöltséget biztosító harmadik helyért. Tizenegy év után játszanak párosmérkőzést. 2002 januárjában a FIDE világbajnoki címéért mérkőztek meg, Ponomarjov 4,5-2,5 arányban nyert, és 18 évesen a sakktörténelem legfiatalabb férfi világbajnoka lett. Az eddigi játszmáikban tizenegy döntetlen mellett mindketten négy-négy partit nyertek. A rapid-és villámpartikban ötször megosztoztak a ponton, 3-2-re Ivancsuk vezet.

 

Teljes a kétségbeesés a döbbenetes hibável elvesztett parti után

Az elődöntő rájátszásának harmadik partijában történtek élénken foglalkoztatják a szakírókat és a sakkrajongókat. Vaszilij Ivancsuk döbbenetes hibája, érthetetlen elnézése óhatatlanul is pályafutásának legnagyobb kudarcaira emlékeztet bennünket. Oly sok parádés tornagyőzelme mellett a kieséses rendszerű viadalokon egyszerűen nem bírta elviselni a nagy tétet, a feszültséget. Élő-pontszáma 2005-ben kevés volt ahhoz, hogy játszhasson a San Luis-i vb-n, majd a Világkupán már a második körben búcsúzni kényszerült, nem játszhatott a világbajnok-jelölti meccseken.

A világbajnokságokon sem kísérte sok szerencse játékát. A groningeni 1997-es vb-n kiemeltként csak a második fordulóban kezdett, de rajtengedélyesre emlékeztető játékkal kikapott az amerikai Seirawantól. Két év múlva Las Vegasban legjobb 16 között a román Nisipeanu ellen elvérzett. A tie-break során a 12. lépésben tisztet nézett el!  Újdelhiben ismét korai búcsúra kényszerült, a második körben Elveszttől kapott ki, ezúttal is a tie-break okozta vesztét. Idegességében, elkeseredettségében elhajítja a székét, nem győzött bocsánatot kérni viselkedéséért.

Egy év múlva Moszkvában remekül játszott, Viswanathan Anandot legyőzte az elődöntőben, megfosztotta világbajnoki címétől, döntőt vívhatott Ponomarjovval. A 32 éves Ivancsuk azonban nem tudott megbirkózni a párosmérkőzés lélektani terhével, a vártnál jóval gyengébb teljesítményt nyújtott, a kritikus pillanatokban rendre hibázott. Ponomarjov villámgyőzelemmel indított, majd nem kis nehézség árán kiharcolta a döntetlent a második partiban. A harmadik összecsapás korrekt játék után fejeződött be döntetlennel, majd a negyedik játszma kölcsönös tévelygésekkel, elpuskázott esélyekkel fűszerezve lett remi. A világbajnoki cím sorsát az ötödik parti döntötte el, Ivancsuk sötéttel döntő fölénybe került, de egyetlen óvatlan királylépés elegendő volt, hogy Ponomarjov „kómában” levő tisztjei feléledjenek és a sorozatos hibákat kihasználva az ifjú titán még meg is nyerte az ütközetet.

2004-ben, Tripoliban megrendezett vb-n az egyik főesélyesként jegyezték, de az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov a rapid rájátszáson a legjobb 32 között mért rá csapást. A Világkupán 2007-ben ismét Nisipeanu volt a „végzete”, két éve a Fülöp-szigeteki So Wesley már a második körben pirosra állította előtte a szemafort.

Feledhető-e ez a sok kudarc, amikor a 42 esztendős Ivancsuk 15 évvel fiatalabb honfitársával a világbajnok-jelölti címért kénytelen csatázni?

Verőci Zsuzsa 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Hanti-Manszijszkban a Világkupa elődöntőjének rájátszására került sor. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az orosz Alekszandr Griscsuk kétszer megosztozott a ponton a klasszikus gondolkodási idejű partikban. Mindketten negyedszer „pótvizsgáztak”. A meccs tétje óriási volt, a győztes döntős és világbajnokjelölt, a vesztes a harmadik helyért mérkőzik meg az ukrán Ruszlan Ponomarjovval. A meccset Griscsuk nyeréssel kezdte, de Ivancsuk kiegyenlített. A következő összecsapás hihetetlen izgalmakat hozott, hol egyik, hol másik nagymester állt jobban, majd Ivancsuk szinte nyerésre. Ellenfele kapkodásában szörnyű hibákat vétett, először tisztet, majd bástyát nézett el. A negyedik rapidpartiban Griscsuknak már a lépésismétléses remi is elegendő volt végső győzelméhez. Honfitársával, Peter Szvidlerrel péntektől játssza a  négyjátszmás döntőt, az ukrán duó pedig a bronzmeccset, amelynek győztes lesz a harmadik világbajnokjelölt.

Orosz döntő, vagy folytatódik az orosz-ukrán presztízscsata? Ivancsuk veresége esetén honfitársával, Ruszlan Ponomarjovval játszana a harmadik világbajnok-jelölti címért…

Ivancsuk és Griscsuk eddig 19 rapid, illetve villámpartiban mérte össze erejét, az ukrán sakkozó 7-5-re vezet hét döntetlen mellett. A kedvező statisztika azonban nem sokat ér, hiszen ekkora tét mellett még nem rapidoztak. Griscsuk hajlamos arra, hogy eltékozolja gondolkodási idejét, a kapkodásban pedig könnyű hibázni. Ivancsuk korábban nehezen bírta a tétmeccsek feszültségét.

Vaszilij Ivancsuk és Alekszandr Griscsuk csatája két 25-25 perces rapidpartival kezdődött, plusz 10-10 másodperccel lépésenként.  Griscsuk az első rapidpartit világossal játszotta, Ivancsuk a francia védelmet választotta. Az orosz sakkozó a 3.e5-ös varira szavazott, a 42 esztendős Ivancsuk 8.Fd3 után pici tűnődést követően visszavonult huszárjával e7-re. Az ukrán nagymester az e5 centrális gyalogot vette tűz alá, Griscsuk kénytelen volt lecserélni világoson mozgó futóját az e5-re támadó huszárért. Ivancsuk a fonalas lebonyolítást választotta, gyalogot nyert, de világosnak elegendő kompenzációja volt a gyalogért. Ivancsuk a fejlődés befejezése érdekében visszaadta a gyalogot, négybástyás végjáték a táblán,a leegyszerűsödött pozícióban minimális világos előnye.

Ivancsuk jelentős időelőnyben, de a bástyavégjátékban gyalogot veszített. Az élő közvetítésen láthattuk az ukrán sakkozó aggódó tekintetét. A 39.Kh3-as manőver erős volt, Ivancsuk a 44. lépést követően feladta a partit, nem vizsgáztatta 15 évvel fiatalabb ellenfelét, hogy miként érvényesíti anyagi előnyét.

Tíz perc szünet után elkezdődött a második összecsapás. Angol megnyitás, Griscsuk korán már időhátrányban a ritkább eltérésben. Ivancsuk robogott előre, minőségáldozattal került előnybe, válogathatott a nyerések között, a 42. lépésével mattképet hozott létre, Griscsuk kapitulált, Ivancsuk kiegyenlített.

Az újabb sorsolás is Griscsuknak kedvezett, világossal játszhatta az első 10 perces rapidpartit. Ivancsuk ismét a francia védelmet választotta, a 3.e5-ös változatban más irányt vett a játszma. Griscsuk gyors királyszárnyi akcióba kezdett, Az ukrán sakkozó került időhátrányba. Nem könnyű az idő szorításában a legjobb lépést megtalálni. Mindketten játszhattak volna jobban is. Már a közvetítés sem bírta  a feszültséget, szakadozott a vonal. Ivancsuknak kevesebb az ideje, ez a gondja, nem az állása.

Griscsuk teljesen elvesztette a fonalat, Ivancsuk állása már-már nyerőesélyes, de ideje vészesen fogyott. Hihetetlen izgalmak. Ivancsuk először tisztet, majd a következő lépésben a bástyáját is elnézte. Griscsuk a reménytelennek tűnő állását megnyerte, ismét vezetést szerzett!

A szörnyű elnézések után Ivancsuknak 10 perce volt, hogy valahogy rendezze sorait. Ismét angol megnyitás, ezúttal másik változat, Griscsuk jobban játszotta a nyitást. Ivancsuk nem tehetett mást, erőltette a támadást, de Griscsuknak csak egy-két pontos lépést kellett húznia. Az ukrán nagymester már honfitársa, Ponomarjov elleni bronzmeccsére is gondolhatott. Griscsuk lépésismétléssel remizett, ami a döntőt és a világbajnok-jelöltséget biztosította számára. Szvidler elsőként gratulált sikeréhez, a két barát, elemzőtárs péntektől egymás ellen játszik.

Az elődöntő rájátszásának eredménye:

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2746) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768)  3,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 1 - 0, 0 - 1, 1 - 0, döntetlen)

A döntő párosítása:

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2746) -  – Peter Szvidler (orosz, 2739)

A 3. helyért:

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2764) 

Griscsuk,A (2746) - Ivancsuk,V (2768)
Francia védelem [C02]

1.e4 e6 2.d4 d5 3.e5 c5 4.c3 Hc6 5.Hf3 Fd7 6.Fe2 Hge7 7.0-0 Hf5 8.dxc5 Fxc5 9.Fd3 Hfe7

Vaszilij Ivancsuk hosszabb tűnődés után nem a gyakoribb 9...Hh4 mellett döntött.

10.Hbd2 Hg6 11.Hb3 Fb6 12.Be1 Vb8 13.Ve2 Fc7 14.Fxg6 hxg6 15.h4 Bh5 16.Fg5

 

 

16...Hxe5 17.Hxe5 Fxe5 18.Vxe5 Vxe5 19.Bxe5 f6 20.Be3 fxg5 21.hxg5 Bxg5 22.Hc5 0-0-0 23.Hxe6 Fxe6 24.Bxe6 d4 25.cxd4 Bxd4

 

26.Bae1 Bd7 27.g3 a6 28.B1e2 Bf7 29.Bc2+ Kd7 30.Bb6 Kd8 31.Kg2 Ba5 32.a3 g5 33.Bd6+ Ke7 34.Bc7+ Kxd6 35.Bxf7 Bb5 36.b4 a5 37.bxa5 Ke6 38.Bxg7 Bxa5 39.Kh3 Kf6

A két összekötött szabadgyalog nyer az egy ellen a 39...Bxa3 40.Bxg5 Bf3 41.Kg2 Bb3 42.f4 változatban.

40.Bxb7 Bxa3 41.Kg4 Ba4+ 42.Kh5 g4 43.Bb6+ Kf5 44.Bb8 és sötét feladta

Ivancsuk,V (2768) - Griscsuk,A (2746)
Angol megnyitás [A30]

1.c4 c5 2.Hf3 Hc6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 e6 5.g3 Vb6 6.Hc2 He5 7.b3 Vc6 8.f3 Hf6 9.Fb2 Vc7 10.Hc3 a6 11.f4 Hg6 12.e4 d6 13.Vf3 b6 14.0-0-0 Fb7 15.Kb1 Fe7 16.g4 e5?! 17.g5 Hd7 18.f5 Hf4 19.Bg1 g6 20.He3 Hc5 21.h4 Fc6 22.Bg4 Vb7

 

23.Bxf4 exf4 24.Hed5 0-0-0 25.b4 Ha4 26.Hxa4 Fxa4 27.Bc1 Kb8 28.b5 gxf5 29.Va3 fxe4 30.bxa6 Vxa6 31.Hxe7 Va7 32.Fxh8 Bxh8 33.Vxd6+ Vc7 34.Vf6 Bd8 35.Hd5 Vd6 36.Vxf4 Vxf4 37.Hxf4 Bd2 38.Fe2 Bd4 39.Hd5 Kb7

 

40.Bf1 Bd2 41.Bxf7+ Ka6 42.a3 és sötét feladta

Griscsuk,A (2746) - Ivancsuk,V (2768)
Francia védelem [C02]

1.e4 e6 2.d4 d5 3.e5 c5 4.c3 Hc6 5.Hf3 Fd7 6.Fe2 Hge7 7.0-0 Hg6 8.g3 Fe7 9.h4 0-0 10.h5 Hh8 11.dxc5 Fxc5 12.b4 Fe7 13.b5 Ha5 14.h6 f5 15.hxg7 Kxg7 16.Kg2 Hg6 17.Bh1 Bf7 18.Fh6+ Kh8 19.Hbd2 Vc7 20.Bc1

Erősebb volt a 20.c4 dxc4 21.Hxc4 Hxc4 22.Fxc4 folytatás.

20...Bg8 21.c4 d4 22.Fd3 b6 23.Hxd4 Vxe5

Figyelmet érdemelt a 23...Hxe5 24.Vh5 Fd6 25.H2f3 Fc8 változat.

24.H2f3 Vc7 25.Hg5 Fxg5 26.Fxg5 e5 27.Vh5?! Fc8 28.c5? exd4 29.cxb6 Fb7+?

Mi szólt a prózai 29...Vxb6 ellen?

30.Kg1 Ve5 31.Bc7 Bxc7 32.bxc7

Ivancsuknak volt több ideje, de teljesen összezavarodott.

32...Bg7

Jó volt 32...Fxh1 33.Vxh1 Bc8 34.Fd8 Ve1+ 35.Ff1 Ve6 36.Vf3 Ve5 folytatás.

33.Bh2

Griscsuk órája 2 másodpercet mutatott, amikor meghúzta a bástyalépést.

 

 

33...Bxc7??

Döbbenetes hiba. 33...f4! 34.c8V+ Fxc8 35.Fh6 Be7 nyert volna, de 33...Ve1+ 34.Ff1 Kg8 is elég jó volt.

 34.Vxg6 Bc1+?? 35.Fxc1 és sötét feladta

Ivancsuk,V (2768) - Griscsuk,A (2746)
Angol megnyitás [A13]

1.c4 Hf6 2.Hf3 e6 3.g3 d5 4.Fg2 dxc4 5.Va4+ c6 6.Vxc4 b5 7.Vc2 Fb7 8.0-0 Hbd7 9.a4 a6 10.Hc3 Bc8 11.d3 Fe7 12.e4 0-0 13.Fe3 Hg4 14.Ff4 Hgf6 15.Bfd1 Vb6 16.a5 Va7 17.e5 Hd5 18.Hxd5 cxd5 19.Ve2 d4 20.h4 Va8 21.He1 Fxg2 22.Hxg2 Vd5 23.Be1 h6 24.Vg4 Kh7 25.Be2 Bc6 26.He1 Bfc8 27.Hf3 f5 28.Vh5 Kg8 29.Hh2 Hc5 30.Bd1

 

30...Hxd3! 31.Fxh6 gxh6 32.Vg6+ Kf8 33.Vxh6+ Ke8 34.Bed2 Hxe5 35.Bxd4 Hf7 36.Vh7 Ve5 37.Hf3 Vh8 38.Vg6 Vh6 39.Vg8+ Vf8 40.Vh7 Vh6 41.Vg8+ Vf8 42.Vh7 Vh6 43.Vg8+ Vf8 és döntetlen

Verőci Zsuzsa 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Hanti-Manszijszkban a Világkupa elődöntőjének második partijait játszották le. Az orosz Peter Szvidler a Grünfeld védelmű partiban minőséget áldozott, az ukrán Ruszlan Ponomarjov rosszul védekezett, Szvidler szabadgyalogjai feltartóztathatatlanul robogtak az átváltozási mező felé. Ponomarjov a 43. lépést követően kapitulált, Szvidler a pénteken kezdődő négyjátszmás döntő első résztvevője, a következő világbajnok-jelölti versenyen való részvételi jogot is kiharcolta. A másik ágon az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az orosz Alekszandr Griscsuk párharcának második ütközete 43 lépésben remi lett, a holnapi rájátszás dönti el csatájukat.

Az elődöntő első játéknapjának két gyors döntetlene után a második forduló partijai sokkal érdekesebben alakultak. Az első körben sötéttel az ukrán nagymesterek remiztek, világossal mennyit kockáztatnak, vagy a rájátszás dönti el a döntőbejutást, ami már világbajnok-jelöltséget jelent? A döntőben a végső dicsőség mellett a minél magasabb díj megszerzése lehet a cél.

Peter Szvidler nem tágított a kedvenc Grünfeld védelmétől. A nyitás után Ruszlan Ponomarjovnak minimális előnye volt, majd az orosz sakkozó minőségáldozatára az ukrán nagymester nem reagált a legjobban. Hibás volt a d4 huszárért futót cserélni, Szvidler b szabadgyalogja b2-ig tört előre. A viadal honlapjának kommentátorai hihetetlen átéléssel drukkoltak Szvidlernek. Nehéz helyzetében Ponomarov nem tudott igazi ellenállást kifejteni, az összekötött szabadgyalogok ellen tehetetlen volt. Szvidler minőségáldozattal vágott vissza a 2001-es kieséses rendszerű világbajnokság elődöntőjében Ponomarjovtól elszenvedett vereségéért, ahol az orosz huszárjátékban ukrán riválisa minőségáldozattal nyert.

 

Szvidler világbajnokjelölt és döntős a Világkupán

Megnyitáselméleti szempontból is figyelemre méltóan alakult Vaszilij Ivancsuk és Alekszandr Griscsuk párharca is a Ragozin-változatban.  Griscsuk természetes lépésekre is fölöslegesen használt fel az oly drága gondolkodási idejéből. A meggyengült sötét királyállás ellen a rangidős Ivancsuk 15 évvel fiatalabb ellenfelének időzavarában talált jó játékot. Griscsuk két bástya ellenében leadta vezérét, majd fokozódó időzavarában bástyája és futója maradt Ivancsuk vezérével szemben, de sikerrel épített fel áttörhetetlen állást. A továbbjutás sorsát rájátszás dönti el.

Az elődöntő második játszmáinak eredményei:

Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2764) - Peter Szvidler (orosz,  2739) 0 - 1 (Grünfeld védelem, 43)

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2746) döntetlen (Vezércsel, 43)

Az elődöntő eredményei:

1.Peter Szvidler (orosz,  2739) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2764) 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 - 0)

2. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2746 - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

Ponomarjov,R(2758) - Szvidler,P (2740)
Grünfeld védelem [D85]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.e4 Hxc3 6.bxc3 Fg7 7.Va4+

Messze nem a legnépszerűbb változat, de kissé meglepte Peter Szvidlert.

7...Fd7 8.Va3 Hc6

Mindig van új a sakktáblán, az adatbázis alapján ez újítás.

9.Hf3 e5 10.Fe3 exd4 11.cxd4 Ve7 12.Vxe7+ Hxe7

Világos erős gyalogcentrumának köszönhetőn kicsit jobban áll.

13.Bb1 0-0-0 14.Fc4

 

 

14...f5!

Védekezés helyett a hatszoros orosz és négyszeres olimpiai bajnok Szvidler ellentámadást keresett, minőségáldozatot tervezett.

15.Hg5 fxe4 16.Hf7 Hf5 17.0-0 Hxd4 18.Fxd4?!

Ponomarjov rossz döntést hozott.

18...Fxd4 19.Hxh8 Bxh8 20.Fd5 b5 21.Fxe4 c5

A sötét vezérszárnyi gyalogok akcióba lendültek.

22.g3 a5 23.Kg2 b4 24.Fd5 Kc7!

A király is a gyalogok segítségére sietett.

25.Fc4 Kd6 26.Bfe1

 

26...a4! 27.f3 Bb8 28.Be2?

Fontos tempót ajándékozott sötétnek.

28...Ff5 29.Bd1 b3 30.axb3 axb3 31.g4 Fd7 32.Be3

 

 

32...b2 33.Bb3 Bxb3 34.Fxb3 Fb5 35.Fa2 Kc6 36.Bd2 Kb6 37.f4 Fc6+ 38.Kg3 Fe4 39.Bd1 Kb5 40.Be1 Fd3 41.Be7 c4 42.Bd7

 

42...c3! 43.Bd5+ Fc5 és világos feladta

Ivancsuk,V (2765) - Griscsuk,A (2757)
Vezércsel [D39]

1.Hf3 d5 2.d4 Hf6 3.c4 e6 4.Fg5 Fb4+ 5.Hc3 dxc4 6.e4 c5 7.e5

Vaszilij Ivancsuk "élesre töltött".

7...cxd4 8.Hxd4 Va5 9.exf6 Fxc3+ 10.bxc3 Vxg5 11.fxg7 Vxg7 12.Vd2 0-0 13.Fxc4 Bd8 14.Ve3 Fd7 15.0-0 Hc6 16.Hf3 He7 17.He5 Hg6 18.f4 Bac8 19.Fe2 Fc6 20.Ff3 Fd5 21.Kh1 b6 22.a4 h6 23.Bae1 Hxe5 24.fxe5 Vg5 25.Vf2 Fc4 26.h4 Vg7

 

 

27.Be4! Fxf1!? 28.Bg4 Fd3?!

Alekszandr Griscsuk megszokott időzavarában kis hibát vétett.

29.Bxg7+ Kxg7 30.Fb7! Ff5 31.Fxc8 Bxc8 32.Vd4

 

 

32...h5!

A fontos gyaloglépéssel Griscsuk áttörhetetlen védőfalat épített ki.

33.Kh2 Bc5 34.c4 Ba5 35.Vd7 Bc5 36.Vd4 Ba5 37.Vd8 Fg4 38.Kg3 Bxa4 39.Vc7 a5 40.Vxb6 Bxc4 41.Vxa5 Ff5 42.Vd8 Bg4+ 43.Kf2 és döntetlen

Verőci Zsuzsa 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Orosz-ukrán presztízscsaták a három világbajnok-jelölti helyért

Címkék: Világkupa Hanti Manszijszk

Hanti-Manszijszkban a Világkupa elődöntője orosz-ukrán presztízsharcot is jelent.  A négyszeres orosz olimpiai bajnok Peter Szvidler a kétszeres aranyérmes, FIDE exvilágbajnok ukrán Ruszlan Ponomarjovval küzd meg. A kétszeres olimpiai bajnok orosz Alekszandr Griscsuk a háromszoros bajnok ukrán Vaszilij Ivancsukkal csatázik. Ma az első partikat játszották, gyors döntetlenek születtek. Kedden ellenkező színelosztással küzdenek meg, 1-1 esetén szerdán a rájátszás dönt. A játszmák élőben követését a viadal honlapján (http://chess.ugrasport.com) remek videók, kommentárok és interjúk színezik, teszik még élvezetesebbé a közvetítést. A Világkupa első három helyezettje lesz világbajnokjelölt.

Csúcsrangadók a Világkupa elődöntőjében. A tét óriási, négyen három világbajnok-jelölti helyért csatáznak. A legutolsó világbajnoki ciklusban csak az orosz Alekszandr Griscsuk volt jelölt, döntőt játszott az izraeli Borisz Gelfanddal, a hatodik parti elvesztésével kapott ki. Griscsuk a mexikói világbajnokságon az utolsó helyen végzett. Az orosz Peter Szvidler 2005-ben és 2007-ben játszhatott a 8 fős világbajnoki döntőben, San Luis-ban holtversenyben a második helyen zárta szereplését. Hatszoros orosz, négyszeres olimpiai bajnok, aki a korábbi Világkupákon Griscsukhoz hasonlóan nem remekelt. Két éve a negyeddöntőben honfitársától, Vlagyimir Malahovtól szenvedett vereséget, négy esztendeje a nyolcaddöntőben a későbbi győztes amerikai Gata Kamskytól rájátszásban szenvedett vereséget.

A kétszeres olimpiai bajnok Griscsuk 2005-ben az elődöntőben Ruszlan Ponomarjovtól kapott ki. 2007-ben későbbi csapatkapitánya, Jevgenyij Barejev már a legjobb 32 között búcsúztatta, két éve a nyolcaddöntőben Dmitrij Jakovenko állta útját.

A két ukrán sakkozó, Ruszlan Ponomarjov és Vaszilij Ivancsuk 2002-ben a FIDE kieséses rendszerű világbajnokságának döntőjében mérkőzött meg egymással, az akkor 18 éves Ponomarjov jobban bírta a feszültséget, a nagy tét súlyát és legyőzte honi riválisát. Mindketten tagjai voltak a 2004-ben és 2010-ben olimpiai bajnokságot nyert ukrán válogatottnak, mindkétszer az orosz csapatot előzték meg.

Ponomarjovnak nagyon fekszik a kieséses rendszerű lebonyolítás, 2005-ben döntőbe jutott, az örmény Levon Aronjantól szenvedett vereséget, két év múlva az elődöntőben a spanyol Alekszej Shirovtól az elődöntőben kapott ki. 2009-ben a döntőben izgalmas rájátszást vesztett el Gelfanddal szemben.

A rangidős Ivancsuk korántsem dicsekedhet hasonló eredményekkel, ő kevésbé bírta a megpróbáltatásokat. Két éve nem „élte túl” a második fordulót, négy esztendeje a harmadik kör jelentette számára a végállomást, 2005-ben is a második fordulót követően csomagolhatott.

Szvidler és Ponomarjov eddig 27 partiban mérte össze erejét, 7-5-re vezet az ukrán nagymester 15 döntetlen mellett. Klasszikus partikat tekintve még kedvezőbb Ponomarjov mérlege, 4-1 és 13 döntetlen. Különösen emlékezetes volt Szvidler ellen a 2001-es moszkvai vb elődöntőjében aratott minőségáldozatos győzelme.

Ivancsuk és Griscsuk 31 játszmát vívott egymással. Tizenhét döntetlen mellett a 42 esztendős Ivancsuk 9-5-re vezet a 27 éves Griscsuk ellen. Rapid és villámpartik nélkül 2-0 és tíz döntetlen.

Az első partik a várt óvatosság jegyében zajlottak. Ruszlan Ponomarjov kedvenc berlini változatát játszotta volna meg, Peter Szvidler nem bízott világos előnyében, szerényen 4.d3-mal játszott. Az orosz nagymester a 20. lépésben remit kínált, amit Ponomarjov hosszabb tűnődés után elfogadott.

Alekszandr Griscsuk 1.e4-gyel kezdett, Vaszilij Ivancsuk a francia védelemre szavazott, korán cserélt e4-en. Az orosz nagymester jóval többet tűnődött, már nagyon fogyott a gondolkodási ideje, igazi megoldást nem talált, a 22. lépésével maga kínálta a békekötést.

Az elődöntő első játszmáinak eredményei:

1.Peter Szvidler (orosz,  2739) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2764)  döntetlen (Spanyol megnyitás, 20)

2. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2746 - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768) döntetlen (Francia védelem, 22)

Szvidler,P (2739) - Ponomarjov,R (2764)
Spanyol megnyitás [C65]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.d3 Bc5 5.c3 0-0 6.0-0 d6 7.Hbd2 h6 8.h3 Fb6 9.Hc4 He7

Jól ismert manőver, a huszár a királyszányra igyekszik.

10.Fa4 Hg6 11.Fc2 Fe6 12.a4 c6 13.Hxb6 axb6 14.Fe3 d5 15.d4

Peter Szvidler kísérlete, hogy kezdeményezéshez jusson.

15...exd4 16.Hxd4 Fd7 17.exd5 Hxd5 18.Bd2 Vf6 19.Vf3 Hdf4 20.Fxf4

Ruszlan Ponomarjov hosszasan gondolkodott, végül elfogadta a remiajánlatot. 20… Hxf4 21.Ff5 He6 22.Fxe6 Vxf3 23.Hxf3 Fxe6 folytatásban akár tovább is játszhatott volna.

Griscsuk,A (2746) - Ivancsuk,V (2768)
Francia védelem [C10]

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Hc3 dxe4 4.Hxe4 Hd7 5.Hf3 Hgf6 6.Hxf6+ Hxf6 7.c3 Be7 8.Va4+ Fd7 9.Vb3 Vc8 10.He5 0-0 11.Fe2 Fd8 12.Ff3 Bb8 13.0-0 Fe8 14.Ff4 Hd7

Sötét cserékkel könnyítene kissé hátrányosabb helyzetén.

15.Hd3 Fd6 16.Fg5 f6 17.Fe3 Ff7 18.Bad1 e5 19.Fd5 Fxd5 20.Vxd5+ Kh8 21.dxe5 Hxe5 22.Hxe5 és döntetlen

 Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Hanti-Manszjszkban zajló Világkupán az ötödik forduló két rájátszására került sor, az elődöntő még két kiadó helyéért csatáztak. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az azeri Tejmur Radzsabov mérkőzése remivel kezdődött, majd Ivancsuk világossal legyőzte 17 évvel fiatalabb vetélytársát. Az orosz Alekszandr Griscsuk sötéttel   nyert a cseh David Navara ellen, a második összecsapás remi lett. A hétfőn kezdődő elődöntőben orosz-ukrán párharcok lesznek, az orosz Peter Szvidler az ukrán Ruszlan Ponomarjovval, Griscsuk pedig Ivancsukkal csatázik.  A játszmák élőben követését a viadal honlapján (http://chess.ugrasport.com) remek videók, kommentárok és interjúk színezik, teszik még élvezetesebbé a közvetítést. A Világkupa első három helyezettje lesz világbajnokjelölt.

Polgár Juditnak nem sikerült a még nagyobb bravúr, a negyeddöntőben 1,5-0,5-re kikapott a hatszoros orosz és négyszeres olimpiai bajnok Peter Szvidlertől. A második játszmában világossal túlértékelte esélyeit, lépést ismételhetett volna, ehelyett csak elkésve, a 36.Bd5 lépését követően ajánlott döntetlent, amit Szvidler a 36…e4 lépés megtételével egyidejűleg elutasított. Lélektanilag is rossz pillanatban történt a békekötési ajánlat, a nemleges választ követően hibás lépések sorozatával nagymesternőnk megkönnyítette Szvidler nyerését, a továbbjutását.

A sajtótájékoztatón Judit még azt is elárulta, hogy rossz színnel készült az első partira, azt hitte, hogy világossal játszik. A 2001-es világbajnokság óta él a jelenlegi szabály, hogy az első forduló színelosztása végigkíséri a tornát, a rajtlistán előkelőbben jegyzett sakkozó legyőzése esetén annak helyébe lép. Judit a második körben legyőzte az örmény Szergej Movszeszjant, ezért játszhatta az első partit világossal az első helyen kiemelt Szergej Karjakinnal szemben. „Megörökölte” Karjakin 1-es sorszámát, ezért a kubai Leinier Dominguez Perezzel  is világossal kezdett, a sorozat logikus folytatásaként sötéttel kellett játszania Szvilerrel.

Polgár Judit kitűnő teljesítményét jól jellemzi a + 16 Élő-pont. Movszeszjan elleni győzelmében a különböző színű futók segítették, Szvidlerrel szemben a különböző színű futók miatt vesztett. Emlékezetes marad Karjakin „búcsúztatása”, a nagyszerű pozíciós csúcsteljesítmény a spanyol megnyitás berlini változatában. Drámai küzdelme Dominguezzel, a bástya és futó a bástya elleni végjáték, a rapid és villámpartik feszültsége, s végén a nagy öröm, a nehéz csatában kivívott továbbjutás. Lékó Péter, Almási Zoltán a jóval könnyebb ág kínálta eséllyel nem tudott élni, Judit nehezebb ellenfelekkel szemben  is remekül küzdött, megragadta az esélyt. Berkes Ferenc az első akadályt még vette, az ukrán Efimenkóval már nem bírt. A világbajnok-jelöltek mezőnyébe nem jutott be magyar sakkozó.

A tegnapi játéknapon a viadal doyenje, Vaszilij Ivancsuk mályen tudása alatt játszott, Tejmur Radzsabov kiegyenlített, lélektanilag előnyben kezdheti a rájátszást. David Navara nyerést hagyott ki Alekszandr Griscsuk ellen, megbirkózik az elszalasztott esély terhével?

Ruszlan Ponomarjov kezében a spanyol megnyitás berlini változata sikeres fegyver. A második partiban maratoni küzdelemben érvényesítette előnyét. A tanulságos végjátékban Vugar Gasimov lépéskényszerbe került.

Gasimov,V (2756) - Ponomarjov,R (2764)

 

82...Hf4 83.Kg3 Ke4 84.Fa1 Hd3 85.Kg2 Ke3 86.Kg3 Hc5 87.Kg2 Ke2 88.Kg3 Ha4 89.Kg2 Hb6 90.Kg3 Hc4 91.Kg2 He3+ 92.Kg3 Hd1 93.Kg2 Ke3 94.Kg3 Kd2 95.Kf3 Kd3 96.Kf4 Kc2 97.Ke4 Hb2 98.Ke3 Ha4 99.Ke2 Kc1! 100.Kd3

Nem menekülhetett világos a 100.Ke1 Hc5! 101.Ke2 Kb1 102.Kd1 Ha4 103.Kd2 Hb2 változatban sem.

100...Kb1 101.Kd2

 

101...Hb2! 102.Kc3 Kxa1 103.Kc2 Hd3 és világos feladta

A mai párharcok két rapidpartival kezdődtek, 25-25 perc gondolkodási idő mellett a nagymesterek még 10-10 másodpercet kaptak lépésenként.

Alekszandr Griscsuk sötéttel elért győzelemmel kezdte David Navara elleni mérkőzését. A cseh sakkozó nem tudta elfelejteni a tegnapi bakiját. Már a 15. lépésben hibázott, hátrányba került, sáncolási lehetőségét elveszítve simán vesztett.

Tejmur Radzsabov világossal játszva nem tudta érvényesíteni minőségelőnyét Vaszilij Ivancsukkal szemben. A rangidős ukrán sakkozó 120 lépéses csatában harcolta ki a döntetlent.

A második játszmában Ivancsuk remekül koncentrált, semmi esélyt nem adott 17 évvel fiatalabb ellenfelének. A rangidős ukrán sakkozó az elődöntőbe jutott. Griscsuknak könnyebb dolga volt, igaz gyaloghátránnyal kellett kiremiznie a második partit. Az elődöntőben ukrán-orosz párharcok lesznek!

A negyeddöntő rájátszásának eredményei:

2.Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768) –  Tejmur Radzsabov (azeri, 2744)  2,5 - 1,5 (1 - 0, 0 - 1, döntetlen) 

3. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2746) - David Navara (cseh, 2722)  2,5 - 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 - 0, döntetlen)

 Az elődöntő párosítása:

1.Peter Szvidler (orosz,  2739) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2764)

2. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2746 - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768) 

A Világkupa első öt fordulójának eredményei alapján az azeri Tejmur Radzsabov hatodik az ún. virtuális világranglistán, araszol előre Peter Szvidler. Az amerikai Gata Kamsky sokat rontott helyezésén. Polgár Judit + 16 ponttal zárta a viadalt, de Szvidlertől elszenvedett veresége miatt ismét Lékó Péter a legjobb magyar, a 28. helyezett.

 A virtuális ranglista:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2823

2. Viswanathan Anand (indiai) 2817

3. Levon Aronjan (örmény) 2808

4. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2791

5. Veszelin Topalov (bolgár) 2768

6. Tejmur Radzsabov (azeri) 2766,6 (+ 15,2)

7. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 2763,6 (- 1,4)

8. Szergej Karjakin (orosz) 2762,6 (- 9,4)

9. Vugar Gasimov (azeri) 2754,4 (+ 1,4)

10. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2754 (- 3)

11. Hikaru Nakamura (amerikai) 2753

12. Ruszlan Ponomarjov (ukrán) 2751,4 (- 4,6)

13. Peter Szvidler (orosz) 2749 (+ 9)

14. Borisz Gelfand (izraeli) 2746

15. Gata Kamsky (amerikai) 2741,8 (- 14,2)

16. Sahriyar Mamedgyarov (azeri) 2740,6 (- 5,4)

17. Alekszandr Morozevics (orosz) 2734,4 (+ 0,4)

18. Wang Hao (kínai) 2733

19. Michael Adams (angol) 2732,6 (- 0,4)

20. Dmitrij Jakovenko (orosz) 2727,8 (+ 11,8)

...

28. Lékó Péter (magyar) 2718,4 (- 9,6)

31. Polgár Judit (magyar) 2717 (+ 16)

41. Almási Zoltán (magyar) 2707 (- 3)

45. Berkes Ferenc (magyar) 2703,4 (- 2,6)

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Az új világranglistán a trónkövetelők sokat javítottak helyezésükön
2024. 02. 02.

A villámpartikban Wei Yi jobban bírta a feszültséget, a kínai sakkozó a 86. Tata Steel Masters győztese
2024. 01. 29.

Vidit legyőzte Abduszattorovot, az utolsó forduló előtt ötös holtverseny az élen
2024. 01. 28.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog