Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

"Ez szégyen és katasztrófa" - a sakkvilágbajnoki rendszerről vitáznak

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Kazanyban megrendezett világbajnok-jelölti verseny után ismét arról vitáznak, hogy milyen világbajnoki rendszer szolgálná a legjobban a sakk imázsának a javulását. A világbajnoknak adott privilégiumot többek között a norvég Magnus Carlsen kifogásolta, és lemondta részvételét a kazanyi viadalon. Párosmérkőzések, vagy kétfordulós verseny döntsön-e a világbajnoki kihívóról? Meg kellene esetleg tiltani a gyors remiket? A világranglista első húsz helyezettjének véleményére is kíváncsiak az illetékesek.

 

Az Európai Sakkszövetség elnöke, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov menedzsere, Szilvio Danajlov nyílt levélben fogalmazta meg éles kritikáját a jelenlegi világbajnok-jelölti rendszerről, és negatívnak nevezte a sakkozásra mért hatását. Levelét még a hatjátszmás döntő utolsó partija előtt írta, mert a 29 klasszikus partiból két eldőlt játszmát említ (a végső eredmény sem sokkal kedvezőbb, a 30 partiból három dőlt el.) Danajlov érthetően kritizálta a gyors remiket -12,15, 18 lépésben. De még rapidparti is fejeződött be 8 lépésben. "Ez szégyen és katasztrófa a sakk és a FIDE imázsa szempontjából. Miért nem lehet alkalmazni a szófiai szabályt?" - kérdezi az elnök, aki már korábban is meghirdette harcát a kijátszatlan partikkal, a gyors döntetlenekkel szemben.

Danajlov a kazanyi verseny PR-értékét nagyon szegényesnek nevezte, amely alól talán Oroszország jelentett egyedüli kivételt. A nemzetközi sajtó érdeklődését alig keltette fel a viadal, ezzel kárt okozott mind a sakknak, mind a Nemzetközi Sakkszövetségnek. Danajlov azt követelte, hogy a FIDE Végrehajtó Bizottságának júniusi ülésén foglalkozzanak a világbajnoki rendszerrel.

A FIDE ügyvezető alelnöke, a világbajnoki szisztémáért felelős bizottság elnöke, a görög Georgiosz Makropulosz nyílt levélben utasította vissza Danajlov vádjait, és azokat már a 2014-es elnökválasztási kampány részeként értékelte. "Ha két nagymester remizni akar, nincs az a mód, hogy ezt megakadályozzuk, sem a 30 lépéses, sem a szófiai szabállyal"- kommentált Makropulosz.

A FIDE kész a további tárgyalásokra, amely a jövőben meghatározná a világbajnoki szisztémát, és ebben a munkában való részvételre szólította fel az ECU elnökét. Egyúttal kifejtette, hogy a FIDE valamennyi éljátékos, köztük Veszelin Topalov érdekeit is védeni akarja.

Az izraeli Emil Szutovszkij a világbajnoki és az olimpiai bizottság (WCOC) tagjaként körlevelet küldött a világranglistán első húsz nagymesternek. Levelének célja, hogy megismerje véleményüket, javaslataikat a világbajnoki rendszerről, hogy a júniusi ülésen a fontos döntések megszülethessenek.

A top20-as sakkozóknak a következő kérdésekre kell(ett) válaszolniuk:
1. Melyik a legalkalmasabb világbajnok-jelölti szisztéma - párosmérkőzések, vagy kétfordulós körverseny?
2. Amennyiben a meccses szisztéma marad, melyik lebonyolítást preferálná: 4+4+6, ahogy Kazanyban volt, vagy a 6+6+6-os megoldást, vagy valami mást?
3. Megmaradjon-e a világbajnok privilégiuma, vagy a jövőben a világbajnoknak is a világbajnok-jelöltekkel együtt kell-e játszania?
4. A FIDE megőrizze-e a kétéves világbajnoki ciklust, vagy megfontolja-e az évenkénti világbajnokságra való áttérést?

Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik már válaszolt is Emil Szutovszkij levelére. Kramnyik a körverseny mellett voksolt, ami sokkal érdekesebb küzdelmekhez vezet. A világbajnoki kihívónak (a verseny győztesének) sokkal agresszívebbnek kell lennie, és a közönség számára is érdekesebb. Igazi világbajnok-jelölti verseny lesz, amelynek a győztese a legjobb lesz a klasszikus sakkban és nem a rapid, illetve a villámpartis műfajban. Nem könnyű hasonló versenyre szponzort találni, de ezt Kramnyik a legkisebb problémának nevezi. "Úgy gondolom, hogy a kétfordulós verseny a legjobb szisztéma" - válaszolta Kramnyik.

"Amennyiben mégis maradna a párosmérkőzéses szisztéma, akkor hat, de inkább nyolcjátszmás meccseket kellene játszani, másképp a mérkőzések döntő többsége rapid, vagy villámban fejeződne be, ahogy Kazanyban is történt, amely fura érzés, hiszen ez klasszikus világbajnokság. Úgy hiszem, hogy a Kazanyban alkalmazott rendszer az említett okok miatt bukás volt, és azért is, mert a rövid meccsek a játékosokat kockáztatás nélküli játékra provokálták, amely a sok döntetlenhez és kevésbé érdekes játszmákhoz vezetett" - érvelt az exvilágbajnok, aki mindkét lebonyolítást elfogadhatónak véli, és a kétéves világbajnoki ciklusra szavaz, másképp a világbajnoki cím elértéktelenedne.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Gelfand sakkozhat a világbajnoki címért Ananddal

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban az izraeli Borisz Gelfand 3,5-2,5-ös győzelmével fejeződött be az orosz Alekszandr Gricsukkal vívott sakkvilágbajnok-jelölti döntője. Öt döntetlen után Gelfand megnyerte a hatodik összecsapást. A Grünfeld védelmű parti kritikus állásában Gricsuk rossz tervet választott, haderejének egysége megbomlott, Gelfand remek játékkal használta ki a lehetőséget. A győzelemmel Borisz Gelfand kivívta a jogot, hogy jövőre a világbajnoki címért megmérkőzzön a címvédő indiai Viswanathan Ananddal.

 

 

 

A 42 esztendős Borisz Gelfand sikerekben oly gazdag pályafutásának csúcspontja kazanyi győzelme, a világbajnoki címért mérkőzhet meg Viswanathan Ananddal. Sakktörténelmi érdekesség, hogy a 40-es éveik elején járó sakkozók játszanak címmeccset, míg a fiatalabb trónkövetelők elvéreztek a küzdelmek során. A norvég Magnus Carlsen a lebonyolítást kifogásolva el sem indult. A legnagyobb esélyesnek tartott örmény Levon Aronjan a rapid rájátszásban alulmaradt Alekszandr Griscsukkal szemben. Az azeri sakkozók nem élték túl az első kört, Sahriyar Mamedgyarov a későbbi győztes Gelfandtól szenvedett vereséget, Tejmur Radzsabov a sakkórát is okolhatja kieséséért.

A tavalyi világbajnoki döntőben Anand ellen vesztő bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov az amerikai Gata Kamskytól kapott ki. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik nem túl meggyőző játékkal jutott az elődöntőbe, de Griscsukkal nem bírt a rájátszásban.

Gelfand nehéz meccset vívott Kamskyval és kritikus pillanatokat élt át. Négy döntetlen után következett a rapid párharc, ami két remivel indult, majd Gelfand világossal kapott ki. A negyedik játszmában Kamskynak világossal remi kellett volna a döntőbejutáshoz, de a tábla másik oldalán ülő Gelfand nem adta meg magát. A szicíliai védelmű partiban Kamsky időhátrányba került, a taktikai esélyt elmulasztotta, Gelfand átvette a kezdeményezést és remek technikával győzött, kiegyenlített. A lélektani előny birtokában Borisz kettős győzelemmel zárta a villámpartikat,  a döntőbe jutott

A hatjátszmás döntő játszmáinak színvonala elég sok kritikát kapott, a két rövid, küzdelem nélküli remi miatt háborgott a sakkvilág. A második és az ötödik partiban Griscsuk esélyes álláshoz jutott, de Gelfand jó védekezése meghiúsította nyerési kísérleteit. Már arra gondoltunk, hogy rájátszás dönti el csatájukat, amikor Gelfand megvillant, Griscsuk pedig a nagy tét súlyát nem tudta elviselni.

Gelfand 1.d4-gyel nyitott és a Grünfeld védelem g3-as változata került megjátszásra. Egyenlőek voltak az esélyek, az orosz sakkozó gondolkodott többet, eredeti bástyamanővere kiélezte a küzdelmet. A fenyegető időzavar árnyékában döntő hiba volt az elhibázott csere, a sötéten mozgó futó nagyon hiányát nagyon megérezte. Tisztjei egyre rosszabb helyzetbe kerültek, Gelfand nagyon magabiztosan játszva egyre nagyobb fölénybe került, pontos játékkal vezette győzelemre haderejét.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:
Alekszandr Griscsuk - Borisz Gelfand  2,5 - 3,5
(Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Vezércsel, 49)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Angol megnyitás, 58)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Vezércsel, 14)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Angol megnyitás,18)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Vezércsel, 39)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 35)

Borisz Gelfand pályafutása

Borisz Gelfand 1968. június 24-én Minszkben született. 17 évesen megnyerte a szovjet ifjúsági bajnokságot. 1987-ben aranyérmes, egy évvel később ezüstérmes volt az ifjúsági Európa-bajnokságon. 1989-ben a Nagymesterek Tanácsának (GMA) Palma de Mallorca-i versenyén vehette át a győztesnek járó trófeát. 1990 óta  a szuperversenyek állandó meghívott résztvevője. Másodikként debütált a linaresi szuperversenyen, a manilai zónaközi döntőn Vaszilij Ivancsukkal holtversenyben első, és pályafutása során először lett világbajnok-jelölt. Dortmundban és Tilburgban másodikként zárta szereplését. Az újvidéki sakkolimpián az aranyérmes szovjet válogatott tagja volt. Világbajnok-jelölti meccsen nyert a jugoszláv Predrag Nikolic ellen, majd a második körben az angol Nigel Short ellen vesztett.  Reggio Emiliában Viswanathan Anand mögött, Garri Kaszparovval holtversenyben második. 1992-ben Moszkvában az Aljechin-emlékversenyen első. 1993-ban Bielben megnyerte a zónaközi döntőt.

Párosmérkőzésen nyert az angol Michael Adams és az orosz Vlagyimir Kramnyik ellen. A világbajnok-jelölti elődöntőben vezetést szerzett Anatolij Karpovval szemben, de végül 6-3-ra kikapott.

Kiemelkedő egyéni eredményeként kétszer is elsőként ünnepelték a belgrádi Invest Bank versenyen (1991, 1995), 1994-ben Dos Hermanasban végzett az élen, 1996-ban Bécsben és Tilburgban lett tornagyőztes. A groningeni 1997-es vb-n remekül menetelt, a legjobb négy között Viswanathan Anandtól szenvedett vereséget. Szép sikert ért el 1998-ban Polanica Zdrojban, tornagyőzelmét két év múlva megismételte. 1998 óta él Izraelben (1994-ben és 1996-ban a fehérorosz válogatottban játszott a sakkolimpián), izraeli színekben 2000-ben, Isztambulban mutatkozott be. A vb-n Újdelhiben a 16 között a spanyol Alekszej Shirovtól kapott ki. Egy évvel később Moszkvában a nyolc között  az orosz Peter Szvidler állta útját. 2001-ben és 2002-ben is első volt az Amber-torna rapid versenyében. 2003-ban a honi sakkrajongók kétszer is láthatták Gelfandot, a budapesti Tehetség és Kurázsi versenyen játszott, majd az I. Marx György emlékversenyen rapid párharcban 6-2-re legyőzte Polgár Juditot. Plovdivban a csapat Európa-bajnokságon ezüstérmes izraeli válogatott éltáblása. 2005 számára sikerekben gazdag esztendő, Bermudán, majd Bielben is győztesként ünnepelték. Göteborgban, a csapat Európa-bajnokságon az izraeli válogatottal ismét ezüstérmes. A Világkupán a hatodik helyen végzett, eredménye világbajnok-jelöltséget ért.

2007-ben Elisztában, a világbajnok-jelöltek párharcában az első körben hat döntetlen után a rájátszásban lépett tovább az üzbég exvilágbajnok Rusztam Kaszimdzsanovval szemben, majd az amerikai Gata Kamsky legyőzésével harcolta ki a mexikói világbajnokságon a részvételi jogot. Gelfand a vb-n messze a várakozás felett szerepelt, Vlagyimir Kramnyikkal holtversenyben végzett a második helyen. Egyetlen vereségét nagy hibával szenvedte el. A moszkvai Tal-emlékversenyen kilenc döntetlennel lett holtversenyben harmadik. 2008-ban a drezdai sakkolimpián a remek hajrával ezüstérmes izraeli válogatott éltáblása és 10 játszmából 7,5 ponttal a legjobbja.

2009-ben megnyerte az ACP rapid Világkupát, a döntőben az orosz Peter Szvidlert győzte le. A báznai szuperversenyen másodikként végzett. Hanti-Manszijszkban  a Világkupán az első helyen emelték ki, a viadal doyenjeként megérdemelt győzelmet aratott. Jól ismert megnyitáselméleti felkészültsége nagy rutinnal párosulva aratott diadalt. Három meccsét is - többek között Polgár Judit ellen is -rájátszásban nyert meg, a fokozott feszültséget jobban bírta riválisainál. Az elődöntőben kettős vereséget mért a még ukrán színekben játszó Szergej Karjakinra. A döntőben drámai csata után 7-5-re győzött az ukrán Ruszlan Ponomarjov ellen. A négyjátszmás meccsen négy döntetlen született,  következett a rapid rájátszás. Újabb remi, majd Gelfand szerzett vezetést, újabb remi, de Ponomarjov egyenlített. Villámpartik döntöttek. Gelfand nyeréssel kezdett, Ponomarjov egyenlített, majd az izraeli sakkozó két győzelemmel megnyerte a párharcot. Végső diadala világbajnok-jelöltséget is jelentett számára.

Tavaly Báznában holtversenyben második, az amszterdami ifjú titánokkal vívott meccsen  rutinosan játszva a legjobb pontszerző volt, erejét is jól osztotta be, egy-két gyorsabb remivel plusz pihenőnaphoz jutott.  Gelfand játszott a Grand Prix-sorozaton. Négy versenye közül az örményországi Zsermukban játszott legjobban, holtversenyben második volt, összesítésben 11. lett. A rapid műfajban idei nagy sikere leoni tornagyőzelme, a döntőben az örmény Levon Aronjan ellen nyert. Miskolcon rapidmeccsen, teoretikus párharcban 4,5-3,5-re legyőzte Lékó Pétert. A sakkolimpián bronzérmes izraeli válogatott éltáblása.



Gelfand,B (2733) - Griscsuk,A (2747)
Grünfeld védelem [D76]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hf3 Fg7 4.g3 d5 5.cxd5 Hxd5 6.Fg2 Hb6 7.Hc3 Hc6 8.e3 0-0 9.0-0 Be8 10.Be1 a5

Az új divat a sokat játszott 10...e5-ös változat helyett.

11.Ve2

A Wijk aan Zee-i Tata Steel szuperversenyen Magnus Carlsen nagyon szerette volna meglepni a 16 éves Anish Girit, de katasztrofális vereségéhez vezetett a 11.Vd2 e5 12.d5 Hb4 13.e4 c6 14.a3 cxd5! 15.axb4 axb4 16.Bxa8 bxc3 17.bxc3 Hxa8 18.exd5?! Hb6 19.Bd1? e4 20.Hg5 e3 folytatás.]

11...Fg4

Közbeiktatás, ami "kikényszeríti" a h3 lépést. 11...e5 12.dxe5 Hxe5 13.Hxe5 Fxe5 14.e4 Fe6 15.f4 Fxc3 16.bxc3 Fd5 17.Vf2 Fc6 18.Fa3 Ha4 19.Bad1 Vf6 történt a L'Ami-Nepomnjacsij partiban.

12.h3 Fe6 13.b3 a4 14.Bb1 axb3 15.axb3 Vc8

Hosszas gondolkodás után húzta Alekszandr Griscsuk.

16.Kh2

Borisz Gelfand a nyugodt életet kedveli. 16.g4 f5 17.Hg5 Fd7 18.Hd5 h6 19.Hxb6 cxb6 20.Vc4+ Kh8 21.Hf7+ Kh7 22.d5 b5 nagy bonyodalmakhoz vezetett volna.

16...Ba5

Griscsuknak csak 51 perce maradt, míg Gelfand csak 14 percet használt el a 2 órás gondolkodási idejéből. A bástyalépés azonban meglepetéssel érte az izraeli sakkozót, idegesen forgatta az asztal alatt a tábláról már levett figurákat.

17.Bd1

Nem ijedt meg a 17...Bh5 lehetőségtől. A 17.g4 Bd8 18.b4 Ba8 19.b5 Ha5 20.Fa3 Vd7 változat nem nyerte el tetszését. 17.Hb5 Hb4 18.Fd2 c6 19.Hc3 Bh5 20.h4 Fg4 utáni pozícióval is elégedett lehetne sötét.

17...Bh5 18.Hh4 Ff6 19.f4 Bd8

Griscsuk nem akart minőséget áldozni a 19...Fxh4 20.gxh4 Bxh4 (20...Bd8 21.Vf2 Hd5 22.Hxd5 Bhxd5) 21.Kg3 Bxh3+ 22.Fxh3 Fxh3 23.d5 Hb4 24.Fa3 folytatással.

20.Vf2

Forrás: [origo]

20...Fxh4?!

A sötéten mozgó futó lecserélését a vb honlapján a játszmát élőben elemző Alekszandr Halifman FIDE exvilágbajnok kritizálta. 20...Hd5 21.Hxd5 Bdxd5 volt a helyes döntés, 22.Fxd5 Fxd5 változatban Griscsuknak bőséges ellenértéke lett volna az áldozott minőségért.

21.gxh4 Hd5 22.Hxd5 Bhxd5 23.Fb2 Bb5 24.Ve2 Bh5 25.e4! Fxb3 26.Bdc1!

Viharfelhők gyülekeztek a sötét állás felett.

26...Ha5

A sötét haderő tisztjei egyre tragikusabb helyzetbe kerültek, az orosz nagymester helyzetét súlyos időzavar is nehezítette.

27.d5 b6

Forrás: [origo]

28.Fe5! c6 29.dxc6 f6 30.Fa1

Számításba jött a [30.c7 Bd7 31.Bxb3 Hxb3 32.Vc4+ Kg7 33.Vxb3 fxe5 34.Vxb6 exf4 35.Vb8 Bxc7 36.Vxc7 Vxc7 37.Bxc7 Kf6 38.Ff3 folytatás is.

30...Bc5 31.Bxc5 bxc5 32.Vb5 Vc7

Forrás: [origo]

33.Bxb3! Hxc6

Simán nyert 33...Hxb3-ra 34.Vxb3+ Kg7 35.e5 és a világos futópárral szemben nincs védelem.

34.e5 Hd4 35.Vc4+ és sötét feladta

Komment 0 | Reblog! 0 |

Griscsuk remire rontotta esélyes állását

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban a sakkvilágbajnok-jelölti döntő ötödik játszmájában is döntetlen született. Az orosz Alekszandr Griscsuk a vezércselű partiban előnyösebben jött ki a nyitásból, az izraeli Borisz Gelfand védekezésre kényszerült. Griscsuk 22. lépésével kiengedte előnyét, Gelfand a fonalas lebonyolításhoz vezető centrumáttöréssel kiegyenlítette esélyeit, a 39. lépés után remiben egyeztek meg. A hatjátszmás döntő utolsó partiját szerdán játsszák, 3-3 esetén rájátszás döntené el, hogy ki lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója.

 

A döntő negyedik partijának gyors döntetlene után a szakírók élesen kritizálták Alekszandr Griscsuk és Borisz Gelfand túlzottan óvatos, a bonyodalmakat kerülő játékát. Hihetetlen, hogy a vb-jelölti párosmérkőzéseken eddig lejátszott 29 klasszikus gondolkodási idejű játszmájából csak kettő végződött döntéssel, Borisz Gelfand és Gata Kamsky sötéttel nyert egy-egy partit. Egyre többen értékelik úgy, hogy a remik elriasztják a szponzorokat, és a szófiai szabály alkalmazása, vagy éppen a bilbaói pontozás (a győzelem 3, a remi 1 pontot ér) lehet csak a megoldás, hogy a reflektorfényben levő legjobbakat küzdelemre kényszerítsék.

A döntő ötödik játszmája hozott egy kis izgalmat. Alekszandr Griscsuk a nyitásból előnyösebben került ki, Borisz Gelfand védekezésre kényszerült, az izraeli nagymester jelentős időhátrányba is került. A kritikus állásban az orosz sakkozó hibázott, 22.Fg4 lépése engedélyezte az e6-e5-ös áttörést, a fonalas lebonyolítás, a sorozatos cserék végül a 39. lépésben vezettek pontosztozkodáshoz.

Gelfand kockáztat-e a párharc szerdai utolsó összecsapása során, vagy bízik a rapid rájátszásban? A 2009-es Világkupán az ukrán Ruszlan Ponomarjovval szemben bizonyította, hogy jók az idegei, de Alekszandr Griscsuknak is önbizalmat adhat, hogy Kazanyban sikerrel vívta meg rájátszást Levon Aronjannal és Vlagyimir Kramnyikkal szemben.

A világbajnok-jelölti döntő ötödik játszmája:
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Vezércsel, 39)

A párosmérkőzés állása:
Alekszandr Griscsuk - Borisz Gelfand  2,5 - 2,5
(Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Vezércsel, 49)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Angol megnyitás, 58)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Vezércsel, 14)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Angol megnyitás,18)

Ha a hatjátszmás döntő 3-3-ra végződne, akkor  új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként).

Maximum öt ilyen mérkőzésre kerülhet sor, ha nincs döntés, akkor a "hirtelen halál" játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt. A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak.

Griscsuk,A (2747) - Gelfand,B (2733)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Ff4

Alekszandr Griscsuk kis kitérő, a harmadik partiban játszott 5.Fg5 h6 6.Fxf6 Fxf6 7.Vb3 dxc4 8.Vxc4 0-0 9.g3 változat helyett, ahol egy nagyon erős újítással 9...b5-tel kellett, hogy szembesüljön, visszatért ahhoz a lépéshez, amelyben a nyolc között Levon Aronjant is legyőzte a rapid rájátszásban.

5...0-0 6.e3

A párharc első partijában Griscsuk 6.Bc1 c5 7.dxc5 Fxc5 8.e3 Hc6 9.a3 d4 10.exd4 Hxd4 11.b4 Hxf3+ 12.Vxf3 Fd4 13.Hb5 e5 14.Fg5 Be8 15.Fxf6 e4 16.Fxd8 exf3+ 17.Kd2 Bxd8 18.Hxd4 Bxd4+ 19.Kc3 fxg2 20.Fxg2 Bg4 21.Bhd1 folytatásban küzdött meg Borisz Gelfanddal, az izraeli nagymester pontos védekezéssel kiharcolta a döntetlent.

6...Hbd7 7.c5 Hh5

Aronjannak 7...c6 8.h3 b6 9.b4 a5 10.a3 Fa6 11.Fxa6 Bxa6 12.0-0 Va8 13.Bb1 axb4 14.axb4 Vb7 15.Vc2 Bfa8 16.He1 Fd8 17.Hd3 Ba3?! 18.b5! után gondjai voltak és el is vesztette a továbbjutást eldöntő játszmát.

8.Fe2 c6 9.0-0 Hxf4 10.exf4 f6

Sötét az e6-e5-ös áttörést szeretné előkészíteni.

11.b4 Vc7 12.Vd2 Bf7

Szerénynek tűnő védőlépés. 12...e5 13.Bfe1 Kh8 14.Fd3 e4 15.Hxe4 dxe4 16.Bxe4 tisztáldozat után létrejövő állás világosra kedvezőbb.

13.Bae1 Hf8

Gelfand jelentős időhátrányba került, csak 47 perce maradt a 40. lépésnél levő időkontrollig, míg Griscsuk 1 óra 21 perccel gazdálkodhatott.

14.Fd3 Fd7 15.g3

Forrás: [origo]

15...Be8

A rutinos Világkupa-győztes, a kazanyi világbajnok-jelölti mezőny doyenje  érthetően nem vállalkozott a 15...e5 16.dxe5 Fh3 17.f5! fxe5 18.Hxe5 Bf6 19.Fc2 változatra.

16.Be3

Világos nyugodtan erősítheti állását.

16...Fd8 17.Bfe1 Vb8 18.Ha4 Fc7 19.Hb2 Bfe7 20.Vc3 Bd8

Borisz jól látta, hogy 20...e5 21.dxe5 Fg4 22.Hc4! Fxf3 (22...dxc4 23.Fxc4+ Kh8 24.exf6 Bxe3 25.fxg7 matt) 23.Hd6 fxe5 24.Hxe8 d4 25.Fc4+ Kh8 26.Vxd4 Vxe8 27.fxe5 Fh5 28.e6 pozíció kritikus lenne számára.

21.Ff5 Bf7 22.Fg4?!

Griscsuk hosszasan akadályozta az e6-e5 áttörést, most rosszul értékelte az esélyeit. 22.Fc2 Be8 23.Hd3 nyomás alatt tartotta volna sötét állását.

Forrás: [origo]

22...e5!

Fonalas lebonyolításhoz vezetett, Gelfand megkönnyebbülhetett.

23.Fxd7 exf4! 24.Fe8 fxe3 25.Vxe3 Hg6 26.Fxf7+ Kxf7 27.Ve6+ Kf8 28.Vh3 Vc8! 29.Vxc8 Bxc8 30.Kf1 Be8 31.Bb1 Ke7 32.Hd3 a6 33.a4 Kd7 34.b5 axb5 35.axb5 cxb5 36.Bxb5 Bb8 37.Hb4 He7 38.He1 Hc6 39.Hxc6 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Senki nem nyert annyi sakktornán, mint Karpov

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A sakkozás tizenkettedik világbajnoka, Anatolij Karpov hétfőn ünnepelte 60. születésnapját. Ősi riválisával, Garri Kaszparovval öt világbajnoki döntőt vívott, a szovjet válogatottal hatszor nyert olimpiai bajnoki címet, egyszer csapatvilágbajnok lett, míg négyszer az Európa-bajnok együttesnek is tagja volt. Kilencszer nyerte el az év legjobb sakkozójának megítélt Oscar-díjat. A statisztika szerint 166 versenyt nyert meg pályafutása során.

 

Anatolij Karpov 1951. május 23-án született az oroszországi Zlatousztban, az Urál hegység egy távoli városában. Négyévesen tanulta meg a sakkjáték szabályait, kilencéves korára már első osztályú játékos volt, tizenkét évesen pedig -  Mihail Botvinnik tanítványaként - már nagy tehetségként tartották számon. 15 éves korában szovjet sakkmesteri címet szerzett, 1969-ben Stockholmban ifjúsági világbajnok lett, 19 éves korában padig már nemzetközi nagymesteri címet kapott. 1975-ben játék nélkül lett világbajnok, miután az amerikai Robert Fischer visszautasította a FIDE javaslatát a világbajnoki döntő lebonyolításának menetrendjére, és ez rányomta a bélyegét egész pályafutására. Egyetlen nagymester sem diadalmaskodott annyi nagy tornán, mint Karpov. Újra és újra bizonyítania kellett, hogy igazi világelső, illetve világbajnoki címének elvesztése után ismételten megküzdött érte. 1973 és 1977 között nem volt igazi riválisa az év sakkozójának járó Oscar-díj odaítélésekor, 1979-1981 között is dominált, és még 1994-ben is az év legjobbjává választották.

Karpov 1973-ban megnyerte a leningrádi zónaközi döntőt, világbajnok-jelölti páros mérkőzésen Lev Polugajevszkijt (5,5-2,5), Borisz Szpasszkijt (7-4), majd Viktor Korcsnojt győzte le (12,5-11,5). Világbajnoki címét Korcsnojjal szemben kétszer védte meg, az 1978-as döntő Baguio Cityben a sakktörténelem egyik legviharosabb meccse volt, Karpov 16,5-15,5-re győzött. Három évvel később Meranóban már 11-7-es kiütéses győzelemmel verte vissza Korcsnoj címszerzési kísérletét. Karpov elsőségét három év múlva már honfitársa, a bakui zseni, Garri Kaszparov veszélyeztette, akivel hét év alatt öt világbajnoki döntőn csapott össze. Az elsőt, az 1984/85-ös párosmérkőzést hat győzelemig játszották volna. A csatározás 1984. szeptember 19-én kezdődött. Karpov megnyerte a harmadik, a hatodik, a hetedik, a kilencedik és a 23. játszmát, de a hatodik győzelmet nem tudta megszerezni. Kaszparov rendezte erősen megtépázott sorait, a 32., a 47. és a 48. játszmában megadásra kényszerítette Karpovot, és 5-3-ra szépített. A FIDE akkori elnöke, a Fülöp-szigeteki Florencio Campomanes a küzdő felek teljes kimerültségére hivatkozással - közel féléves csatározás után - 1985. február 15-én félbeszakította mérkőzést.

Óriási volt az értetlenség, hosszas tárgyalássorozat után a küzdő felek szeptemberben ültek újra sakkasztalhoz, ezúttal már a régi, 24 játszmás szisztéma szerint. Kaszparov megnyerte az első játszmát, Karpov a negyedikben egyenlített, az ötödikben átvette a vezetést. Előnyét egészen a tizenegyedik partiig őrizte, ekkor Kaszparov nyert, majd a tizenhatodik és a tizenkilencedik partiban aratott győzelmeivel az előnye két pontra nőtt. Karpov a 22. játszmában elért nyerésével szépített. A 24. összecsapáskor Karpov mindent egy lapra tett fel, támadott, de a 22 éves kihívó zseniálisan keresztezte világos királyszárnyi akcióját, a 13-11-es győzelemmel Kaszparovot a sakkozás tizenharmadik világbajnokaként ünnepelhették. Egy évvel később, a londoni-leningrádi helyszínnel megrendezett visszavágón Kaszparov 12,5-11,5-re nyert, 1987-ben Sevillában 12-12-vel védte meg világbajnoki címét. Karpov 1990-ben ismét megmérkőzött honfitársával, New York és Lyon volt a mérkőzés színhelye. Kaszparov az utolsó K-K mérkőzésen is 12,5-11,5-es győzelmet ért el.

Forrás: AFP/Samuel Kubani

Karpov a következő világbajnoki ciklusban meglepetésre az angol Nigel Short ellen 6-4-re elvesztette a világbajnok-jelölti párosmérkőzést. Kaszparov azonban - immár sokadszor - konfliktusba került Nemzetközi Sakkszövetséggel, így az angol sakkozóval a PCA (Profi Sakkozók Szövetsége) égisze alatt játszotta le a döntőt. Karpov ezzel újra lehetőséget kapott, hogy elvesztett - immár FIDE - világbajnoki címét visszaszerezze. Váratlan döntéssel a holland Jan Timmannal játszhatott világbajnoki döntőt, aki Short ellen elvesztette a világbajnok-jelölti döntőt. Karpovnak nem jelentett leküzdhetetlen akadályt a hollandok legjobbja, 12,5-8,5-re nyert. A FIDE döntésére az ismét világbajnok orosz nagymesternek a következő ciklusban világbajnok-jelölti döntőn kellett kvalifikálnia magát az újabb címmérkőzésre, Borisz Gelfandot 6-3-ra verte meg. 1995 novemberében Kirszan Iljumzsinovot választották a FIDE elnökévé, Karpov és az amerikai Gata Kamszky döntőjét a Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában, Elisztában rendezték meg. A konfliktusoktól sem mentes meccset Karpov 10,5-7,5-re nyerte meg.

Iljumzsinov elnök megreformálta a FIDE-világbajnokság lebonyolítását, a kieséses rendszerű 1997-es groningeni tornától távol maradt többek között Garri Kaszparov és Vlagyimir Kramnyik, holott ők csak az elődöntőtől kapcsolódtak volna be a küzdelembe. Karpov pedig privilégiumot kapott, legfőbb riválisainak távollétében csak döntőt kellett játszania. Az indiai Viswanathan Anand magabiztosan vette az akadályokat, a világbajnoki címért a pihent Karpovval 1998 januárjában vívott lausanne-i mérkőzésének alapszakasza 3-3-ra végződött, a rapid rájátszásban alulmaradt. Karpov a következő, 1999-es Las Vegas-i vb-n nem indult, helyette pereskedett a FIDE-vel. Az exvilágbajnok nem vállalta a részvételt Újdelhiben sem, de 2001-ben úgy gondolta, hogy hazai pályán, Moszkvában képes lesz visszahódítani címét. A kísérlet azonban kudarccal végződött, már az első fordulóban, a rapid rájátszásban kikapott a kínai Csang Peng-hsziangtól 3-1-re.

Pályafutása során Karpov több mint háromezer játszmát váltott különböző - egyéni, csapat, nemzetközi és hazai rendezésű - versenyeken. A szovjet válogatottal hatszor nyert olimpiai bajnoki címet, egyszer csapatvilágbajnok lett, míg négyszer az Európa-bajnok együttesnek is a tagja volt. Kilencszer nyerte el az év legjobb sakkozójának megítélt Oscar-díjat.

A sakk népszerűsítéséért tett erőfeszítései szintén kimagaslóak. Oroszország határain belül és kívül több mint ötven sakk-klubot alapított. A világon több mint húsz sakkiskola viseli a nevét. Több cikket és könyvet írt, válogatott játszmái és könyvei a világ több országában is kiadásra kerültek.

"Kaszparov belátta, esélye sincs arra, hogy befogjon" - Karpov-interjú 2006-ból

Karpov 2006-ban Miskolcon nyolcjátszmás rapid párosmérkőzést játszott Lékó Péterrel. A személyes találkozás alkalmával kérdeztük az exvilágbajnokot.
- Nagyon régen nem játszott már klasszikus gondolkodási idejű versenyen. Mi ennek az oka?
- Sajnos erre egyszerű a válasz, alig van verseny. A helyzet egyre rosszabb és rosszabb, ezen sürgősen változtatni kell. Összeszámoltam, hogy ebben az évben mintegy 56 sakkozót hívnak meg rangos versenyre. Ha azt számoljuk, hogy Topalov, Anand, mondjuk a négy-öt legjobb tornára is meghívást kap, akkor a többiek közül mintegy harmincan számíthatnak még egy-egy rangos versenyen való részvételre. Svájci rendszerű viadalokon való részvételem szóba sem jöhet, így maradnak a rapid tornák, hogy a formámat megőrizhessem. Érthető öröm volt számomra többek között Tallinban, a Keresz-emlékversenyen elért első helyem, a zürichi tornagyőzelmem a 166. volt a sorban, azt hiszem, hogy ezt a világrekordot senki nem tudja megdönteni. Kaszparov már régen nem számolja a győzelmeit, mert belátta, hogy esélye sincs arra, hogy befogjon.

- Fantasztikus pályafutásának is voltak keserű pillanatai, olyan játszmák, amelyek sorsdöntőnek bizonyultak.
- Sok ilyen volt. Nehéz elfelejteni a sevillai, 1987-es világbajnoki döntő utolsó partiját, remivel visszahódíthattam volna a címet Kaszparovtól. Minden másképp alakult volna, ha az első Kaszparov elleni meccsemen megnyerem a 41. partit, láttam a nyerést, de időzavarban biztosra akartam menni, aztán még a függőelemzésünk sem sikerült.

Forrás: Verőci Zsuzsa

- Melyik tornagyőzelmére a legbüszkébb?
- Feltétlenül az 1994-es linaresi sikeremre, két és fél ponttal előztem meg Kaszparovot, a tizennégy résztvevős szuperversenyen tizenegy pontot gyűjtöttem. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Kaszparov ellen nyert állást remiztem el, így akár még nagyobb is lehetett volna ez a különbség. Azt hiszem, hogy ez is világrekord, ezt a teljesítményt is nehéz lesz felülmúlni. A performance-teljesítményem közel 2980 körül volt, és nem szabad elfelejteni, hogy ekkor még az Élő-pontok nem inflálódtak.

- Számtalan nemzetközi szervezetben visel fontos funkciót, a világ számos országában Karpov-sakkiskolák működnek. 2005 nyarán még arról hallottunk, hogy a FIDE elnöki funkcióért is harcba száll.
- Nagyra becsülöm a FIDE elnökét, Kirszan Iljumzsinovot, de a csapata nem méltó a feladathoz. Úgy éreztem, hogy igazi programmal, hathatós szponzorok segítségével sokat tehetek a sakkozás jelenéért és jövőjéért. Akkoriban nagyon sok telefont kaptam, bátorítást, és egyúttal már a különböző funkciókra vágyók hívását is. Be kellett látnom, hogy az egyre erősödő harc közepette nagyon sok mindenről le kellett volna mondanom, ezért visszakoztam. Sok a tennivalóm, nemrég jelent meg az 59. sakk-könyvem, számos tervem vár megvalósításra. Remélem, hogy a sakk igazi szponzorokat talál, jól kidolgozott világbajnoki rendszer és számos nagy verseny segíti a népszerűsítést.



Anatolij Karpov négy évvel később harcba szállt a FIDE elnöki posztért. Karpov és csapata a sakkozás vélt krízise miatt kezdte kampányát. Szövetségek vezetőivel, munkatársaival, sakkozókkal, szervezőkkel, szponzorokkal folytattak tárgyalásokat, és azt hirdették, a sakk csak akkor virágozhat fel, ha a FIDE teljes vezérkarát és apparátusát lecserélik.

Az orosz exvilágbajnok tisztában volt azzal, hogy egy nagy sakkozó nem válik azonnal jó vezetővé is, profi menedzserekre van szükség ahhoz, hogy a sportág is igazán profi legyen. Élvezte az ősi rivális, Garri Kaszparov és a világranglistát vezető norvég Magnus Carlsen támogatását is. A vezető játékosokkal állandó párbeszédet ígért, a világbajnoki cím tekintélyének helyreállítása mellett átlátható, hosszú időszakra érvényes világbajnoki rendszert garantált volna.

Forrás: AFP

A sakkolimpia idején Hanti-Manszijszkban megtartott elnökválasztó közgyűlés nem nélkülözte a viharos pengeváltásokat, ebben az exvilágbajnok Garri Kaszparov játszotta a főszerepet. Egyenkénti szavazás döntött, hogy a jelenlevő küldötteknek van-e szavazati joguk. Az elnyúló procedúra után kezdődött meg a voksolás, ami az előzetes várakozásokat igazolta, Kirszan Iljumzsinovot 95-55 arányban választották meg újabb négyéves ciklusra a sakkdiplomácia első számú irányítójának.

Anatolij Karpov pályafutása egyik leghíresebb játszmáját az 1994-es linaresi szuperversenyen a bolgár Veszelin Topaloval vívta, háromszor is bástyát áldozott. Karpov a FIDE világbajnokaként a tizennégy résztvevős tornán tizenegy pontot szerzett, két és fél ponttal előzte meg a PCA világelsőjét, Garri Kaszparovot.

Anatolij Karpov (2745) - Veszelin Topalov (2660)
Angol megnyitás [A33]

1.d4 Hf6 2.c4 c5 3.Hf3 cxd4 4.Hxd4 e6 5.g3 Hc6 6.Fg2 Fc5 7.Hb3 Fe7 8.Hc3 0-0 9.0-0 d6 10.Ff4

A másik szokásos lépés 10.Fg5, amelynek célja a d6-ra korai nyomást gyakorolni. A d6 és e6 gyalogok elleni harcban világos gyakran cseréli sötéten mozgó futóját az f6 huszárért.

10...Hh511.e3!

A szokásos megközelítés világosnak kis előnyt ad: 11.Fe3 He5 12.c5 d5 13.Fd4 Hc6 14.e4. 11.Vd2 Hxf4 12.gxf4 is praktikus kipróbálásra vár (12.Vf4 is kis előny). Az én elképzelésem azonban a legvonzóbb. Világos kinyitja az e vonalat a még nagyobb nyomásért. A c4 és f4 gyalogok szintén őrzi a d6 és e6 gyalogot

11...Hxf4 12.exf4 Fd7 13.Vd2 Vb8

Nehéz lenne jobb mezőt találni a vezér számára.

14.Bfe1!

A futó ütésben lesz f4-f5 áttörés után ezért sötétnek ezt meg kell előznie, ezt azt jelenti, hogy meg kell gyengítenie a királyszárnyi gyalogszerkezetet. Egyelőre ez ártalmatlannak tűnik, hiszen valamennyi világos tiszt a másik szárnyon van.

14... g6 15.h4! a6

Jóllehet a világos huszárok messze vannak a királytól, 15...h5 a körülmények között túlzottan is merésznek tűnik. Világos áttörhet a király irányába 16.Bad1 Bd8 17.f5! gxf5 18.Vh6-tal, komoly szándékkal.

16.h5! b5 17.hxg6 hxg6 18.Hc5! dxc5

A futó ellépésére, 18...Fe8-ra világosnak két kitűnő lehetősége is lenne: 19.Hxa6 Bxa6 20.cxb5 Bb6 21. bxc6 és (nekem jobban tetsző) 19.Hxe6!? fxe6 20.Bxe6 Bf6 21.Bae1 Bxe6 22.Bxe6 Ff7 23.Ve3 Vc8 24.Fxc6.

19.Vxd7 Bc8

Forrás: [origo]

20.Bxe6!!

Világos elgondolásának poénja. Tornádóként a világos bástya darabokra tépi szét a sötét állást.

20... Ba7 21.Bxg6+! fxg6 

Sötét nem tudja visszautasítani az áldozatot, hiszen fonalasan veszít pl.: 21...Kf8 22.Vh3 fxg6 23.Vh8+ Kf7 24.Fd5 matt, vagy 21...Kh722.Vh3+ Kg6 23.Fe4+ Kg7 24.Vh7.

22.Ve6+ Kg7 23.Fxc6 Bd8 24.cxb5 Ff6 25.He4 Fd4 26.bxa6

Világosnak két másik út is rendelkezésére állt döntő előny megszerzésére: 26.Vg4 axb5 27.f5 Bd6 28.Hxd6 Vxd6 29.Fb5 Bf7 vagy 26.f5 gxf5 27.Vxf5 teljesen szétrombolva a sötét király védelmét. Érdekes lehet egy másik változat is: 26.Kg2 axb5 27.Bh1 Bh8 28.Bxh8 Vxh8 29.Fe8!.

26...Vb6 27.Bd1 Vxa6

Forrás: [origo]

28.Bxd4!!

Egy játszmában a harmadik bástyaáldozat. Igazán ritka eset, különösen ilyen magas szintű versenyen.

28... Bxd4 29.Vf6+ Kg8 30.Vxg6+ Kf8 31.Ve8+ Kg7 32.Ve5

Könnyebb nyerés volt 32.Hxc5 Bd1+ 33.Kh2 Vf1 34.Ve5+ Kh6 35.Vg5+ Kh7 36.Fe4+ Kh8 37.Vh5+ Kg7 38.Ve5+, de nem volt elegendő idő megtalálni a korrekt sakkok sorozatát.

32...Kg8 33.Hf6+ Kf7 34.Fe8+ Kf8 35.Vxc5+ Vd6 36.Vxa7 Vxf6

Érdekes védekezés volt a pattmotívumra  épített 36... Bd1+ 37.Kg2 Bg1+, de 38.Kh3 (38.Kxg1?? Vd1+ 39.Kg2 Vh1+! 40.Kxh1 patt) 38... Bh1+ 39.Kg4 Bh4+ 40.Kg5 és világos nyer.

37.Fh5 Bd2 38.b3 Bb2 39.Kg2 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A negyedik parti is döntetlen a sakk-vb-jelölti döntőn

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban a hatjátszmás sakkvilágbajnok-jelölti döntő negyedik partija is döntetlennel ért véget. Az izraeli Borisz Gelfand vezette a világos bábukat, az angol megnyitású partiban az orosz Alekszandr Griscsuk a 18. lépés után fogadta el ellenfele remiajánlatát.

 

A pihenőnap után a negyedik játszmával folytatódott az orosz Alekszandr Griscsuk és az izraeli Borisz Gelfand párharca. A nagy tét, hogy a sakkvilágbajnok-jelölti győztese az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója lesz, egyre inkább rányomja bélyegét a meccsre. Minden lépésnek fokozott jelentősége van, a bonyodalmakhoz vezető megnyitási változatokat elkerülik a nagymesterek.

Az angol megnyitású összecsapás során Gelfand békés folytatás mellett döntött, Griscsuk sem kerülte el a cseréket. A kiegyenlített állásban csak 18 lépésig tartott a parti, Gelfand békekötési ajánlatát Griscsuk azonnal elfogadta. Kedden Griscsuké a kezdés joga.

A világbajnok-jelölti párosmérkőzés negyedik játszmája:
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Angol megnyitás,18)

A párosmérkőzés állása:
Alekszandr Griscsuk - Borisz Gelfand  2 - 2
(Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Vezércsel, 49)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Angol megnyitás, 58)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Vezércsel, 14)

Ha a hatjátszmás döntő 3-3-ra végződne, akkor új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként). Maximum öt ilyen mérkőzésre kerülhet sor, ha nincs döntés, akkor a "hirtelen halál" játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt. A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak.

Gelfand,B (2733) - Griscsuk,A (2747)
Angol megnyitás [A37]

1.Hf3 c5 2.c4 Hc6 3.Hc3 e5 4.g3 g6 5.Fg2 Fg7 6.d3

A párharc második játszmájában [6.a3 Hge7 7.b4 d5 8.cxd5 Hxd5 9.Hg5 Hc7 10.d3 cxb4 11.axb4 e4 12.Hgxe4 f5 13.Fg5 Fxc3+ 14.Kf1 Vd4 érdekes változat került terítékre. Igazi csatát láttunk, amely az 58.lépés lett döntetlen.

6...Hge7 7.a3 d6 8.Hd2 0-0 9.Bb1 h6

Ravasz lépés, megakadályozta a 10.b4 lehetőséget a 10...e4! 11.Hcxe4 f5! változat.

10.0-0 a5 11.Hd5 Fe6 12.Hxe7+ Vxe7 13.He4 Kh8 14.Hc3 Vd7 15.Fd2 Bab8 16.Vc1 h5 17.Fh6 Fh3 18.Be1 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Villámremi a sakk-vb-jelölti döntőben

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban, a sakkvilágbajnok-jelölti döntő harmadik játszmája 14 lépésben remivel végződött. Az orosz Alekszandr Griscsuk játszott világossal, az izraeli Borisz Gelfand a kilencedik lépésben újított, gyalogot áldozott. Kielégítő ellenértéket kapott, a békekötést Griscsuk ajánlotta. Három döntetlen után hétfőn játsszák a hatjátszmás döntő negyedik partiját, Gelfand lesz a világos.

 

Érdekesen kezdődött, csalódást okozóan ért véget a világbajnok-jelölti döntő harmadik összecsapása. Az orosz Alekszandr Griscsukot, de a játszmát élőben figyelő és kommentáló nagymestereket is alaposan meglepte az izraeli Borisz Gelfand kilencedik lépésben hozott gyalogáldozata. Sötét meggyorsította haderejének fejlesztését, Griscsuk jelentős időhátrányba is került. Az orosz sakkozó ezúttal sem volt igazán harcos kedvében, a 14. húzását követően maga kínálta a békekötést. A párharc első félidejében három döntetlent láttunk, csak remélhetjük, hogy a második körben nagyon küzdelemre kényszerítik egymást a nagymesterek.

A világbajnok-jelölti döntő harmadik játszmája:
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Vezércsel, 14)

A világbajnok-jelölti döntő állása:
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand  (izraeli, 2733) 1,5 - 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Ha a hatjátszmás döntő 3-3-ra végződne, akkor  új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként). Maximum öt ilyen mérkőzésre kerülhet sor, ha nincs döntés, akkor a "hirtelen halál" játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt. A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak.

Griscsuk,A (2747) - Gelfand,B (2733)
Vezércsel [D53]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Fg5

A párharc első partijában Alekszandr Griscsuk az 5.Ff4-es változat mellett döntött.

5...h6 6.Fxf6 Fxf6 7.Vb3

Világossal leggyakrabban a 7.e3-as varit játsszák.

7...dxc4 8.Vxc4 0-0 9.g3

Világos elfoglalhatja a centrumot 9.e4-gyel, de az adatbázisban található Timman-Beljavszkij parti is bizonyította, hogy sötétnek kielégítő játéka van a 9...b6 10.e5 Fe7 11.0-0-0 Fb7 12.Fd3 Vd7 13.Fe4 Fxe4 14.Hxe4 Vc6 15.Vxc6 Hxc6 16.a3 Bfd8 folytatásban.

Forrás: [origo]

9...b5!

Gelfand és stábjának újítása. A gyalogáldozattal sötét felgyorsítja haderejének fejlesztését. Griscsuk láthatóan meglepődött, jelentős időhátrányba került, de a kihívást elfogadta, leütötte az áldozatul kínált gyalogot.

10.Vxb5

Gyengébb a 10.Hxb5 Fa6 11.Va4 c5 12.Bd1 (12.Fg2 Vb6 13.Ha3 cxd4 14.Hd2 Fb7 15.He4 Fe7 16.Hc4 Vc7 17.0-0 f5) 12...Vb6 13.e3 Fb7 folytatás.

10...Hd7

Villámgyors válasz.

11.Fg2 c5

Az izraeli nagymester is eltűnődött. A másik lehetősége 11...Bb8 12.Va4 c5 13.0-0 Hb6 14.Va5 cxd4 15.He4 Fb7 16.Hxf6+ Vxf6 17.Bfd1 d3 18.Bxd3 Vxb2 19.Be1 Hc4 volt.

12.0-0

Griscsuk elkerülte a 12.dxc5 Bb8 13.Va4 Bxb2 14.He4 Fe7 15.Va3 Bb8 16.Bd1 Vc7 változatot, ami kiegyenlítéshez vezetett volna.
12...Bb8 13.Va4 a5 14.dxc5 és Griscsuk ajánlatára döntetlen a parti. Sötétnek a 14...Hxc5 15.Vc2 Vb6 16.Bab1 Fa6 17.Bfd1 Bfd8 folytatásban elegendő kompenzációja van a gyalogért. Világosnak a 14.He4 cxd4 15.Hxf6+ Hxf6 16.Vxd4 Fa6 17.b3 Fxe2 18.Bfc1 változat némi esélyt kínált volna.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Hoang Thanh Trang nyerte a rapidsakk-Eb-t

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Nagy magyar sikerrel fejeződött be a grúziai Kutaisziben a rapid Európa-bajnokság. Hoang Thanh Trang a 11 fordulós, svájci rendszerű viadalon 9 pontot gyűjtve Európa-bajnok lett. A 74 fős mezőnyben nagymesternőnk a rajtlistán a kilencedik volt, de remek versenyzéssel nagyszerű eredményt ért el.

 

A 11 fordulós svájci rendszerű rapid Európa-bajnokságon 12  ország 74 sakkozónője vett részt. A viadalt Kutaisziben, a sakkozás hetedik világbajnoknőjének, Maja Csiburdanidzének a szülővárosában rendezték meg. A Tbilisziben május 18-án befejeződött Európa-bajnokság érmesei, a litván Viktorija Cmilyte, a bolgár Antoaneta Sztefanova és az örmény Elina Danieljan nem játszottak.

Játszmánként 15-15 perc gondolkodási idejük volt a résztvevőknek és lépésenként még 10-10 másodperc bónuszidővel is gazdálkodhattak. A magyar színeket képviselő Hoang Thanh Trang villámrajtot vett, ötös nyerősorozattal kezdett. Az első játéknap hat fordulója után félpontos előnnyel vezetett.

Trang a mai játéknapon győzelemmel folytatta szereplését, majd a grúz Nana Dzagnidzétől vereséget szenvedett. Egy pillanatra átengedte a vezetést a táblázaton, de az ukrán Inna Gaponenko elleni nyeréssel jobb performance-pontszámmal ismét éllovasként várhatta a hajrát. Taktikus remit követően - riválisa, Dzagnidze tisztelőnnyel egylépéses mattot nézett el - következett a sorsdöntő parti az első helyen rangsorolt orosz Nagyezsda Koszincevával szemben.

A vezérgyalog megnyitás ismét jó szolgálatot tett, az olimpiai bajnoknő kissé hátrányosabb állásban kiskombinációval elnézte bástyáját, azonnal kapitulált. Hoang Thanh Trangot rapid Európa-bajnokként köszönthették! Tavaly Varsóban Almási Zoltán diadalmaskodott, rapid sakkozásban a kontinensen nagymestereink a legjobbak.

Hoang Thanh Trang eredményei:
Hoang Thanh Trang - Salome Csohonelidze (grúz, 2043) 1 - 0
Inga Hurcilava (grúz, 2286) - Hoang Thanh Trang 0 -1
Hoang Thanh Trang - Nelly Aginjan (örmény, 2284) 1 - 0
Meri Arabidze (grúz, 2277) - Hoang Thanh Trang 0 - 1
Hoang Thanh Trang - Tatjana Koszinceva (orosz, 2559) 1 - 0
Inga Csarhalasvili (grúz, 2373) - Hoang Thanh Trang döntetlen
Hoang Thanh Trang - Maka Purceladze (grúz, 2352) 1 - 0
Nana Dzagnidze (grúz, 2557) -Hoang Thanh Trang 1 - 0
Hoang Thanh Trang -Inna Gaponenko (ukrán, 2455) 1 - 0
Salome Melia (grúz, 2444) - Hoang Thanh Trang döntetlen
Hoang Thanh Trang - Nagyezsda Koszinceva (orosz, 2567)  1 - 0

Az Európa-bajnokság végeredménye:
1. Hoang Thanh Trang (magyar, 2456) 9 pont
2. Salome Melia (grúz, 2444) 8
3. Lilit Mkrtchian (örmény, 2468) 8
4. Jevgenyija Ovod (orosz, 2404) 8
5. Anna Muzicsuk (szlovén, 2537) 8
6-11. Nagyezsda Koszinceva (orosz, 2567), Nana Dzagnidze (grúz, 2557), Bela Hotenasvili (grúz, 2470), Inna Gaponenko (ukrán, 2455), Marina Romanyko (orosz, 2387) és Keti Csacsalasvili (grúz, 2280) 7,5
12-16. Inga Csarhalasvili (grúz, 2373), Natalija Zsukova (ukrán, 2428), Marija Muzicsuk (ukrán, 2473), Nino Bacsiasvili (grúz, 2399) és Lilit Galojan (örmény, 2377) 7

Komment 0 | Reblog! 0 |

Gelfand és Griscsuk másodszor sem bírt egymással

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Kazanyban zajló sakkvilágbajnok-jelölti döntő második játszmája 58 lépés után döntetlennel ért véget. Az izraeli Borisz Gelfand vezette a világos bábukat, az angol megnyitású partiban az orosz Alekszandr Griscsuk kedvezőbb esélyű állást ért el. Gelfand ezúttal is jól védekezett, kiharcolta a pontosztozkodást. A hatjátszmás finálé harmadik összecsapását 1-1-nél szombaton játsszák.

 

A világbajnok-jelölti döntő második partijában is az orosz Alekszandr Griscsuk esélyei voltak kedvezőbbek. Az angol megnyitású játszmára jól felkészült szekundánsaival, csapatának egyik ütős embere a négyszeres olimpiai bajnok Peter Szvidler.

Az anyagi egyensúly felborulását követően nehéz volt az állást értékelni, s még nehezebb volt a nagymesterek dolga, hiszen a sakktábla mellett az elemzőprogramok helyett intuitív megérzéseikre, rutinjukra támaszkodhattak. Griscsuk két könnyűtisztje harcolt az izraeli Borisz Gelfand bástyájával szemben, világosnak a h szabadgyalogja adott reális menekülési esélyt.

Griscsuk időzavarban nem talált nyerést ígérő folytatást, Gelfand a partit követő rövid sajtótájékoztatón úgy értékelte, hogy ellenfelének az időkontrollt követően már nem volt győzelmet ígérő esélye.

Ha a hatjátszmás döntő 3-3-ra végződne, akkor  új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként). Maximum öt ilyen mérkőzésre kerülhet sor, ha nincs döntés, akkor a "hirtelen halál" játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt. A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak.

A világbajnok-jelölti döntő második játszmája:
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Angol megnyitás, 58)

A világbajnok-jelölti döntő állása:
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand  (izraeli, 2733) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen)

Gelfand,B (2733) - Griscsuk,A (2747) 
Angol megnyitás [A37]

1.Hf3 c5 2.c4 Hc6 3.Hc3 e5 4.g3 g6 5.Fg2 Fg7 6.a3 Hge7 7.b4 d5

Óvatosan kell bánni a gyalogáldozat elfogadásával. 7...cxb4 8.axb4 Hxb4 9.Fa3 Hbc6 10.Hb5 0-0 11.Fd6 után nem könnyű sötét haderejének fejlesztése, világosnak bőséges ellenértéke van az áldozott gyalogért.

8.cxd5 Hxd5 9.Hg5 Hc7

Alekszandr Griscsuk villámgyorsan lépett, Borisz Gelfand felé jelzés, hogy a varit szekundánsaival alaposan elemezte.

10.d3 cxb4 11.axb4 e4

Gyalogot rabolni tilos. 11...Hxb4 12.Vb3 Ve7 13.Fa3 a5 14.Fxb4 axb4 15.Bxa8 Hxa8 16.Va4+ Vd7 17.Vxb4 folytatás világosra lett volna előnyös.

12.Hgxe4 f5 13.Fg5 Fxc3+ 14.Kf1 Vd4

Eddig Griscsuk nagyon magabiztos volt, most eltűnődött.

15.Hxc3 Vxc3

Forrás: [origo]

16.Ff4 Hb5 17.Bc1 Vf6 18.Bc5 a6 19.Fxc6+ bxc6 20.Fe5 Vf8 21.Vc1 Fd7 22.Fxh8 Vxh8

Griscsuk két könnyűtisztje harcolt világos bástyájával szemben. A pozíció dinamikus egyensúlyban, de a parti tétje mindkettőjük számára nagy feszültséget jelent.

23.Ve3+ Kf7 24.Be5 Vf8 25.h4 h5 26.Vf4 Vd6 27.Kg2 Kf6 28.Be4 Vxf4 29.Bxf4

A vezércsere után sötét állása kedvezőbb.

Forrás: [origo]

29...Fe6 30.Bc1 Ke7 31.f3 Kd6 32.Kf2 Bb8 33.e4 Hc7 34.g4 fxg4 35.Bf6 gxf3 36.Bxg6 Bxb4 37.Bh6 a5 38.Bxh5 a4 39.Bhc5 Fd7 40.Kxf3 He6 41.B5c4

Az időkontroll utáni első lépés gyanúsnak tűnt. 41.Ba5 c5 42.h5 Bb2 (42...Hd4+ 43.Ke3 Fb5 44.Ba8 Bb3 45.e5+ Kd5 46.Bd8+ Ke6 47.Bxc5 Bxd3+ 48.Ke4) 43.Ba6+ Ke7 44.Bh1 volt a helyes folytatás.

41...c5 42.h5 Bb2 43.Bh1 Hd4+

Griscsuk hosszasan tűnődött. A következő időkontrollig, a 60. lépésig csak 15 perce maradt. A 43...a3 44.h6 a2 45.Ba1 Fb5 46.h7 Hg5+ 47.Kf4 Hxh7 48.Bc3 Fe8 49.e5+ Kd5 50.Ba3 Hf8 51.B3xa2 He6+ 52.Ke3 Bb4 folytatás esélyeit értékelnie kellett, s nem nyerte el tetszését.

44.Ke3 Fe6 45.e5+

Gelfandnak számolnia kellett a 45.Bxa4 Ke5 46.Bxd4 cxd4+ 47.Kf3 Bb8 48.h6 Bf8+ 49.Kg3 Bh8 50.h7 Ff7 51.Bh6 Fe8 52.Kf3 változatot, nem látni, hogy sötét miként tudná állását erősíteni.

45...Kxe5 46.Bxc5+ Fd5

Forrás: [origo]

47.Bxd5+ Kxd5 48.h6

Világos időmilliomos volt, 31 perc sötét 3 percéhez képest. A döntetlen végeredményt borítékolhattuk.

48...Be2+ 49.Kf4 He6+ 50.Kg3 Hf8 51.h7 Hxh7 52.Bxh7 a3 53.Kf3 Be1 54.Ba7 Ba1 55.Ke3 a2 56.Ba5+ Kc6 57.Kd4 Kb6 58.Ba8 Kb7 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Griscsuk és Gelfand 49 lépés után kötött békét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban, az orosz Alekszandr Griscsuk és az izraeli Borisz Gelfand hatjátszmás sakkvilágbajnok-jelölti döntőjének első partija 49 lépésben döntetlennel ért véget. Griscsuk vezette a világos bábukat, minimális előnyét Gelfand pontos védekezése miatt nem tudta győzelemig fokozni.

 

Kazanyban Alekszandr Griscsuk világossal játszva először nyerte meg a megnyitáselméleti párbajt. Az örmény Levon Aronjan és honfitársa, Vlagyimir Kramnyik elleni párharcaiban sem törekedett előny megszerzésére, sötéttel pedig nem kis nehézségek árán harcolta ki a döntetlent a klasszikus gondolkodási idejű partikban, biztosítva továbbjutását a rájátszásban elért egy-egy győzelmével.

Borisz Gelfandnak a látszólag egyszerű állásban 14.Fg5 után rá kellett döbbennie, hogy nem sikerült kiegyenlítenie, egy órát használt fel a 14 lépésre. A videón is jól láthattuk Gelfand gondterhelten ráncolt homlokát, meglehetősen ideges reakcióit.

Az 1999-es Las Vegas-i kieséses rendszerű világbajnokság győztese, az orosz Alekszandr Halifman volt az egyik kommentátor, és korán temette Gelfandot, aki láthatóan nem készült a varira. Griscsuk időelőnyét gyorsan eltékozolta, Halifman is megváltoztatta véleményét, s remit jósolt.

Griscsuk kis előnyt szerzett, vezérszárnyi gyalogtöbbletével nyomult előre, de Gelfand királya időben érkezett. A bástyavégjáték már remi volt, 49 lépés után békét is kötöttek. Pénteken ellenkező színelosztással játsszák a második partit.

A világbajnok-jelölti döntő első játszmája:
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Vezércsel, 49)

Griscsuk,A (2747) - Gelfand,B (2733)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Ff4 0-0 6.Bc1 c5 7.dxc5 Fxc5 8.e3 Hc6 9.a3 d4 10.exd4 Hxd4 11.b4 Hxf3+ 12.Vxf3 Fd4 13.Hb5 e5 14.Fg5 A

Alekszandr Griscsuk a 2004-ben a dán Peter Heine Nielsen és a szlovén Alekszandr Beljavszkij parti nyomán haladt.

14...Be8

Beljavszkij a 14...e4 15.Vg3 h6 (15...Hh5 16.Vh4 Ff6 17.Fxf6 Hxf6 18.c5) 16.Bd1 hxg5 17.Bxd4 Fd7 18.Fe2 a5 19.0-0 axb4 20.axb4 folytatásban hátrányba került.

15.Fxf6 e4

Világos előnyéhez vezetett a 15...Vxf6 16.Vxf6 gxf6 17.Hxd4 exd4+ 18.Kd2 folytatás.

16.Fxd8 exf3+ 17.Kd2 Bxd8

Gelfand jól látta, hogy a 17...Fxf2 18.Fg5 f6 19.Hd6 Be6 20.c5 Kf8 21.Ff4 g5 22.Fg3 Fe3+ 23.Kc2 Fxc1 24.Kxc1 Be3 25.gxf3 Bxa3 26.Kb2 Bxf3 27.Fc4 változatban világos döntő fölénybe került volna.

18.Hxd4 Bxd4+ 19.Kc3

Hosszas gondolkodás után. 19.Ke3 fxg2 (19...Bd6 20.Kxf3 Bf6+ 21.Ke3 Fd7 22.f3 Be8+ 23.Kf2 Bd6 24.c5 Bd2+ 25.Kg3 Be6 26.h4) 20.Fxg2 Bh4 21.Bhd1 Fe6 22.Bd4 Bxh2 23.Fxb7 volt a másik lehetőség.

19...fxg2 20.Fxg2 Bg4 21.Bhd1 Fe6 22.Fxb7 Bxc4+ 23.Kb2 Bxc1 24.Bxc1 Bd8 25.Kc3 Kf8 26.b5

Világosnak a vezérszárnyi gyalogtöbblet némi esélyt adott.

26...Ke7 27.a4 Bd6 

Forrás: [origo]

28.a5 Kd8 29.b6 Fc8

Gelfand pontosan védekezett.

30.Fxc8 Kxc8 31.Kb4+ Kb8 32.bxa7+ Ka8 33.Bc8+ Kxa7 34.Bc7+ Ka6 35.Bxf7 Bg6 36.h3 Bg2 37.f4 Bg3 38.f5 h5 39.h4 Bg4+ 40.Kc5 Bxh4 41.Bxg7 Bf4 42.Bg6+

Remi volt a 42.Bg5 h4 43.Bh5 h3 44.Kd6 h2 45.Ke6 Be4+ 46.Kf7 Be2 47.f6 Kb7 48.Kf8 Bf2 49.f7 Ka6 változat is.

42...Kxa5 43.Bg5 h4 44.Bh5 h3 45.Kd6 h2 46.f6+ Kb6 47.Ke6 Bf2 48.f7 Be2+ 49.Kf6 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Hoang Thanh Trang mégis játszhat a sakkvébén

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Tbilisziben befejeződött a nőisakk Európa-bajnokság. Két Európa-bajnoki ezüstérem után a litván Viktorija Cmilyte aranyérmes lett, nyolc győzelemmel, két remivel és egy vereséggel ért célba. A bolgárok exvilágbajnoknője, Antoaneta Sztefanova végzett a második helyen, bronzérmesként az örmény Elina Danieljan zárta szereplést. Tizennégyen kvalifikálták magukat a jövő évi kieséses rendszerű világbajnokságra. Az egyetlen magyar induló, Hoang Thanh Trang az utolsó játéknapon remizett, 19. lett a 130 fős mezőnyben, de a tavalyi Eb-ről az előtte végzettek közül hatan már továbbjutottak, így nagymesternőnk is játszhat a vb-n.

 

Viktorija Cmilyte 2003-ban az aranyéremért vívott meccset elvesztette a svéd Pia Cramlinggal szemben. Tavaly Cmilyte a sorsdöntő utolsó fordulót félpontos előnnyel kezdhette, Cramlinggal játszott, a partit elbukta, másodszor is meg kellett elégednie az ezüstéremmel a svéd nagymesternő mögött. Viktorija a grúz fővárosban rajt-cél győzelmet aratott.

Ötös nyerősorozattal indított, majd Sztefanovától vereséget szenvedett. A vesztés után hetes holtversenyben vezetett, két fordulón keresztül a grúz Bela Hotenasvili tartotta vele a lépést, de Viktorija beleerősített, és magabiztosan szerezte meg az aranyérmet. Performance-pontszáma 2692(!), 24,3 Élő-pontot is gyűjtött a 20 ezer eurós első díj mellé.

Gyengébb eredmények után ismét bizonyított a bolgárok exvilágbajnoknője, Antoaneta Sztefanova. 2002-ben hazai pályán, Várnában nyert Eb-t, a Tibilisziben megszerzett ezüstérme is fényesen csillog, 15 ezer euró a díja. Az örmény Elina Danieljan bronzérme nagy siker, de minden dicséretet megérdemel az idősebb korosztályba tartozó orosz Szvetlana Matvejeva remek hajrája is, mindketten 9-9 ezer euróval gazdagodtak. Az orosz olimpiai aranyérmes csapatból Tatjana és Nagyezsda Koszinceva sem villogott, míg az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk újabb fiaskót szenvedett el.

Az egyetlen magyar résztvevő, Hoang Thanh Trang négy győzelemmel, hat döntetlennel és egy vereséggel zárta szereplését. Játékerejével nincs gond, de nyitásai egyre inkább sebezhetőek.

Még jóval gyengébb játékosok ellen is kapaszkodnia kellett sötéttel, egy megjavított repertoárral a legjobbaknak változatlanul méltó ellenfele lehetne. Viktorija Cmilyte, Antoaneta Sztefanova, Tatjana és Nagyezsda Koszinceva, Anna Muzicsuk és Pia Cramling a tavalyi Eb-ről már kvalifikálta magát a vb-re, így nagymesternőnk is kiharcolta a szereplés jogát a jövő évi Hanti-Manszijszkban megrendezendő kieséses rendszerű világbajnokságon.

Az élcsoportban az utolsó forduló párosítása:
Viktorija Cmilyte (litván, 2504, 8,5) - Szvetlana Matvejeva (orosz, 2380, 7,5)  döntetlen
Elina Danieljan (örmény, 2506, 7,5) - Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2506, 8)  döntetlen
Anasztazia Bodnaruk (orosz, 2419, 7) - Tatjana Koszinceva (orosz, 2559, 7) döntetlen
Bela Hotenasvili (grúz, 2470, 7) - Anna Muzicsuk (szlovén, 2537, 7)  döntetlen
Katyarina Lahno (ukrán, 2530, 7) - Ketevan Arahamija-Grant (skót, 2462, 7) döntetlen
Lela Javahasvili (grúz, 2454, 7) - Nagyezsda Koszinceva (orosz, 2567, 6,5) döntetlen
Sopiko Huhasvili (grúz, 2421, 6,5) - Pia Cramling (svéd, 2468, 6,5)  döntetlen
Christina-Adela Foisor (román, 2414, 6,5) - Anna Usenyina (ukrán, 2468, 6,5) 1 - 0
Marina Romanyko (orosz, 2387, 6,5) - Hoang Thanh Trang (magyar, 2456, 6,5)  döntetlen
Hayala Abdulla (azeri, 2168, 6,5) - Inna Gaponenko (ukrán, 2455, 6,5)  döntetlen
Natalija Pogonyina (orosz, 2448, 6,5) - Nazi Pajkidze (grúz, 2408, 6,5)  1 -0
Keti Csacsalasvili (grúz, 2280, 6,5) - Nino Hurcidze (grúz, 2436, 6,5)  döntetlen

Az Európa-bajnokság végeredménye:
1. Viktorija Cmilyte (litván) 9 pont
2. Antoaneta Sztefanova (bolgár) 8,5
3. Elina Danieljan (örmény) 8
4. Szvetlana Matvejeva (orosz) 8
5-13. Bela Hotenasvili (grúz), Katyerina Lahno (ukrán), Lela Javahasvili (grúz), Tatjana Koszinceva (orosz), Ketevan Arahamija-Grant (skót), Anna Muzicsuk (szlovén), Christina-Adela Foisor (román), Anasztazia Bodnaruk (orosz) és Natalija Pogonyina (orosz) 7,5
14 -27. Nagyezsda Koszinceva (orosz), Jevgenyija Ovod (orosz), Pia Cramling (svéd), Marina Romanyko (orosz), Nino Hurcidze (grúz), Hoang Thanh Trang (magyar),... 7

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Gelfand és Griscsuk játssza a sakk-vb-jelölti döntőt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban az orosz Alekszandr Griscsuk és az izraeli Borisz Gelfand játssza a sakkvilágbajnok-jelölti döntőt. Az elődöntők rapid rájátszásai a villámpartikban dőltek el. Borisz Gelfand az amerikai Gata Kamskyval vívott csatában két döntetlen után világossal elvesztette a harmadik rapidjátszmát, de sötéttel kiegyenlített, majd mindkét villámpartit megnyerte. A másik ágon, az orosz derbin Alekszandr Griscsuk a harmadik összecsapás során reménytelennek tűnő állásban harcolta ki a remit az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Griscsuk megnyerte az első villámpartit, majd remivel biztosította döntőbe jutását. A hatjátszmás meccs csütörtökön kezdődik, a győztes lesz az indiai világbajnok, Viswanathan Anand kihívója.

 

Kevesen gondoltak arra, hogy a világbajnok-jelölti döntőt az izraeli Borisz Gelfand és az orosz Alekszandr Griscsuk játssza. A páros mérkőzések doyenje, a 42 éves Borisz Gelfand megjárta a poklot is az amerikai Gata Kamskyval vívott csatájában. Csodával határos módon menekült meg a négyjátszmás meccsük harmadik partijában, igaz egy pillanatban még nyerhetett is volna ellenfele nagy hibáját követően.

Rapid párharcuk két remivel indult, majd Gelfand világossal kapott ki. Az izraeli sakkozó hosszú és oly eredményes pályafutása során már átélt nehéz pillanatokat, megtanulta a kritikus helyzetek kezelését. A negyedik játszmában Kamskynak világossal remi kellett volna a döntőbejutáshoz, de a tábla másik oldalán ülő Gelfand nem adta meg magát. A szicíliai védelmű partiban Kamsky időhátrányba került, a taktikai esélyt elmulasztotta, Gelfand átvette a kezdeményezést, és remek technikával győzött, kiegyenlített. A lélektani előny birtokában Borisz kettős győzelemmel zárta a villámpartikat.

Alekszandr Griscsukot már Houdinihez hasonlítják. A 28 éves nagymester Kazanyban nehéz, olykor reménytelennek tűnő állásokat mentett meg. A legnagyobb esélyesnek tartott örmény Levon Aronjan kiverése után honfitársa, az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik sem tudta megtörni Griscsuk ellenállását.

Kramnyik sajnálhatja, hogy a párharcuk harmadik partijában az óriási esélyt elszalasztotta. Ellenfele súlyos időzavarában hagyta ki a nyerőesélyes folytatást. Griscsuk veszélyesnek tűnő taktikát alkalmazott, világossal kisebb küzdelemben remizett, sötéttel többször is kötéltáncot járt.

Az orosz exvilágbajnok a harmadik rapidpartiban nagy lehetőséget hagyott ki, majd a villámpartikban 8 évvel fiatalabb riválisa jobban bírta a feszültséget. Világossal Kramnyik bástyamanővere rossz terv volt, anyagi veszteség után már nem volt mentsége. Griscsuk világossal elrontotta fölényes állását, de a döntetlen is elegendő volt nagy sikeréhez. Alekszandr Griscsuk a norvég Magnus Carlsen visszalépésének köszönhette meghívását a világbajnok-jelölti ciklusba, az eséllyel élni tudott!

Az elődöntő rájátszásának eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Gata Kamsky (amerikai, 2732)  4 - 2 (döntetlen, döntetlen, 0 - 1, 1 - 0, 1 - 0, 1 - 0)
(Borisz Gelfand - Gata Kamsky döntetlen (Angol megnyitás, 42)
Gata Kamsky - Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 32)
Borisz Gelfand - Gata Kamsky 0 - 1 (Angol megnyitás, 34)
Gata Kamsky - Borisz Gelfand 0 - 1 (Szicíliai védelem, 50)
Gata Kamsky - Borisz Gelfand 0 - 1 (Vezérgyalog megnyitás,  50)
Borisz Gelfand - Gata Kamsky 1 - 0 (Holland védelem, 56)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) 2,5- 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen)
(Vlagyimir Kramnyik - Alekszandr Griscsuk  döntetlen (Angol megnyitás, 40)
Alekszandr Griscsuk - Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Vezércsel, 14)
Vlagyimir Kramnyik - Alekszandr Griscsuk döntetlen (Angol megnyitás, 65)
Alekszandr Griscsuk - Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Vezércsel, 8)
Vlagyimir Kramnyik - Alekszandr Griscsuk 0 - 1 (Szicíliai védelem, 47)
Alekszandr Griscsuk - Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Modern védelem, 40)

A döntő párosítása:
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733)

Rapidjátszmák

Gelfand, B (2733) - Kamsky, G (2732)
Angol megnyitás [A16]

1.c4 g6 2.Hf3 Hf6 3.Hc3 d5 4.Va4+ Fd7 5.Vb3 dxc4 6.Vxc4 a6 7.g3 b5 8.Vb3 c5 9.Fg2 c4 10.Vd1 Hc6 11.b3 cxb3 12.axb3 Fg7 13.d4 0-0 14.0-0 Bc8 15.Fb2 Vb6 16.He5 Bfd8 17.Hxd7 Bxd7 18.e3 e6 19.Bc1 Bdc7 20.He4 Hxe4 21.Fxe4 a5 22.Vd2 a4 23.bxa4 bxa4 24.Fa3 Ha5 25.Fc5 Vb5 26.Bb1 Hb3 27.Va2 Ff8 28.Fc2 Bb8

Többet ígért a 28...Fxc5 29.dxc5 Bb8 30.Bfd1 Bxc5 változat.

29.Fxf8 Kxf8 30.Bb2 Bc3 31.Ba1 Vc4 32.Fd1 Bb4 33.Bab1 Kg7 34.Bc2 Vd3

Kiengedte az előnyt. A 34...Bxc2 35.Vxc2 Hd2 36.Vxc4 Bxc4 37.Ba1 a3 38.Ba2 Hb1 39.Fb3 Bc3 változatban világosnak még küzdenie kellett volna a remiért.

35.Bxc3 Vxc3 36.Fc2 f6 37.h4 h6 38.Kh2 g5 39.Fxb3 Bxb3 40.Vxa4 Bxb1 41.Vd7+ Kg6 42.g4 gxh4 és döntetlen

Kamsky, G (2723) - Gelfand, B (2720)
Szicíliai védelem [B90]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.Fe3 e5 7.Hf3 Fe7 8.Fc4 0-0 9.0-0 Fe6 10.Fb3 Hc6 11.Ve2 Ha5 12.Bfd1 Vc7 13.Fg5 Bac8 14.Fxf6 Fxf6 15.Bac1 Hxb3 16.axb3 Vc6 17.Hd5 Fd8 18.c4 f5 19.exf5 Fxf5 20.h3 Ve8 21.Bc3 Vg6 22.Hh2 Fh4 23.Hf3 Fd8 24.Kh2 Kh8 25.b4 Fe6 26.Be3 Vf7 27.b3 b5 28.Kh1 Vb7 29.Be4 Ff5 30.Be3 Fe6 31.Be4 Ff5 32.Be3 és döntetlen

Gelfand, B (2733) - Kamsky, G (2732)
Angol megnyitás [A34]

1.c4 g6 2.Hf3 Hf6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.g3 Fg7 6.Fg2 0-0 7.0-0 c5 8.Va4 Hb4 9.d3 Fd7 10.Vd1 Fc6 11.Fe3 Hd7 12.Bc1 Bc8 13.Vb3 e6 14.Bfd1 a5 15.Fg5 Ve8 16.a3?

A természetesnek tűnő gyaloglépés súlyos elnézés, ami eldöntötte a parti sorsát. 16.Hd2 Fxg2 17.Kxg2 b6 18.Hce4 volt a helyes folytatás.

Forrás: [origo]

16...c4! 17.Vxc4

A gyalog nem üthetett c4-re, 17...Hc5 elfogta volna a vezért.

17...Fxf3 18.Fxf3 Bxc4 19.dxc4

A bástya kevés ellenérték a vezérért.

19...Hc6 20.Hb5 Hc5 21.b4 axb4 22.axb4 Hxb4 23.Bb1 Hba6 24.Hd6 Va4 25.Hxb7 Hxb7 26.Fxb7 Vxc4 27.Ff3 h6 28.Fe3 Hb4 29.Bbc1 Hc2 30.Fa7 Va4 31.Fb6 Hd4 32.Fxd4 Fxd4 33.Bd3 Ff6 34.Bc7 Bd8 és világos feladta

Kamsky, G (2732) - Gelfand, B (2733)
Szicíliai védelem [B33]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Vb6 5.Hb3 Hf6 6.Hc3 e6 7.Fd3 Fe7 8.0-0 0-0 9.a4 d6 10.Fe3 Vc7 11.f4 b6 12.Vf3 Fb7 13.Hb5 Vb8 14.c3 e5 15.f5 a6 16.Ha3 d5! 17.Hd2 Vd8 18.Ff2 d4 19.Ve2 Be8

Számításba jött a 19...dxc3 20.bxc3 Hg4 21.Fe1 h5 folytatás.

20.Hb3 Hd7 21.Kh1

Kamskynak volt kevesebb ideje, a profilaktikus királylépés helyett 21.Bfd1 Hc5 22.Fc4 érdemelt figyelmet.

21...Fxa3?! 22.Bxa3 Hc5 23.Fc4 Ha5 24.Hxa5 bxa5

Forrás: [origo]

25.Vh5?!

A nagy feszültséget mi sem jellemzi jobban, hogy Kamsky elmulaszotta a 25.Fxf7+ Kxf7 26.Vc4+ Kf8 27.Vxc5+ Kg8 28.Vc4+ Kh8 29.Ve2 lehetőséget.

25...Vc7 26.Fd5 Fxd5 27.exd5 He4 28.Fg1? Vc4!

Gelfand megkönnyebbülhetett, kedvező állása mellett látható volt Kamsky kétségbeesett tekintete is.

29.Baa1 Vxd5 30.Bad1 d3 31.Vf3 Bad8 32.Bfe1 Hf6 33.Vxd5 Bxd5 34.c4 Bd7 35.Fb6 e4 36.c5 Bc8 37.h3 h5 38.Kg1 h4 39.Fxa5 Bxc5 40.Fc3 Bc4 41.Fxf6 gxf6 42.b3 Bb4 43.Kf2 Bd5 44.Ke3 Bxf5 45.Bc1 Bg5 46.Bc4 Bxc4 47.bxc4 Bxg2 48.c5 Be2+ 49.Bxe2 dxe2 50.Kxe2 Kf8 és világos feladta

Kramnyik,V (2785) - Griscsuk,A (2747)
Angol megnyitás [A31]

1.Hf3 c5 2.c4 Hc6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.g3 e5 6.Hb5 Fb4+ 7.H1c3 d6 8.Fg2 a6 9.Ha3 Fxc3+ 10.bxc3 0-0 11.0-0 h6 12.Hc2 Vc7 13.He3 Fe6 14.Fa3 Bfd8 15.Fb4 Bac8 16.Bb1 e4 17.Va4 a5 18.Fa3 He5 19.c5 dxc5 20.c4 Heg4

Jobb volt a 20...Bd2 21.Fb2 Bxe2 22.Fxe5 Vxe5 23.Vxa5 He8 folytatás.

21.Hxg4 Fxg4 22.Vc2 Vd7 23.Fb2 Vd2 24.Vxd2 Bxd2 25.Fxf6 gxf6 26.Fxe4 Fxe2 27.Bfc1 Bcd8 28.Fxb7 Bxa2 29.Fd5 Bd7 30.Bb5 Bc7 31.Bcb1 a4 32.Ba5 Kg7 33.Kg2 Fd3 34.Bb8 f5 35.Bba8 Fc2 36.Kf3 Fe4+ 37.Fxe4 fxe4+ 38.Ke3 Bc2 39.Bxa4 Be7 40.Bd8 és döntetlen

Griscsuk,A (2747) - Kramnyik,V (2785)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Ff4 0-0 6.e3 Hbd7 7.c5 Hh5 8.b4 Hxf4 9.exf4 c6 10.Fd3 b6 11.0-0 a5 12.a3 Vc7 13.g3 Fa6 14.Fxa6 és döntetlen

Kramnyik,V (2785) - Griscsuk,A (2747)
Angol megnyitás [A34]

1.Hf3 c5 2.c4 Hc6 3.Hc3 e5 4.e3 Hf6 5.d4 e4 6.He5 g6 7.Bb1 h5 8.Fe2 Ve7 9.b3 cxd4 10.exd4 d6 11.Hxc6 bxc6 12.Fg5 Ff5 13.0-0 Fh6 14.Fxh6 Bxh6 15.Vc1 Bh8 16.Vf4 Kf8 17.b4 Kg7 18.Bb3 h4 19.h3 Bae8 20.b5 c5 21.Ve3 Bd8 22.a4 d5 23.cxd5 Hxd5 24.Hxd5 Bxd5 25.dxc5 Vxc5 26.a5 Vxe3 27.fxe3 Bb8 28.Bc1 a6? 29.Bcb1 Fe6 30.Bb4 axb5 31.Bxb5 Bbxb5 32.Fxb5 Bd2 33.Ba1 Fd5 34.a6 Bb2 35.Ff1 Kf6 36.Ba5 Bd2 37.Bc5 Ke6 38.Ba5 Kd6 39.Fc4 Bd1+ 40.Kh2 Fa8 41.Fxf7 Bd3 42.a7 Kc7 43.Bb5

Több esélyt adott a 43.Fxg6 Bxe3 44.Be5 Kb6 45.Kg1 Ba3 46.Fxe4 Bxa7 47.Fxa8 Bxa8 48.Bh5 Ba4 49.Bg5 változat.

43...Fb7 44.Ba5 Fa8 45.Be5 Kb6 46.Be7 g5 47.Fg6 Bxe3 48.Kg1 Ba3 49.Fxe4 Fxe4 50.Bxe4 Kxa7 51.Kf2

A bástyavégjáték már döntetlen.

51...Kb6 52.Be5 g4 53.hxg4 Bg3 54.Be4 Kc5 55.g5 Bxg5 56.Bxh4 Kd5 57.Bf4 Ke5 58.Bf8 Ke6 59.Bf3 Ke5 60.Bf7 Ke6 61.Bf8 Ke5 62.Kg1 Bf5 63.Bxf5+ Kxf5 64.Kf1 Kf4 65.Kf2 Kg4 és döntetlen

Griscsuk,A (2747) - Kramnyik,V (2785)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Ff4 0-0 6.e3 Hbd7 7.c5 Hh5 8.Fd3 és döntetlen

Villámjátszmák

Kamsky,G (2732) - Gelfand,B (2733)
Vezérgyalog megnyitás [A47]

1.d4 Hf6 2.Ff4 c5 3.e3 e6 4.c3 b6 5.Hf3 Fb7 6.Hbd2 Fe7 7.Fd3 cxd4 8.cxd4 Hc6 9.a3 Hh5 10.Fg3 0-0 11.He5 g6 12.Hxc6 dxc6 13.Fe4 Vd7 14.Hc4 c5 15.He5 Vc8 16.Fxb7 Vxb7 17.0-0 Bfd8 18.Vf3 Vxf3 19.Hxf3 Hxg3 20.hxg3 Ff6 21.dxc5 bxc5 22.Bab1 Bab8 23.Bfc1 Bxb2 24.Bxb2 Fxb2 25.Bxc5 Bd1+ 26.Kh2 Bd5 27.Bxd5 exd5 28.a4 Kf8 29.He1 Ke7 30.Hd3 Fc3 31.g4 Kd6 32.Kg3 Kc6 33.Kf3 Kb6 34.Hf4

Forrás: [origo]

34...Ka5 35.Hxd5 Fg7 36.He7 Kxa4 37.Hc6 a5 38.Ke4 Kb5 39.Hxa5 Kxa5 40.Kd5 g5 41.Kd6 Fc3 42.Ke7 f6 43.f4 Kb5 44.Kf7 Kc4 45.Kg7 Kd3 46.Kh6 gxf4 47.exf4 Ke4 48.g3 Kf3 49.g5 f5 50.Kxh7 Kxg3 és világos feladta

Gelfand,B (2733) - Kamsky,G (2732)
Holland védelem [A81]

1.Hf3 f5 2.g3 Hf6 3.Fg2 g6 4.0-0 Fg7 5.d4 0-0 6.b3 e6 7.Fb2 h6 8.c4 d6 9.Hbd2 g5 10.Vc2 Hc6 11.e4 g4 12.Hh4 f4 13.e5 f3 14.Fxf3 gxf3 15.exf6 Vxf6 16.Hdxf3 Fd7 17.Bae1 Fe8 18.Be3 Fh5 19.Bfe1 Bae8 20.Fc3 Hd8 21.d5 e5 22.Bf1 Hf7 23.Hd2 Vd8 24.Hg6 Fxg6 25.Vxg6 Hg5 26.He4 Hf3+ 27.Kg2 Hd4 28.Fd2 Kh8 29.Bd3 Hf5 30.Bf3 Vd7 31.Vh5 Kg8 32.Kh1 b5 33.g4 Hd4 34.Bxf8+ Bxf8 35.Fxh6 bxc4 36.bxc4 Hf3 37.Vg6 Hh4 38.Vxg7+ Vxg7 39.Fxg7 Kxg7 40.Hg5 Bb8 41.He6+ Kg6 42.Hxc7 Bc8 43.Hb5 Bxc4 44.Hxd6 Bc2 45.Hf5 Hf3 46.Kg2 e4 47.Bd1 He5 48.d6 Hd7 49.Bd4 Bxa2 50.Bxe4 Bd2 51.h4 a5 52.Be6+ Hf6 53.g5 Kxf5 54.Bxf6+ Ke5 55.h5 a4 56.h6 és sötét feladta

Kramnyik,V (2785) - Griscsuk,A (2747)
Szicíliai védelem [B38]

1.Hf3 c5 2.c4 Hc6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 d6 6.e4 g6 7.Fe2 Fg7 8.Fe3 0-0 9.0-0 Fd7 10.Vd2 Hxd4 11.Fxd4 Fc6 12.Fd3 a5 13.Bfe1 a4 14.Hd5 Hd7 15.Fxg7 Kxg7 16.Be3 e5 17.Bh3 h5 18.He3 Bh8 19.Bg3?! Hc5 20.Bd1 h4 21.Bh3 Fxe4 22.Ff1 Fc6 23.Hd5 Fxd5 24.Vxd5 Ba6 25.Be3 Vf6 26.b4 axb3 27.axb3 Bb6 28.h3 Bxb3 29.Bxb3 Hxb3 30.Vxd6 Vxd6 31.Bxd6 Bc8 32.Bd5 Kf6 33.Bd6+ Ke7 34.Bb6 Hc5 35.g3 hxg3 36.fxg3 Bc6 37.Bb5 f5 38.Kf2 b6 39.Ke3 Bd6 40.h4 Kf6 41.Fe2 g5 42.hxg5+ Kxg5 43.Kf3 Bh6 44.Bb1 He6 45.Kg2 Hd4 46.Fd1 Bc6 47.Bb5 Hxb5 és világos feladta

Griscsuk,A (2747) - Kramnyik,V (2785)
Modern védelem [B06]

1.e4 g6 2.d4 Fg7 3.Hc3 a6 4.Fe3 b5 5.h4 h5 6.Hh3 Fb7 7.Hg5 d6 8.Fd3 Hd7 9.a4 c6 10.He2 e5 11.axb5 cxb5 12.c4 Hgf6 13.cxb5 axb5 14.Bxa8 Vxa8 15.dxe5 dxe5 16.0-0 Fc6 17.Vb3 0-0 18.f3 Vb7 19.Bc1 Hb8 20.Hc3 Hh7 21.Fxb5 Hxg5 22.hxg5 Bd8 23.Fc4 Vc7 24.Hd5 Vd7 25.Bd1 Ve8 26.Hf6+ Fxf6 27.gxf6 Hd7 28.Bd6 Bc8 29.Vd3 Hf8 30.b3 Fd7 31.Fh6 Fe6 32.Fxf8 Fxc4 33.bxc4 Vxf8 34.c5 Kh7 35.c6 Vh6 36.Vd2 Vxd2 37.Bxd2 Bxc6 38.Bd7 Bxf6 39.Be7 Kh6 40.Bxe5 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Griscsuk és Gelfand játssza a sakkvilágbajnok-jelölti döntőt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban csütörtökön kezdődik a sakkvilágbajnok-jelölti párosmérkőzések hatjátszmás döntője, az orosz Alekszandr Gricsuk és az izraeli Borisz Gelfand összecsapása. A világranglistán 12. Griscsuk és a 16. Gelfand korábban 45 játszmában mérte össze erejét, Griscsuk 26 döntetlen mellett 13-6-ra vezet. Az orosz nagymester számos hátrányos állást mentett meg, Gelfand is élt át nehéz perceket, de a kritikus pillanatokban mindketten jobban koncentráltak ellenfeleiknél. A párharcuk győztese lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója.

 

 

Sokan vélik úgy, hogy a regnáló világbajnok Viswanathan Anand megnyugodhatott, nincs igazán veszélyben a 2007 óta őrzött világbajnoki címe. A kazanyi csatározások előtt az egyik legnagyobb riválisa, a norvég Magnus Carlsen  visszalépett a küzdelmektől. Carlsen kritizálta a lebonyolítást, a négyjátszmás meccseket, és sokkal igazságosabbnak tartott volna egy 8 résztvevős, kétfordulós versenyt, ahol jóval kevesebb szerep jutott volna a szerencsésnek nevezhető pillanatoknak.

A nagy feszültségben, egy-egy lépésnek sorsdöntő jelentősége volt, és  az esélyesnek tartott nagymesterek bírták kevésbé a gyűrődést. A klasszikus időkontroll mellett játszott 16 partiból csak kettő végződött döntéssel, sötéttel játszva nyerte az amerikai Gata Kamsky és az izraeli Borisz Gelfand!

A 27 esztendős Alekszandr Griscsuk jutott a nehezebb ágon a döntőbe, az első körben az első számú esélyesnek tartott örmény Levon Aronjant győzte le. Ne felejtsük, hogy a kétszeres olimpiai bajnok, Grand Slam és Grand Prix-győztes Aronjan már az első partiban többször is nyerőesélyt hagyott ki, majd a rapid rájátszásban is nyerhetett volna. Griscsuk időzavarokban is hidegvérűen védekezett,  erőfeszítéseit siker koronázta. Világossal nem élezte ki a partikat, sötéttel kibírta a nyomást, taktikája bevált, bármennyire is kockázatos volt.

Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik is nagyon csalódott lehet, nem játszott igazán jól. Szerencsével élte túl az azeri Tejmur Radzsabov elleni meccsét, a technika ördöge, a digitális óra hibája, Radzsabov rutintalansága mentette meg a kieséstől. Honfitársával vívott meccsén a harmadik játszmában nyerőesélyt szalasztott el, majd a harmadik rapidpartiban sem tudta győzelemre vezetni haderejét, hiába ért szabadgyalogja már a hetedik sorig.

Griscsuk eddigi eredménylistája is remek. Kétszeres olimpiai bajnok, kétszer volt tagja csapat-világbajnokságot nyert orosz válogatottnak, egyszer Eb-győztes csapatnak. Nyert szuperbajnokságot, villám-világbajnokságot, szuperversenyeket, pályafutása megkoronázása lenne, ha világbajnoki döntőt játszhatna. A 2007-es mexikói vb-n utolsó volt, nagyon sok jó állást rontott el, Kazanyban eddig Fortuna kegyeltjének nevezhetjük.

A június 24-én 43. születésnapját ünneplő Borisz Gelfand a negyeddöntőben magabiztos játékkal győzte le a azeri Sahriyar Mamedgyarovot. Remek játékkal nyerte meg a harmadik játszmát. Aligha bánkódott, hogy nem a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval kellett az elődöntőben megküzdenie.

Az amerikai Gata Kamsky pirosra állította  a szemafort Topalov előtt, és kevés hiányzott hozzá, hogy a kazanyi viadal előtt harmadik bajnoki címét megszerző Gata döntőt játszhasson. Nagy előnyt tékozolt el a harmadik ütközetben, majd a harmadik rapidparti megnyerése után a negyedik játszmában kihagyott egy kiskombinációs lehetőséget, ami a döntőbe repítette volna.

Gelfand az indiai Viswanathan Anand és az ukrán Vaszilij Ivancsuk mellett az idősebb korosztály egyik legjobbja. 1990-ben tagja volt az olimpiai aranyérmes szovjet válogatottnak, kétszer a bronzérmes izraeli csapatnak. 2007-ben pályafutása egyik legjobb eredményeként holtversenyben második volt a mexikói vb-n. Kétszer volt első zónaközi döntőn, két éve az ACP rapid Világkupáját, Hanti-Manszijszkban a Világkupát nyerte meg. Egy ilyen hosszú pályafutást óhatatlanul is kísérő hullámvölgyeket is túlélte, újra és újra bizonyította, hogy a sakkozás egyik legnagyobb csillaga.

A május 1-től érvényes világranglistán 12. Alekszandr Griscsuk és a 16. Borisz Gelfand a világbajnok-jelölti döntőig 45 játszmában mérte össze erejét, 13-6-ra az orosz sakkozónál az előny, 26-szor remiztek. Először 2001-ben, a bieli szuperversenyen mérkőztek meg, kétszer megosztoztak a ponton. 2005-ben a Világkupán Griscsuk a negyeddöntőben 4-2-re legyőzte Gelfandot, egy-egy nyeréssel kezdtek, majd rapidban két remivel folytatták, a két villámpartiban Griscsuk győzött.

Klasszikus időkontroll mellett 21-szer csatáztak, 5-4-re az orosz sakkozó vezet. Rapidban Griscsuk ellenállhatatlan volt, négyszer győzött, kilencszer megosztoztak a ponton. Villámban is nála az előny, 3-2 és négy döntetlen.

Ha a hatjátszmás döntő 3-3-ra végződne, akkor  új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként). Maximum öt ilyen mérkőzésre kerülhet sor, ha nincs döntés, akkor a hirtelen halál játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt.

A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nyolc döntetlen után rájátszás dönt a sakk-vb-jelölti meccseken

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban, a sakkvilágbajnok-jelölti páros mérkőzések elődöntőjének negyedik játszmái is pontosztozkodással végződtek. Az izraeli Borisz Gelfand és az amerikai Gata Kamsky Grünfeld védelmű partija mindössze 23 lépésig tartott. Az orosz derbi, Vlagyimir Kramnyik és Alekszandr Griscsuk összecsapása bonyolult küzdelem után lett döntetlen, mindketten hibáztak a kritikus állásokban. A párharcok a hétfői rájátszáson dőlnek el, a két győztes játssza a hatjátszmás döntőt, amelynek nyertese lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója.

 

 

Nyolc döntetlen, elpuskázott esélyek, remire mentett nehéz pozíciók után a hétfői rájátszás dönti el, hogy kik játsszák a világbajnok-jelölti döntőt. Láthatóan a harmadik parti mindkét nagymestert megviselte, az izraeli Borisz Gelfand és az amerikai Gata Kamsky 23 lépés után már megegyezett döntetlenben, és megkezdték a felkészülést a rapid rájátszásra.

Vlagyimir Kramnyik mindkét sötét partijában gond nélkül hozta a fél pontot, világossal alaposan megizzasztotta Alekszandr Griscsukot, aki menetrendszerűen időzavarba került, de a tőle megszokott hidegvérrel védekezett.

Az angol megnyitású játszma érdekesen alakult. Kramnyik gyorsan játszott, Griscsuk fokozatosan fogyasztotta gondolkodási idejét. A királyszárny gyengeségéért futópárja és szabadgyalogja adott ellenesélyt. A nagy tét rányomta bélyegét a küzdelemre, kölcsönösen pontatlankodtak, erősebb lépések kerülték el a figyelmüket, vagy értékelték rosszul a lehetőségeket. Kramnyik gyalogot nyert, de Griscsuk a kapkodásban is megtalálta a mentséget, és a csata lépésismétléssel ért véget.

Az elődöntő negyedik játszmáinak eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Gata Kamsky (amerikai, 2732) döntetlen (Grünfeld védelem, 23)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785)  - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Angol megnyitás, 44)

A párosmérkőzések eredményei:
Gata Kamsky (amerikai, 2732) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 2 - 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen) TB
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) 2 - 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen) TB

A hétfői rájátszásról tudni kell, hogy új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként). Maximum öt ilyen mérkőzés lehet, ha nincs döntés, akkor a hirtelen halál játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt. A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak.

Gelfand,B (2733) - Kamsky,G (2732)
Grünfeld védelem  [D80]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.Fg5 He4 5.Fh4 Hxc3 6.bxc3 dxc4 7.e3 Fe6 8.Hf3 c5 9.Fe2 Fg7 10.0-0 0-0 11.Bb1

Borisz Gelfandnak nem volt oka, hogy eltérjen a párharcuk második partijában látott folytatástól.

11...cxd4

Gata Kamsky javított. A 11...Fd5 12.Vc2 cxd4 13.cxd4 b6 14.Fxc4 Hc6 15.Bfc1 Fxc4 16.Vxc4 Ha5 17.Vc7 folytatásban világos tartós kezdeményezéshez jutott.

12.Hxd4 Fd5 13.Vc2 Vd7 14.Bfd1 Fxd4

Kamskyék alaposan elemezték az állást, és Gata villámgyorsan húzott, ami láthatóan zavarta a nyitásokban oly tájékozott Gelfandot.

15.cxd4 Ve6 16.Ff3 Fxf3 17.gxf3 Hd7 18.Ve4 b6 19.Bdc1 Bac8 20.Bb4 c3 21.Bb3 Hf6 22.Vxe6 fxe6 23.Fxf6 és döntetlen

Kramnyik,V (2785) - Griscsuk,A (2747)
Angol megnyitás [A34]

1.Hf3 c5 2.c4 Hc6 3.Hc3 e5 4.e3 Hf6 5.Fe2

A második játszmában Vlagyimir Kramnyik 5.d4-gyel folytatta.

5...d5 6.d4 exd4 7.exd4 Fe6 8.Fe3 dxc4 9.0-0 cxd4 10.Hxd4 Hxd4 11.Fxd4 Va5

Az exvilágbajnok a partit követő sajtótájékoztatón rizikósnak nevezte a vezérlépést.

12.Fxf6 gxf6 13.Be1

Kramnyik gyorsan és magabiztosan húzott, láthatóan elégedett volt állásával, de a parti menete azt mutatta, hogy túlbecsülte esélyeit.

13...Bd8 14.Vc2 Fe7 15.Ve4 Vc5

Forrás: [origo]

16.Vxb7 0-0

A sötét királyszárny gyengeségeiért a futópár nyújtott ellenesélyt.

17.He4 Vb4 18.Vxa7

Számos taktikai lehetőséggel is számolniuk kellett. A 18.Hxf6+ Kh8! 19.Vxb4 Fxb4 20.Bed1 c3! változat sötétre előnyös.

18...Bd7 19.Ve3

Világosnak óvatosnak kellett lennie. A 19.Va6 f5 20.Hg3 Fc5 21.Vc6 Bd5 folytatásban a futópár komoly szerephez jutott volna.

19...Vxb2 20.Bac1 Vd4 21.Vf3

Forrás: [origo]

21...Bc8

Alekszandr Griscsuk szokásához híven jelentős időhátrányba került. A 21...f5 22.Hg3 Fg5 23.Bc2 Ve5! bonyolult folytatásban előnybe kerülhetett volna.

22.Hg3 Bdc7 23.Hh5 Kh8 24.Bcd1 Vb2?!

A 24...Vc5 25.Hf4 c3 26.Fd3 c2 27.Bc1 Vd4 változat egyenlő esélyeket adott volna.

25.Vg3 Ff8 26.Fg4?!

Kramnyik az ellenfél időzavarára játszott? 26.Ff1 jobb volt.

26...c3! 27.Fxe6 fxe6 28.Hxf6 Fg7?!

Időzavaros hiba. 28...Bg7 29.Ve5 Vb7 30.g3 c2 31.Bc1 Fa3 nehéz feladat elé állította volna világost.

29.Hh5 Vb7 30.Vh4 Bg8

Forrás: [origo]

31.Bd8?!

Kramnyik fölénybe kerülhetett volna a 31.Hf4 h6 32.Bxe6 Bgc8 33.Vh5 Bf7 34.Hd3 folytatásban.

31...Bc8

Griscsuknak nem volt ideje a pontos számításra. 31...c2 32.Bxg8+ Kxg8 33.Vd8+ Kf7 34.Vg5 Fb2 35.Vf4+ remihez vezetett.

32.Bxg8+

Mérlegelni kellett a 32.Hf6 Fxf6 33.Vxf6+ Vg7 34.Bxg8+ Bxg8 35.Vxg7+ Kxg7 36.Bc1 Bc8 37.Kf1 lehetőséget is.

32...Bxg8 33.Hxg7

Jobb esélyt adott a 33.Hf6 Fxf6 34.Vxf6+ Vg7 35.Vxg7+ Kxg7 36.Bc1 Bd8 37.Kf1 Bd2 38.Bxc3 Bxa2 39.Bc7+ Kg6 40.Be7 Ba6 41.g3 bástyavégjáték.

33...Vxg7 34.Ve4

Forrás: [origo]

34...c2! 35.Bc1 Bc8 36.Vxe6 Bd8!

Griscsuk hidegvérrel védekezett.

37.Vb3 Bd2 38.Vb8+ Vg8 39.Vb2+ Vg7 40.Vb8+ Vg8 41.Ve5+ Vg7 42.Ve8+ Vg8 43.Ve5+ Vg7 44.Ve8+ és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kamsky és Gelfand is nyerőesélyt hagyott ki

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban, a sakkvilágbajnok-jelölti párosmérkőzések elődöntőjében a harmadik partik is pontosztozkodással végződtek. Az orosz derbin az orosz huszárjátékban Alekszandr Griscsuk és Vlagyimir Kramnyik 25 lépés után kötött békét. Az amerikai Gata Kamsky és az izraeli Borisz Gelfand játszmája nagy izgalmakat hozott. Mindketten nyerőesélyes folytatásokat mulasztottak el, a bonyodalmak végén kialakult bástyavégjáték már remi volt,  54 lépést követően egyeztek meg a remiben. Vasárnap játsszák a negyedik partikat, 2-2 esetén rájátszás dönti el a döntőbe jutást.

 

 

 

A nagymesterek harmadszor sem bírtak egymással, a döntés a párharcok utolsó játszmáiban születhet meg, vagy dönt a rapid rájátszás. Az orosz huszárjátékban nehéz meglepni Vlagyimir Kramnyikot. Nem is sikerült Alekszandr Griscsuknak előnyt kicsiholni a nyitásban, hiába gondolkodott jóval többet exvilágbajnok ellenfelével szemben. Gondolkodási ideje rohamosan fogyott, remiajánlata még időben érkezett.

Az amerikai Gata Kamsky és az izraeli Borisz Gelfand csatája nagy izgalmak, kölcsönösen elszalasztott  lehetőségek után ért véget pontosztozkodással. Gelfand hatodik sötét partijában is hű maradt a szicíliai védelem Najdorf-változatához, és először  került bajba.

Kamsky érdekes változattal készült, gyalogot áldozott a kezdeményezésért. Gelfand királya középen rekedt, világosnak futópárja, aktív hadereje elegendő ellenértéket biztosított. Az izraeli sakkozó érezte a veszélyt, időhátrányba került. Szerencséjére Kamsky elmulasztotta, hogy rámutasson hibás vezérlépésére. Gelfand ellenjátékot talált és Kamsky immár kölcsönös időzavarban hibázott. Az izraeli nagymester tisztelőnyös állásban rossz helyre lépett vezérével, a kötés segítségével Kamsky visszanyerte a tisztet, a pozíció bástyavégjátékra egyszerűsödött, a remi elkerülhetetlenné vált.

Az elődöntő harmadik játszmáinak eredményei:
Gata Kamsky (amerikai, 2732) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Szicíliai védelem, 54)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) döntetlen (Orosz huszárjáték, 25)

A párosmérkőzések állása:
Gata Kamsky (amerikai, 2732) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 1,5 - 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) 1,5 - 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Az elődöntőben a 2-2-re végződött mérkőzés rájátszáson dőlne el. Új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként). Maximum öt ilyen mérkőzésre kerülhet sor, ha nincs döntés, akkor a "hirtelen halál" játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt. A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak.

Kamsky,G (2732) - Gelfand,B (2733)
Szicíliai védelem [B90]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.Fe3

Gata Kamsky világossal, Borisz Gelfand sötéttel a kazanyi vb-jelölti meccseken egyfajta témaversenyt játszik a Najdorf-változatban. Az amerikai sakkozó kétszer Veszelin Topalovval szemben 6.a4-re szavazott, izraeli ellenfelével másodszor választotta a 6.Fe3-mat. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov az első partiban 6.Fe3-mal játszott, majd harmadik összecsapás során 6.Fc4-es varit játszotta meg, Gelfand szenzációs győzelmet aratott.

6...e5 7.Hb3

Párharcuk első partijában Kamsky huszárjával f3-ra lépett vissza.

7...Fe7 8.h3

Kamsky segítőivel ritkább folytatásra szavazott az oly sokszor látott 8.f3, illetve 8.Vd2 helyett.

8...Fe6 9.Vf3 Hbd7 10.g4 h6 11.0-0-0 Bc8 12.Hd5 Fxd5 13.exd5 Hb6 14.h4 Vc7 15.c3 

Forrás: [origo]

15...Hbxd5

A gyalogáldozatot sötét kényszerből elfogadta, az állás kiéleződött. A sötét király a centrumban.

16.Fd2

Gata Kamsky játszott gyorsabban, még 1 óra 9 perce maradt az időkontrollig, míg Gelfandnak csak 42 perce. Mindkettőjüknek számolni kellett a 16.Bxd5 Vc6 17.Fg2 (17.Vf5 g6 (17...Hxd5 18.Fg2) 18.Bxd6 gxf5 19.Bxc6 Bxc6 20.gxf5) 17...e4 18.Vf5 g6 19.Bxd6 gxf5 20.Bxc6 Bxc6 21.Hd4 Hxg4 22.Hxf5 Hxe3 23.fxe3 Bc4 24.Hd4 Bc7 25.Fxe4 változatot.

16...Hb6

Érdekes volt a 16...Hb4 17.g5 Hd7 18.Vg4 Vc6 19.Vxb4 Vxh1 20.Fxa6 Vh3 21.Fxb7 Bc7 22.Fd5 folytatás.

17.g5 Hfd7 18.gxh6 gxh6 19.Kb1

Profilaktikus királylépés. Figyelmet érdemelt a 19.Fh3 Hc4 20.Kb1 a5 21.Fc1 a4 22.Hd2 Hxd2+ 23.Fxd2 a3 24.b3 Vc6 25.Vf5 változat.

19...Vc6 20.Vh3 d5 21.Fe2 Hc4 22.Fc1 Hf6 23.Bhe1 Ve6 24.Vh2 Vf5+ 25.Ka1

Világosnak bőséges kompenzációja van az áldozott gyalogért.

25...Kf8 26.f3 Fd6 27.Vg1 Fb8?

Gelfand sikerrel küzdhetett volna a kiegyenlítésért 27...Vd7-tel.

28.Fd3

Az amerikai bajnok nagy esélyt szalasztott el a 28.Fxc4 Bxc4 (28...dxc4 29.Hc5! Fa7 30.Fe3 Bb8 31.Vh2) 29.Vb6 Ve6 30.Vxb7 Vc8 31.Vb6 Bc6 32.Vf2 változatban.

28...Vh5?! 

Forrás: [origo]

29.Vh1?

A rossz lépésre rossz válasz. 29.Fxc4 dxc4 30.Vb6 Vf5 (30...Vxf3 31.Ha5 Fc7 32.Vc5+ Kg8 33.Bg1+ Hg4 34.Vxc4) 31.Hc5 folytatásban Gelfandnak aligha lett volna mentsége.

29...Fa7 30.Vh3 Be8 31.Fxc4 dxc4 32.Ha5

Pontosabb volt a 32.Hd2 b5 33.He4 terv.

32...e4!

Gelfand időzavarban is megtalálta az ellenjáték lehetőségét.

33.Hxc4 Vxf3 34.Vh2 Hg4 35.Vc7 Ff2 36.Bf1?!

Jobb volt a 36.Bg1 Fxg1 37.Bxg1 e3 38.Hd6 Ba8 39.Bxg4 Bg8 40.Be4 Bg1 41.Kb1 folytatás.

36...e3 37.Fxe3?

Vesztőlépés... 37.Vd6+ Kg8 38.Vd3 volt a helyes folytatás.

37...Hxe3 38.He5 

Forrás: [origo]

38...Vf5?

Az izraeli sakkozó fojtott mattot szeretett volna adni, és elrontotta immár nyerhető állását. 38...Vh5 39.Bd7 Vxe5 40.Bxf7+ Kg8 41.B1xf2 Vxc7 42.Bxc7 Hg4 43.Bf1 Bh7 tisztelőnnyel zárta volna a kalandokat.

39.Vc5+! Kg7 40.Vxe3

Világos a kötésnek köszönhetően visszanyerte a tisztet.

40...Bxe5 41.Vxf2 Vxf2 42.Bxf2 Bhe8

A bástyavégjáték remit ígért és 12 lépés múlva be is következetett a megegyezés.

43.Bg1+ Kf8 44.Kb1 Be2 45.Bf4 B8e4 46.Bgf1 Be1+ 47.Kc2 B4e2+ 48.Kb3 Bxf1 49.Bxf1 Kg7 50.Bf4 Be6 51.a4 Kg6 52.Kc4 f5 53.a5 Kf6 54.Kd3 Be7 és döntetlen

Griscsuk,A (2747) - Kramnyik,V (2785)
Orosz huszárjáték [C42]

1.e4 e5 2.Hf3 Hf6 3.Hxe5 d6 4.Hf3 Hxe4 5.d4 d5 6.Fd3 Hc6 7.0-0 Fe7 8.Hc3

Alekszandr Griscsuk elkerülte az adatbázisban ezres nagyságrendben megtalálható játszmákban látott  a 8.c4 és a 8.Be1 változatokat.

8...Hxc3 9.bxc3 Fg4 10.Be1 0-0 11.Ff4 Fd6 12.Fxd6 Fxf3 13.Vxf3 Vxd6 14.Be3 Bae8 15.Bae1 Be7

Vlagyimir Kramnyik a változat nagy tudora. A 2009-es nalcsiki GP-n Lékó Péter két nagyszerű győzelmet aratott az orosz huszárjáték ellen. Borisz Gelfandot más eltérésben győzte le, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovot ebben a variban kényszerítette feladásra: 15...Bxe3 16.Bxe3 g6 17.h4 Hb8 18.h5 Hd7 19.g4 Hf6 20.h6 Kh8 21.Be5 c6 22.c4 Hg8 23.Ve3 dxc4 24.Fxc4 g5 25.Bxg5 Hxh6 26.Ve4 f6 27.Bh5 f5 28.gxf5 Hxf5 29.Fe6 Vxd4 30.Bxh7+ és sötét feladta.

16.Bxe7 Hxe7 17.h4 Bd8 18.c4 b6 19.c3 h6 20.cxd5 Hxd5 21.Fc4 c6 22.Be5 Hf6 23.Vf4 Vd7 24.g3 Kf8 25.Fb3 és döntetlen. Griscsuknak mindössze 20 perce maradt az időkontrollig, így érthető a korai békekötési ajánlata.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kedvezően posztoló huszár mentette meg Griscsukot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Kazanyban zajló sakkvilágbajnok-jelölti párosmérkőzések második partijai is pontosztozkodással végződtek. Az izraeli Borisz Gelfand nyerőesélyes állást rontott el, az amerikai Gata Kamsky időzavarban is jól védekezett, 66 lépés után kötöttek békét. Az orosz derbin az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik gyalogelőnyt szerzett, de Alekszandr Griscsuk kedvezően posztoló huszárjával döntetlenre mentette az összecsapást, 56 lépésben egyeztek meg a remiben. Szombaton játsszák a harmadik partikat.

 

Joggal bosszankodhat az izraeli Borisz Gelfand és az orosz Vlagyimir Kramnyik. A négyjátszmás párharcok második partijaiban kedvező esélyt hagytak kihasználatlanul.

Borisz Gelfand a Grünfeld védelmű partiban jobban ismerte a változatot Gata Kamskynál és jelentős előnyt szerzett. A vezércsere után bástyája betört ellenfele hetedik sorára, az amerikai bajnokot nem csak állásának gyaloggyengeségei, de időzavara is idegesíthette. Gelfand a kritikus pozícióban rossz tervet választott, Kamsky kiszabadult a szorításból. A bástyavégjátékban gyaloghátrányát aktív ellenjátékkal ellensúlyozta.

Vlagyimir Kramnyik is megnyerte a megnyitáselméleti párbajt. Jelentős időelőnyt, majd gyalogelőnyt szerzett honfitársával, Alekszandr  Griscsukkal szemben. Griscsuk időzavarban is jó védőállást épített ki, különösen fontos szerep jutott a d6-on posztoló huszárjának. Kramnyik elsietett 37.g5 lépése megkönnyítette feladatát, bár az azonnali kiegyenlítést elmulasztotta, az időkontroll után pontos védekezéssel elérte az áhított döntetlent.

Az elődöntő második játszmáinak eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Gata Kamsky (amerikai, 2732) döntetlen (Grünfeld védelem, 66)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785)  - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Angol megnyitás, 56)

A párosmérkőzések állása:
Gata Kamsky (amerikai, 2732) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen)

Az elődöntőben a 2-2-re végződött mérkőzés rájátszáson dőlne el. Új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként). Maximum öt ilyen mérkőzésre kerülhet sor, ha nincs döntés, akkor a "hirtelen halál" játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt. A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak.

Gelfand,B (2733) - Kamsky,G (2732)
Grünfeld védelem [D91]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.Fg5 He4 5.Fh4 Hxc3 6.bxc3 dxc4 7.e3 Fe6 8.Hf3 Fg7 9.Fe2 c5

A tavalyi sakkolimpián Borisz Gelfand ellen a holland Loek van Wely a 9...0-0 10.0-0 Hd7 11.Hg5 Fd5 12.e4 h6 13.exd5 hxg5 14.Fxg5 Hb6 15.Vd2 Vd7 16.Bfe1 Hxd5 17.Fxc4 változatban hátrányba került.

10.0-0 0-0 11.Bb1 Fd5

Gata Kamsky hosszas gondolkodás után húzta és lépése újítás. A 11...b6 12.Va4 (12.Vc2; 12.dxc5 Hd7 13.cxb6 Hxb6 14.Hd4 Fd5 15.f3 Vc7 16.e4 Fc6 állás világosra kissé kedvezőbb.) 12...Vd7 13.Vxd7 Hxd7 14.Fxe7 Bfe8 15.Fh4 Bac8 folytatást a sakkolimpián a Vitjugov-Szvidler partiban láttuk.

12.Vc2 cxd4 13.cxd4 b6 14.Fxc4 Hc6 Az f3-ra ütés nem jött számításba. 15.Bfc1 Fxc4 16.Vxc4 Ha5 

Forrás: [origo]

17.Vc7

Gelfand nagyon könnyedén játszott, Kamsky nehéz védekezésre kényszerült.

17...f6 18.Vxd8 Bfxd8 19.Bc7 Kf7 20.Bbc1 Ke8 21.Fg3 Fh6

Kissé rejtélyes lépés.

22.Kf1 Bd7 23.Bxd7 Kxd7 24.Bc7+ Ke8

Gelfandnak még 1 óra 6 perc gondolkodási ideje maradt, míg Kamsky csak 20 perccel gazdálkodhatott az első időellenőrzésig, a 40. lépésig.

25.Hd2 b5 26.He4 a6

A huszármanőver 23 percébe került Gelfandnak.

27.Hc3

Számításba jött a 27.Fd6! Ff8 (A tisztáldozatot nem lehetett volna elfogadni. 27...exd6 -ra 28.Bxh7 Ff8 29.Hxf6+ Kd8 30.Bd7+ Kc8 31.Bf7 Fh6 32.h4 következett volna és a futó nem menekülhet! 28.Fc5 Hc4 29.Hc3 Bd8 30.Ba7 e5 31.Bxa6 Fxc5 32.dxc5 b4 33.Hb5 Bc8 34.c6 folytatás.

27...Ff8 28.Hd5 Bd8

Kamskynak a meglehetősen aggasztó pozíciójára csak 10 perce maradt.

Forrás: [origo]

29.e4?!

Gelfand meggyengítette saját gyalogcentrumát. 29.Hb6 Bb8 30.Hd7 Ba8 31.d5, vagy 29.Hf4 Kf7 30.Ba7 Bc8 31.Bxa6 Bc1+ 32.Ke2 Bc2+ 33.Kf3 Hc4 34.Ke4 volt a jó folytatás.

29...f5 30.f3 fxe4 31.fxe4 Bd7 32.Ke2

Gelfand fokozatos kiengedte a szorításból ellenfelét. 32.Bc8+ Kf7 33.Hc7! Hc4 34.Kf2 e5 35.Fxe5 Hb6 36.Bb8 Hc4 37.Ff4 Fd6 38.Fxd6 Hxd6 39.Hxa6 Hxe4+ 40.Kf3 Bxd4 41.Bxb5 Ba4 42.Hb4 még adott volna némi esélyt.

32...Fg7! 33.Ff2 e6 34.Bc8+ Kf7 35.Hb6 Bb7 36.d5 exd5 37.exd5 Fe5!

Kamsky fellélegezhetett.

38.Ba8 Hc4 39.Bxa6 Hxb6 40.Fxb6 Fxh2 41.Kf3

Sötét remizett volna a 41.Kd3 Bd7 42.Ke4 Be7+ 43.Kd4 Fg1+ 44.Kd3 Fxb6 45.Bxb6 Ba7, illetve a 41.Fe3 Bd7 42.Ba5 Bxd5 43.a4 Be5 44.Bxb5 Be4 változatokban is.

41...Bd7 42.Ke4 Be7+ 43.Kd3 Bd7 44.Kd4 Fg1+ 45.Ke4 Be7+

A másik lehetőség 45...Fxb6 46.Bxb6 Ba7 volt.

46.Kf4 Fxb6 47.Bxb6 Be2 48.g4 h5 

Forrás: [origo]

49.Bb7+ Kf8

Tetszetős 49...Kf6??-ra 50.g5 matt!

50.g5 h4 51.Bh7 b4 52.Bxh4 Ke7 53.Bh6 Bxa2 54.Bxg6 Bd2 55.Be6+ Kf7 56.Ke5 b3 57.Bf6+ Kg7 58.Bb6 b2 59.d6 Kg6 60.Ke6 Be2+ 61.Kd5 Bd2+ 62.Kc6 Kxg5 63.d7 Bc2+ 64.Kd6 Bd2+ 65.Ke6 Be2+ 66.Kf7 Bf2+ és döntetlen

Kramnyik,V (2785) - Griscsuk,A (2747)
Angol megnyitás [A34]

1.Hf3 c5 2.c4 Hc6 3.Hc3 e5 4.e3 Hf6 5.d4 cxd4 6.exd4 e4 7.He5 Fd6

Alekszandr Griscsuk a ritkább folytatást választotta a 7...Fb4 helyett. 8.Fe2 Va5 9.Hxc6 dxc6 10.Fd2 0-0 11.0-0 Be8 12.a3 Fxc3 13.Fxc3 Vg5 14.Vc1 Vg6 15.Vf4 h5 16.Bfe1 pozícióban világos futópárjával kicsit jobban áll.

8.c5 Fb8

Griscsukot láthatóan meglepte a változat, már 53 percet felhasznált kétórás idejéből. 8...Fxe5? 9.dxe5 Hxe5 10.Vd6 Ve7 11.Vxe7+ Kxe7 12.Fg5 után bajban lenne sötét.

9.Hc4 d5 10.cxd6 0-0! 11.Ff4 Ha5 12.He3

Vlagyimir Kramnyik is eltűnődött, sötét közel került a teljes kiegyenlítéshez.

12...Fxd6 13.Fxd6 Vxd6 14.d5 Ve5

Figyelmet érdemelt a 14...Fd7 15.Fe2 b5 16.Fxb5 Fxb5 17.Hxb5 Vb4+ 18.Hc3 Vxb2 folytatás.

15.Fe2 Bd8 16.Vd2 Hc6 17.Bd1 He7 18.Vd4

A vezércsere megfelelt az exvilágbajnok stílusának, az e4 gyalog a célpontja.

18...Vxd4 19.Bxd4 Hf5 20.Hxf5 Fxf5 21.Kd2 He8 22.g4 Fg6 23.Bc1 Bac8 24.Hxe4 Bxc1 25.Kxc1 Fxe4 26.Bxe4 Kf8

Griscsuknak már csak 10 perce maradt.

27.Ba4 a6 28.Bb4 Hd6

Sötét legfontosabb védőtisztje a huszár. Blokkolja a szabadgyalogot, védi a b7 gyalogot. Nem könnyű Kramnyiknak előrejutnia.

29.Kd2 h6 30.Fd3 Ke7 31.Ke3 Kd7 32.f3 Be8+ 33.Fe4 g6 34.Kd4 Bc8 35.h4 Bc1 36.Ke5 Ke7 37.g5?! hxg5?!

Griscsuknak kapkodnia kellett, másképp észrevette volna a 37...a5! 38.Bb3 (38.Bd4 Bh1 39.Fd3 Bh3 40.gxh6? Bxf3) 38...Bh1 39.Bc3 Kd7

40.gxh6 Bxh4 lehetőséget.

38.hxg5 Bg1 39.Kf4 f6 40.Fxg6 Bxg5 41.Fe4

Az elmulasztott remiváltozat után Griscsuknak pontosan kell védekeznie.

41...Bg2 42.a4 a5 43.Bb3 Kd8 44.Ke3 Bh2 45.Kf4 Bg2 46.Fb1 Bd2 47.Fd3 Bg2 48.Ke3 Bh2 49.Kd4 Bh4+ 50.Kc5 Kc7 51.Bb6 

Forrás: [origo]

51...Bxa4! 52.b3

Könnyű belátni, hogy világos nem nyerhet az 52.Bxd6 Bb4 53.Fb5 Bxb5+ 54.Kxb5 Kxd6 55.Kxa5 Kxd5 56.Kb6 f5 57.Kxb7 f4 58.b4 Kd4 59.Kc6 Ke3 60.b5 Kxf3 61.b6 Kg2 62.b7 f3 63.b8V f2 fonalas változatban.

52...Bb4 53.Bxb4 axb4 54.Kxb4 b6

Nincs többé betörési lehetőség.

55.Kc3 Kd8 56.Kd4 Ke7 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Remikkel rajtoltak a világbajnok-jelölti sakkelődöntők

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Kazanyban zajló világbajnok-jelölti párosmérkőzések elődöntőjének első játszmái pontosztozkodással végződtek. Az orosz házirangadón Alekszandr Griscsuk és Vlagyimir Kramnyik már a 16. lépés után megegyezett a remiben. Az amerikai Gata Kamsky kis előnyét nem tudta győzelemig fokozni az izraeli Borisz Gelfand ellen, 36 lépést követően döntetlen lett a játszma. Pénteken ellenkező színelosztással játsszák a második partikat.

 

A négyjátszmás párharc első partijait a fokozott óvatosság jellemezte. Az orosz Alekszandr Griscsuk az örmény Levon Aronjan elleni nagy meglepetést jelentő győzelme után fokozottan óvatosan játszott honfitársával, az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Kramnyik láthatón nagyon jól felkészült szekundánsaival, Szergej Karjakinnal és az ukrán Zahar Jefimenkóval, gyorsan és magabiztosan játszott, míg Griscsuk nem tudott semmi extrát kitalálni, inkább maga kínálta a gyors pontosztozkodást.

A másik ütközet jóval érdekesebb volt. Az izraeli Borisz Gelfand bátran vállalta a szicíliai védelem Najdorf-változatát. Az amerikai Gata Kamsky megtámadott huszárjával f3-ra vonult vissza, pozíciós jellegű küzdelem kezdődött. Világos kis előnyt ért el a cserekombinációt követően, sötétnek kellett vigyáznia, hogy világos nehogy túl nagy térelőnyhöz jusson. Kamsky jelentős időhátrányba került, kissé kedvezőbb pozíciója tovatűnt, logikus volt a pontosztozkodás.

Az elődöntő első játszmáinak eredményei:
Gata Kamsky (amerikai, 2732) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Szicíliai védelem, 36)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747)- Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785)  döntetlen (Vezércsel, 16)

Partik, elemzések
Kamsky,G (2732) - Gelfand,B (2733)
Szicíliai védelem [B90]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.Fe3 e5 7.Hf3 Fe7 8.Fc4 0-0 9.0-0 Fe6

Sahriyar Mamedgyarov elleni első partijában Borisz Gelfand 9...Hc6-cal folytatta, későbbi gyaloghátrányos állását remire mentette.

10.Fb3 Hc6 11.Ve2 Ha5 12.Bfd1 Hxb3 13.axb3 Vc7 14.Fg5 Hh5

Forrás: [origo]

15.Hxe5

A cserekombináció elég sok időt rabolt el Gata Kamskytól.

15...Fxg5 16.Vxh5 Ff6 17.Hf3 Fxc3 18.bxc3 Vxc3 19.Hd4

Világos pozíciója kissé kedvezőbb.

19...Bfe8 20.Va5 Bac8 21.f3 Vxa5 22.Bxa5 Bc3

Sötét akadályozni próbálja a további térelőnyt biztosító c4 lépést.

23.Kf2 Kf8 24.Bda1 Bec8 25.Ke1 Ke7 26.Kd2 B3c5 27.B5a4 f5!?

Borisz Gelfand aktivitást, további cserelehetőséget keresett hátrányosabb állásában.

28.Bb4 B8c7 29.exf5 Fxf5 30.Be1+ Kf7 31.Bb6 Bd5 32.c3 Fc8 33.b4

Kamsky Kiengedte kis előnyét, 33.Ba1 okozhatott volna némi fejtörést ellenfelének.

33...Be7

Gelfand azonnal kiegyenlített volna 33...Bc6 34.Bxc6 bxc6 35.Ke3 Fd7-tel.

34.Ba1 Ke8 35.b5 Bc7 36.bxa6 bxa6 és döntetlem

Griscsuk,A (2747) - Kramnyik,V (2785)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Ff4 0-0 6.e3 Hbd7 7.Vc2 c5 8.Bd1 Va5 9.Hd2 cxd4 10.exd4 dxc4 11.Hxc4 Vd8 12.Fd3 Hb6 13.0-0 Fd7 14.Hxb6 Vxb6 15.d5 Kh8 16.dxe6 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kramnyikot a sakkóra hibája mentette meg a kieséstől

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Kazanyban zajló sakkvilágbajnok-jelölti párharcok első körének eredményei, de különösen a rájátszásban történtek megdöbbentették a sakkvilágot. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik szerencsés továbbjutása, a világbajnoki kihívói címre a legesélyesebbnek tartott örmény Levon Aronjan kiesése igazi szenzáció. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov korai búcsúja meglepetés. Az izraeli Borisz Gelfand nyújtotta a legjobb teljesítményt. Kamsky-Gelfand és Kramnyik-Gricsuk mérkőzésekkel csütörtökön folytatódnak a küzdelmek.

 

A világbajnok-jelölti párosmérkőzések lebonyolítása, a négyjátszmás meccsek előrevetítették, hogy lesz bőven izgalom, meglepetés, a nagy feszültségben elkövetett hiba.

Az első akadályt legkönnyebben az izraeli Borisz Gelfand vette. A viadal doyenjének rutinja érvényesült a szabadkártyával játszó azeri Sahriyar Mamedgyarovval szemben. A harmadik partiban a minőség, majd tisztáldozatos győzelme nagy elismerést aratott. Tankönyvbe illő, ahogy hat gyalogja, haderejének koncentrált akciója megbénította világos állását. Hiába volt bástyaelőnye Mamedgyarovnak, tehetetlen volt.

A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov a szófiai világbajnoki döntő után hullámvölgybe került. A nagy csalódást, hogy hazai pályán nem tudta visszahódítani a világbajnoki címet, láthatóan megviselte. Alighanem túlzott ambícióval  várta a kazanyi viadalt, hogy ismét kiharcolja a kihívói jogot. Az amerikai Gata Kamsky sokat tanult a 2009-es szófiai világbajnok-jelölti döntőből. Lélektani előnyt jelentett számára, hogy remekül sikerült a főpróbája, harmadik amerikai bajnoki címének megszerzése megalapozta önbizalmát. Kamsky hibátlanul használta ki Topalov gyenge játékát a második partiban, a negyedik összecsapás során pedig Fortuna is támogatta.

Kamsky és Gelfand az 1990-es tilburgi tornán mérkőzött meg először egymással, remivel indult viaskodásuk. Azóta még 24 klasszikus gondolkodási idejű partiban mérték össze erejüket. Gelfand 5-4-re vezet 15 döntetlen mellett. Rapidban is az izraeli sakkozó volt a sikeresebb, egy nyerés és négy döntetlen, villámjátékban Kamsky mérlege a jobb, 3-1 és egy remi. 2007-ben már játszottak világbajnok-jelölti meccset, Gelfand 3,5-1,5-re nyert, és ezzel kiharcolta a mexikói vb-n való részvételi jogot.

Kramnyik furcsa esete a sakkórával

A technika ördöge is befolyásolta Vlagyimir Kramnyik és Tejmur Radzsabov párharcát. Az ínyenceknek persze tanulságos volt, ahogy a négy klasszikus partiban miként fogták ki egymás vitorlájából a szelet, mindketten remekül felkészülten játszottak, nem tudták meglepni egymást. A rapidpartikban sem történt sok említésre méltó. A villámpartik (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként) aztán alaposan borzolták az idegeket. Az orosz exvilágbajnoktól szokatlan elnézés döntötte el az első játszmát azeri ellenfele javára. A visszavágón aztán megdöbbentő eset történt. Radzsabov már látszólag hárította Kramnyik minden nyerési kísérletét, de a 60. lépése után a digitális óra felmondta a szolgálatot.

Döbbent pillanatok, amelyeket az élő közvetítés segítségével öt kontinensen is láthattak a sakkrajongók. A nagy kapkodásban eltűntek a másodpercek a kijelzőről. Megindult a párbeszéd a bíróval, hogy mi a teendő? Hosszas egyeztetés után nem új játszma következett, hanem a videóról megállapították, hogy kinek mennyi ideje van, és folytatódott a játszma. Radzsabovot zavarta meg jobban a közjáték, tartható állását sorozatos hibákkal elvesztette. Kramnyik kiegyenlített, majd megnyerte a következő kétjátszmás meccs első partiját, remivel pedig az elődöntőbe jutott. Sok helyen hibásan jelent meg az eredmény, Radzsabov kezet nyújtott az utolsó partiban, de nem feladta a játszmát, hanem az örökös sakkot ismerte el.

Megjegyezzük, hogy Radzsabov nem először vált digitális óra áldozatává. A 2001-es moszkvai kieséses rendszerű világbajnokságon a legjobb 64 között az észt Jan Elveszttel mérkőzött meg. A meccsük bírója hibázott, rosszul állította be az órát, a plusz másodperceket nem kapták meg a nagymesterek (5-5 perc és 10-10 másodperc akkor az időkontroll), és a kritikus pillanatban Radzsabov teljesen leblokkolt, nem jött a segítség, az életet jelentő 10 másodperc. Az akkor mindössze 14 esztendős Tejmur meglehetősen vérmesen reagált, új partit szeretett volna játszani, míg a győztes Elveszt hajthatatlan volt. Hosszas vitatkozást követően Kirszan Iljumzsinov másnap bánatpénzt fizetett Radzsabovnak, 50 ezer dollárról szóltak a híradások.

Levon Aronjan nagyon csalódott

Nagyon csalódott az örmény Levon Aronjan. Nehéz ellenfelet kapott az orosz Alekszandr Griscsuk személyében, de a meccs esélyese volt. Többször is nyerést hagyott ki az első játszmában, nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét a harmadikban, míg a két sötét játszmában gond nélkül remizett.

A rapid rájátszásban vereséggel kezdett, de azonnal egyenlített. A harmadik összecsapás során nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul, sőt hibás bástyalépése után a remiért kellett küzdenie. Griscsuk a negyedik ütközetet remekül játszotta, Aronjan jelentős időhátrányba került. Meglehetősen izgatottan sétált, amíg Griscsuk a kritikus pillanatban "elmélyedt" az állásban. Aronjan a kapkodásban rosszul lépkedett bástyáival, a világos vezér és bástya betörése eldöntötte a továbbjutás sorsát.

Mit várunk az orosz szuperderbitől, Vlagyimir Kramnyik és a nyolc évvel fiatalabb Alekszandr Griscsuk a párharcától? A 2003-as Corus-tornán mérkőztek meg először egymással, pontosztozkodással kezdtek, és öt további klasszikus időkontrollal játszott játszmájuk is remivel végződött. Rapidban Kramnyik volt az eredményesebb, háromszor nyert, egyszer vesztett. A villámpartik mérlege Griscsuknak kedvezőbb, két remi mellett öt nyerés és egy vereség a számláján.

Az elődöntő párosítása:
Gata Kamsky (amerikai, 2732) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747)

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Sakkdráma Kazanyban

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban drámai küzdelmekben dőltek a sakkvilágbajnok-jelölti párosmérkőzések első körének rájátszásai. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik vesztett helyzetből fordította meg párharcát az azeri Tejmur Radzsabovval szemben. A rapidpartikban négy remi született, majd Radzsabov megnyerte az első villámpartit. Kramnyik nagy kalandok után egyenlített, majd technikája érvényesült a harmadik játszmában, és végül örökös sakk biztosította továbbjutását. Alekszandr Griscsuk győzelme tette még emlékezetesebbé az orosz sakkozás számára a napot, nagy csata után 2,5-1,5-re nyert az esélyesebb örmény Levon Aronjan ellen. Három játszma is döntéssel végződött. Az elődöntőben az amerikai Gata Kamsky az izraeli Borisz Gelfanddal mérkőzik meg, míg a másik ágon orosz háziderbi, Vlagyimir Kramnyik és Alekszandr Griscsuk csap össze. Csütörtökön játsszák az első partikat.

A szenzációs internetes videós közvetítés segítségével "élőben" nézhettük a gigászi csatákat, az oroszul tudók pedig többek között Szergej Rublevszkij olimpiai bajnok kommentálását is hallgathatták. Dráma minden mennyiségben, amit csak fokozott a Kramnyik-Radzsabov második villámjátszmában bekövetkezett technikai malőr.

De mi is történt a vb-jelölti meccsek rájátszásán, ahol négy világklasszis pótvizsgázott? Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és 12 évvel fiatalabb ellenfele, az azeri Tejmur Radzsabov négy rapidpartija (25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként) nem okozott sok izgalmat, négyszer megosztoztak a ponton. Kramnyik az első partiban világossal jobban állt, de Radzsabov pontosan védekezett. A kalandok a villámpartiknál kezdődtek. Radzsabov kezdte világossal a kétjátszmás meccset, és a kapkodásban kihasználta Kramnyik taktikai elnézését. Ellenkező színnel következett a visszavágó, Radzsabov kiegyenlítette hátrányát, és nagyon közel állt a továbbjutását jelentő döntetlenhez.

Egy határozottabb órakezelés hatására azonban megadta magát a digitális óra, eltűntek a másodpercek, 0.00-át mutatott a kijelző. Mit lehet ilyenkor tenni? Kramnyik kérte, hogy a szabálykönyvet vegyék elő, de villámpartira vonatkozóan nem találtak semmi utalást. Végül a technika segítségét vették igénybe, a videóról ellenőrizték le, hogy kinek mennyi másodperce volt, az új órát beállították, folytatódott a csata. A közjáték Radzsabovot zavarta meg jobban, elügyetlenkedte az állást, Kramnyik a pokol tornácát is megjárva kiegyenlített. Új színsorsolás után két újabb villámparti következett. (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként.)Az orosz exvilágbajnok a tőle megszokott remek technikával használta ki az azeri titán passzív játékát a remit ígérő állásban és vezetést szerzett. A negyedik villámpartiban örökös sakkot tartott, 4,5-3,5, összesítésben 6,5-5,5-ös győzelemmel bejutott az elődöntőbe.

A mérkőzést követő sajtótájékoztatón Vlagyimir Kramnyik dicsérte Tejmur Radzsabov remek felkészülését. Az orosz exvilágbajnok elismerte, hogy a szerencsésebb versenyző volt, pályafutása egyik legnehezebb küzdelmén van túl. Radzsabov is higgadtan nyilatkozott, örült Kramnyik elismerésének, bár kicsit bosszankodott, hogy kihagyta a nagy esélyt.

Gigászi csatát hozott az első számú esélyesnek tartott örmény Levon Aronjan és az orosz Alekszandr Gricsuk összecsapása is. Nyíltsisakos küzdelem folyt, két sötéttel elért nyeréssel kezdődött a négyjátszmás meccs. A kétszeres olimpiai bajnok, a Grand Prix-versenysorozat győztese, a Grand Slam-nyertes Aronjan nagyon idegesen játszotta az első partit, szinte ellenállás nélkül vesztett. A jelentős lélektani előny azonban béklyóként hatott a kétszeres olimpiai bajnok Griscsuk játékára, világossal ő sem remekelt, Aronjan egyenlített.

A világranglista harmadik helyezettje alighanem meccslabdát  hibázott a harmadik játszmában, Aronjan nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul, sőt a remiért kellett megküzdenie. A negyedik ütközet eldöntötte, hogy május 9-én, a Győzelem Napján kettős sikernek örülhettek az orosz nagymesterekért szorítók. Aronjan tőle szokatlan módon jelentős időhátrányba került, Griscsuk a vezérszárnyon kezdeményezéshez jutott. Aronjan mindent megkísérelt, hogy mentse állását, Griscsuk némi bizonytalankodás után kiskombinációval anyagi előnyt szerzett. Időelőnyét is kihasználva gúzsba kötötte sötét haderejét, majd a király elleni akció továbbjutását jelentette.

A negyeddöntő rájátszásának eredményei:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) 4,5 - 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, 1 - 0, 1 - 0, döntetlen)
(Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) döntetlen (Vezércsel, 77)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) döntetlen (Vezércsel, 39)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) döntetlen (Vezércsel, 25)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) döntetlen (Vezércsel, 23)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 45)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) 1 - 0 (Réti megnyitás, 80)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 63)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) döntetlen (Spanyol megnyitás, 65)

Levon Aronjan (örmény, 2808) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) 1,5 - 2,5 (0 - 1, 0 - 1, döntetlen, 0 - 1)
(Levon Aronjan (örmény, 2808) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) 0 - 1 (Angol megnyitás, 47)
Alekszandr Gricsuk (orosz, 2747) - Levon Aronjan (örmény, 2808) 0 - 1(Vezércsel, 72)
Levon Aronjan (örmény, 2808) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Angol megnyitás, 61)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Levon Aronjan (örmény, 2808) 1 - 0 (Vezércsel, 49)

Az elődöntő párosítása:
Gata Kamsky (amerikai, 2732) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) -Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747)

Kramnyik,V (2788) - Radzsabov,T (2744)
Vezércsel [D55]

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Hf3 Fe7 4.Hc3 Hf6 5.Fg5 h6 6.Fxf6 Fxf6 7.Bc1 0-0 8.e3 c6 9.Fd3 Hd7 10.0-0 dxc4 11.Fxc4 e5 12.d5 Hb6 13.b3 Ff5 14.dxc6 bxc6 15.e4 Fg4 16.Fe2 Fxf3 17.Fxf3 Fe7 18.Vc2 Fb4 19.Fg4 Fa3 20.Bcd1 Ve7 21.Hb1 Fc5 22.Hd2 Fb4 23.Hf3 Vf6 24.Bd3 Bfd8 25.Bfd1 Bxd3 26.Vxd3 g6 27.h4 h5 28.Fh3 Be8 29.g3 Ve7 30.Kg2 Vc5 31.Hg5 Kg7 32.Ve2 Ve7 33.Vc2 Vc7 34.Vc1 Fe7 35.a4 Bd8 36.Bxd8 Fxd8 37.Hf3 f6 38.g4 hxg4 39.Fxg4 Hd7 40.h5 Hf8 41.Vc4 gxh5 42.Fxh5 Vd7 43.Kg3 Fb6 44.Hh4 Kh8 45.Vf7 Vxf7 46.Fxf7 Kg7 47.Fc4 Fc5 48.f3 Hg6 49.Hf5+ Kf8 50.Kg4 He7 51.Hg3 Kg7 52.Fe6 Fb4 53.Hh5+ Kg6 54.f4 exf4 55.Hxf4+ Kg7 56.Fc4 Fd6 57.He6+ Kg6 58.a5 Fb4 59.a6 Fd6 60.Hd4 Fe5 61.Hf3 Fd6 62.Fe6 Kh6 63.Fd7 Kg7 64.Hd4 Fe5 65.He6+ Kh6 66.Hd8 Fc7 67.He6 Fd6 68.Hd4 Fe5 69.Hf3 Fd6 70.Hd2 Kg7 71.Hc4 Fc5 72.Kf4 Fb4 73.Ke3 Fc5+ 74.Kd3 Hg6 75.Fxc6 He5+ 76.Hxe5 fxe5 77.Kc4 és döntetlen

Radzsabov,T (2744) - Kramnyik,V (2785)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Ff4 0-0 6.e3 Hbd7 7.c5 Hh5 8.Fd3 Hxf4 9.exf4 b6 10.b4 a5 11.a3 c6 12.0-0 Vc7 13.g3 Fa6 14.Fxa6 Bxa6 15.Ve2 Bfa8 16.Bab1 axb4 17.axb4 Ff6 18.Bfc1 Ba3 19.Ve1 bxc5 20.bxc5 Va5 21.He5 Hxe5 22.fxe5 Fg5 23.Bc2 Fd8 24.Kg2 h6 25.h4 Va6 26.Vd1 Ba1 27.Bcb2 Bxb1 28.Vxb1 Vc4 29.He2 Fe7 30.Kf1 Ff8 31.Bb4 Ba1 32.Vxa1 Vxb4 33.Va6 Vb1+ 34.Kg2 Ve4+ 35.Kf1 Vh1+ 36.Hg1 Ve4 37.He2 Vh1+ 38.Hg1 Ve4 39.He2 és döntetlen

Kramnyik,V (2785) - Radzsabov,T (2744)
Vezércsel [D53]

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Hc3 Fe7 4.Hf3 Hf6 5.Fg5 h6 6.Fh4 0-0 7.Bc1 He4 8.Fxe7 Vxe7 9.g3 Hxc3 10.Bxc3 c6 11.Fg2 Hd7 12.0-0 dxc4 13.Bxc4 e5 14.Bc3 exd4 15.Hxd4 Hb6 16.Vc2 Bd8 17.e3 Fe6 18.a3 Fd5 19.b4 Fxg2 20.Kxg2 Hd5 21.Bc5 a6 22.Bc1 g6 23.Hf3 Be8 24.Bc4 Bad8 25.Bd4 Hc7 és döntetlen

Radzsabov,T (2744) - Kramnyik,V (2785)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Ff4 0-0 6.e3 Hbd7 7.c5 Hh5 8.Fd3 Hxf4 9.exf4 b6 10.b4 a5 11.a3 c6 12.0-0 Vc7 13.g3 Fa6 14.Kg2 Ff6 15.Fxa6 Bxa6 16.Vc2 Bfa8 17.Bab1 axb4 18.axb4 Ba3 19.Bb3 Bxb3 20.Vxb3 Vb7 21.Bb1 h6 22.h4 h5 23.He5 és döntetlen

Radzsabov,T (2744) - Kramnyik,V (2785)
Spanyol megnyitás [C65]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.d3 Fc5 5.c3 0-0 6.0-0 d6 7.Hbd2 a6 8.Fa4 Fa7 9.h3 He7 10.Be1 Hg6 11.Hf1 c6 12.Hg3 d5 13.exd5 Hxd5 14.Fb3 Be8 15.Fg5 f6 16.Fe3 Fxe3 17.fxe3 Fe6 18.Vd2 Vc7 19.Bad1 Bad8 20.Vf2 Vf7 21.Bf1 Vf8 22.Hd2 Kh8 23.Hde4 Hge7 24.Ve2 Fg8 25.Bf2 f5 26.Bdf1 f4 27.exf4 Hxf4 28.Vg4 Fxb3 29.axb3 Heg6 30.d4 Vg8 31.Bf3 He6 32.Hf5 exd4 33.Vg3 Bf8 34.Hed6 dxc3 35.bxc3 Bd7 36.h4 Bf6 37.h5 He7??

Az orosz exvilágbajnok vesztőt húzott!

Forrás: [origo]

38.Hh6! gxh6 39.Ve5 Hd5 40.Bxf6 Hxf6 41.Vxf6+ Bg7 42.Hf5 Vf8 43.Hxg7 Vc5+ 44.Kh1 Hxg7 45.Vf8+ és sötét feladta

Kramnyik,V (2785) - Radzsabov,T (2744)
Réti megnyitás [A14]

1.Hf3 d5 2.c4 e6 3.b3 Hf6 4.Fb2 Fe7 5.g3 0-0 6.Fg2 b6 7.0-0 Fb7 8.e3 c5 9.Hc3 Hc6 10.cxd5 Hxd5 11.Hxd5 Vxd5 12.d4 Vd8 13.He5 Hxe5 14.Fxb7 Bb8 15.Fg2 cxd4 16.exd4 Hd7 17.d5 exd5 18.Vxd5 Ff6 19.Bad1 Fxb2 20.Vxd7 a5 21.Bfe1 Vxd7 22.Bxd7 Fa3 23.Fd5 Fc5 24.Be4 Bfd8 25.Fxf7+ Kf8 26.Fe6 Bxd7 27.Fxd7 Bd8 28.Fb5 Bd2 29.Bf4+ Ke7 30.a4 Bd4 31.Bf3 Bd6 32.Bf4 Bf6 33.Be4+ Be6 34.Bg4 g6 35.Kg2 h5 36.Bc4 Kf6 37.Bf4+ Kg7 38.Bc4 Kf6 39.h4 Be5 40.Bc3 Bd5 41.Bc2 Be5 42.Bd2 Kg7 43.Fc4 Kf6 44.Bd8 Kg7 45.Fd3 Be6 46.Fc4 Bd6 47.Bg8+ Kh7 48.Be8 Bd2 49.Fe2 Kg7 50.Be6 Bb2 51.f4 Bxb3 52.Fb5 Be3 53.Bc6 Kh7 54.Bc7+ Be7 55.Bc8 Kg7 56.Fd3 Bd7 57.Fe4 Bd2+ 58.Kh3 Bd7 59.Bc6 Bd6 60.Bc7+ Kf6

Szinte hihetetlen módon ebben az állásban elromlott a digitális óra, a kicsit erősebb órakezelés hatására 0:00-ra változott a kijelző. Hosszas egyeztetés után folytatódott a parti, miután megegyeztek, hogy melyik félnek mennyi másodperce(!) maradt.

61.Fc2 Bd4 62.Fb3 Fe7 63.Fc4 Bd6 64.Kg2 Bd2+ 65.Kf3 Bd6 66.Ke4 Bd8? 67.Fd5 Bd6? 68.Bb7

Sötét lépéskényszerben, gyalogot veszít.

68...Bd8 69.Bxb6+ Bd6 70.Bb5 Fd8 71.Bb7 Fe7 72.Ba7 Bb6 73.Bxa5 Bb4+ 74.Kf3 Bd4 75.Ba6+ Kg7 76.Fe4 Bd6 77.Bxd6 Fxd6 78.a5 Fc5 79.a6 Kf6 80.Ke2 és sötét feladta

Kramnyik,V (2788) - Radzsabov,T (2744)
Királyindiai védelem [E94]

1.Hf3 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 Fg7 4.e4 d6 5.d4 0-0 6.Fe2 e5 7.0-0 exd4 8.Hxd4 Be8 9.f3 Hc6 10.Fe3 Hh5 11.Vd2 Hxd4 12.Fxd4 Hf4 13.Fe3 Hxe2+ 14.Hxe2 f5 15.Fg5 Vd7 16.Hg3 Vf7 17.Bac1 Fd7 18.b3 a5 19.a4 Fe5 20.Ff4 Fg7 21.Kh1 b6 22.Fe3 Be6 23.He2 Bee8 24.Hc3 Fc6 25.exf5 Vxf5 26.Fd4 Fxd4 27.Vxd4 Be5 28.Hd5 Fxd5 29.cxd5 Vf7 30.Vc4 Be7 31.h3 Bae8 32.Bc2 h5 33.Kh2 Kh7 34.Bfc1 Bd7 35.f4 Bde7 36.Vd4 Kg8 37.Vf2 Bf8 38.Bc4 Vg7 39.Be1 Bfe8 40.Bxe7 Bxe7 41.Vg3 Vf6 42.h4 Kg7 43.Vg5 Kf7 44.Bc2 Vf5 45.Bc3 Vf6 46.Vxf6+ Kxf6 47.Kg3 Kf5 48.Kf3 Be4 49.Bc4 Be7 50.g3 Kf6 51.Be4 Bf7 52.Be6+ Kf5 53.Be8 Kf6 54.Ke4 Kg7 55.Be6 Kh7 56.Kf3 Kg7

Forrás: [origo]

57.g4 hxg4+ 58.Kxg4 Kh7 59.h5 gxh5+ 60.Kg5 Kg8 61.f5 Bh7 62.f6 h4 63.Kg6 és sötét feladta

Radzsabov,T (2744) - Kramnyik,V (2785)
Spanyol megnyitás [C65]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.d3 Fc5 5.c3 0-0 6.0-0 d6 7.Hbd2 Fb6 8.Fa4 He7 9.Fc2 c6 10.h3 Hg6 11.d4 Be8 12.Be1 h6 13.Hf1 d5 14.Hxe5 Hxe5 15.dxe5 Bxe5 16.Ff4 Be8 17.e5 Hh7 18.Vd3 Hf8 19.Bad1 Vh4 20.Fg3 Vg5 21.Kh2 Vg6 22.Vd2 Ff5 23.Fxf5 Vxf5 24.He3 Fxe3 25.Bxe3 Bad8 26.Vd4 b6 27.Bf3 Ve6 28.Bfd3 Bd7 29.f4 Vf5 30.Va4 Bc8 31.c4 He6 32.b4 Bcd8 33.Vxc6 Hxf4 34.Bd4 He2 35.Bxd5 Bxd5 36.cxd5 Hxg3 37.Kxg3 Bc8 38.Vb5 Vxe5+ 39.Kf2 Bc2+ 40.Kg1 Ve3+ 41.Kh2 Ve5+ 42.Kh1 Vd6 43.Ve8+ Vf8 44.Ve4 Bc7 45.d6 Bd7 46.Vc6 Ve8 47.b5 g6 48.a4 Ve6 49.Vc8+ Kg7 50.Vc3+ Vf6 51.Vc6 Ve6 52.Kg1 h5 53.Vc3+ Vf6 54.Vc6 Ve6 55.Vc3+ Vf6 56.Vg3 h4 57.Va3 Ve5 58.Vb4 g5 59.Vg4 Ve3+ 60.Kh1 Bxd6 61.Bxd6 Ve1+ 62.Kh2 Ve5+ 63.g3 Vxd6 64.Vxg5+ Kf8 65.Vxh4 Vd2+ és döntetlen

Aronjan,L (2808) - Griscsuk,A (2747)
Angol megnyitás [A37]

1.Hf3 c5 2.c4 Hc6 3.Hc3 e5 4.g3 g6 5.Fg2 Fg7 6.0-0 Hge7 7.He1 d6 8.Hc2 Fe6 9.He3 0-0 10.d3 Vd7 11.Hed5 Fh3 12.Bb1 Fxg2 13.Kxg2 Bac8 14.e4 Hxd5 15.Hxd5 He7 16.Hc3 Hc6 17.Fe3 f5 18.f3 f4 19.Fg1 h5 20.Hd5 Bf7 21.g4?! hxg4 22.fxg4 Bcf8 23.Vf3 Ff6 24.Ff2 Bh7 25.Hxf6+ Bxf6 26.Bh1 g5

"Egykapus" lett a játék.AlekszandrGriscsuk mindkét szárnyon játszhatott.

27.h3 b6 28.Bh2 Hd8 29.b3 He6 30.Kf1

Forrás: [origo]

30...b5 31.Kg2 a5 32.Bhh1 Bf8 33.Bhc1 Bb8 34.Bh1 b4 35.Bh2 a4 36.Kh1 Ba8 37.Fg1 axb3 38.Bxb3 Ba4 39.Bbb2 Ba3 40.Bbg2 Va4 41.h4 Bc3 42.Vf1 Va3 43.hxg5 Bc1! 44.Vf2 Bxh2+ 45.Kxh2 Hxg5 46.Kh1 Vxd3 47.Vh4 Vh3+ és világos feladta

Griscsuk,A (2747) - Aronjan,L (2808)
Vezércsel [D31]

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Hc3 Fe7 4.cxd5 exd5 5.Ff4 c6 6.Vc2 Hf6 7.e3 Hh5 8.Fe5 Hd7 9.Fe2 Hxe5 10.dxe5 g6 11.Fxh5 gxh5 12.0-0-0 f6 13.Hf3 fxe5 14.Hxe5 0-0 15.f4 Fd6 16.Hf3 Ff5 17.Vd2 Vf6

A nyitás nem Alekszandr Griscsuk elképzelésének megfelelően alakult, sötét futópárja és időelőnye miatt kedvezőbben áll.

18.e4? dxe4 19.Vxd6 exf3 20.Vxf6 Bxf6 21.gxf3 Fg6 22.He2 Be8 23.Bd2 Be3 24.Bf1 Fd3 25.Bf2 Kf7 26.b3 h4 27.Kb2 Fxe2

A gyalognyerés után a bástyavégjáték reménytelen volt világos számára.

28.Bdxe2 Bxe2+ 29.Bxe2 Bxf4 30.Bf2 Bd4 31.Kc3 Bd1 32.f4 Kf6 33.Bg2 h5 34.a4 Bf1 35.Bg5 Bf3+ 36.Kc2 Bxf4 37.Bxh5 Bf2+ 38.Kc3 Bxh2 39.Bh7 Kg6 40.Bxb7 h3 41.Bb8 Bf2 42.Bh8 h2 43.Kd3 Kg5 44.Ke3 Bb2 45.Kf3 Bxb3+ 46.Kg2 Bb2+ 47.Kh1 Kf5 48.Bc8 Bc2 49.Ba8 Ke4 50.Bxa7 Ba2 51.a5 Kd4 52.a6 Kc5 53.Ba8 Kc4 54.Ba7 c5 55.Ba8 Kb5 56.Bb8+ Kc6 57.Bc8+ Kb6 58.Bb8+ Kc7 59.Bb7+ Kc6 60.Ba7 c4 61.Ba8 Kc7 62.a7 c3 63.Be8 Bxa7 64.Kxh2 Kb6 65.Kg3 Kc5 66.Kf2 Kc4 67.Ke2 Kb3 68.Bc8 Kb2 69.Bb8+ Kc1 70.Kd3 c2 71.Bh8 Ba3+ 72.Kc4 Kb1 és világos feladta

Aronjan,L (2808) - Griscsuk,A (2747)
Angol megnyitás [A34]

1.Hf3 c5 2.c4 Hc6 3.Hc3 e5 4.e3 Hf6 5.a3 Fe7 6.d4 exd4 7.exd4 cxd4 8.Hxd4 0-0 9.Hc2 d6 10.Fe2 Fe6 11.He3 Bc8 12.0-0 a6 13.b3 Ha5 14.a4 Vb6 15.Bb1 Hc6 16.Be1 Bfd8 17.Ff3 He5 18.Fd5 Ff8 19.Fb2 Be8 20.Fa1 Bb8 21.He4 Hxd5 22.Hxd5 Vd8 23.Bb2 Fxd5 24.Vxd5 b5 25.Bbe2 bxc4 26.bxc4 Hg6 27.g3 He7 28.Vd3 Vd7 29.Hxd6

Még esélyesebb volt a 29.c5 Hg6 30.cxd6 Vxa4 31.f4 folytatás.

29...Bed8 30.c5 Hc8

Forrás: [origo]

31.Fe5

Nehéz lett volna sötét állása a 31.Vc3! Hxd6 32.c6 Vg4 33.c7 Vxa4 34.Be5 Hb5 35.cxb8V Bxb8 36.Vc6 Va5 37.Be8 változatban.
 31...Hxd6 32.cxd6 Vxa4 33.Ff4 h6 34.h4 Vb5 35.Vd1 Bb7 36.Bc2 Bbd7 37.Bc7?

A hiba után Levon Aronjannak kellett a remiért küzdenie.

37...Fxd6 38.Bxd7 Vxd7 39.Vxd6 Vxd6 40.Fxd6 Bxd6 41.Be8+ Kh7 42.Be7 Kg6 43.Ba7 h5 44.Kg2 Kf6 45.f3 Bd2+ 46.Kh3 Ba2 47.g4 hxg4+ 48.Kxg4 g6 49.f4 Ba5 50.Ba8 Ke6 51.Ba7 Kf6 52.Ba8 Ba1 53.Ba7 a5 54.Ba6+ Kg7 55.h5 f5+ 56.Kh4 Bh1+ 57.Kg3 Bg1+ 58.Kh2 Bg4 59.hxg6 Bxf4 60.Bxa5 Kxg6 61.Kg2 Kf7 és döntetlen

Griscsuk,A (2747) - Aronjan,L (2808)
Vezércsel [D37]

1.d4 d5 2.Hf3 Hf6 3.c4 e6 4.Hc3 Fe7 5.Ff4 0-0 6.e3 Hbd7 7.c5 c6 8.h3 b6 9.b4 a5 10.a3 Fa6 11.Fxa6 Bxa6 12.0-0 Va8 13.Bb1 axb4 14.axb4 Vb7 15.Vc2 Bfa8 16.He1 Fd8 17.Hd3 Ba3 18.b5 bxc5 19.dxc5 Fe7 20.Bfc1 g5 21.Fg3

Alekszandr Griscsuk hosszasan gondolkodott, tovatűnt 4 perces időelőnye. 21.Hb4 gxf4 22.bxc6 Vc8 23.cxd7 Hxd7 24.c6 jobb folytatás volt.

21...B8a5 22.Vd1 Ff8 23.bxc6 Vxc6 24.Hb4 Vxc5?

Forrás: [origo]

25.Hcxd5!

 A taktikai csapással világos anyagi előnyt szerzett. Nagy kapkodás kezdődött.

25...Hxd5 26.Bxc5 Bxc5 27.Hxd5 Bxd5 28.Vc2 Bc5 29.Vb2 Bd3 30.Ba1 Fg7 31.Ba8+ Hf8 32.Vb8 Bcd5 33.Ve8 h6 34.Kh2 Bd2 35.Ve7 Bd7 36.Ve8 Kh7 37.Vb8 Bb2 38.Vc8 Kg6 39.Vc1 Bdb7 40.Bd8 Hh7 41.Vd1 B2b3?

Forrás: [origo]

42.Vc2+! f5 43.Vc6 Hf8 44.Fd6 B3b6 45.Ve8+ Bf7 46.Fxf8 Fe5+ 47.g3 f4 48.Bd7 fxg3+ 49.Kg2 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kamsky visszavágott, Topalov kiesett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban, a világbajnok-jelölti párosmérkőzések negyedik játéknapján az izraeli Borisz Gelfand világossal könnyen remizett az azeri Sahriyar Mamedgyarovval és bejutott az elődöntőbe. Gelfand ellenfele az amerikai Gata Kamsky lesz, aki drámai csatában megmenekült a vereségtől a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov ellen. Örökös sakkal kiharcolta a döntetlent, ami továbbjutását biztosította, Topalov pedig nagy meglepetésre csomagolhat. Túlórázik az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és az azeri Tejmur Radzsabov, valamint az örmény Levon Aronjan és az orosz Alekszandr Griscsuk. Négy-négy döntetlen után következik hétfőn a rájátszás.

 

Két összecsapás a hétfői rájátszásban dől el, az izraeli Borisz Gelfand és az amerikai Gata Kamsky nyugodtan hajthatja álomra a fejét, bejutottak a világbajnok-jelölti párosmérkőzések elődöntőjébe. Borisz Gelfand rutinos rókához illően gond nélkül remizett az azeri Sahriyar Mamedgyarovval, és a harmadik partiban látott bravúros játékának, nagyszerű győzelmének köszönhetően már a legjobb négy közé jutott.

A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov nagyon összeszedte magát az amerikai Gata Kamsky elleni összecsapásra, hiszen csak győzelemmel maradhatott versenyben a továbbjutásért vívott küzdelemben. Remek érzékkel választott megnyitást, Kamsky korán jelentős időhátrányba és rosszabb állásba került. A kapkodásban a háromszoros amerikai bajnok egy darabig kitűnően védekezett, de a nagy feszültségben döntő hibát követett el, úgy tűnt, hogy a világos vezér betörése megpecsételi sorsát.

Topalov válogathatott a nyerések között, de a győzelem küszöbén elbizonytalankodott. Kamsky vezére zavart okozott az exvilágbajnok soraiban, huszárpárja kisebb csodát művelt a táblán, Topalov futópárjával nem tudta hárítani az örökös sakkot. Kamsky a remivel továbbjutott, Topalov pedig búcsút mondhatott álmainak, hogy ismét kiharcolja a világbajnoki kihívói jogot, Kamsky visszavágott a két évvel ezelőtti szófiai, a világbajnok-jelölti elődöntőben elszenvedett vereségéért. A háromszoros amerikai bajnok az elődöntőben Gelfanddal mérkőzik meg, mindketten három napot készülhetnek a meccsre, mert az elődöntők első partijait csak csütörtökön, május 12-én játsszák.

Negyedszer is remizett az orosz Vlagyimir Kramnyik és az azeri Tejmur Radzsabov. A meccs forgatókönyve Radzsabov elképzelései alapján alakult, az ifjú titán nem esélytelen a rájátszásban. Reményeit csak növelheti, hogy Kramnyik pocsék formán rapidozott az Amber-versenyen.

Túlórázik az örmény Levon Aronjan és az orosz Alekszandr Griscsuk is. A világranglistán harmadik Aronjan az első partiban nyerést hagyott ki, azóta kiegyenlítődtek az esélyek. Az Amber-tornán Aronjan nagyon szerencsés kézzel sakkozott, a szerencse azonban forgandó is lehet.

A negyedik játszmák eredményei:
1. Veszelin Topalov (bolgár, 2775) - Gata Kamsky (amerikai, 2732) döntetlen (Angol megnyitás, 56)
2. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) döntetlen (Vezércsel, 28)
3. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Levon Aronjan (azeri, 2808) döntetlen (Vezércsel, 17)
4. Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2772) döntetlen (Benoni védelem, 24)

A párosmérkőzések eredményei:
Gata Kamsky
- Veszelin Topalov 2,5 - 1,5 (döntetlen, 1 - 0, döntetlen, döntetlen)
Tejmur Radzsabov - Vlagyimir Kramnyik 2 - 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen) TB
Levon Aronjan - Alekszandr Griscsuk 2 - 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen) TB
Sahriyar Mamedgyarov - Borisz Gelfand 1,5 - 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 - 1. döntetlen)

Az elődöntő párosítása:
Gata Kamsky - Borisz Gelfand
Vlagyimir Kramnyik - Tejmur Radzsabov - Levon Aronjan - Alekszandr Griscsuk

A hétfői rájátszásról tudni kell, hogy új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként). Maximum öt ilyen mérkőzésre kerülhet sor, ha nincs döntés, akkor a "hirtelen halál" játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt. A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak.

Topalov,V (2775) - Kamsky,G (2732)
Angol megnyitás [A16]

1.Hf3 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.Vc2

Veszelin Topalov érdekes változatot készített elő, a vezér ellépésével elkerülte az esetleges vezércserét, és a c7 gyalogra is tekintget.

5...Fg7 6.e4

Nem jött számításba a 6.Hxd5 Vxd5 7.Vxc7 Hc6 8.Vf4 e5 9.e4 exf4 10.exd5 Hb4 változat, sötét veszélyes kezdeményezéshez jutott volna.

6...Hb6

Nem könnyű döntés, de a 6...Hb4 7.Va4+ H4c6 8.d4 0-0 9.d5 He5 10.Hxe5 Fxe5 11.Fh6 Be8 12.Bd1 folytatásban nehéz a sötét vezérszárny fejlesztése.

7.d4 0-0 8.Fe3 Fg4 9.He5 Fxe5 10.dxe5 Hc6 11.h3 Fe6 12.Bd1 Vc8 13.f4 Bd8 14.b3 Hb4 15.Bxd8+ Vxd8 16.Vb1 f5 17.exf6

Topalov jól döntött. Az állás nyitása futópárjával logikus.

17...exf6 18.Fe2 Ve7

Gata Kamsky gondjait jól jelezte, hogy csak 22 perce maradt a 40. lépésnél esedékes időellenőrzésig.

19.0-0 Ff7 20.Ff2 Bd8 21.Bd1 Bxd1+ 22.Vxd1 c5

Kamsky a vezérszárnyon keresett ellenjátékot.

23.Ff1 Hc6 24.g3 Kg7

Kamskynak csak 13 perce maradt.

25.Fg2 h5 26.Hb5 Hc8 27.Vd2 c4 28.bxc4 Fxc4 29.Hd4 Vb4 30.Vc1 H8e7!

A nehézségek ellenére az amerikai sakkozó jól állta a sarat. 30...Hxd4 31.Fxd4 Fxa2? azonnal vesztett 32.Vc7+ He7 33.Fc5 miatt.

31.a3 Va4 32.Vb2 b6 33.Kh2 Kf7 34.Vc3 Fa2 

Forrás: [origo]

35.f5 Vc4 36.Vb2 He5 37.Vd2 g5 38.He6 H7c6?

Az időzavar megtette hatását, Kamsky vesztőt húzott. 38...Fb3 39.Hd8+ Ke8 40.Vd6 Vc2 elegendő ellenesélyt biztosított volna.

39.Vd6

A vezér betörése után reménytelenné vált az amerikai bajnok helyzete.

39...Ke8 

Forrás: [origo]

40.Hc7+

Topalovnak bőven volt ideje, hogy a lépésjelöltek között választhasson. A legjobb  a 40.Fd4 Vd3 41.Vf8+ Kd7 42.Vxf6 Hf3+ 43.Fxf3 Vxf3 44.Vf7+ He7 45.Hf8+ Kc6 46.Vxa2 folytatás volt, de a játszmalépés is remek, a huszárt d5-re varázsolja.

40...Kf7 41.Hd5 Ve2 42.Vxf6+ Ke8 43.Ve6+

Az exvilágbajnok válogathatott a nyerések között. 43.Vh8+ Kf7 44.Fg1! (44.Vh7+ Kf8 45.Vh6+ Ke8 46.Hf6+ Kd8 47.Vxg5 Ff7 48.Hd5+ Kd7 49.Vf4) 44...Hf3+ 45.Kh1 Fxd5 46.exd5 Hcd4 47.Vxh5+ Kf8 48.f6 befejezhette volna a partit.

43...Kf8 44.Kg1 Vd1+ 45.Ff1?

Topalov lépést ismételhetett volna, a futólépés mentőövet dobott ellenfelének.

45...Fxd5 46.exd5

A végjátékban világosnak a kevés anyag miatt kétséges lett volna a nyerés a 46.Vxd5 Vxd5 47.exd5 He7 48.Fe2 Hxf5 49.Fxh5 Ke7 50.Kg2 Kd6 változatban, de a gyalogütés után Kamsky kezében volt a könnyű remi. 

Forrás: [origo]

46...Hd4! 47.Vf6+ Kg8 48.Vxg5+ Kf7 49.Vd8  

Forrás: [origo]

49...Vc2!

A továbbjutást biztosító lépés, a sötét huszárok kisebb csodálnak művelnek, a futópár nem tudta megmenteni az exvilágbajnok királyát az örökös sakktól.

50.Fg2

Örökös sakkhoz vezetett 50.d6 Hdf3+ 51.Kg2 He1+ is.

50...Vc1+ 51.Kh2 Vc2! 52.Fg1 Hdf3+ 53.Kh1 He1 54.Ff2

Tetszetős a mattkép 54.Ff1-re 54...Ve4+ 55.Kh2 H5f3+ 56.Kh1 Hd2+ 57.Kh2 Hxf1-gyel.

54...Vxf2 55.Vc7+ Kf6 56.Vd6+ Kf7 és döntetlen

Kramnyik,V (2785) - Radzsabov,T (2744)
Vezércsel [D37]

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Hf3 Fe7 4.Hc3 Hf6 5.Ff4 0-0 6.e3 Hbd7 7.a3 c5 8.cxd5 Hxd5 9.Hxd5 exd5 10.dxc5 Hxc5 11.Fe5 Ff6 12.Fe2 Fxe5 13.Hxe5 Fe6 14.Hf3 Vb6 15.Vd4 Bfc8 16.0-0 Hb3 17.Vxb6 axb6 18.Bab1 Ff5 19.Bbd1 Bc2 20.Bxd5 Bxb2 21.Be1 Fe6 22.Bb5 Bxa3 23.Bxb6 Baa2 24.Bxb7 g5 25.Ff1 h6 26.Hd4 Hxd4 27.Bxb2 Bxb2 28.exd4 és döntetlen

Griscsuk,A (2747) - Aronjan,L (2808)
Vezércsel [D31]

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Hc3 Fe7 4.cxd5 exd5 5.Ff4 c6 6.e3 Ff5 7.Hge2 Hd7 8.Hg3 Fg6 9.Fe2 Hb6 10.Bc1 Hf6 11.h4 h6 12.h5 Fh7 13.Fd3 Fxd3 14.Vxd3 0-0 15.Hf5 Be8 16.f3 Ff8 17.Kf2 és döntetlen

Gelfand,B (2733) - Mamedgyarov,S (2772)
Cseh Benoni védelem [A43]

1.d4 c5 2.d5 Hf6 3.Hc3 g6 4.e4 d6 5.Fb5+ Hbd7 6.a4 Fg7 7.Hf3 a6 8.Fc4 h6 9.0-0 g5 10.Fe2 Vc7 11.a5 Hf8 12.Hd2 Hg6 13.Hc4 Fd7 14.Hb6 Bd8 15.Fe3 e5 16.Hxd7 Vxd7 17.f3 Ke7 18.Ha4 h5 19.Hb6 Vc7 20.Fxg5 Fh6 21.Fxf6+ Kxf6 22.g3 Bdg8 23.Kh1 Ke7 24.Ba3 Bg7 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Megállíthatatlanul robogott előre Gelfand szabadgyalogja

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban a világbajnok-jelölti párosmérkőzések harmadik játszmáira került sor. Az izraeli Borisz Gelfand sötéttel aratott nagyszerű győzelmet, az azeri Sahriyar Mamedgyarov ellen minőséget, majd tisztet is áldozott, remekül játszotta a partit. Gelfandnak a negyedik játszmában világossal csak remiznie kell  az elődöntőbe jutásért. Az amerikai Gata Kamsky megszenvedett a döntetlenért a bolgár Veszelin Topalovval szemben, megőrizte vezetését, a negyedik összecsapás során sötét lesz. Harmadszor is megosztozott a ponton az azeri Tejmur Radzsabov és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, valamint az örmény Levon Aronjan és az orosz Alekszandr Griscsuk.

 

A párharcok harmadik játéknapjának hőse az izraeli Borisz Gelfand volt. Lenyűgöző stílusban játszva használta ki az azeri Sahriyar Mamedgyarov hibáit. A szicíliai védelem schweningeni változatában újított, Mamedgyarov pontatlan 17.Vh3 lépésére centrumrobbantással válaszolt. Tetszetős volt a minőségáldozata, majd az azeri sakkozó kétségbeesett támadási kísérleteit könnyedén hárította. Tisztáldozata után hat(!) gyalogja volt a bástyáért, hadereje dominált a táblán, az a szabadgyalog pedig robogott előre. Tankönyvbe illő szép győzelmet aratott és vezetést szerzett. Vasárnap világossal már remivel is a legjobb négy közé juthat.

Az amerikai Gata Kamsky ezúttal nem villogott, korán átengedte a kezdeményezést a bolgár Veszelin Topalovnak. A vezércserét követően az exvilágbajnok kicsit jobban állt, de Kamsky kiskombinációval végül kikényszerítette a döntetlent. Topalov a negyedik ütközetben világos lesz, csak győzelemmel harcolhatja ki a rájátszást.

Kevés izgalmat hozott az azeri Tejmur Radzsabov és az orosz Vlagyimir Kramnyik összecsapása. Átmeneti gyalogáldozattal az exvilágbajnok biztos kézzel egyenlített ki, majd örökös sakk lett a vége. Kramnyik világossal próbálhatja meg, hogy elkerülje a rájátszás izgalmait.
Az örmény Levon Aronjan és az orosz Alekszandr Griscsuk a Grünfeld védelemben csapott össze. Hosszas elméleti varit játszottak az ún. magyar-változatban. Griscsuk gyaloghátrányt szedett össze, de a bástyavégjátékban pontosan védekezett. Griscsuk világos lesz a negyedik partiban.

A párosmérkőzések harmadik játszmáinak eredményei:
1.Gata Kamsky (amerikai, 2732) - Veszelin Topalov (bolgár, 2775) döntetlen (Szicíliai védelem, 37)
2.Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) döntetlen (Vezércsel, 33)
3.Levon Aronjan (azeri, 2808) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Grünfeld védelem, 59)
4.Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2772) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 0 - 1(Szicíliai védelem, 39)

A párviadalok során a döntőig négy-négyjátszmás meccset játszanak a nagymesterek, majd a döntőben hat partiban döntik el, hogy 2012-ben ki lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A legjobb négy között az 1-4 és a 2-3 párharcok győztesei csapnak össze, majd a két nyertes küzd meg a világbajnoki kihívó jogáért. Az időkontroll a klasszikus, 2-2 óra az első 40 lépésre, 1-1 óra a 60. lépésig, majd 30-30 perc a játszma befejezéséig, lépésenként még 30-30 másodperc bónusszal.

A negyeddöntőben és az elődöntőben a 2-2-re, illetve a döntőben a 3-3-ra végződött mérkőzés rájátszáson dől el. Új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként). Maximum öt ilyen mérkőzésre kerülhet sor, ha nincs döntés, akkor a "hirtelen halál" játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt. A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak. A díjalap 420 ezer euró, az első kör vesztesei 30-30 ezer eurót kapnak, a másodiké 60-60 ezret. A döntőben a 180 ezer eurót egyenlő arányban osztják el a sakkozók között.

Kamsky,G (2732) - Topalov,V (2775)
Szicíliai védelem [B90]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.a4 e5

A párharc első partijában Veszelin Topalov 6...Hc6-tal folytatta és Gata Kamsky a váratlan 7.a5-ös újítással rukkolt elő.

7.Hf3 Fe7 8.Fg5 Fe6 9.Fxf6 Fxf6 10.Hd5 Hd7 11.Fc4 Bc8 12.b3

Mi szólt a természetes 12.Ve2 ellen?

12...Va5+ 13.Vd2 Vxd2+ 14.Hxd2 Fg5 15.Kd1 h5! 16.Be1 h4 17.h3 Hf6 18.Hxf6+ gxf6 19.Fxe6 fxe6 20.Hf3 Bg8

Számításba jött a 20...Ff4! 21.c4 Ke7 22.Ke2 d5! 23.exd5 exd5 24.cxd5 Kd6 folytatás.

21.c4 f5 22.exf5 exf5 23.Ke2 Fe7 24.Kf1 Kf7 25.Bad1 Bc5 26.b4 Bxc4

Forrás: [origo]

27.Bxe5! dxe5 28.Hxe5+ Ke6 29.Hxc4 Fxb4 30.Bb1 a5 31.Bd1 Bc8 32.Bd4 Fc3 33.Bxh4 Ff6 34.Bf4 Fg5 35.Bd4 Ff6 36.Bf4 Fg5 37.Bd4 Ff6 és döntetlen

Radzsabov,T (2744) - Kramnyik,V (2785)
Vezércsel [D56]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Fg5 h6 6.Fh4 0-0 7.e3 He4 8.Fxe7 Vxe7 9.Bc1 c6 10.Fd3 Hxc3 11.Bxc3 dxc4 12.Fxc4 Hd7 13.Vc2 b6 14.Fd3 Hf6 15.Bxc6 Hd5

Az orosz exvilágbajnok kompenzációt kapott az áldozott gyalogért.

16.Vb3 Hb4 17.Bc1 Hxd3+ 18.Vxd3 Fb7 19.0-0 Fxf3 20.gxf3 Vg5+ 21.Kh1 Vd5 22.Ve4 Vxa2 23.Bg1 Bfc8 24.Vb7 Bf8 25.Bc7 Vxb2 26.Bxf7 Bxf7 27.Vxa8+ Kh7 28.Ve8 Bc7 29.Vxe6 Vxf2 30.Ve4+ Kg8 31.Ve8+ Kh7 32.Ve4+ Kg8 33.Ve8+ és döntetlen.

Aronjan,L (2808) - Griscsuk,A (2747)
Grünfeld védelem [D97]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.Hf3

Az első játszmában Levon Aronjan a centrumképzős változatot játszotta meg.

4...Fg7 5.Vb3 dxc4 6.Vxc4 0-0 7.e4 a6 8.Fe2 b5 9.Vb3 c5 10.dxc5 Fe6 11.Vc2 Hbd7 12.Fe3 Bc8 13.Bd1 b4 14.Hd5 Fxd5 15.exd5 Hxc5 16.0-0 a5 17.Fc4 Vd6 18.Fd4 Hcd7 19.Ve2 Hg4 20.Bfe1 Bfe8 21.Fa6 Ba8 22.Fb5 Fxd4 23.Bxd4 Hgf6 24.h3 Bab8 25.Fa4 Bed8 26.Vxe7 Hb6 27.Fd1 Bbc8 28.Va7 Ba8 29.Vb7 Bdc8 30.Ve7 Vxe7 31.Bxe7 Hfxd5 32.Bb7 Bc7 33.Bxc7 Hxc7 34.Fb3 a4 35.Fc2 Hcd5 36.Fe4 Ba5 37.He5 Bc5 38.Fxd5 Bxd5 39.Bxb4 Bxe5 40.Bxb6 Be1+ 41.Kh2 Be2 42.Kg3 a3 43.bxa3 Bxa2

Pontos védekezéssel, a bástya aktivitását kihasználva Alekszandr Griscsuk kiharcolta a döntetlent.

44.Bb3 Kg7 45.f4 h5 46.h4 f6 47.Kf3 g5 48.hxg5 fxg5 49.g3 Kf6 50.Ke4 gxf4 51.Kxf4 Ba1 52.Ke4 Ke6 53.Be3 Ba2 54.Kd4+ Kd6 55.Kc4 Bh2 56.Kb5 Kc7 57.Be7+ Kb8 58.Bh7 Bg2 59.Kb6 Bb2+ és döntetlen

Mamedgyarov,S (2772) - Gelfand,B (2733)
Szicíliai védelem [B87]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.Fc4 e6 7.Fb3 b5 8.0-0 Fe7 9.Vf3 Vc7 10.Vg3 0-0 11.Fh6 He8 12.Bad1 Fd7 13.f4 Hc6 14.f5 Hxd4 15.Bxd4 Kh8

Borisz Gelfand újítása a korábban látott 15...Ff6 16.Bd3 helyett.

16.Fe3

Sahriyar Mamedgyarov kihagyta a 16.f6 Fxf6 17.Bxf6 Vc5 (17...gxh6 18.Vf2 (18.Bxh6 Bg8 19.Vh4 Bg7 20.Bd3) 18...Va7 19.Kh1) 18.Fxg7+ Hxg7 19.Vf2 Ve5 20.Bf4 lehetőségét.

16...Hf6 17.Vh3?!

Az azeri sakkozó elnézhette ellenfele következő lépését.

Forrás: [origo]

17...d5! 18.e5 Vxe5 19.Bh4 Bfc8 20.Kh1

Számolni kellett a 20.Fg5 Kg8 21.Fxf6 Vxf6 22.Bxh7 g6! változatot, hiszen 23.fxg6?? nem ment 23...Fc5+ miatt. A rutinos Borisz Gelfand nem tétovázott, meghúzta az esélyes minőségáldozatot. 

Forrás: [origo]

20...Bxc3! 21.bxc3 Vxc3 22.Bd4?! a5! 23.Bd3?! Vc6 24.c3 a4 25.Fc2 e5!

Sötét egyre nagyobb fölénybe került. Mamedgyarov kétségbeesett kísérleteket tett állása megmentésére, de Gelfand királya teljes biztonságban érezhette magát.

26.Fg5 b4! 27.Vh4 bxc3 28.Bh3 Kg8 29.Be1 e4 30.g4 Kf8 31.Fe3 Vc4! 32.g5 Fxf5 33.gxf6 Fxf6 34.Vh5 Fg6!? 35.Vg4

Forrás: [origo]

35...Vxa2

Igazán ritka állás, Gelfandnak hat(!) gyalogja van az áldozott bástyáért. A sötét haderő teljes aktivitásban, az a szabadgyalog pedig roboghat előre.

36.Fb1 Vc4 37.Vg2 a3 38.Fa2 Vc6 39.Bg3 Bb8 és világos feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Sötéttel verték Topalovot, a többiek remiztek

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban a világbajnok-jelölti párosmérkőzések második játéknapján az amerikai Gata Kamsky sötéttel győzte le a bolgár Veszelin Topalovot. Az exvilágbajnok szinte ellenállás nélkül adta meg magát, a 31. lépés után kapitulációra kényszerült.  Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik minimális előnyét nem tudta nyerésig fokozni az azeri Tejmur Radzsabovval szemben. Sorozatos cserék után békés pontosztozkodás született az orosz Alekszandr Griscsuk és az örmény Levon Aronjan párharcában. Az izraeli Borisz Gelfand gyalognyerést követően erélytelenül folytatta, remizett az azeri Sahriyar Mamedgyarovval.

A világbajnoki kihívói címre egyik esélyesnek számító bolgár Veszelin Topalov hosszas versenyzési szünettel, edzésekkel készült az amerikai Gata Kamsky elleni meccsre. A tatár születésű Kamsky ellenben csak a hétvégén fejezte be az amerikai bajnokságot, ahol harmadszor is bajnoki címet szerzett. Jó hangulatban érkezett meg a tatár fővárosába.

A 2009 februárjában játszott világbajnok-jelölti párosmérkőzésen sem villogott Topalov, igaz 4,5-2,5 arányban legyőzte Kamskyt, de a partik menete alapján akár más végeredmény is születhetett volna. Kamsky nem tágított a Grünfeld védelemtől,Topalov ezúttal nem a centrumképzős változatot erőltette. Meglepő ötlet volt a hosszúsánc, majd a királyszárnyi gyalog előrenyomulás. Kamsky ideális állást játszhatott, a világos vezér a partvonalra szorult, királya bizonytalan helyzetbe került. Az amerikai sakkozó rányitotta a vonalat a királyra, a kétségbeesett minőségáldozat csak elodázta az exvilágbajnok vereségét. Topalov a 31. lépés után kapitulációra kényszerült, Kamsky 1,5-0,5-re vezet.

Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik minimális előnyét nem tudta győzelemig fokozni, az azeri Tejmur Radzsabov pontosan védekezett. Békés pontosztozkodás született az orosz Alekszandr Griscsuk és az örmény Levon Aronjan vezércselű partijában. Az izraeli Borisz Gelfand esélyt hagyott ki, gyalognyerést követően nem játszott kellő eréllyel.

A második játszmák eredményei:
1. Veszelin Topalov (bolgár, 2775) - Gata Kamsky (amerikai, 2732)  0 - 1 (Grünfeld védelem, 31)
2. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) döntetlen (Katalán megnyitás, 61)
3. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Levon Aronjan (azeri, 2808) döntetlen (Vezércsel, 22)
4. Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2772) döntetlen (Félszláv védelem, 40)

A párosmérkőzések állása:
Gata Kamsky - Veszelin Topalov 1,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0)
Tejmur Radzsabov - Vlagyimir Kramnyik 1 - 1 (döntetlen, döntetlen)
Levon Aronjan - Alekszandr Griscsuk 1 - 1 (döntetlen, döntetlen)
Sahriyar Mamedgyarov - Borisz Gelfand 1 - 1 (döntetlen, döntetlen)

A párviadalok során a döntőig négy-négyjátszmás meccset játszanak a nagymesterek, majd a döntőben hat partiban döntik el, hogy 2012-ben ki lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A legjobb négy között az 1-4 és a 2-3 párharcok győztesei csapnak össze, majd a két nyertes küzd meg a világbajnoki kihívó jogáért. Az időkontroll a klasszikus, 2-2 óra az első 40 lépésre, 1-1 óra a 60. lépésig, majd 30-30 perc a játszma befejezéséig, lépésenként még 30-30 másodperc bónusszal.

A negyeddöntőben és az elődöntőben a 2-2-re, illetve a döntőben a 3-3-ra végződött mérkőzés rájátszáson dől el. Új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként). Maximum öt ilyen mérkőzésre kerülhet sor, ha nincs döntés, akkor a "hirtelen halál" játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt. A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak. A díjalap 420 ezer euró, az első kör vesztesei 30-30 ezer eurót kapnak, a másodiké 60-60 ezret. A döntőben a 180 ezer eurót egyenlő arányban osztják el a sakkozók között.

Topalov,V (2775) - Kamsky,G (2732)
Grünfeld védelem [D90]

1.Hf3 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.Vb3 Hb6 6.d4 Fg7 7.Ff4 Fe6 8.Va3 Hc6 9.0-0-0

Új lépés, meglepő elhatározás a hosszúsánc. A 9.e3 0-0 10.Fe2 a5 11.Vc5 Hd5 folytatást a Gustafsson-Arescsenko partiban láttuk.

9...Hd5 10.Fg3 Fh6+ 11.e3 a5

A világos vezér a3-on ragad. A pozíció ideális az eredeti nyitásokat kedvelő Gata Kamsky számára.

12.h4 Hcb4 13.h5 c6 14.hxg6 hxg6 15.Bd2 f6 16.He4 b6 17.Fe2 Vc8 18.Bh4 Kf7 19.Bd1

Teljes csőd a bolgár exvilágbajnok játéka.

19...g5

Kamsky választhatta volna a 19...Ff5 20.Hc3 Ve6 21.Bd2 Hxe3 22.Bxh6 Bxh6 23.fxe3 Bh1+ 24.Fe1 Vxe3 folytatást is. Figyelmet érdemelt a 19...Hxa2+ 20.Vxa2 Hxe3 21.Vb1 Hxd1+ 22.Kxd1 Vd7 változat is.

20.Bh2 g4 21.Hfd2 

Forrás: [origo]

21...c5! 22.dxc5 f5! 23.Bxh6 Bxh6 24.Hg5+ Kf8 25.Hxe6+ Vxe6 26.Fc4?! Bc8 27.Ff4 Bf6 28.e4 Bxc5! 29.exd5 

Forrás: [origo]

29...Vxd5 30.b3 Vd4 31.Fe3 Vc3+ és világos feladta

Kramnyik,V (2785) - Radzsabov,T (2744)
Katalán megnyitás [E05]

1.d4 d5

A királyindiai védelem elkötelezett híve, Tejmur Badzsabov az exvilágbajnok óvatos volt, a katalán megnyitásra készült.

2.c4 e6 3.Hf3 Fe7 4.g3 Hf6 5.Fg2 0-0 6.0-0 dxc4 7.Va4 a6 8.Vxc4 b5 9.Vc2 Fb7 10.Fd2 Fe4 11.Vc1 Fb7 12.Vc2 Fe4 13.Vc1 Fb7 14.Ff4 Hd5 15.Bd1 Hxf4 16.Vxf4 Fd6 17.Vh4 Vxh4

Az azeri nagymester a végjátékot vállalta. 17...Fe7 egyszerűbb volt.

18.Hxh4 Fxg2 19.Kxg2 Hd7 20.Hc3 Bfd8 21.Bac1 Fe7 22.Hf3 c5 23.a4 bxa4 24.Hxa4 cxd4 25.Bxd4 Ff6 26.Bd6 He5! 27.Bxd8+ Bxd8 28.Hxe5 Fxe5 29.f4 Ff6 30.Bc6 Bb8 31.Bxa6 g6 32.Hc5 Bxb2 33.Kf3 Fd4 34.Hd3

A gyalogok egy szárnyon, a huszár erősebb a futónál. Radzsabovnak kellett vigyáznia.

34...Bb8 35.Bd6 Ff6 36.g4 Bd8 37.Bc6 Fe7 38.g5 h6 39.h4 hxg5 40.hxg5 Bd7 41.He5 Bb7 42.Bc8+ Kg7 43.Be8 Bc7 44.Hg4 Bb7 45.e3 Bc7 46.Ke4 Bd7 47.Hh6 Ff8 48.Bc8 Bb7 49.Kf3 Ba7 50.e4 Ba3+ 51.Kg4 Ba7 52.Kh4 Fb4 53.Kg4 Ff8 54.Bb8 Bd7 55.Kf3 Ba7 56.e5 Ba3+ 57.Kg2 Ba2+ 58.Kg3 Ba3+ 59.Kg4 Ba7 60.Bc8 Bb7 61.Ba8 Bc7 és döntetlen

Griscsuk,A (2747) - Aronjan,L (2808)
Vezércsel [D35]

1.d4 d5 2.Hf3 Hf6 3.c4 e6 4.Hc3 Fe7 5.cxd5 exd5 6.Vc2 c5 7.Fg5 cxd4 8.Hxd4 Hc6 9.Bd1 0-0 10.e3 Fe6 11.Fe2 Bc8 12.Hf5 h6 13.Fh4 Be8 14.Hxe7+ Vxe7 15.0-0 g5 16.Fg3 He4 17.Vb1 Hxg3 18.hxg3 Bed8 19.Hb5 d4 20.Hxd4 Hxd4 21.exd4 Vf6 22.Ff3 és döntetlen

Gelfand,B (2733) - Mamedgyarov,S (2772)
Félszláv védelem [D46]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hc3 Hf6 4.e3 e6 5.Hf3 Hbd7 6.Vc2 Fd6 7.Fd3 0-0 8.0-0 dxc4 9.Fxc4 a6 10.Bd1 b5 11.Fd3 Vc7 12.Fd2 c5 13.He4 c4 14.Hxd6 Vxd6 15.Fe2 Fb7 16.b3 Bfc8 17.Vb2 Bab8 18.Bdc1 He4 19.Fa5 Fd5 20.He1 f5 21.f3 Hef6 22.Bab1 g5 23.Vd2 Kf7 24.Fb4 Vb6 25.Fa5 Vd6 26.bxc4 bxc4 27.Bxb8 Vxb8 28.Vb4 Va8?!

A gyalog elvesztéséért az azeri sakkozó nem kaphatott volna kompenzációt, de Borisz Gelfand erélytelenül játszott.

29.Fxc4 Vc6 30.Hd3 Fxc4 31.Hb2 Vd5 32.Hxc4 Kg8 33.Bc3 f4 34.exf4?! Vxd4+ 35.He3 Vxc3 36.Vxc3 Bxc3 37.Fxc3 gxf4 38.Hc4 Hd5 39.Fd4 Hb4 40.a3 Hc6 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Négy döntetlennel kezdődtek meg a sakkvilágbajnok-jelölti párosmeccsek

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban négy döntetlennel kezdődtek meg a világbajnokjelölti párosmérkőzések. Az azeri Tejmur Radzsabov és az orosz Vlagyimir Kramnyik osztozott meg először a ponton. Az amerikai Gata Kamsky ellen a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov minőséget áldozott, jó védőállást épített fel. Az örmény Levon Aronjan nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét, kedvező lehetőséget szalasztott el az orosz Alekszandr Griscsukkal szemben. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az izraeli Borisz Gelfand sem bírt egymással. A második játszmákat ellenkező színelosztással játsszák.

 

 

 

A döntetlenek ellenére is érdekesek voltak a párharcok első partijai. A legkevesebb izgalmat az azeri Tejmur Radzsabov és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik összecsapása okozta, hiszen a játszma csak 25 lépésig tartott, sötét gond nélkül egyenlített ki.

Az amerikai Gata Kamsky a szicíliai védelem Najdorf-változatában a 7. lépésben újított a bolgár Veszelin Topalov ellen. Az exvilágbajnok 12...Fb7 húzásával kicsit provokálta ellenfelét, majd a kötelező minőségáldozatot is meghúzta. Kamsky egy pillanatban elmulasztotta, hogy elűzze d5-ről a sötét futóját, az a6 gyalog leütése után már kiegyenlítődtek az esélyek.

A örmény Levon Aronjan és az orosz Alekszandr Griscsuk sokáig villámgyorsan húzott, mindketten bíztak abban, hogy helyesen értékelik az állást. Griscsuk gyalogot áldozott, a végjátékban azonban Aronjan nagyon közel került a nyeréshez, egy pillanatban akár döntő fölénybe kerülhetett volna. Az esélyt elmulasztotta, Griscsuk üggyel-bajjal kiharcolta a döntetlent.

Kevesebb gondja volt az izraeli Borisz Gelfandnak, hogy gyaloghátrányos állását kiremizze az azeri Sahriyar Mamedgyarov ellen.

Az első játszmák eredményei:
1.Gata Kamsky (amerikai, 2732) - Veszelin Topalov (bolgár, 2775) döntetlen (Szicíliai védelem, 41)
2.Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) döntetlen (Vezércsel, 25)
3.Levon Aronjan (azeri, 2808) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Grünfeld védelem, 70)
4.Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2772) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Szicíliai védelem, 39)

A párviadalok során a döntőig négy-négyjátszmás meccset játszanak a nagymesterek, majd a döntőben hat partiban döntik el, hogy 2012-ben ki lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A legjobb négy között az 1-4 és a 2-3 párharcok győztesei csapnak össze, majd a két nyertes küzd meg a világbajnoki kihívó jogáért. Az időkontroll a klasszikus, 2-2 óra az első 40 lépésre, 1-1 óra a 60. lépésig, majd 30-30 perc a játszma befejezéséig, lépésenként még 30-30 másodperc bónusszal.

A negyeddöntőben és az elődöntőben a 2-2-re, illetve a döntőben a 3-3-ra végződött mérkőzés rájátszáson dől el. Új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként). Maximum öt ilyen mérkőzésre kerülhet sor, ha nincs döntés, akkor a "hirtelen halál" játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt.

A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak. A díjalap 420 ezer euró, az első kör vesztesei 30-30 ezer eurót kapnak, a másodiké 60-60 ezret. A döntőben a 180 ezer eurót egyenlő arányban osztják el a sakkozók között.

Partik, elemzések:
Kamsky,G (2732) - Topalov,V (2775)
Szicíliai védelem [B90]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.a4 Hc6 7.a5

Meglepő, hogy a szicíliai védelem Najdorf-változatában a hetedik lépésben lehet újítani. Eredeti elgondolás a háromszoros amerikai bajnoktól.

7...e6

A gyalogáldozat elfogadására, 7...Hxa5-re 8.Hd5 Hc6 9.Fe3 következett volna, kompenzációval a gyalogért.

8.Hxc6 bxc6 9.Fd3 Fe7 10.0-0 c5 11.Ff4 Vc7 12.Ve2 Fb7?!

A bolgár exvilágbajnok provokálta ellenfelét. Számításba jött 12...Hd7 világos következő lépésének akadályozására.

13.e5 Vc6 14.f3 Hh5 15.Fd2 c4 16.Fxc4 dxe5 17.b3

Figyelmet érdemelt a 17.Fb3 Vc7 18.Bfe1 Fc5+ 19.Fe3 Hf4 20.Vf2 folytatás.

17...Bd8 18.Bad1 Vc5+ 19.Kh1 Hf4 20.Ha4

Sorozatos cserék után a végjáték világosra kissé kedvezőbb.

20...Hxe2 21.Hxc5 Fxc5 22.Fxe2 Ke7 23.b4

Forrás: [origo]

23...Bxd2

A minőségáldozattal mindketten számoltak.

24.Bxd2 Fxb4 25.Bd3 Fd5 26.Bb1 Fxa5 27.Ba3 Fd2 28.Bxa6

A sötét futó így megőrizte kedvező pozícióját d5-ön. 28.c4 Fc6 29.Bxa6 Bc8 30.Fd3 jobb volt.

28...Bc8 29.Ba7+ Kf6 30.Fd3 Fe3 31.Ba4 h5

Az esélyek kiegyenlítődtek.

32.Bab4 Bc3 33.h4 g6 34.Kh2 Kg7 35.Ba4 f5 36.Be1 Fc5 37.Be2 Kf6 38.Be1 Ff2 39.Be2 Fc5 40.Be1 Ff2 41.Be2 Fc5 és döntetlen

Radzsabov,T (2744) - Kramnyik,V (2785)
Vezércsel [D56]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Fg5 h6 6.Fh4 0-0 7.e3 He4 8.Fxe7 Vxe7 9.Bc1 c6 10.Fe2 Hd7 11.0-0 Hxc3 12.Bxc3 dxc4 13.Bxc4 e5 14.Vc2 exd4 15.Hxd4 Hb6 16.Bc5 Bd8

Vaszilij Ivancsuk és Magnus Carlsen két évvel ezelőtti partijában 16...Hd7 17.Ba5 Hf6 18.Bc1 Fg4 19.Ff1 Fd7 20.Hf3 Fg4 21.Hd4 Fd7 22.Hf3 Fg4 történt, és remiben egyeztek meg.

17.Ff3 Fe6 18.Bc1 Fd5 19.a3 Hd7 20.Bc3 Hf6 21.Fxd5 Bxd5 22.Bc4 Be8 23.h3 He4 24.b4 a5 25.Bb1 és döntetlen

Aronjan,L (2808) - Griscsuk,A (2747)
Grünfeld védelem [D87]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.e4 Hxc3 6.bxc3 Fg7 7.Fc4 c5 8.He2 Hc6 9.Fe3 0-0 10.0-0 b6 11.dxc5 Vc7 12.Hd4 He5 13.Hb5 Vb8

A nagymesterek villámgyorsan húztak, alaposan készültek a variból.

14.Fe2 bxc5 15.f4 Hg4 16.Fxc5 a6 17.Ha3 Vc7 18.Fd4 e5 19.fxe5 Hxe5

Milyen kompenzációja van sötétnek a gyalogért? Huszárja e5-ön szépen posztol, a c3 gyalog gyenge, de nagyon pontosan kell védekeznie.

20.Vc1 Fg4 21.Fxg4 Hxg4 22.Vf4 Vxf4 23.Bxf4 He5 24.Bb1 Bad8 25.Hc2 Hd3 26.Bff1 Bd7 27.Bfd1 Hf4 28.Kf2 Bc8 29.He3 h5 30.Bb6 He6 31.Fxg7 Bxd1 32.Hxd1 Kxg7 33.Ke3 Hc5 34.Bd6 a5 35.c4 a4 36.Kd4 He6+ 37.Kc3 Bb8 38.Bd5 Hf4 39.Bd2 He6 40.Bb2 Bd8 41.Hf2 a3 42.Bd2 Bb8 43.Hd3 Bb1

Forrás: [origo]

44.c5

Sokan bizonyára "temették" Alekszandr Griscsukot.

44...Kf6 45.c6 Ke7 46.Hb4 Bc1+ 47.Kb3

Levon Aronjan kihagyta a jóval erősebb 47.Hc2! lépést.

47...Hc5+ 48.Kxa3 Hxe4 49.Bd4 Hd6 50.Ka4 Ke6 51.Ka5 Bc5+ 52.Ka6 g5 53.a4 Ke5 54.Bd2 Bc4 55.Ka5 f5 56.Bc2

Forrás: [origo]

56...Kd4! 57.Bd2+ Ke5 58.Hd3+ Kf6 59.Kb6 Hc8+ 60.Kb7 Hd6+ 61.Kc7 He4 62.Ba2 Hc3 63.Bb2 Hxa4 64.Bb4 Bxb4 65.Hxb4 Hc5 66.Kb6 He6 67.Hd3 h4 68.h3 Ke7 69.Hc5 Hxc5 70.Kxc5 Kd8 és döntetlen

Mamedgyarov,S (2772) - Gelfand,B (2733)
Szicíliai védelem [B90]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.Fe3 e5 7.Hf3 Fe7 8.Fc4 0-0 9.0-0 Hc6 10.Be1 b5 11.Fb3 Bb8 12.Fg5 Fe6 13.Fxf6 Fxf6 14.Hd5 Fg5 15.Vd3 Fh6 16.Bed1 Kh8 17.Hc3 Vb6 18.Fxe6 fxe6 19.Vxd6 Hd4 20.Vxb6 Hxf3+ 21.gxf3 Bxb6 22.a4 Kg8 23.axb5 axb5 24.Ba5 b4 25.Bb5 Bfb8 26.Bxb6 Bxb6 27.He2 Bc6 28.c3 bxc3 29.Hxc3 Fg5 30.Kf1 Bb6 31.Bb1 Fe7 32.Ke2 Bb8 33.Kd3 Fc5 34.Ha4 Fxf2 35.b4 Ba8 36.Hc5 Kf7 37.Kc4 Ke7 38.Bd1 Fd4 39.Hb3 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Generációs párharc Kazanyban

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban május 4. és 26. között rendezik meg 8 résztvevővel a világbajnok-jelölti páros mérkőzéseket.  Az első körben a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov az amerikai Gata Kamskyval mérkőzik meg, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik az azeri Tejmur Radzsabovval csatázik. Az örmény Levon Aronjan ellenfele az orosz Alekszandr Griscsuk, míg az izraeli Borisz Gelfand az azeri Sahriyar Mamedgyarovval küzd meg. A negyeddöntőben és az elődöntőben négyjátszmás meccseket játszanak, a döntőben hat parti dönti el, hogy jövőre ki lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. Gelfand és Mamedgyarov pályafutásának legfontosabb eredményeit idézzük fel. Párharcuk mai első partijában Mamedgyarov lesz a világos.

 

A viadal doyenje, az izraeli színekben játszó Borisz Gelfand a 2009-es Világkupa megnyerésével harcolta ki a részvételi jogot. Ellenfele, a 26 éves azeri Sahriyar Mamedgyarov szabadkártyával játszik. Gelfand 2733 ponttal a 16. a ranglistán, Mamedgyarov 2772-vel a 9. Első partijukat 2004-ben,Pamplonában játszották, Gelfand győzött. Azóta még 22 játszmában mérték össze erejüket, Gelfand nyolcszor nyert, hatszor kikapott nyolc remi mellett. A klasszikus gondolkodási idejű küzdelmekben Gelfand 6-1-re vezet, hatszor remiztek. Rapid és villámpartikban Mamedgyarov jóval eredményesebb volt, 4-4-re áll kettő döntetlen mellett. A magyar idő szerint 13 órakor kezdődő találkozón Mamedgyarov kezd világossal.

Borisz Gelfand pályafutása

Borisz Gelfand 1968. június 24-én Minszkben született. 17 évesen megnyerte a szovjet ifjúsági bajnokságot. 1987-ben aranyérmes, egy évvel később ezüstérmes volt az ifjúsági Európa-bajnokságon. 1989-ben a Nagymesterek Tanácsának (GMA) Palma de Mallorca-i versenyén vehette át a győztesnek járó trófeát. 1990 óta  a szuperversenyek állandó meghívott résztvevője. Másodikként debütált a linaresi szuperversenyen, a manilai zónaközi döntőn Vaszilij Ivancsukkal holtversenyben első, és pályafutása során először lett világbajnok-jelölt. Dortmundban és Tilburgban másodikként zárta szereplését. Az újvidéki sakkolimpián az aranyérmes szovjet válogatott tagja volt. Világbajnok-jelölti meccsen nyert a jugoszláv Predrag Nikolics ellen, majd a második körben az angol Nigel Short ellen vesztett.  Reggio Emiliában Viswanathan Anand mögött, Garri Kaszparovval holtversenyben második. 1992-ben Moszkvában az Aljechin-emlékversenyen első. 1993-ban Bielben megnyerte a zónaközi döntőt. Párosmérkőzésen nyert az angol Michael Adams és az orosz Vlagyimir Kramnyik ellen. A világbajnok-jelölti elődöntőben vezetést szerzett Anatolij Karovval szemben, de végül 6-3-ra kikapott.

Kiemelkedő egyéni eredményeként kétszer is elsőként ünnepelték a belgrádi Invest Bank versenyen (1991, 1995), 1994-ben Dos Hermanasban végzett az élen, 1996-ban Bécsben és Tilburgban lett tornagyőztes. A groningeni 1997-es vb-n remekül menetelt, a legjobb négy között Viswanathan Anandtól szenvedett vereséget. Szép sikert ért el 1998-ban Polanica Zdrojban, tornagyőzelmét két év múlva megismételte. 1998 óta él Izraelben (1994-ben és 1996-ban a fehérorosz válogatottban játszott a sakkolimpián), izraeli színekben 2000-ben, Isztambulban mutatkozott be. A vb-n Újdelhiben a 16 között a spanyol Alekszej Shirovtól szenvedett vereséget. Egy évvel később Moszkvában a nyolc között  az orosz Peter Szvidler állta útját. 2001-ben és 2002-ben is első volt az Amber-torna rapid versenyében. 2003-ban a honi sakkrajongók kétszer is láthatták Gelfandot, a budapesti Tehetség és Kurázsi versenyen játszott, majd az I. Marx György emlékversenyen rapid párharcban 6-2-re legyőzte Polgár Juditot. Plovdivban a csapat Európa-bajnokságon ezüstérmes izraeli válogatott éltáblása. 2005 számára sikerekben gazdag esztendő, Bermudán, majd Bielben is győztesként ünnepelték. Göteborgban, a csapat Európa-bajnokságon az izraeli válogatottal ismét ezüstérmes. A Világkupán a hatodik helyen végzett, eredménye világbajnok-jelöltséget ért. Egy évvel később a torinói sakkolimpián negyedik izraeli válogatott éltábláján játszott.

2007-ben Elisztában, a világbajnok-jelöltek párharcában az első körben hat döntetlen után a rájátszásban lépett tovább az üzbég exvilágbajnok Rusztam Kaszimdzsanovval szemben, majd az amerikai Gata Kamsky legyőzésével harcolta ki a mexikói világbajnokságon a részvételi jogot. Gelfand a vb-n messze a várakozás felett szerepelt, Vlagyimir Kramnyikkal holtversenyben végzett a második helyen. Egyetlen vereségét nagy hibával szenvedte el. A moszkvai Tal-emlékversenyen kilenc döntetlennel lett holtversenyben harmadik. 2008-ban a drezdai sakkolimpián a remek hajrával ezüstérmes izraeli válogatott éltáblása és 10 játszmából 7,5 ponttal a legjobbja.

2009-ben megnyerte az ACP rapid Világkupát, a döntőben az orosz Peter Szvidlert győzte le. A báznai szuperversenyen másodikként végzett. Hanti-Manszijszkban  a Világkupán az első helyen emelték ki, a viadal doyenjeként megérdemelt győzelmet aratott. Jól ismert megnyitáselméleti felkészültsége nagy rutinnal párosulva aratott diadalt. Három meccsét is - többek között Polgár Judit ellen is -rájátszásban nyert meg, a fokozott feszültséget jobban bírta riválisainál. Az elődöntőben kettős vereséget mért a még ukrán színekben játszó Szergej Karjakinra.A döntőben drámai csata után 7-5-re győzött az ukrán Ruszlan Ponomarjov ellen. A négyjátszmás meccsen négy döntetlen született,  következett a rapid rájátszás. Újabb remi, majd Gelfand szerzett vezetést, újabb remi, de Ponomarjov egyenlített. Villámpartik döntöttek. Gelfand nyeréssel kezdett, Ponomarjov egyenlített, majd az izraeli sakkozó két győzelemmel megnyerte a párharcot. Végső diadala világbajnok-jelöltséget is jelentett számára.

Tavaly Báznában holtversenyben második, az amszterdami ifjú titánokkal vívott meccsen  rutinosan játszva a legjobb pontszerző volt, erejét is jól osztotta be, egy-két gyorsabb remivel plusz pihenőnaphoz jutott.  Gelfand játszott a Grand Prix-sorozaton. Négy versenye közül az örményországi Zsermukban játszott legjobban, holtversenyben második volt, összesítésben 11. lett. A rapid műfajban idei nagy sikere leoni tornagyőzelme, a döntőben az örmény Levon Aronjan ellen nyert. Miskolcon rapidmeccsen, teoretikus párharcban 4,5-3,5-re legyőzte Lékó Pétert. A sakkolimpián bronzérmes izraeli válogatott éltáblása. A Tal-emlékversenyen - 2-vel végez, a 10 fős mezőnyben nyolcadik.

Borisz Gelfand az indiai világbajnok Viswanathan Anand és az ukrán Vaszilij Ivancsuk mellett sikerrel veszi fel a harcot az ifjú trónkövetelőkkel, az idősebb korosztály egyik legnagyobb egyénisége.

Sahriyar Mamedgyarov pályafutása

Az azeriek másik világbajnokjelöltje, kétszeres junior világbajnok, csapattal Európa-bajnok Sahriyar Mamedgyarov 1985. április 12-én született. Hazai versenyeken elért sikerei után 2002-ben a korcsoportos Európa-bajnokságon Berkes Ferenc mögött lett második. Egy év múlva az U18-as vb-t és junior világbajnokságot is megnyerte.  Tripoliban, a kieséses rendszerű vb-n a legjobb 32 között búcsúzott, a román Liviu-Dieter Nisipeanutól kapott ki. Bemutatkozik a sakkolimpián az azeri válogatottban, ötven százalékkal debütál. 2005-ben meghívták Wijk aan Zee-ben a nagymesterversenyre, harmadikként végzett. A junior vb-n Berkes Ferencet megelőzve első. A Világkupán a 64 között rájátszásban, a "hirtelen halál" partit elveszítve búcsúzik az orosz Jevgenyij Najerrel szemben. 2006-ban a Corus szuperversenyen - 4-gyel, nyeretlenül Kamskyval csak a 12. helyet osztja. Hoogevenben holtversenyben első Polgár Judittal, a Tal-emlékversenyen ötvenszázalékos, ahogy 2007-ben Dortmundban is.

Hoogeveenben ismét tornagyőztes, a csapat Európa-bajnokságon a bronzérmes válogatott tagja. Moszkvában Kamskyval holtversenyben nyolcadik, a Világkupán a bolgár Ivan Cseparinovval a legjobb 32 között nem bírt. A Corus-tornán -1-gyel végez, a bakui Grand Prix-versenyen holtversenyben negyedik, Dortmundban második. A Tal-emlékversenyen - 2-vel kilencedik. A drezdai sakkolimpián 10 partiból 6 pontot szerez, az elisztai Grand Prix-tornán ötvenszázalékos. 2009-ben az Európa-bajnoki címet szerzett azeri válogatott legjobb pontszerzője, igaz a negyedik táblán játszott. A Világkupán a negyeddöntőben Szergej Karjakintól szenvedett vereséget.

Bursában a csapat-világbajnokságon taktikai okokból ismét a negyedik táblán játszott, kilenc játszmából 8 pontot gyűjtött, de leszorultak a dobogóról. A Grand Prix-versenysorozaton az összesítésben nyolcadikként zárt, de a sakkdiplomáciában erős azeriek végül kiharcolták számára a világbajnok-jelöltséget biztosító szabadkártyát annak ellenére, hogy nem Baku a meccsek házigazdája. Hanti-Manszijszkban csak 12. lett a válogatottal. Jól zárta az esztendőt, hármas holtversenyben első volt a Tal-emlékversenyen.

Mamedgyarov 2007 januárjától a + 2700 Élő-pontos klub állandó tagja, akkor negyedikként jegyezték a ranglistán. Pontjai hol csökkentek, hol nőttek. A mélypont a 2009-es év második fele volt, 21. volt a rangsorban, míg 2010 márciusában már a hatodik. Szuperversenyeken szerényebben teljesített, csak a tavalyi moszkvai eredményét dicsérhetjük, de a különböző csapat-bajnokságokon, nyílt tornákon eredeti stílusa jól érvényesült.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Aronjan világossal kezd Griscsukkal szemben

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban május 4. és 26. között rendezik meg 8 résztvevővel a világbajnok-jelölti páros mérkőzéseket.  Az első körben a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov az amerikai Gata Kamskyval mérkőzik meg, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik az azeri Tejmur Radzsabovval csatázik. Az örmény Levon Aronjan ellenfele az orosz Alekszandr Griscsuk, míg az izraeli Borisz Gelfand az azeri Sahriyar Mamedgyarovval küzd meg. A negyeddöntőben és az elődöntőben négyjátszmás meccseket játszanak, a döntőben hat parti dönti el, hogy jövőre ki lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. Kamsky, Radzsabov, Aronjan és Mamedgyarov játszik világossal az első partiban. Aronjan és Griscsuk pályafutásának legfontosabb eredményeit idézzük fel.

 

 

 

A negyeddöntő alighanem legérdekesebb párharcát ígéri Levon Aronjan és Alekszandr Griscsuk összecsapása. Meccsük az olimpiai bajnokok rangadója, eredeti játékstílus, a bonyodalmak vállalása jellemzi mindkettőjüket. 1994-ben a szegedi korcsoportos vb-n a 12 évesek korcsoportjában szerepeltek először együtt egy versenyen, de a svájci rendszerű tornán nem játszottak egymással. Aronjan megnyerte a vb-t, míg Griscsuk csak a 14. lett. Első játszmájukat 1997-ben, a Kaszparov Kupán vívták, nagy küzdelemben remiztek. Nyolc évet kellett várniuk, hogy ismét megmérkőzzenek, a francia csb-n Aronjan győzött. Azóta az örmény nagymester háromszor győzött, kétszer kikapott, hétszer remiztek. Rapid, illetve villámpartikban is Aronjan vezet négy döntetlen mellett 3-2-re, összesítésben 8-4-re és 13 döntetlen született kettőjük eddigi párharcaiban. A négyjátszmás találkozón Aronjan világossal játssza az első partit.

Levon Aronjan pályafutása

Az örmény sakkozás legjobbja, a 2006-os torinói és 2008-as sakkolimpián aranyérmes válogatott éltáblása, Levon Aronjan 1982. október 6-án született Jerevánban. 1999-ben örmény bajnok lett,  2001-ben a lausanne-i ifjú titánok tornáján győzött, egy év múlva junior világbajnokságot nyert. 2005 júliusában került be a top 10-be és egyúttal átlépte a 2700 Élő-pontos határt. A csapat-világbajnokságon bronzérmes örmény válogatott éltáblása. Hanti-Manszijszkban lenyűgöző teljesítménnyel diadalmaskodott a Világkupán. Az örmény nagymester tíz játszmát nyert meg, tíz partija döntetlennel végződött.

Torinóban olimpiai bajnok a válogatottal

2006 januárjában Wijk aan Zee-ben, a világranglista ötödik helyezettjeként pályafutása első szuperversenyén csak ötvenszázalékos, de a linaresi viadalon már tornagyőztesként ünnepelték. Az áprilisi és júliusi világranglistán Veszelin Topalov és Viswanathan Anand mögött harmadikként jegyezték. A torinói sakkolimpián az aranyérmes örmény válogatott "vezérevezőse", jelentős szerepet játszott a szenzációs sikerben.

A fantasztikus sorozat után törvényszerű volt kis visszaesésese, de Moszkvában, a Tal-emlékversenyen hármas holtversenyben első -  többek között Lékó Péterrel -, majd 2007. januárjában Wijk aan Zee-ben Veszelin Topalovval  és Tejmur Radzsabovval osztotta a dicsőséget. Májusban rapid párosmérkőzésen 4-2-re legyőzte Vlagyimir Kramnyikot. Elisztában a világbajnok-jelölti párosmeccsen drámai küzdelemben, csak a hosszabbítás után nyert a 16 éves norvég Magnus Carlsen ellen. A nyolc között a spanyol Alekszej Shirovval szemben egy nyeréssel és öt remivel biztosította mexikói repülőjegyét. Főpróbaként Aronjan Mainzban megnyerte a Fischer Random Chess versenyt, a döntőben Anandot győzte le. A visszavágón, a rapidtornán az indiai exvilágbajnok diadalmaskodott, három remi mellett egy nyeréssel.

Másodszor is olimpiai bajnok az örmény válogatottal

Nagy reményekkel utazott Mexikóba, az egyik titkos favoritnak tartották a nyolcfős világbajnoki döntőben. Sem betegségével, sem riválisaival nem tudott sikerrel megbirkózni. Mindössze 6 pontot ért el, az orosz Alekszandr Morozeviccsel holtversenyben hatodik lett.
Gyorsan feledtette a kudarcot, a Corus-tornán Magnus Carlsennel holtversenyben végzett az élen, egyetlen vereségét Kramnyiktól szenvedte el. Linaresben a harmadik helyet osztotta Topalovval. Remekelt Nizzában, 2,5 pontos előnnyel nyerte meg az Amber-versenyt. Nagyot bukott a szófiai M-tel versenyen, nyeretlenül, négy vereséggel utolsó lett! Sokáig nem búslakodott, Szocsiban első lett a Grand Prix-tornán. Amire kevesen számítottak, az örmény válogatott Drezdában megvédte olimpiai bajnoki címét. Igazi népünnepély volt az aranyérmes csapat fogadtatása. Nankingban második hellyel zárta az évet.

Grand Prix- és Grand Slam-győztes

2009-ben a Corus-tornán holtversenyben második, Linaresben gyengélkedett, -1-gyel végzett. A GP-viadalon Nalcsikban ismét top formában, újabb első helyet szerzett. Mainzban megnyerte a rapidtornát, Zsermukban holtversenyes második hellyel a GP-versenysorozat győztese és világbajnokjelölt lett. Bilbaóban parádézott a Grand Slam-döntőn. A Tal-emlékversenyen Ananddal csak   a negyedik helyet osztotta. Nem látjuk őt Wijk aan Zee-ben, Linaresben harmadik. Sanghajban a Grand Slam kvalifikációs versenyen rájátszásban kikapott Kramnyiktól. A sakkolimpián nem rajta múlott, hogy a címvédő örmények csak nyolcadikok lettek. Moszkvában kettős sikert aratott, holtversenyben első lett a Tal-emlékversenyen, majd a villám-vb-t megnyerte.

Az idei évet ismét Wijk ann Zee-ben kezdte, Carlsennel holtversenyben harmadik, majd szerencséz kézzel rapidozott a 20. Amber-tornán, övé az utolsó verseny első helye.

Levon Aronjan a tavaly novemberi Élő-listán lépte át a bűvös + 2800-as Élő-ponthatárt, 2808 pontjával a világranglista harmadik helyezettje. Aronjan öt év alatt 22 szuperversenyen vett részt, nyolc tornát megnyert. Kétszeres olimpiai bajnok, Világkupa-győztes, a Grand Prix-versenysorozat első helyezettje, Grand Slam-győztes. Már csak egy titulus hiányzik gyűjteményéből.

Alekszandr Griscsuk pályafutása

A kétszeres olimpiai bajnok, orosz szuperbajnok Alekszander Griscsuk 1983. október 31-én született Moszkvában. Vlagyimir Kramnyikhoz hasonlóan már 17 évesen /aranyérmes a válogatottal.. Isztambuli sikere után nagy meglepetésre 2000-ben Újdelhiben, a FIDE világbajnokságon az elődöntőig menetelt. Mindenki teljesen esélytelennek gondolta őt, ezért szekundáns nélkül vett részt a vb-n. Az elődöntőben  nagy csatában  a spanyol Alekszej Shirovtól szenvedett vereséget. 2001-ben már a linaresi szuperverseny résztvevője, - 1 -gyel végez. Moszkvában már a 32 között búcsúra kényszerült. 2002-ben a Corus-tornán második, Bledben ismét tagja a sakkolimpián győztes orosz válogatottnak. 2004-ben holtversenyben első lett a Karpov-versenyen. Tripoliban, a vb-n a legjobb nyolc között fatális hibákkal a későbbi győztes Rusztam Kaszimdzsanovtól szenvedett vereséget.

A calviai sakkolimpián az ezüstérmes válogatottban szerepelt. A Szuperbajnokságon szép sikerként második Garri Kaszparov mögött. Egy évvel később világbajnoki aranyérmes a válogatottal. Hanti-Manszijszkban a Világkupán negyedik, s ezzel világbajnok-jelölt.  2006-ban világbajnoki címet szerzett a villám-sakkban. Elisztában a világbajnok-jelölti párosmérkőzésen az első körben Vlagyimir Malahov ellen nyert, majd szintén honfitársát, Szergej Rublevszkijt a rájátszásban győzte le. A mexikói vb-n számos jó állást rontott el, a legfiatalabb résztvevő érdekes, színes sakkjába sok hiba csúszott. Előszeretettel játszik csapatbajnokságokon, a spanyol, a francia mellett az orosz viadalon küzd. Torinó után Drezdában is érem nélkül marad az orosz válogatottal. Elisztában, a GP-versenyen hármas holtversenyben első, Linaresben Vaszilij Ivancsukkal együtt végzett az élen. A nalcsiki GP-n negyedik, a Grand Slam-döntőn Szergej Karjakinnal osztja a második helyet. A Világkupán a nyolcaddöntőben honfitársától, Dmitrij Jakovenkotól rájátszásban a villámpartikban kapott ki. Nem sokáig búslakodott, az orosz szuperbajnokságot veretlenül nyerte meg Peter Szvidler előtt.

Bursában, a csapat-vb-n ismét aranyérmes a válogatottal. Linaresben második, de nyugodtan mondhatjuk, hogy elpuskázott tornagyőzelmi lehetőséget. Az Amber-tornán "vakon" remekelt, rapidban azonban botladozott. A sakkolimpián kilenc partijából 6 pontot szerzett, emlékezetes vereséget szenvedett Lékó Pétertől, ami válogatottunk bravúros 2,5-1,5-ös győzelmét jelentette. Griscsuk második olimpiai ezüstérmét szerezte meg. A Tal-emlékversenyen + 1-gyel zárt, tőle szokatlan módon nyolc játszmája is döntetlennel végződött. Eredeti stílusa sokszor párosul időzavarral, és akkor korántsem hibátlan a játéka. Rapszodikus teljesítményének ékes bizonyítéka a szinte listáról-listára kilengéseket mutató Élő-pontszáma. Novemberben 2771-gyel a hatodik volt, a májusi rangsorban 2747-tel a 12. helyezett. Griscsuk nős, felesége, Natalija Zsukova, az ukrán olimpiai válogatott tagja, torinói aranyérmes, kislányuk ötéves.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kazanyban nyolcan csatáznak a sakkvilágbajnoki kihívó címért

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban május 4. és 26. között rendezik meg nyolc résztvevővel a világbajnok-jelölti páros mérkőzéseket.  Az első körben a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov az amerikai Gata Kamskyval mérkőzik meg, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik az azeri Tejmur Radzsabovval csatázik. Az örmény Levon Aronjan ellenfele az orosz Alekszandr Griscsuk, míg az izraeli Borisz Gelfand az azeri Sahriyar Mamedgyarovval küzd meg. A negyeddöntőben és az elődöntőben négyjátszmás meccseket játszanak, a döntőben hat parti dönti el, hogy jövőre ki lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. Topalov és Kamsky pályafutásának legfontosabb eredményeit idézzük fel.

 

 

Oroszország hetedik legnépesebb városa, az egyik legrégebbi települése, a Tatár Köztársaság fővárosa, Kazany a színhelye a május 4-én az ünnepélyes megnyitóval és a sorsolással kezdődő és május 26-ig tartó világbajnok-jelölti páros mérkőzéseknek.

Már szinte lehetetlen követni, hogy a 2009-2012-es világbajnoki ciklus menetét, a lebonyolítást a FIDE vezérkara hányszor változtatta meg. Világbajnok-jelölti versenyt terveztek, majd a párosmérkőzések mellett döntöttek. Azerbajdzsán azonnal jelezte, hogy kész megrendezni a meccseket, de Bakuban az örmény-azeri konfliktus miatt Levon Aronjan részvétele lehetetlen volt. A párharcok felét az oroszországi Kazanyban rendezték volna meg, de a helyszín miatt a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov tiltakozott és nyílt levelében bojkottal fenyegetőzött.

Az azeri rendezők Sahriyar Mamedgyarovot már résztvevőként jelölték, és a norvégiai Tromsöban meghozott döntés értelmében Kazanyban is játszhat. A FIDE kasszájába befizetett előleg (150 ezer dollár) volt játékának az ára? A világranglistán második norvég Magnus Carlsen lemondta részvételét. Magnus nehéz szívvel hozta meg döntését,  de úgy értékelte, hogy a 2008-2012-es világbajnoki ciklus nem képvisel modern és korrekt szisztémát, nem biztosít számára  elegendő motivációt, amelyre szüksége lenne, hogy a felkészülés és a meccsek során a legjobbat tudja nyújtani. A rejtélyes Élő-pont kritériumokat, a felszínesen kidolgozott szabályokat is kritizálta a norvég nagymester. Visszalépésével az orosz Alekszandr Griscsuk kapott játéklehetőséget, a legjobb pillanatban volt megfelelő a részvételét biztosító Élő-pont átlaga.

A párviadalok során a döntőig négy-négyjátszmás meccset játszanak a nagymesterek, majd a döntőben hat partiban döntenék el, hogy 2012-ben ki lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A legjobb négy között az 1-4 és a 2-3 párharcok győztesei csapnak össze, majd a két győztes hat partiban küzd meg a világbajnoki kihívó jogáért. Az időkontroll a klasszikus, 2-2 óra az első 40 lépésre, 1-1 óra a 60. lépésig, majd 30-30 perc a játszma befejezéséig, lépésenként még 30-30 másodperc bónusszal. A díjalap 420 ezer euró, az első kör vesztesei 30-30 ezer eurót kapnak, a másodiké 60-60 ezret. A döntőben a 180 ezer eurót egyenlő arányban osztják el a sakkozók között.

Forrás: [origo]

A játéknapok: május 5-8, május 12-15, május 19-21, május 23-25. Az esetleges rájátszásokra május 9-én, 16-án  és  26-án kerülne sor.

A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov, a tavalyi világbajnoki döntő vesztese kapta az 1-es sorszámot, a többi résztvevőt a 2010. januári(!) Élő-pontszámuk  alapján rangsorolták és alakult ki a párosítás. Az örmény Levon Aronjan csak a 3-as, ami annyit jelent, hogy az elődöntőben a papírforma szerint akár Kramnyik-Aronjan párharc lehet. Az elmúlt másfél év alatt sokat változtak az erőviszonyok. Aronjan a világranglistán a 3., Kramnyik a 4., Topalov a 7., Mamedgyarov a 9., Griscsuk a 12.,  Radzsabov a 16. Gelfand a 16. és Kamsky a 18.

Az első forduló párosítása:
1.Veszelin Topalov (bolgár, 2775) - Gata Kamsky (amerikai, 2732)
2. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2744)
3.Levon Aronjan (örmény, 2808) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747)
4.Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2772)

Két éve Szófiában Veszelin Topalov és Gata Kamsky világbajnok-jelölti döntőt vívott. Topalov a meccsig egyetlen partit sem vesztett, de nagyon megizzadt a 4,5-2,5-ös győzelemért. Kamsky a sorsdöntő pillanatokban sokat hibázott, különösen emlékezetes marad a sorsdöntő hetedik ütközet, ahol többször is fonalas nyerést hagyott ki, végül el is bukta a játszmát.

Veszelin Topalov pályafutása

A bolgárok világklasszisa,  Veszelin Topalov 1975. március 15-én született. Névjegyét 1994-ben, a moszkvai sakkolimpián tette le, amikor Garri Kaszparovot érdekes tisztáldozattal legyőzte. Szép sikereket ért el 1996-ban, Amszterdamban, Madridban és Novgorodban nyert tornát, átlépte a 2700 Élő-pontos álomhatárt. Egy évvel később Dos Hermanasban, majd Leonban diadalmaskodott. Topalov valamennyi kieséses rendszerű világbajnokságon játszott. A groningeni vb-n 1997-ben kiemeltként nem élte túl a második fordulót, a holland Jeroen Piket ellen vesztett. Két év múlva Las Vegasban a 16 között Kramnyiktól rapid rájátszásban kapott ki. 2000-ben a negyeddöntőben Michael Adams győzte őt le. A moszkvai vb-n a 16 között vérzett el ismét, eszelős csatában maradt alul a spanyol Alekszej Shirovval szemben.

Egy év múlva Lékó Péterrel vívta Dortmundban a klasszikus világbajnok-jelölti elődöntőt, 2,5-1,5-ös vereséget szenvedett miután kettős vesztéssel kezdte a párharcot. 2004-ben Tripoliban, a FIDE vb-n első kiemelthez méltóan az elődöntőig látványosan menetelt, tíz partijában csak egyetlen döntetlent engedélyezett ellenfeleinek. Az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov ellen azonban négy remivel kezdte a meccset, és a rapid rájátszást óriási meglepetésre elbukta.

2005-ben a Salamancában élő bolgár nagymester még nagyobb sebességre kapcsolt. Harmadik volt Wijk aan Zee-ben, Garri Kaszparovot az utolsó fordulóban legyőzve holtversenyben lett első a visszavonulását a záróünnepségen bejelentő orosz világranglista-vezetővel. Szófiában a hat résztvevős, kétfordulós szuperverseny második félidejében szárnyalva tornagyőztes. "Nem félek a vereségtől, ez különböztet meg engem a többiektől" - nyilatkozta szófiai sikere után. Dortmundban rossz rajt után végül holtversenyben másodiként végzett.

Topalov a FIDE világbajnoka lett

Az argentínai San Luisban nyolc résztvevővel, kétfordulós viadalon  döntötték el FIDE világbajnoki címet. Veszelin Topalovot már a 13. forduló után világbajnokként ünnepelhették. A legjobban felkészült, kirobbanó formában játszó, az első félidőben káprázatos eredményességgel sakkozó Topalov másfél pontos előnnyel győzött. A legérdekesebb sakkot játszó, remekül felkészült, a legjobb segítő csapatot maga mögött tudható Veszelin Topalov fejére került a korona. A bolgár nagymester hét játszma után már kétpontos előnnyel vezetett, mindössze Viswanathan Anandnak "ajándékozott" fél pontot. A második körben Topalov taktikusan játszott, nem kockáztatott, hetes remi sorozattal is biztosan érte el kitűzött célját.

Az újdonsült világbajnok nem sokat pihent a babérjain. Átlépve a bűvös 2800 Élő-pontos határt januárban Wijk aan Zee-ben, a Corus szuperversenyen szerepelt és Viswanathan Ananddal holtversenyben az élen végzett. A Morelia-Linares szuperverseny első félidejében pocsékul sakkozott, hét partiból csak 2,5 pontot gyűjtött. Spanyol földön már remekelt, veretlenül 5,5 pontot szerzett, s végül holtversenyben második lett. Szófiában már hivatalos világranglista-vezetőként szerepelt, a megszokott forgatókönyvet láttuk, rossz első félidő után szárnyalt a folytatásban, az utolsó négy partit megnyerve lett első.

Topalov menedzserének, Szilvio Danailovnak a célja az volt, hogy egyfajta "börze" legyen a világbajnoki címért folytatott versengés. Aki egymillió dollárnál többet tud kínálni a meccsért, megmérkőzhet a világbajnokkal. A FIDE vezérkarának egy csoportja is támogatta a képtelen ötletet, majd rendeződtek a viszonyok, csak a hivatalos világbajnoki rendszerben lehet kiharcolni a kihívói jogot! 

Rapid rájátszásban elvesztette a címegyesítő meccset

A címegyesítő meccset Elisztában játszotta le Vlagyimir Kramnyik és Veszelin Topalov. Máig sem érthető egyezményt írtak alá: a győztes mindent visz! Szinte hihetetlen, hogy a döntőn rapid rájátszásban vereséget szenvedő Topalovnak (a San Luis-i vb győztesének) kevesebb joga volt, mint az említett vb második-negyedik helyezettjének, akik előversenyek nélkül játszhattak a mexikói vb-n.

A diplomáciai csatározás megviselte a bolgár exvilágbajnokot, formája korántsem volt egyenletes. Hármas holtversenyben megnyerte a Corus 2008 szuperversenyt, majd Linaresben az utolsó helyet osztotta Lékó Péterrel.  Szófiában a torna első félidejét mínuszban zárta, majd javított a második körben, és harmadszor is győzött. Vitoriában a "Bajnokok Ligája" elnevezésű versenyen is diadalmaskodott. Wijk aan Zee-ben azonban nagyot botlott, csak Kramnyik elleni parádés nyerése vigasztalhatta.  Linaresben begyűjtött négy vereséget is, holtversenyben harmadik lett. Szófiában nem bírt a fantasztikus formában játszó Vaszilij Ivancsukkal. Az év második felében magára talált és parádés teljesítményt nyújtott. A Grand Slam döntőt megnyerte, Anand gyengélkedésének köszönhetően visszaszerezte a világranglistán az első helyet. A decemberi nankingi szuperversenyen is remekelt, másfél pontos előnnyel ért célba.

A bolgár exvilágbajnok Kamsky legyőzésével ismét világbajnoki kihívó lett, de a 2009-re tervezett döntőt a címvédő Viswanathan Anand kérésére 2010-re halasztották. Topalov Szófiában csak harmadik volt, Nankingban két és félpontos hátránnyal második. A főpróbájának számító linaresi viadalon szerencsés kézzel sakkozott, tornagyőztes lett.

Hazai pályán kapott ki a világbajnoki döntőn

A világbajnoki döntőt Szófiában hiába kezdte győzelemmel Anand ellen, a negyedik játszma után már az indiai világbajnok vezetett. Három döntetlen következett, majd a nyolcadik partiban kiegyenlített. Három remi sorozatban, és a sorsdöntő játszma feszültségét Topalov nem bírta, világossal kapott ki, vesztette el második címmeccsét is, Anand 6,5-5,5-tel megvédte világbajnoki címét.

A hazai pályán elszenvedett vereség láthatóan padlóra küldte Veszelin Topalovot. A sakkolimpián is pocsékul sakkozott, a nankingi szuperversenyt - 1-gyel zárta. Élő-pontja 2800 alá süllyedt, a május 1-től érvényes világranglistán 2775-tel csak a hetedik. Hosszú versenyzési szünetet tartott, és nagy kérdés, hogy miként bírja majd a négyjátszmás meccs feszültségét.

Gata Kamsky pályafutása

A két mérkőző fél között egy év a korkülönbség, Kamsky 1974-ben, Topalov 1975-ben született, de eddigi pályafutásuk merőben eltérően alakult. A 15 éves korában már szovjet ifjúsági bajnokságot nyert Kamsky 1989-től él Amerikában. 1993-ban mindkét világbajnoki zónaközi döntőről kvalifikálta magát a vb-jelölti párosmeccsekre. Vlagyimir Kramnyikot és Nigel Shortot is a PCA (Profi Sakkozók Szövetsége) ciklusban 5,5-1,5-re győzte le! Viswanathan Anandtól 6,5-4,5-re kapott ki, az indiai sakkozó játszhatott Garri Kaszparovval a PCA világbajnok címért.

A FIDE ciklusában  Kamsky szinte reménytelen helyzetből, kétpontos hátrányt kiegyenlítve nyert Viswanathan Anand ellen, 4-4 után a rájátszásban Kamsky kettős győzelmet aratott. 1996-ban Elisztában játszotta Anatolij Karpovval a világbajnoki döntőt, a sakkozás 12. világbajnoka 10,5-7,5-re nyert, de a meccs korántsem volt mentes kisebb-nagyobb botrányoktól. Kamsky a vereség után hátat fordított a sakknak és megkezdte egyetemi tanulmányait. A FIDE 1999-es, kieséses rendszerű világbajnokságán, Las Vegasban megpróbálkozott a visszatéréssel, de már az első fordulóban vereséget szenvedett a későbbi győztes orosz Alekszandr Halifmantól. Az újabb csalódás után Kamsky közel öt éven keresztül nem játszott egyetlen versenyen sem, 2004-től kezdetben csak rapidtornákon szerepelt, majd elindult az amerikai  bajnokságon. Nagy szenzáció volt visszatérése, sokan nem bíztak abban, hogy képes lesz pótolni a kihagyott éveket.

Öt év kihagyás után versenyzett ismét

A Hanti-Manszijszkban 2005-ben megrendezett Világkupán a nyolcaddöntőben kikapott az orosz Alekszandr Griscsuktól, a norvég Magnus Carlsen elleni győzelmével végül kilencedik lett, és ezzel világbajnok-jelölt. Kamsky egyre jobb formában játszott, 2006-ban  a szófiai tornán Topalov legnagyobb riválisa volt, majd a torinói sakkolimpián bronzérmes amerikai válogatott éltáblásaként jeleskedett. A világbajnok-jelölti párosmérkőzésen Elisztában a francia Etienne Bacrot nem jelentett számára akadályt, de az izraeli Borisz Gelfandtól vereséget szenvedett, így nem vívta ki a mexikói vb-n való szereplés jogát. 

Gata Kamsky a 2007-es Világkupán fantasztikusan menetelt. Három 1,5-0,5-ös győzelem után a nyolcaddöntőben az orosz Peter Szvidlerrel került szembe, rapid rájátszás hozta meg számára a szép sikert, 2,5-1,5-tel került a negyeddöntőbe, ahol az ukrán Ruszlan Ponomarjovot győzte le 1,5-0,5-re, veretlenül jutott a döntőbe. A spanyol Alekszej Shirovval szemben a második játszma megnyerésével és három remivel 2,5-1,5-re diadalmaskodott. Kamsky a Világkupán hét partit nyert meg  - ebből hatot a klasszikusnak nevezhető időbeosztás szerint - 11 játszmája végződött pontosztozkodással,  ebből egy Szvidler elleni rájátszásban. Középszerű eredmények után a drezdai sakkolimpián bronzérmes amerikai válogatott éltáblása volt.

A világbajnok-jelölti meccs elvesztése után hullámvölgy következett. 2700 alá csökkent Élő-pontszáma. A Világkupán a harmadik körben kikapott a Fülöp-szigeteki So Wesleytől, mínuszban végzett a nalcsiki és a zsermuki Grand Prix-tornán is. Reggio Emiliában az utolsó fordulóban legyőzte Almási Zoltánt, nagymesterünkkel holtversenyben nyerte meg a versenyt. Visszatornászta magát 2700 fölé, megnyerte az amerikai bajnokságot, a bakui opent, jól játszott a sakkolimpián is.

Topalov elleni párharca előtt jól sikerült a  főpróbája, veretlenül védte meg bajnoki címét, igaz Hikaru Nakamura nem játszott. 2732 Élő-pontjával jelenleg a 18. a világranglistán.

Topalov és Kamsky eddig 17 partiban mérte össze erejét, első játszmájukat 1994-ben, Linaresben vívták. Rapidban 1-1-re állnak, de a klasszikus gondolkodási idejű partikban nagy Topalov fölénye, 7-1-re vezet hét döntetlen mellett.

Nagy kérdés, hogy a bolgár exvilágbajnok megnyitáselméleti felkészültségével miként tudja Kamsky felvenni a versenyt? Ritkább változatokat vet be,  vagy vállalja a veszélyt, és divatos varikban készített elő meglepetéseket?

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kramnyik Radzsabovval kezd Kazanyban

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban május 4. és 26. között rendezik meg nyolc résztvevővel a világbajnok-jelölti páros mérkőzéseket. Az első körben a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov az amerikai Gata Kamskyval mérkőzik meg, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik az azeri Tejmur Radzsabovval csatázik. Az örmény Levon Aronjan ellenfele az orosz Alekszandr Griscsuk, míg az izraeli Borisz Gelfand az azeri Sahriyar Mamedgyarovval küzd meg. A negyeddöntőben és az elődöntőben négyjátszmás meccseket játszanak, a döntőben hat parti dönti el, hogy jövőre ki lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. Kramnyik és Radzsabov pályafutásának legfontosabb eredményeit idézzük fel.

 

 

A sakkozás 14. világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik az egyik trónkövetelővel, az azeri Tejmur Radzsabovval mérkőzik meg. A rutinos, sok csatát megélt, fantasztikus sikereket elért orosz exvilágbajnok 12 évvel fiatalabb ellenfelével, a 24 esztendős Radzsabovval csatázik. Első partijukat a 2003-as Corus-tornán játszották, remivel végződött a játszma. Klasszikus gondolkodási idejű partiban még nyolcszor küzdöttek meg, Kramnyik kétszer nyert, hatszor megosztoztak a ponton. Hétszer rapidoztak, az orosz sakkozó háromszor győzött. A 2010-es villám-világbajnokságon az első kör döntetlenje után Radzsabov a második félidőben először tudta megadásra kényszeríteni az exvilágbajnokot. Kramnyik a norvég Magnus Carlsen mögött a második legmagasabb Élő-átlaggal vívta ki a vb-jelöltséget. Radzsabov a Grand Prix-versenysorozaton elért második helyével szerzett jogot az indulásra.

Vlagyimir Kramnyik pályafutása

Vlagyimir Kramnyik 1975. június 25-én született Tuapszében, a Fekete-tenger partján. Tehetsége korán kibontakozott, 16 évesen nyert ifjúsági világbajnokságot. Garri Kaszparov minden idők legtehetségesebb sakkozójaként emlegette, és a világbajnok határozott óhajára Kramnyik 17 évesen már tagja volt az 1992-es manilai sakkolimpián aranyérmes orosz válogatottnak. A bemutatkozása frenetikus sikert hozott, 9 játszmájából 8,5 pontot szerzett. A debreceni Európa-bajnokságon is remekelt, aranyérmes az orosz csapattal. Kramnyik ebben az évben megkapta  a nagymesteri címet. Még kétszer, 1994-ben és 1996-ban volt tagja olimpiai bajnok válogatottnak. 1993-tól a szuperversenyek állandó résztvevője, 40(!) olyan tornán szerepelt, amely 18-as (2676), vagy még magasabb kategóriájú volt. Kramnyik számos tornagyőzelem, dobogós helyezése mellett még egy Guinnes-rekordként is említhető sorozatot mondhat magáénak, 2000 júliusától 18 hónapig a sakkvilág legjobbjaival 80 játszmát vívott, és veretlen maradt.

Az 1993-ban a svájci rendszerű bieli zónaközi döntőn kiharcolta a világbajnok-jelöltséget, sőt a PCA világbajnoki ciklusban is kandidátus lett, egyszerre két vasat tarthatott  a tűzben. A FIDE világbajnoki címéért először páros mérkőzésen 4,5-2,5-re simán legyőzte az izraeli Leonyid Judaszint.  A PCA meccsen azonban nagy meglepetésre 4,5-1,5-re kikapott az amerikai Gata Kamskytól. A váratlan vereségért Kramnyik nem vigasztalódhatott a FIDE-ciklusban, az izraeli Borisz Gelfand 4,5-3,5-ös győzelemmel jutott tovább. Kramnyik 1998-ban  a spanyol Alekszej Shirovval meccselt a kihívó jogáért, ezt a mérkőzést 5,5-3,5-re elbukta, de a Kaszparov-Shirov világbajnoki döntőt nem játszották le, a mérkőzésre nem találtak szponzort. Kramnyik 1999-ben szerencsét próbált a FIDE kieséses rendszerű világbajnokságán, Las Vegasban az angol Adams ellen a negyeddöntőben a rapid rájátszás során alulmaradt. Kaszparov végül Londonban, 2000 októberében a világranglista második Kramnyikkal mérkőzött meg.

Kramnyik letaszította a trónról Kaszparovot

Vlagyimir Kramnyik a Braingames 16 játszmás világbajnoki döntője előtt ígéretet tett, hogy az "életéért" fog küzdeni. A meccs békés döntetlennel indult, majd Kramnyik vezetést szerzett. A 25 éves kihívó sokkal jobban felkészült, szekundánsai, a spanyol Illescas Cordoba Illescas, az orosz Jevgenyij Barejev és a francia Joel Lautier nagyszerű csapatot alkottak. Kaszparov tőle szokatlan hibákat követett el. Kramnyik könnyű nyerést hibázott el a negyedik játszmában, kihasználatlanul hagyta esélyét a hatodikban. Meglepetésre Kaszparov repertoárja világossal korántsem tartogatott "nyerő változatokat". A tizedik összecsapás pedig egyenesen katasztrófát jelentett a címvédő számára, a 25. lépésben feladásra kényszerült. A hajrában Kramnyik vált kissé bizonytalanná, de kétpontos előnyét megőrizte, 8,5-6,5-ös győzelemmel elnyerte a profi világbajnoki címet, Kaszparov 15 éves uralkodásának végére tett pontot. Kramnyik igen bölcsen, visszafogottan nyilatkozott, Kaszparov már a veresége pillanatában reményének adott hangot, hogy lesz esélye visszavágó mérkőzésre. Az 1927-ben játszott Capablanca-Lasker döntő óta nem fordult elő, hogy a címvédő még játszmát sem tudott nyerni.

Kaszparov azonban többé nem kapott lehetőséget a visszavágóra és Kramnyik 2004 őszén Brissagóban Lékó Péterrel mérkőzött meg a világbajnoki címért. A 14 játszmás párbaj első partiját nagymesterünk elvesztette, az ötödikben  egyenlített, majd briliáns győzelmet aratott a nyolcadik játszmában. Lékó vezetését remikkel a 14. partiig őrizte, de Kramnyik nagyon összeszedte magát a döntő ütközetre, nyert, és a 7-7-es eredmény címe megvédését jelentette. Kramnyik komoly egészségi problémái miatt öthónapos kényszerpihenőre szorult, a torinói sakkolimpián játszott ismét, és kitűnő eredményt ért el, nem rajta múlott, hogy az első helyen kiemelt orosz válogatott csak hatodik lett. A világbajnoki döntő előtti főpróbája is sikeres volt, Dortmundban éppen Lékót legyőzve végzett az élen.

Forrás: AFP/Henning Kaiser

Megnyerte a címegyesítő döntőt Topalovval szemben

A Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában, Elisztában rendkívül izgalmas, fordulatokban gazdag rapid rájátszással fejeződött be a címegyesítő világbajnoki döntő. A klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik a rapid párharcban 2,5-1,5-re legyőzte a FIDE világelsőjét, a  bolgár Veszelin Topalovot, és összesítésben 8,5-7,5-ös eredménnyel a sakkvilág immár egyedüli világelsőjeként köszönthettük. Kramnyik kettős győzelemmel kezdte a párharcot, Topalov az első partiban túlerőltette az állást, a második játszmában kölcsönös sakkvakságok is jellemezték a két világklasszis játékát. Két döntetlen után Kramnyik játék nélkül vesztette el az ötödik partit. Nagy bonyodalmak, diplomáciai csatározások után végül az orosz világbajnok folytatta a meccset, két remit követően azonban Topalov kettős győzelemmel magához ragadta a vezetést. A sakkozás 14. világbajnoka remek sportemberi tulajdonságokat csillogtatott meg, kiegyenlített, és az izgalmas tie-break során jobban koncentrált, megérdemelt győzelmet aratott. Kramnyik 2006. december 31-én megnősült, francia felesége, Marie-Laure Germon a Figaró ismert újságírója.

Kramnyik a Corus versenyen veretlen maradt és elégedett volt negyedik helyezésével. A monacói Amber-tornán kétpontos előnnyel nyerte meg az összetett versenyt. Miskolcon remek csatában 4,5-3,5-re győzte le Lékó Pétert, de Jerevánban 4-2-es vereséget szenvedett Levon Aronjantól rapid párosmeccsen. Az orosz világbajnok főpróbája sikeres volt a mexikói világbajnokság előtt, Dortmundban nyolcadszor győzött (1995-1998, 2000, 2001, 2006). Pályafutása során másodszor választották az év sakkozójává 2006-os eredményei alapján (2000-ben kapta az első Oscar-díját.)

A mexikói vb-n elvesztette világbajnoki címét

Vlagyimir Kramnyik hosszas tárgyalások után elindult a mexikói vb-n, elfogadta azt a privilégiumot, amit ajánlottak számára. A szabályzatban az szerepelt,  ha Kramnyik végez az első helyen, akkor a bolgár Veszelin Topalovval vívott volna "visszavágó" meccset. Kramnyik holtversenyben második volt az izraeli Borisz Gelfanddal, de megkapta a jogot, hogy megmérkőzhet a győztessel, így jött létre Ananddal a döntője. Csalódással élte meg, hogy elvesztette világbajnoki címét, de már az első interjúban kifejtette véleményét, hogy Anandot csak akkor tekinti igazi világelsőnek, ha legyőzi őt a visszavágó párosmeccsen.

A moszkvai Tal-emlékversenyen az igazi Kramnyikot láttuk, pályafutása egyik legnagyobb sikerét érte el Öt világos játszmájából négyszer győzött, kedvező sorsolását remekül kihasználva végzett az élen. A januári Corus-tornán csak ötvenszázalékos eredményt ért el, 1 ponttal teljesített kevesebbet, mint Anand. Nagy sikereinek színhelyén, Dortmundban nagyon rossz formában sakkozott, a nyolcfős mezőnyben csak hetedik lett 3 ponttal. Nem sikerült igazán jól a világbajnoki döntő előtti főpróbája, a III.Tal-emlékverseny. Egy ponttal maradt el a győztes Vaszilij Ivancsuktól, négyes holtversenyben lett második.

A bonni párharcban alulmaradt Ananddal szemben

Egy évvel trónfosztása után Kramnyik alulmaradt a bonni párharcban is, Vishy Anand 6,5-4,5-ös győzelemmel megvédte koronáját. Anand sikere teljesen megérdemelt. Jobban térképezte fel ellenfele gyenge pontjait. A partik többségében rákényszerítette akaratát kihívójára. Két sötéttel elért győzelme sorsdöntő volt. Stratégiája tökéletesen bevált, olyan állásokat vállalt, ahol a finom pozíciós játék nagymestere eltévedhetett a bonyodalmakban. A hajrában Kramnyik magára talált, a kilencedik partiban sötéttel kecsegtető állást ért el, de nem tudta egész pontra váltani esélyét. A tízedik játszmát világossal megnyerte, Anand az első meccslabdát elhibázta, de a másodikban már elérte a kívánt remit.

Kislányának születése miatt 2009-ben a dortmundi torna volt első nagy versenye, kilencedszer győzött. Másodszor nyerte meg a Tal-emlékversenyt, ezüstérmes volt Magnus Carlsen mögött a londoni viadalon, ahogy a Corus-tornán is. Dortmundban be kellett érnie a harmadik hellyel. Sanghajban rájátszás után jutott be a Grand Slam döntőjébe Nagyon csalódott volt a sakkolimpiai második helyezésük után, Bilbaóban a Grand Slam-döntő megnyerésével vigasztalódott. Moszkvában a Tal-emlékversenyen csak ötvenszázalékos eredményt ért el. A londoni tornán holtversenyben negyedik, Wijk aan Zee-ben a Tata Steel szuperversenyen ötödikként zárta szereplését. Az Amber-tornán hihetetlenül rosszul, sok elnézéssel sakkozott, a 12 fős mezőnyben a 11. helyen végzett. A május 1-től érvényes világranglistán 2785 ponttal a negyedik.

Tejmur Radzsabov pályafutása

Az azeri sakkozás egyik legnagyobb csillaga 1987. március 12-én született. Tallinban 1997-ben megnyerte a 10 éven aluliak Európa-bajnokságát, egy év múlva honfitársával, Vugar Gasimovval holtversenyben végzett az élen, de a Bucholz-pontszámítás riválisának kedvezett. 2000-ben nagymesteri normát is teljesítve nyerte Budapesten az Első Szombat nagymesterversenyt, egy ponttal előzte meg Berkes Ferencet. Egy év múlva "csak" második a Corus "B" tornán, a nagymesteri cím vigasztalja, hogy nem harcolta ki a szuperversenyen való indulás jogát.

Elnöki szabadkártyával játszhatott 2001-ben a moszkvai kieséses rendszerű világbajnokságon, de az észt Jan Elveszt a második körben útját állta. Egyre rangosabb tornákra kapta a meghívókat, Dos Hermanasban, Szarajevóban, a Najdorf-emlékversenyen edződött. 2003-ban 2624-es pontszámmal játszhat a Corus-tornán, ötvenszázalékos eredményt ért el. A linaresi tornán -3-mal utolsó, de nagy szenzációként legyőzte a tornán Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik mögött harmadik Garri Kaszparovot. Dortmundban begyűjtötte Viswanathan Anand "skalpját" is, ötven százalékot ért el, ahogy a következő linaresi megmérettetésén is.

Tripoliban bronzérmes a kieséses rendszerű vb-n

A kieséses rendszerű vb-n Tripoliban az elődöntőben az angol Michael Adamsztől szenvedett vereséget. 2005-ben a Varsóban megrendezett Európa-bajnokságon nagy hajrával lett ezüstérmes. Fokozatosan lépkedett előre a világranglistán, a 2005 októberében bekerült a 2700 Élő-pontosok "klubjába". Ennek tükrében meglepetés volt, hogy a Világkupán a legjobb 32 között búcsúzni kényszerült, a holland Loek van Wely a rájátszásban legyőzte őt. 2006-ban Linaresben Veszelin Topalovval, a bieli tornán az Magnus Carlsennel a második helyet osztotta. A villám-világbajnokságon bronzérmes lett.

Ragyogóan kezdte a 2007-es esztendőt, Levon Aronjan és Veszelin Topalov társaságában holtversenyben első Wijk aan Zee-ben, az áprilisi világranglistán a hetedik 2747 ponttal. A Világkupán a harmadik kiemelt, de a második körben kettős vereséget szenvedett a lengyel Bartlomiej Maciejától. Az új évet az ACP rapid Világkupájának megnyerésével kezdte, a Corus-tornán holtversenyben Ananddal harmadik. Linaresben ötvenszázalékos, a bakui Grand Prix-versenyen - 1-gyel csak nyolcadik. Szófiában harmadik, Szocsiban a Grand Prix-tornán második, majd Elisztában holtversenyben első, a világranglistán 2761 ponttal hatodik. A Grand Slam-döntő hatos mezőnyében az ötödik. 2009-ben Wijk aan Zee-ben holtversenyben második, Linaresben gyengélkedik. Az áprilisi listán éri el  eddigi legjobb helyezését, ötödik a rangsorban, de októberben búcsúznia kellett a top 10-től. Újvidéken éltáblása volt a csapat Európa-bajnokságon aranyérmes azeri válogatottnak. A Világkupán ismét a második forduló számára a végállomás, az orosz Szakajev tréfálta meg.

Tejmur Radzsabov az asztrahányi Grand Prix-tornán ötös holtversenyben lett második, a helyezésért kapott pontszámmal az összesítésben második lett Levon Aronjan mögött, ami számára világbajnok-jelöltséget jelentett. A báznai szuperversenyen holtversenyben második, a villám-világbajnokságon ezüstérmes. Tejmur Radzsabov 2744 pontjával a májusi világranglistán a 13., az azeri rangsorban a harmadik Sahriyar Mamedgyarov és Vugar Gasimov mögött.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Az új világranglistán a trónkövetelők sokat javítottak helyezésükön
2024. 02. 02.

A villámpartikban Wei Yi jobban bírta a feszültséget, a kínai sakkozó a 86. Tata Steel Masters győztese
2024. 01. 29.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog