Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Garri Kaszparov horvát színekben akar a FIDE elnöke lenni. A sakkozás 13. világbajnokának kérését teljesítették a horvát hatóságok, a február 27-én megtartott ünnepségen megkapta az állampolgárságot, átvehette horvát útlevelét. A Horvát Sakkszövetség már hivatalosan is jelölte Kaszparovot a Nemzetközi Sakkszövetség elnöki posztjára. Az exvilágbajnok már hetekkel korábban megkezdte kampánykörútját, kiélezett csatát vív majd a FIDE 1995 óta regnáló elnökével, Kirszan Iljumzsinovval.

Garri Kaszparov saját honlapján tudatta, hogy február 27-én megkapta horvát útlevelét, s ezzel hivatalosan is horvát állampolgár lett. Az exvilágbajnok köszönetet mondott a horvát hatóságoknak azért a felbecsülhetetlen értékű segítségért, amelyet elnökjelölti kampányának minél sikeresebb folytatásához kapott. Kaszparov még harminc országba tervez látogatást, és utazásait véleménye szerint akár nehezíthette volna Putyin adminisztrációja, érvénytelenítve orosz útlevelét, ezzel is segítve a jelenlegi elnök, Kirszan Iljumzsinov újraválasztásának esélyeit.

Garri Kaszparov már hosszú évek óta kitűnő kapcsolatokat ápol Horvátországgal. 1992-ben a délszláv háború idején maga is segített a vukovári menekültek megsegítésére létrehozott alapítvány megszervezésében, amiért egy évvel később a város díszpolgárának választották, két évvel később a horvát állam is kitüntette. Számos jótékony célú szimultánt játszott, a horvát sakkozókkal kitűnő kapcsolatokat ápol.

Kaszparov számára elfogadhatatlan az orosz állampolgárságról való lemondás. a horvát törvények megengedik a kettős állampolgárságot. Az exvilágbajnok közleményében hangsúlyozta, hogy a leghíresebb sportolók közül először ragaszkodott a 90-es években ahhoz, hogy orosz és ne a szovjet zászló alatt játsszon. Az orosz válogatottat négyszer is éltáblásként olimpiai aranyéremig vezette, 2002 óta ezt a sikert orosz csapat nem tudta elérni. „Augusztusban a FIDE elnöki-posztért vívott csatát horvát zászló alatt kell megnyernem” – zárta közleményét Garri Kaszparov.  

    

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Örményország fővárosában, Jerevánban március 2. és 15. között rendezik meg a XV. férfi Európa-bajnokságot. A svájci rendszerű11 fordulós viadalról huszonhárman harcolják ki a 2015-ben megrendezendő Világkupán a részvételi jogot.  A 263 fős mezőnyben a magyar színeket hárman képviselik, Polgár Judit, Almási Zoltán és Balogh Csaba. Címvédőként az ukrán Alekszander Mojszejenko játszik, a rajtlistát a francia Etienne Bacrot vezeti. A teljes díjalap 150 ezer euró, az Európa-bajnok 20 ezret nyer. Az Eb honlapja a http://www.eicc2014.am/

 

Címvédőként az ukrán Alekszander Mojszejenko, a rajtlistán elsőként a francia Etienne Bacrot játszik a jereváni Európa-bajnokságon, amelynek megrendezésével Örményország Tigran Petroszjan emléke előtt is tiszteleg,  a sakkozás kilencedik világbajnoka 85 éve született. A rangos mezőnyben tizenöten + 2700 Élő-pontosok. Az Európa-bajnokságról huszonhárman kvalifikálják magukat a jövő évi Világkupára. A honi rendezést kihasználva 82 örmény sakkozó játszik az Eb-n, az orosz sakkozást ötvenhárman képviselik. Az örmény-azeri konfliktus miatt nincs azeri résztvevő, ahogy még sok ismert név is hiányzik a viadalról.

Honi sakkozásunkat a nyílt rendszerű viadalon csak hárman képviselik, nyolcszoros bajnokunk, Almási Zoltán a legelőkelőbben jegyzett, 2704 Élő-ponttal 14., a három évvel ezelőtti kontinensviadal holtversenyes első helyezettje, végül bronzérmes Polgár Judit 2693-mal a 18. a rajtlistán. Balogh Csaba 2651 ponttal vág neki a viadalnak.

 

A top 25 listája:

Etienne Bacrot (francia, 2739), Dmitrij Jakovenko (orosz, 2723, Pavel Eljanov (ukrán, 2723), Anton Korobov (ukrán, 2719), Vlagyimir Malahov (orosz, 2717), Baadur Zsobava (grúz, 2716), Denisz Hiszmatullin (orosz, 2714), Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2713), Alekszander Mojszejenko (ukrán, 2712), Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2711), Laurent Fressinet (francia, 2709), Jurij Krivorucsko (ukrán, 2706), Alekszander Arescsenko (ukrán, 2705), Almási Zoltán (magyar, 2704), David Navara (cseh, 2700), Erneszto Inarkijev (orosz, 2698), Makszim Matlakov (orosz, 2695), Polgár Judit (magyar, 2693), Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2692), Maxim Rodhstein (izraeli, 2691), Alekszander Rjazancev (orosz, 2689), Vlagyimir Akopjan (örmény, 2682), Ivan Cseparinov (bolgár, 2681), Viktor Laznicka (cseh, 2681), Alekszej Drejev (orosz, 2679)

 

Jerevánban vasárnap tartják meg a technikai értekezletet, hétfőn magyar idő szerint 12 órakor indulnak a sakkórák a 11 fordulós svájci rendszerű viadalon, a hatodik játéknap után, március 9-én lesz szabadnap. A résztvevők játszmánként 90-90 perc gondolkodási időt kapnak 40 lépésre, majd 30-30 percet a parti befejezéséig és lépésenként 30-30 másodpercet. A bajnoki címet, a dobogós helyezéseket holtverseny esetén nem rájátszás dönti el, ugyanez a szabály a továbbjutást jelentő helyeken előálló esetleges holtversenynél is. A performance-pontszám az első kritérium, ha ez sem döntene, akkor az ún. Median-Bucholz, újabb holtversenynél a Bucholz, végül a több nyert játszma.

 

Az Európa-bajnokságok eddigi története

 

Az első Európa-bajnokságot 2000-ben az olaszországi Saint Vincentben rendezték meg. A 120 résztvevő, a neves sakkozók távolmaradása miatt sokan borúlátóan ítélték meg a kontinensbajnokság jövőjét. Az  orosz Pavel Tregubov győzött. Egy év múlva Ohridban csatáztak a férfiak és Polgár Judit. Az Eb-nek már komoly tétje volt, mert a férfi kieséses rendszerű világbajnokságra lehetett részvételi jogot szerezni. Az izraeli Emil Szutovszkij holtversenyben végzett az élen, párosmérkőzésen legyőzte az ukrán Ruszlan Ponomarjovot és lett bajnok. Polgár Judit a győztesektől fél ponttal elmaradva holtversenyben végzett a harmadik helyen, majd leszorult a dobogóról, mert a rájátszáson kikapott a grúz Zurab Azmaiparasvilitől. Világbajnoki résztvevő lett Gyimesi Zoltán is, Almási Zoltán a rájátszáson ezt nem tudta kiharcolni.

 

2002-ben Bakuban a lengyel Bartlomiej Macieja ért elsőként a célba. Nem volt magyar résztvevő. Egy év múlva Isztambul volt a házigazda. Meglepetésre az erős mezőnyben a FIDE grúz alelnöke, Zurab Azmaiparasvili győzött, Ruck Róbert feledhető teljesítményt nyújtott.

Antalyában az ukrán Vaszilij Ivancsuk és a boszniai Predrag Nikolic végzett az élen, Ivancsuk vehette át a bajnoknak járó kupát. 2005-ben Varsóban a román Liviu-Dieter Nisipeanu diadalmaskodott, az azeri Tejmur Tadzsabov és az örmény Levon Aronjan előtt ért elsőként a célba. Balogh Csaba a 21., Cao Sang a 27. helyen végzett, ami mindkettőjüknek a Világkupán való részvétel jogát jelentette.

2006-ban Kusadasiban meglepetésre a horvát Zdenko Kozul végzett az élen, fél ponttal megelőzte Vaszilij Ivancsukot. Ismét teljesítette célkitűzését Balogh Csaba, 17. helyezésével továbbjutott a 2007-es Világkupára.

Hét éve Drezdában francia siker született, Vladiszlav Tkacsijev bírta legjobban idegekkel az élen előálló hetes holtverseny rájátszását. Szép számmal játszottak sakkozóink. Almási Zoltán fél ponttal ért el kevesebbet a győztesnél, 11. lett, és résztvevője a Világkupának, Héra Imre 32. helyezése is végül kvótát ért. Ruck Róbertnek nagy küzdelmek során megszerzett 7 pontja kevésnek bizonyult. Rekordot döntött a résztvevők száma, 402-en ültek sakkasztalhoz, így a 11 forduló során a párosításnak is döntő szerep jutott.

 

2008-ban Plovdivban a rajtlistán a 31. helyre rangsorolt holland Szergej Tivjakov győzelmével ért véget a viadal. A tulipánosok honi rangsorában csak harmadik, egykori szovjet-orosz sakkozó a „surranó pályán” ért célba. Veretlen maradt, 2793-as performance-pontszáma tiszteletet parancsol, ahogy 22,2 Élő-pont gyűjtése is. Nagy balsiker volt a negyedik helyre rangsorolt Almási Zoltán ötvenszázalékos eredménye, Balogh Csaba és Erdős Viktor óvatos játéka sem vezethetett sikerre.

Öt éve a X. férfi Európa-bajnokságot a montenegrói Budvában rendezték meg. 318 résztvevő játszott, köztük kilenc magyar sakkozó. A rajtlistán 62 sakkozónak volt több mint 2600 Élő-pontja. Huszonketten  kvalifikálták magukat a Világkupára. Rapid rájátszásban dőlt el az Európa-bajnoki cím és a dobogós helyezések sorsa. A végső győzelmet a 22 éves orosz Jevgenyij Tomasevszkij szerezte meg. A döntőben honfitársát, Vlagyimir Malahovot győzte le. A bronzérmet a grúz Baadur Zsobava vehette át. A kilenc magyar résztvevő nem tudott számottevő eredményt elérni.

2010-ben Rijekában meglepetésre a 19 éves orosz Jan Nepomnjacsij lett a kontinensbajnok. Az utolsó fordulóban Almási Zoltán sötéttel aratott remek győzelmet a boszniai Ivan Szokolov ellen, és holtversenyben negyedikként zárta szereplését, továbbjutott a Világkupára. Berkes Ferenc világossal gyorsan remizett az izraeli Emil Szutovszkijjal, a rájátszáson sikerrel vívta meg csatáját. Nagy holtverseny alakult ki a 7,5 pontosok között, nem kevesebb mint harminc sakkozó érte el ezt a pontszámot, köztük Berkes Ferenc.

 

Három éve a franciaországi Aix-les-Bains-ben megrendezett 12. Európa-bajnokságon Polgár Judit bronzérmes lett. A viadal utolsó fordulójában gyorsan remizett az orosz Vlagyimir Potkinnal, aki a döntetlennel megnyerte a viadalt. Nagymesternőnk Potkinhoz és a lengyel Radoslaw Wojtaszekhez hasonlóan 8,5 pontot szerzett, de a korábbi viadaloktól eltérően ezúttal nem rapid rájátszás döntötte el a bajnoki cím sorsát, hanem az ún. performance-pontszám alapján rangsorolták a nagymestereket. Judit egy hármas, majd a hajrában egy parádés négyes nyerőszériával érte el sikerét, biztos továbbjutását. Ez sakkozásunk első érme a kontinensbajnokságok történetében. Polgár Judit remek, küzdelmes partikat játszott. Taktikai lehetőségeit tökéletesen használta ki, bátran kockáztatott, ha kellett, akkor jól védekezett. Élvezetes játszmáit nagy érdeklődés kísérte az interneten is.

A 15 esztendős Rapport Richárd a viadal közepén megingott, nem sikerült a nagy bravúr, az áhított továbbjutás. Balogh Csaba játékából hiányzott az átütő erő, sorban kapta a gyengébb Élő-pontszámú ellenfeleket, de nem tudott élni a lehetőséggel. Antal Gergely eredménye messze elmaradt a várttól.

2012-ben az orosz Dmitrij Jakovenko győzött a plovdivi XIII. Európa-bajnokságon. Jakovenko az utolsó fordulóban nyert a vezető francia Laurent Fressinet ellen és félpontos előnnyel végzett az élen. A rajtlistán harmadik Jakovenko veretlenül végzett az élen, + 14,1 Élő-pont is jutalma volt a bruttó 14 ezer eurós első díj mellé. Tizenhárman szereztek 8 pontot, a performance-pontszám döntötte el a dobogós helyek sorsát, Fressinet lett a második, az orosz Vlagyimir Malahov kapta a bronzérmet..

A magyar résztvevők a nagyon kiegyensúlyozott mezőnyben változatos teljesítményt nyújtottak.  A végső sorrendben Berkes Ferenc a 24., Balogh Csaba a 26. lett. A versenykiírás szerint huszonhárman kvalifikálták magukat a 2013.évi Világkupára. Fodor Tamás nagymesteri normát teljesített, sorozatban játszott rangos nagymesterekkel, sikerét jól mutatta a jelentős Élő-pont gyűjtés (+ 16,4). Prohászka Péter is jó versenyt játszott, Ruck Róbert váratlan vesztései után „külső körön” jött fel. Nagy csalódást okozott Erdős Viktor, nem sikerült Rapport Richárdnak a remélt áttörés.

A lengyelországi Legnicában váratlan eredményekben gazdag utolsó fordulóval ér véget a XIV. Európa-bajnokság. A befejező játéknapon az éllovas ukrán Alekszander Mojszejenko vereséget szenvedett a korábbi kontinensbajnok orosz Jan Nepomnjacsijtól és tízes holtversenyben végzett az élen. Az ukrán sakkozó vesztése ellenére Európa-bajnok lett, magasabb Élő-pontszámú ellenfelekkel mérkőzött meg, mint riválisai. Ezüstérmes az orosz Jevgenyij Alekszejev, a bronzérmet nagy meglepetésre honfitársa, Jevgenyij Romanov érdemelte ki.

Nagy bánatunkra nem volt magyar továbbjutó az Eb-ről. Balogh Csaba az utolsó fordulóban nem tudott megbirkózni a játszma feszültségével és 30 lépésben kikapott az örmény Hrant Melkumjantól. Berkes Ferenc minőséget is áldozva próbálta megtörni a horvát Ivan Saric ellenállását, 59 lépés után lett remi az ütközet. A legnagyobb meglepetés Almási Zoltán eredménye. Havannai tornagyőzelme és a jó rajtot követően (4-ből 3,5 ponttal kezdett), de a következő 7 partiból egy tisztelnézéses vereség mellett csak 6 döntetlenre futotta erejéből, nem tudott megbirkózni a vele szemben csak remikre törekvő ellenfelekkel, illetve esélyeit nem tudta kihasználni.

A XIV. Európa-bajnokság végeredménye:

1.Alekszander Mojszejenko (ukrán, 2698, 2643, + 13,4) 8 pont

2. Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2700, 2639, + 13,9) 8

3. Jevgenyij Romanov (orosz, 2640, 2637, + 21,8) 8

4-10. Alekszander Beljavszkij (szlovén, 2628, 2629, + 22,5), Constantin Lupulescu (román, 2634, 2624, + 21), Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2695, 2613, + 11), Szergej Movszeszjan (örmény, 2693, 2606, + 10,3), Alekszej Drejev (orosz, 2654, 2551, + 13,9) és Hrant Melkumjan (örmény, 2622, 2651, + 12,5) 8

11-26. Anton Korobov (ukrán, 2705, 2551, + 6,9), Igor Liszij (orosz, 2641, 2622, + 6,9), Alekszandr Simanov (orosz, 2639, 2620, + 14,6), Alekszander Arescsenko (ukrán, 2709, 2615, + 4,7), Pavel Eljanov (ukrán, 2702, 2615, + 5,1), Martyin Kravcsiv (ukrán, 2595, 2614, + 19,3), Daniil Dubov (orosz, 2622, 2611, + 15,5), Markus Ragger (osztrák, 2666, 2606, + 8,9), Zbynek Hracek (cseh, 2628, 2591, + 12,3), Ivan Popov (orosz, 2620, 2583, + 11,6), Sabino Brunello (olasz, 2580, 2575, + 15,9), Szergej Fedorcsuk (ukrán, 2573, + 4,7), Evgeny Postny (izraeli, 2637, 2568, + 7,8), Vagyim Zvjagincev (orosz, 2655, 2557, + 4,2), Andrei Istratescu (francia, 2651, 2552, + 3,9) és  Eltaj Safarli (azeri, 2651, 2549, + 3,3) 7,5

32. Balogh Csaba (magyar, 2644, 2593, + 3) 7

34. Berkes Ferenc (magyar, 2688, 2591, - 0,9) 7

46. Ruck Róbert (magyar, 2570, 2520, + 5,2) 7

52. Almási Zoltán (magyar, 2595, 2619, - 3,2) 7

56. Papp Gábor (magyar, 2570, 2608, + 11,7) 7

121. Pap Gyula (magyar, 2539, 2472, - 8,1) 6

142. Fodor Tamás (magyar, 2475, 2539, + 5,4) 5,5

272. Antal Tibor Kende (magyar, 2349, 2342, - 16,8) 2,5

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) megjelentette a 2014. március 1-től érvényes, az Élő-pontszámok alapján összeállított világranglistát. A rangsort  világbajnokként a norvég Magnus Carlsen vezeti, 51 ponttal előzi meg az örmény Levon Aronjant. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a harmadik, őt a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov követi. Lékó Péter a 23.,  Almási Zoltán a 48., Polgár Judit az 56.,  Berkes Ferenc a 61., Rapport Richárd a 65., Erdős Viktor a 95., Balogh Csaba a 101. a legjobbak rangsorában. A top 25-ben többek között hét orosz, két-két francia és ukrán sakkozó. A női világranglistát hetvennegyedszer vezeti Polgár Judit, Európa-bajnoknőnk, Hoang Thanh Trang a 14.

 

A sakkozás 16. világbajnoka, a norvég Magnus Carlsen a zürichi szuperversenyen aratott újabb győzelmével növelte pontszámát, a 2881 Élő-pont újabb világrekord,  elérhető közelségbe került a 2900 pont? Az örmény Levon Aronjan is javított pályafutása legmagasabb értékszámán, jó formája bizakodással töltheti el a március 12-én kezdődő világbajnok-jelölti verseny előtt. Az exvilágbajnokok, Vlagyimir Kramnyik és Veszelin Topalov a felkészülésre helyezték a hangsúlyt, nem játszottak versenyen. A top 10-ben „újonc” a franciák legjobbja, Maxime Vachier-Lagrave.

Az ukrán Vaszilij Ivancsuk is a gibraltári nyílt versenyen gyűjtögette pontjait, az izraeli Borisz Gelfand a zürichi tornán gyengélkedett. A top 25-ben csak kisebb helycserék voltak, Lékó Péter a 23. a legjobbak rangsorában.

 

A férfi világranglista élcsoportja:                   

                 név

     nemzet

0114

0214

0314

j.

Szül

1.

Carlsen,M

norvég

2872

2872

2881

5

1990

2.

Aronjan,L

örmény

2812

2826

2830

5

1982

3.

Kramnyik,V

orosz

2787

2787

2787

0

1975

4.

Topalov,V

bolgár

2785

2785

2785

0

1975

5.

Caruana,F

olasz

2782

2781

2783

5

1992

6.

Griscsuk,A

orosz

2777

2777

2777

0

1983

7.

Nakamura,H

amerikai

2789

2776

2772

5

1987

8.

Anand,V

indiai

2773

2773

2770

7

1969

9.

Karjakin,S

orosz

2759

2766

2766

0

1990

10.

Vachier-Lagrave,M

francia

2745

2745

2758

12

1990

11.

Szvidler,P

orosz

2758

2758

2758

0

1976

12.

Dominguez,PL

kubai

2754

2757

2757

0

1983

13.

Mamedgyarov,S

azeri

2757

2757

2757

0

1985

14.

Ivancsuk,V

ukrán

2739

2739

2753

10

1969

15.

Gelfand,B

izraeli

2777

2761

2753

5

1968

16.

Adams,M

angol

2754

2754

2751

10

1971

17.

Vityjugov,N

orosz

2737

2737

2747

9

1987

18.

Giri,A

holland

2734

2746

2745

4

1994

19.

Bacrot,E

francia

2738

2738

2739

4

1983

20.

So,W

Fülöp-szigeteki

2719

2738

2738

0

1993

21.

Wang Hao

kínai

2734

2734

2734

0

1989

22.

Nepomnjacsij,J

orosz

2732

2732

2732

0

1990

23.

Lékó,P

magyar

2730

2730

2730

0

1979

24.

Eljanov,P

ukrán

2733

2733

2723

11

1983

25.

Jakovenko,D

orosz

2727

2723

2723

0

1983

 

 

 

 

 

 

 

48.

Almási,Z

magyar

2708

2707

2704

1

1976

56.

Polgár,J

magyar

2693

2693

2693

0

1976

61.

Berkes,F

magyar

2680

2680

2687

2

1985

65.

Rapport,R

magyar

2691

2679

2681

13

1996

95.

Erdős,V

magyar

2656

2656

2654

6

1987

101.

Balogh,Cs

magyar

2646

2654

2651

4

1987

 

Az országok rangsorát a legjobb 10 sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Nagy fölénnyel vezetnek az orosz sakkozók az ukránok előtt. Sakkozóink ötödikek a legerősebb sakknemzetek értékelésében.

1.Oroszország 2744 (+ 1, 223 nemzetközi nagymester, 503 nemzetközi mester, 2234 címviselő)

2. Ukrajna 2702 (+1, 81, 198, 504)

3. Kína 2675 (+ 1, 34, 26, 128)

4. Franciaország 2666 (+ 2, 47, 101, 371)

5. Magyarország 2657 (+ 1, 52, 112, 430)

6. Örményország 2652 (+ 2, 36, 23, 104)

7. Egyesült Államok 2649 (83, 125, 619)

8. India 2647 (+ 2, 35, 77, 234)

9. Hollandia 2644 (+ 2, 30, 80, 301)

10. Izrael 2630 (39, 49, 162)

 

A honi ranglistán a top nyolc sorrendje nem változott. Berkes Ferenc a csapatbajnoki sikeres szereplésével 7 pontot gyűjtött, Bánusz Tamás átlépte a „bűvös” 2600 Élő-pontos határt.

 

A magyar ranglista élcsoportja:

Lékó Péter 2730, Almási Zoltán 2704 (- 3), Polgár Judit 2693, Berkes Ferenc 2687 (+ 7),  Rapport Richárd 2681 (+ 2),  Erdős Viktor 2654 (- 2), Balogh Csaba 2651 (- 3),  Bánusz Tamás 2605 (+ 12), Papp Gábor 2582 (+ 3), Ruck Róbert 2581 (+ 4), Prohászka Péter 2577, Ács Péter 2576 (+ 7), Héra Imre 2561 (+ 11), Ribli Zoltán 2564 (- 21), Gonda László 2564 (- 1), Balog Imre 2560 (+ 6)

 

A női világranglistán 74. alkalommal első Polgár Judit. Tegnap ünnepelte 20. születésnapját a világbajnoknő Hou Ji-fan. Olimpiai válogatottunk éltáblása, Hoang Thanh Trang változatlanul a 14. a rangsorban.

 

A női rangsor élcsoportja:

1.Polgár Judit (magyar) 2693

2. Hou Ji-fan (kínai) 2629

3. Humpy Koneru (indiai) 2613

4. Anna Muzicsuk (szlovén) 2560 (- 23, 9)

5. Zhao Xue (kínai) 2552 (+ 3, 10)

6. Nana Dzagnidze (grúz) 2546

7. Katyerina Lahno (ukrán) 2543

8. Alekszandra Kosztenjuk (orosz) 2527

9. Maria Muzicsuk (ukrán) 2524 (+ 21, 10)

10. Ju Wenjun (kínai) 2520

14. Hoang Thanh Trang (magyar) 2510 (- 1, 14)

 

A 10 legjobb női sakkozó Élő-pontszámának átlaga alapján összeállított rangsorban a kínaiak megőrizték előnyüket az oroszokkal szemben. Polgár Judit kiemelkedő pontszáma jelentősen javítja az átlagunkat.

 

1. Kína 2491 (+ 3)

2. Oroszország 2477 (+ 3)

3. Grúzia 2438 (+ 2)

4. Ukrajna 2411 + 2)

5. India 2386

6. Magyarország 2379 (- 1)

7. Lengyelország 2370 (+ 3)

8. Németország 2344 (- 9)

9. Franciaország 2327 (+ 3)

10. Románia 2323 (+ 4)

 

A magyar ranglista élcsoportja:

Polgár Judit 2693, Hoang Thanh Trang 2510 (- 1), Vajda Szidónia 2351, Medvegy Nóra 2342 (- 1), Gara Tícia 2336 (- 2), Gara Anita 2329 (+ 7), Mádl Ildikó 2322 (+ 5), Schneider Veronika 2306, Papp Petra 2302 (- 17), Rudolf Anna 2297, Lakos Nikoletta 2290 (- 2)

 

A legjobb junioroknál a holland Anish Giri őrzi vezető pozícióját. Rapport Richárd a második, a legfiatalabb a legjobbak között, a 18 évesek rangsorában az első.

A legjobb juniorok:

1.Anish Giri (holland) 2745 (- 1, 1994)

2. Rapport Richárd (magyar) 2681 (+ 2, 1996)

3. Yu Yangyi (kínai) 2664  (1994)

4. Vlagyimir Fedoszejev (orosz) 2641 (1995)

5. Dariusz Swiercz (lengyel) 2631 (+ 1, 1994)

 

A 20 esztendős kínai világbajnoknő, Hou Ji-fan óriási fölénnyel vezeti az ifjú hölgyek rangsorát.

 

A 20 éven aluli hölgyeknél a rangsor:

1.Hou Ji-fan (kínai)   2629   (1994)

2. Guo Qi (kínai) 2462 (+ 12, 1995)

3. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2424 (- 4, 1998)

4. Nasztazia Ziaziulkina (fehérorosz)  2407 (+ 2, 1995)

5. Meri Arabidze (grúz) 2388 (+ 14, 1994)

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az örmény fővárosban, Jerevánban március 2. és 15. között rendezik meg a XV. Európa-bajnokságot, amelyen Polgár Judit, Almási Zoltán és Balogh Csaba is játszik. A 11 fordulós svájci rendszerű kontinensviadalról huszonhárman vívják ki a jövő évi Világkupán a részvételi jogot. Az Eb egyúttal Petroszjan emlékverseny is. A sakkozás kilencedik világbajnoka kilencszer volt tagja olimpiai bajnoki címet szerzett szovjet csapatnak, nyolcszor Eb-n aranyérmes válogatottnak.

A sakkozás kilencedik világbajnokára, Tigran Petroszjanra is emlékeznek a Jerevánban március 2. és 15. között megrendezésre kerülő Európa-bajnoksággal.

 

Tigran Petroszjan 1929. június 17-én Tbilisziben született, de mindig is örménynek vallotta magát. A negyvenes évek elején ismerkedett meg a sakkjátékkal, sakkszemléletére nagy hatással volt Nimzovics csodálatos könyve, „Az én szisztémám.” Petroszjan 1950-től élt Moszkvában, de Örményországból szinte naponta kapta az ajándékcsomagokat. 1951-ben nyerte meg először a főváros bajnokságát, egy év múlva már nagymesteri címet szerzett, és ostromolhatta a világbajnoki címet. Többszöri kísérlet után 1962-ben győzött a világbajnok-jelölti tornán, egy év múlva Mihail Botvinnik 12,5-9,5-ös legyőzésével lett világbajnok.

 

Petroszjan a világbajnoki döntőt vereséggel kezdte, az ötödik és hetedik partiban győzött, a 14. játszmát elvesztette, a hajrában azonban felülmúlta jóval idősebb ellenfelét. Három évvel később Borisz Szpasszkijjal szemben 12,5-11,5-ös győzelemmel megvédte címét, hat döntetlen után megnyerte a hetedik és a tízedik összecsapást, de Szpasszkij a 13. és a 19. partiban aratott győzelemmel egyenlített. A hajrá is nagy izgalmakat hozott, végül a 20. és a 22. játszmát megnyerte Petroszjan, Szpasszkij csak szépíteni tudott. Három évvel később ismét megmérkőztek egymással, 12,5-10,5-ös győzelemmel Szpasszkij lett a sakkozás tízedik világbajnoka.

Tigran Petroszjan nem adta meg magát, szerette volna visszahódítani a trónt. 1971-ben világbajnok-jelölti döntőn Robert Fischertől szenvedett vereséget, 1974-ben, 1977-ben és 1980-ban Viktor Korcsnojjal szemben vesztett világbajnok-jelölti meccset. Petroszjan 1958 és 1974 között kilencszer volt tagja sakkolimpián győztes szovjet válogatottnak, 1978-ban ezüstérmesként zárt. 1957-1983 között nyolcszor szerepelt az Európa-bajnok szovjet együttesben, 1983-ban Plovdivban játszott utoljára a szovjet válogatottban, akkor még senki nem gondolta, hogy a gyilkos kor megtámadja szervezetét, s ezt a játszmát Tigran elvesztette. 

Petroszjan 14 szovjet bajnokságon szerepelt, négyszer nyert bajnokságot. Nemzetközi egyéni sikereket a világ számos városában ért el. Gondos stratégiai elképzelésekkel megalapozott pozíciós stílusát bár sokan nem kedvelték, szigorúan követte az állások logikáját, ez alapozta meg játékát, a helyes játékvezetésben hitt. A játékstílusát meghazudtoló módon Tigran Petroszjan remek humorú, végtelenül barátságos ember volt, imádta a sportot, a hoki nagy szerelmeseként szabad idejében ritkán hiányzott a nézőtérről.

Örményországban nagy tisztelettel őrzik az 55 éves korában elhunyt Petroszjan emlékét, az örmény sakk-klub világbajnokuk nevét viseli, válogatottjaik fantasztikus sikerekkel büszkélkedhetnek. Jerevánban 1996-ban emlékezetes sakkolimpiát rendeztek. A világverseny idején kirobbant belpolitikai válsághelyzet megoldásában is segített a sakkozás nagy ünnepe. Az örmény válogatott 1999-ben Batumiban megnyerte a sakkcsapat Európa-bajnokságot. Jerevánban, 2001-ben a csapat-világbajnokságon harmadikok lettek, és a bledi sakkolimpián is bronzérmet szerzett a válogatott Arshak Petroszjan vezetésével, aki a világelső tanítványa volt. Női együttesük a 2003-as plovdivi Európa-bajnokságon remekelt, aranyérmes lett.

Az örmény férficsapat 2006-ban, a torinói sakkolimpián aratott fényes diadalt, két év múlva megismételte a bravúrt, megvédte olimpiai bajnoki címét. 2010-ben Hanti-Manszijszkban nagy csalódásként élték meg a hetedik helyet, de nem sokat keseregtek a vártnál gyengébb eredmény miatt. A Ningbóban megrendezett csapat-világbajnokságon az éltáblás Levon Aronjan ismét győzelemre vezette az együttest. Egy év múlva Isztambulban harmadszor is megnyerték a sakkolimpiát.

Moszkvában 2004-ben Tigran Petroszjan születésének 75. évfordulójára egy hattáblás csapatmérkőzéssel emlékeztek meg, az örmény válogatott és a világválogatott összecsapását kísérhettük figyelemmel. A Petroszjan nevével fémjelzett válogatottban együtt küzdöttek az örmény sakkozókkal azok a világnagyságok, akiknek erős a kötődésük a kaukázusi országhoz.  Garri Kaszparov anyai ágon, Lékó Péter felesége révén tiszteletbeli örmény, míg az izraeli Borisz Gelfand a világbajnok legkedvesebb tanítványa volt. A világválogatottban hat nemzet kiválóságai játszottak, a világranglista második indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand vezetésével.

 

Végeredmény:

Örményország – Világválogatott 17,5 – 18,5 (2,5-3,5, 2-4, 2,5-3,5, 3-3, 4-2, 3,5-2,5)

Egyéni eredmények:

Örmény válogatott: Lékó Péter 4, Garri Kaszparov és Rafael Vaganjan 3,5, Vlagyimir Akopjan 2,5, Borisz Gelfand és Smbat Lputjan 2 pont.

A világválogatottban: Peter Szvidler 4, Viswanathan Anand és Etienne Bacrot 3,5, Michael Adams és Francisco Vallejo Pons 3, Loek Van Wely 1,5 pont.

Petroszjan stílusát jól szemléltetik a válogatásom

 

Petroszjan,T - Szmiszlov,V

Szláv védelem [D15]

Szovjet bajnokság, 1951

 

1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.Hf3 Hf6 4.Hc3 c6 5.e4 b5 6.e5 Hd5 7.a4 e6 8.axb5 Hxc3 9.bxc3 cxb5 10.Hg5 Fb7 11.Vh5 g6! 12.Vg4 Fe7 13.Fe2 Hd7 14.h4 h5 15.Vg3 Hb6 16.0-0 a5!

17.d5!!

Sötét vezérszárnyi akcióját keresztezi a remek centrumáttörés.

17…Hxd5

Petroszjan 17...Fxd5!?-re 18.Bd1 Vc7 19.Ff3-at tervezte.

18.Bd1 Vc7 19.He4 0-0-0 20.Fg5! Fxg5 21.Vxg5 a4 22.Vg3 f5 23.Hd6+ Bxd6 24.exd6 f4?

Szmiszlov elmulasztotta a 24...Vg7! 25.Ff3 Bd8 ( 25...Hxc3 26.d7+!)  lehetőséget.

25.Vxg6 Vxd6 26.Ff3 Fc6 27.Be1 Be8 28.Fxd5 Vxd5

 

 

29.Bad1! Vf5 30.Vxf5 exf5 31.Bxe8+ Fxe8 32.f3 Kc7 33.Kf2 Kb6 34.Ke2 Ka5 35.Bb1 a3 36.Kd2 b4

Sötét állása már reménytelen, 36...Ka4-re 37.Bb4+ Ka5 38.Kc2 kapcsolatban  Kb1-a2, Bb1-e1-gyel volt a nyerő terv.

37.cxb4+ Ka4 38.Kc3 a2 39.Ba1 Ka3 40.Kxc4! Kb2 41.Bd1 a1V 42.Bxa1 Kxa1 43.b5 Fd7 44.b6 Fc8 45.Kd4 Kb2 46.Ke5 Kc3 47.Kxf4 Kd4 48.Kg5 Ke5 49.Kxh5 Kf6 50.g4 Fb7 51.Kh6 és sötét feladta

 

Az 1966-os világbajnoki döntő első hat partija döntetlennel zárult, a hetedik összecsapást Petroszjan lendületes támadással megnyerte.

 

Szpasszkij,B - Petroszjan,T

Vezérgyalog megnyitás [D03]

Világbajnoki döntő, Moszkva 1966 (7)

 

1.d4 Hf6 2.Hf3 e6 3.Fg5 d5 4.Hbd2 Fe7 5.e3 Hbd7 6.Fd3 c5 7.c3 b6 8.0-0 Fb7 9.He5 Hxe5! 10.dxe5 Hd7 11.Ff4

Világos 11.Fxe7 Vxe7 12.f4 0-0 13.e4-gyel egyenlő pozíciót játszhatott volna.

11...Vc7 12.Hf3 h6! 13.b4 g5! 14.Fg3 h5

Hiba lett volna a mohó gyalognyerés 14...cxb4? 15.cxb4 Fxb4-gyel 16.Hd4 miatt.

15.h4 gxh4!

Petroszjan elkerülte a másik csapdát is, 15...g4 16.He1 Hxe5 17.Fb5+ Kf8 18.bxc5 bxc5 19.Va4 világosra lett volna előnyös.

16.Ff4 0-0-0! 17.a4?

A játszma lassan egykapussá válik, 17.bxc5!? bxc5 18.Bb1 kölcsönös esélyű álláshoz vezetett.

17...c4! 18.Fe2

Az utolsó esélyt 18.Ff5!? jelentette.

18...a6! 19.Kh1 Bdg8 20.Bg1 Bg4 21.Vd2 Bhg8 22.a5 b5 23.Bad1 Ff8! 24.Hh2

 

 

24...Hxe5! 25.Hxg4 hxg4 26.e4 Fd6 27.Ve3 Hd7 28.Fxd6 Vxd6 29.Bd4?

Jobb volt a 29.f4! f5 30.e5 Vc7 folytatás.

29...e5! 30.Bd2 f5! 31.exd5

Már reménytelen az ellenállás, 31.exf5-re 31… h3!; 31.exf5-re 31… Hf6! 32.f3 Hh5 33.fxg4 Hg3+ 34.Kh2 d4! volt  a döntést kicsikaró változat.

31...f4! 32.Ve4 Hf6 33.Vf5+ Kb8 34.f3 Fc8 35.Vb1 g3 36.Be1 h3 37.Ff1

A címvédő 37.gxh3-ra 37… g2+ 38.Kg1 Vd7!-et tervezte.

37...Bh8 38.gxh3 Fxh3 39.Kg1 Fxf1 40.Kxf1 e4! 41.Vd1 Hg4! 42.fxg4 f3 43.Bg2 fxg2+ és világos feladta

Borisz Szpasszkij három év múlva ismét kivívta a jogot, hogy a világbajnoki címért megmérkőzzön Petroszjannal. A világbajnok győzelemmel kezdett, de a kilencedik játszma után már Szpasszkij kétpontos előnnyel vezetett. Petroszjan azonban két egymást követő nyeréssel kiegyenlített. Öt sorozatos remi következett, majd a 17. és a 19. partit megnyerte Szapasszkij, Petroszjan utolsó győzelmét világbajnokként a 20. játszmában aratta, a kihívó azonban ismét két pontra növelte előnyét. A 23. játszmában kiharcolt döntetlennel Borisz Szpasszkij a sakkozás tízedik világbajnoka lett.

 

Petroszjan,T - Szpasszkij,B 
Vezércsel [D55]

Világbajnoki döntő, Moszkva 1969 (20) 

1.c4 e6 2.d4 d5 3.Hf3 Fe7 4.Hc3 Hf6 5.Fg5 0-0 6.e3 h6 7.Fxf6 Fxf6 8.Vd2 b6 9.cxd5 exd5 10.b4 Fb7 11.Bb1 c6 12.Fd3 Hd7 13.0-0 Be8 14.Bfc1a5?

Petroszjan állandó edzője és szekundása, Iszak Boleszlavszkij a 14...Fe7 - Hf6, Fd6, He4 tervet javasolta.

15.bxa5! Bxa5 16.Ff5 Ba6 17.Bb3 g6 18.Fd3 Ba7 19.Bcb1 Fg7 20.a4 Ve7 21.Ff1 Fa6? 22.h4 Fxf1 23.Bxf1 h5? 24.Be1! Baa8 25.g3 Vd6 26.Kg2 Kf8 27.Beb1 Kg8 28.Vd1 Ff8 29.B3b2 Fg7 30.Bc2 Ba7 31.Bbc1 Hb8?

Szpasszkij 31...Baa8 32.He2 c5!-tel ellenállhatott volna.

 32.He2!  Bc7

Kombinációs motívum védte az a4 gyalogot, 32...Bxa4?-re 33.Bxc6! Hxc6 34.Vxa4 Bc8 35.Va6 jött volna,  32...Vb4-re 33.Bb1 Vxa4 34.Bxb6 nyert volna.

 33.Vd3 Ba7 34.Vb3 Ba6 35.Hf4 Bd8 36.Hd3 Ff8 37.Hfe5 Bc8 38.Bc3! Fe7

 

39.Hf4?!

Kimaradt az azonnali nyerés a 39.Hxc6! Bxc6 40.Bxc6 Hxc6 41.Vb5 Hb8 42.Bc8+ folytatással.

 

39...Ff6 40.Hed3

Ismét nyert 40.Hxc6!, de az időkontroll utolsó lépése volt.

40...Ba5 41.Vxb6 Bxa4 42.Bc5! Ba6 43.Bxd5! Vxf4!

Nincs mentség, 43...Bxb6-ra 44.Bxd6 Fe7 45.Hd5!; 43...Vf8-ra 44.Vb7 volt a nyerés.

44.Vxa6! Ve4+ 45.f3 Ve6 46.Vc4 Vxe3 47.He5! Bf8 48.Bc5! Fe7 49.Bb1! Fxc5

 

50.Bxb8! és sötét feladta

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Bundesligában fölényesen vezet a nyolcszoros bajnok Baden-Baden

Címkék: Bundesliga 2013/14

Az OSG  Baden-Baden együttese tíz forduló után hibátlan teljesítménnyel vezet a Bundesligában. A hétvégi kettős fordulón az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand is erősítette a szupernagymesterek egész sorát felvonultató, nyolcszoros bajnokcsapatot. Anand másfél ponttal járult hozzá a csapat kettős győzelméhez, fölényes vezetéséhez. Kiélezett küzdelem zajlik a dobogós helyezésekért. A Hockenheim együttesében legfiatalabb nagymesterünk, Rapport Richárd, az Eppingen csapatában Berkes Ferenc és Balogh Csaba játszik főszerepet.

 

A 16 résztvevős Bundesligában a szupernagymesterek egész sorát vonultatják fel az együttesek, de a Baden-Baden csapatával nem tudják felvenni a küzdelmet. A címvédő feltartóztathatatlanul robog kilencedik bajnoki címe megszerzése felé. A március 12-től Hanti-Manszijszkban megrendezésre kerülő világbajnok-jelölti verseny előtt az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand vállalta a „bemelegítést”, játszott a csapat első tábláján, másfél pontot szerzett. Az osztrák Markus Raggert (2668) világossal nagy rutinját is kihasználva győzte le, második partijában sötéttel  a lengyel Piotr Bobrassal (2518) mindössze 23 lépésben remizett.

A Baden-Baden négy meccsponttal előzi meg a néggyel kevesebbet teljesítő csapatokat, a sorsolás érdekessége, hogy a fölényesen vezető címvédő riválisaival, az üldöző három együttessel a hajrában mérkőzik meg. Anandék a Solingent 7-1-re verték. Az indiai exvilágbajnok mellett még Arkadij Naiditsch, a lett Alekszej Shirov, a román Liviu-Dieter Nisipeanu, a dán Peter Heine Nielsen és Philipp  Schlosser nyert. A tízedik játéknapon a Baden-Baden a Trier csapatát 6-2-re győzte le.

 

 

Balogh Csaba kettős győzelemmel "melegített" az Eb-re (Fotó: Theo Heinze)

A hétvégi kettős fordulóban a Hockenheim gárdájában éltáblás Rapport Richárd másfél pontot szerzett, a Trier és a Solingen ellen is 5-3-ra diadalmaskodtak. Az Eppingen csapatában Balogh Csaba és Ács Péter kettős győzelmet ért el. A Berlin együttesével szemben 5-3-ra nyertek, a kieső helyen levő König Tegel gárdáját 6,5-1,5-re intézték el.

 

A 10. forduló után a Bundesliga állása:

1.Baden-Baden 20 meccspont, 63 pont

2. Hockenheim 16, 49,5

3-4 Bremen és Eppingen 16, 49

5. Mülheim 15, 44

6. SG Slingen 13, 40,5

7. Hamburg 12, 45

8. Emsdetten 10, 43,5

9. SG Trier 10, 40

10. Wattenscheid 9, 40,5

11. Katernberg 9, 37

12. SF Berlin 4, 32

13. Griesheim 3, 30,5

14. Münchzen 3, 28

15. Tegel 3, 26

16. Vierheim 1, 22,5

 

A  következő kettős fordulót a jereváni Európa-bajnokságot követő hétvégén, március 15-16-án  rendezik meg. A Baden-Baden a Hamburger SK, majd a Werder Bremen gárdájával mérkőzik meg.

 

Anand,V (2775) - Ragger,M (2668)
Királyindiai védelem [E61]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hf3 Fg7 4.e3 c5 5.d5 0-0 6.Hc3 d6 7.Fe2 e6 8.0-0 exd5 9.cxd5 Fg4 10.h3 Fxf3 11.Fxf3 Ha6 12.Fd2 Bc8 13.Vb3 c4 14.Vxb7 Hc5 15.Vb4 Bb8 16.Va3 Bb6 17.Bab1 Vb8 18.Ha4 Ba6 19.b3 Hfe4 20.Fxe4 Hxe4 21.Vc1

21...Vb5

Az osztrák nagymester jobban játszhatott volna a 21...cxb3 22.Bxb3 Va8 23.Hc3 Bc8 24.Vc2 Hxc3 25.Fxc3 Vxd5 folytatással.

22.Fc3 Hxc3 23.Hxc3 Vb4 24.Ha4 cxb3 25.axb3 Bb8 26.Vc7 Ba5 27.Bfd1 Bab5  

 

28.Vxa7 Fe5 29.f4 Ff6 30.Hb2 Vxb3 31.Hd3

 

31...Vxb1!?

Figyelmet érdemelt a 31...Vc2 32.Vxb8+ Bxb8 33.Bxb8+ Kg7 34.Hf2 Fh4 35.Bf1 Ve2 folytatás.

32.Bxb1 Bxb1+ 33.Kh2 Be8

Jobb volt a 33...Fh4 34.Vc7 Ba8 változatot választani.

 34.Va2 Bb7

Időzavarban Markus Ragger passzívan kezdett játszani.

35.Va6 Bd7?! 36.Hf2 Bdd8 37.Vd3 Fg7 38.g4 Bd7

 

39.g5 h5 40.gxh6 Fxh6 41.Hg4 Fg7 42.f5 gxf5 43.Vxf5 Bde7 44.Vf3 Be4 45.Kg2

 

 

45...Bxg4+?! 46.Vxg4 Bxe3 47.Vc8+ Ff8 48.h4 Be5 49.h5 Bxd5

 

50.h6! Bg5+ 51.Kf3 Bg6 52.h7+ Kxh7 53.Vxf8 Bf6+ 54.Ke4 Bf1 55.Kd5 Bf5+ 56.Kxd6 Bf6+ 57.Kd7 Bf5 58.Vd6 Bg5 59.Vf4 Kg6 60.Ke7 Bf5 61.Vg4+ Bg5 62.Ve4+ Bf5

63.Vd3 Kg5 64.Vg3+ Kh5 65.Ke8 Kh6 66.Vg4 Bf6 67.Kf8 és sötét feladta

 

Naiditsch,A (2724) - Nikolic,P (2620)
Francia védelem [C07]

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Hd2 a6 4.Hgf3 c5 5.c3 cxd4 6.cxd4 dxe4 7.Hxe4 Fb4+ 8.Fd2 Fxd2+ 9.Vxd2 Hf6 10.Hxf6+ Vxf6 11.Fd3 Hc6 12.0-0 Fd7 13.Bfe1 0-0 14.Be4 Bfd8 15.Bf4 Ve7

16.d5! exd5 17.Be1 Fe6 18.Bh4 h6

19.Bxh6! Vb4

A bástyaáldozat elfogadására, 19...gxh6-ra 20.Vxh6 f6 21.Hg5! Vg7 22.Vxg7+ Kxg7 23.Hxe6+ Kf7 24.Hxd8+ Bxd8 25.f4 következett volna, a gyalogelőnyös végjáték megnyerése csak technikai feladat.

20.Vg5 Vg4 21.Fh7+ Kf8

 

22.Bhxe6! Vxg5 23.Hxg5 fxe6 24.Hxe6+ Kf7 25.Hxd8+ Bxd8 26.Fd3 Kf6

 

27.f4 Hb4 28.Fb1 d4 29.Bd1 d3 30.a3 Hc2 31.Kf2 g5 32.fxg5+ Kxg5 33.Bd2 Bf8+ 34.Kg3 He3 35.h4+ Kh6 36.Bxd3 Bg8+ 37.Kh3 Hxg2 38.Bd6+ Kh5 39.Bd5+ Kh6

40.Bg5 Hf4+ 41.Kg4 Hh5 42.Bxg8 Hf6+ 43.Kf5 Hxg8 44.Fe4 b6 45.Ff3 He7+ 46.Ke6 Hg6 47.h5 Hf4+ 48.Kd6 Hd3 49.b3 b5 50.Fe2 Hc1 51.Fd1 Ha2 52.Kc5 Hc3 53.Fc2 a5 54.Fd3 a4 55.b4 Kxh5 56.Kd4 és sötét feladta

 

Verőci Zsuzsa

Komment 1 | Reblog! 0 |

Az első osztályú csapatbajnokság mai ötödik fordulójában a címvédő Aquaprofit-NTSK újabb rangadót nyert, a Haladás VSE csapatát 9-3-ra győzte le. Hat és fél ponttal előzi meg az Atomerőmű együttesét, a paksiak „kiütéses” győzelmet arattak a sereghajtó Decs ellen. A Pénzügyőr kihasználta a szombathelyiek sikertelenségét, győzelemmel a harmadik helyre léptek előre. A Mátyásföldi LTC második nyerését könyvelhette el, a Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp negyedik vereségét szenvedte el. Javított pozícióján a makói csapat, meglepetés a nyerésük a Budapesti Titánokkal szemben.

 

A bajnokság első két helyezettje, az Aquaprofit-NTSK és az Atomerőmű SE nagy arányú győzelemmel növelte előnyét, a bronzéremért nagy harc bontakozott ki. A címvédő Aquaprofit a hétvégén megnyerte második rangadóját is. Szombaton a második helyezett Paks vendégeként a 6. fordulóból előrehozott rangadót 7,5-4,5-re megnyerte, ma Nagykanizsán a bronzéremre pályázó Haladás VSE együttesét 9-3-ra győzte le.

 

Az éltáblán a német Arkadij Naiditsch ismét nyert Rapport Richárd ellen, legfiatalabb nagymesterünk világossal játszva szenvedett vereséget. Meglepetésre  Balogh Csaba világossal kapott ki Ruck Róberttől. A szerb Ivan Ivanisevic ismét nyert. Az Aquaprofit újabb bajnoki címét 6,5 pontos előnyük birtokában és a sorsolás ismeretében már biztosra vehetjük. A Haladás a vereséggel az ötödik helyre csúszott vissza.

Az Atomerőmű SE a megyei „rivális”, de a bajnokságban a korábbi idényekben megszokott eredményességét messze alulmúló Decs legyőzésével megerősítette második helyét.

A Pénzügyőr a Dunaharaszti elleni győzelemmel a harmadik helyre lépett előre, az ellenfeleket nézve komoly eséllyel pályázik a bronzéremre.

A kieséses ellen küzdő ASS-Makói SVSE fontos meccset nyert, a Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp a Mátyásföldtől elszenvedett vereséggel nehéz helyzetbe került.

 

Az 5. forduló és az éltáblák eredményei:

Atomerőmű SE Paks – Decs 1990  10,5 – 1,5

(Milos Perunovic (szerb, 2618) – Nikola Sedlak (szerb, 2581) döntetlen

Berkes Ferenc (2678) – Tóth Ervin (2488)  1 – 0

Ács Péter (2567) – Pataki Győző (2323) 1 – 0)

 

Aquaprofit-NTSK – Haladás VSE  9 – 3

(Arkadij Naiditsch (német, 2710)  - Rapport Richárd (2676)  1 – 0

Balogh Csaba (2640) – Ruck Róbert (2575)  0 - 1

Ivan Ivanisevic (szerb, 2638) - Kovács Gábor (2471)  1 – 0)

 

Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK – Mátyásföldi LTC  5 – 7

(Horváth Ádám (2536) – Medvegy Zoltán (2537) 0 – 1

Szabó Gergely (2550) – Dragan Kosic (2480)  döntetlen

Czebe Attila (2492) – Izsák Gyula (2444) döntetlen)

 

Budapesti Titánok – ASS-Makói SVSE  5,5 – 6,5

(Horváth József (2500) – Alekszander Kovacevic (2564) 0 – 1

Kállai Gábor (2463) – Mihók Olivér (2456) döntetlen

Gledura Benjámin (2422) – Mihai Grünberg (2410) döntetlen)

 

Dunaharaszti MTK – Pénzügyőr SE 4,5 – 7,5

(Gonda László (2524) – Horváth Csaba (2524) döntetlen

Zoran Jovanovic (2529) – Balog Imre (2526) döntetlen

Faragó Iván (2477) – Héra Imre (2564) 0 – 1)

 

A bajnokság állása:

1.Aquaprofit-NTSK 49 pont

2.Atomerőmű SE Paks 42,5

3. Pénzügyőr SE 32,5 (12)

4. Dunaharaszti MTK 31,5 (12)

5. Haladás VSE 30 (12)

6. Budapesti Titánok 29,5 (12)

7. Mátyásföldi LTC 28 (12)

8. ASS-Makói SVSE 26 (12)

9. Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK 25,5 (12)

10. Decs 1990 17,5 (12)

 

A 6. forduló (március 2.) párosítása:

Decs 1990 – Pénzügyőr SK

ASS-Makói SVSE – Dunaharaszti MTK

Mátyásföldi LTC – Budapesti Titánok

Haladás VSE – Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp

Atomerőmű SK – Aquaprofit-NTSK 4,5 – 7,5 (február 15-én már lejátszották)

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Pakson előrehozott mérkőzésként lejátszották az első osztályú csapatbajnokság rangadóját, a címvédő, a bajnokságban vezető Aquaprofit-NTSK és a második helyezett Atomerőmű SE március 2-re kisorsolt meccsét. Jerevánban március 2. és 14. között rendezik meg a XV. Európa-bajnokságot, a bajnokcsapatból többen is játszanak majd a viadalon, ahonnan huszonhárman kvalifikálják magukat a jövő évi kieséses rendszerű világbajnokságra. Az Aquaprofit elsősorban az idegenlégiósok győzelmeivel nyert 7,5 – 4,5-re, növelte előnyét. A holnapi ötödik játéknapon a nagykanizsai csapat a bronzéremre pályázó szombathelyieket fogadja.

Az Atomerőmű SE hazai pályán fogadta a hatszoros bajnok, címvédő, a bajnokságban vezető Aquaprofit-NTSK csapatát. A jereváni Eb miatt előrehozott találkozón a nagykanizsai együttes a német Arkadij Naiditsch villámgyőzelmével gyorsan vezetést szerzett. Nagy érdeklődéssel vártuk a második táblán az olimpiai csapattagságra pályázó Berkes Ferenc és Balogh Csaba összecsapását. Az ötszörös bajnok Berkes a nyitásból előnnyel jött ki, majd kezdeményezése elolvadni látszott. Balogh bástyamanővere végül hibásnak bizonyult,  a bástya játékon kívül került, szorongatott helyzete a játszma elvesztéséhez vezetett.

A rangadón végül öt parti végződött döntéssel, valamennyit a világossal játszók nyerték meg. Arkadij Naiditsch, Ivan Ivanisevic és Márkus Róbert mellett  a 14 esztendős Kántor Gergely győzött, a paksiaknál Berkes Ferenc diadalmaskodott.

 

A hatodik fordulóból előrehozott mérkőzés eredménye, a páratlan táblákon világossal az Aquaprofit sakkozói játszottak.

 

Atomerőmű SE Paks – Aquaprofit-NTSK  4,5 – 7,5

Milos Perunovic (szerb, 2618) - Arkadij Naiditsch (német, 2710) 0 – 1

Berkes Ferenc (2678) - Balogh Csaba (2640)  1 – 0

Ács Péter (2567) - Ivan Ivanisevic (szerb, 2638) 0 – 1

Vladislav Nevednichy (román, 2574) - Erdős Viktor (2650) döntetlen

Papp Gábor (2587) - Márkus Róbert (szerb, 2622) 0 - 1

Szabó Krisztián (2561) Ribli Zoltán (2583) döntetlen

Fodor Tamás (2454) - Pintér József (2551) döntetlen

Grószpéter Attila (2461) - Bánusz Tamás (2588)  döntetlen

Lizák Péter (2408) - Prohászka Péter (2572)  döntetlen

Balázs Gábor (2480) - Flumbort András (2469) döntetlen

Dudás Eszter (2269) - Kántor Gergely (2362) 0 – 1

Kaczúr Flórián (2233) – Gara Tícia (2349) döntetlen

 

A bajnokság állása:

1.Aquaprofit-NTSK 40 pont

2.Atomerőmű SE Paks 32

3. Haladás VSE 27 (12)

4. Dunaharaszti MTK 27 (12)

5. Pénzügyőr SE 25 (12)

6. Budapesti Titánok 24 (12)

7. Mátyásföldi LTC 21 (12)

8. Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK 20,5 (12)

9. ASS-Makói SVSE 19,5 (12)

10. Decs 1990 16 (12)

 

Az 5. forduló (február 16.) párosítása:

Atomerőmű SE Paks – Decs 1990

Aquaprofit-NTSK – Haladás VSE

Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK – Mátyásföldi LTC

Budapesti Titánok – ASS-Makói SVSE

Dunaharaszti MTK – Pénzügyőr SE

 

Naiditsch,A (2710) - Perunovic,M (2618)
Szicíliai védelem [B40]

1.e4 c5 2.Hf3 e6 3.c4 Hc6 4.Hc3 e5 5.a3 a5 6.Fe2 d6 7.d3 Fe7 8.Hd5 f5 9.exf5 Fxf5 10.0-0 Hf6 11.Hh4 Fe6 12.Hxe7 Vxe7 13.f4 0-0 14.fxe5 dxe5 15.Fg5 Bad8 16.Ff3 Fxc4

A szerb nagymester előnyösebb állásához vezetett a 16...Hd4 lépés.

17.Hf5 Vc7 18.Fxc6 bxc6

19.Hxg7 Vxg7 20.Fxf6

20...Fxd3??

Vesztőlépés a 20...Bxf6 21.Bxf6 Vxf6 22.Vg4+ Kh8 23.Vxc4 e4 24.Vxe4 Vxb2 egyenlő esélyekhez vezető folytatás helyett.

21.Fxg7 Bxf1+ 22.Vxf1 Fxf1 23.Ff6 és sötét feladta

 

Berkes,F (2678) - Balogh ,Cs (2640)
Szláv védelem [D15]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hc3 Hf6 4.e3 a6 5.Hf3 Ff5 6.cxd5 cxd5 7.He5 Hc6 8.Fd2 Hxe5 9.dxe5 Hd7 10.Hxd5 e6 11.Hf4 Hxe5 12.Fc3 Vxd1+ 13.Bxd1 Hg6 14.Hh5 e5 15.Fe2 Fe4 16.0-0 Fc6 17.Fc4 b5 18.Fd5 Fxd5 19.Bxd5 f6 20.a3 Bc8 21.Bfd1 Kf7

 

 

22.Bd7+ Fe7 23.Kf1

Figyelmet érdemelt a 23.Bb7 Bb8 24.Bdd7 Bxb7 25.Bxb7 Bd8 26.g3 Bd6 27.Kg2 terv.

23...Bhd8 24.Ke2 Hf8 25.Ba7 Ba8 26.Bxa8 Bxa8 27.Hg3 Bd8 28.Bc1 He6 29.Fa5 Bd7 30.Hf5 Ff8 31.Bc6 g6 32.Hg3 Bd6

33.Bc8 f5 34.Fb4 Bd8 35.Bc6 Fxb4 36.axb4 Bd7 37.Bxa6 Bc7 38.Kd2 Bc4

39.b3 Bxb4 40.Kc2 Bh4

Az időkontroll utolsó lépésénél nehéz volt kiszámolni, hogy a huszár nem esik-e csapdába a 40...Hc5 41.Bb6 Hxb3 42.Kc3 Bh4 43.Bxb5 (43.Kxb3 Bxh2 44.Bb7+ Kf6) 43...Hc1 44.Hf1 Ha2+ 45.Kd3 Bg4 46.g3 Hc1+ 47.Kd2 Bc4 48.f3 Ha2 változatban.

41.Hf1 f4

A sötét bástya szorongatott helyzete egyre aggasztóbbá vált.

42.Bb6 fxe3 43.fxe3 b4 44.Bb5

Számításba jött a 44.h3 Hc5 45.Hd2 Ke7 46.Bb5 Kd6 47.Hc4+ folytatás.

44...Kf6 45.Kd3 Hg5 46.Ke2 Bg4 47.Kf2 h5? 48.h3

Pontosabb volt a 48.Hd2 He4+ (48...Bh4 49.h3) 49.Hxe4+ Bxe4 50.Bb6+ Kf5 51.h3 Bh4 52.g3 Bxh3 53.Kg2 folytatás.

48...Bh4? 49.Bb6+ Kf7 50.Hd2 He6 51.Kg3 g5

 

52.Kh2 1-0

 

Ivanisevic,I (2638) - Ács,P (2567)
Szláv védelem [D10]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hc3 Hf6 4.e3 a6 5.Fd3 e6 6.b3 c5 7.Hf3 Hc6 8.0-0 dxc4 9.bxc4 cxd4 10.exd4 Hxd4 11.Hxd4 Vxd4 12.Fb2 Vb6 13.Bb1 Vc7

14.He4

A gyalogáldozatért cserébe a szerb sakkozó jelentős fejlődési előnyhöz jutott.

14...Fe7 15.Vf3 Hxe4 16.Fxe4 f6? 17.Vh5+ Kf8 18.Vf3 Bb8 19.Fd4 f5 20.Bfd1 Ff6 21.Fb6 Ve5 22.Fc2 Kf7 23.Bb3 h5 24.Be3 Vb2 25.Fb3 g5

26.c5

A világos haderő teljes létszámban támadja sötét királyállását.

26...Kg6 27.Fc7 g4 28.Vf4 Ba8 29.Fe5 Fxe5 30.Bxe5 Kf6

31.Bxf5+! exf5 32.Bd6+ Ke7 33.Vg5+ Ke8 és Ács Péter nem várta meg a 34.Bd8 mattot, feladta a játszmát.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A FIDE athéni irodájában elkészítették a Hanti-Manszijszkban március 11. és 30. között megrendezésre kerülő világbajnok-jelölti verseny sorsolását. A nyolc résztvevős, kétfordulós viadal győztese lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. A hat évig címviselő, tavaly trónusát elvesztő indiai Viswanathan Anand mellett az örmény Levon Aronjan, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov, az orosz Szergej Karjakin, Peter Szvidler és Dmitrij Andrejkin, valamint az azeri Sahriyar Mamedgyarov játszik a 420 ezer eurós díjazású tornán, a győztes 95 ezer eurót kasszírozhat és a kihívói címet nyeri el.

 

A 2014-es esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenye a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti torna. A sakkozás egyik fellegvára, a 2010-ben sakkolimpia, 2005 és 2011 között négy Világkupa, 2012-ben női kieséses rendszerű világbajnokság házigazdája, a szibériai olajváros, Hanti-Manszijszk rendezi meg a viadalt. A 420 ezer eurós díjalap mellett a nagy tét, hogy ki lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. A sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov már voksolt, az örmény Levon Aronjannak és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyiknak adja a legnagyobb esélyt, hogy győztesként kerüljön ki a csatározásból.

 

Az indiai Viswanathan Anand hat évig, 2007 és 2013 között volt a sakkozás világbajnoka, hazai pályán, Csennajban szenvedett vereséget Magnus Carlsentől. Exvilágbajnokként kisebb tűnődés után élt jogával, nevezett a tornára. A tavalyi londoni világbajnok-jelölti verseny holtversenyes első helyezettje, de Carlsennél kevesebb győzelme miatt a második helyre szorult, a 2000 és 2007 között világbajnok orosz Vlagyimir Kramnyik a tavalyi Világkupa megnyerésével kvalifikálta magát. Élő-pontja alapján is játszhatott volna, elsőségéből honfitársa, Szergej Karjakin profitált. Az örmények legjobbja, a háromszoros olimpiai bajnok, Grand Slam és Grand Prix-győztes Levon Aronjan Élő-pontszámának köszönhetően játszhat.

A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov a 2012/13-as Grand Prix-sorozat győztese volt, az azeri Sahriyar Mamedgyarov a második helyezett. Sokan érzik kakukktojásnak az orosz Dmitrij Andrejkint, aki a Világkupán döntőt játszott Kramnyikkal, a rapid rájátszásokban ellenfeleinél jobban bírta a feszültséget. Az Orosz Sakkszövetség a rendezők jogán Peter Szvidlert jelölte, az ötszörös olimpiai és hétszeres orosz bajnok akár meglepetést is okozhat…

A FIDE athéni irodájában megtartották a viadal sorsolását. Az első fordulóban többek között orosz párharcok  lesznek – Andrejkin-Kramnyik és Karjakin-Szvidler -, a slágermeccs, Anand és Aronjan  összecsapásának eredménye is sok mindent elárulhat. Szerencsés körülmény, hogy a sorsolás eredményeként a négy orosz résztvevő nem a hajrában mérkőzik meg egymással.  

 

A résztvevők a sorsolási számok sorrendjében:

Dmitrij Andrejkin (orosz, 2709)

Szergej Karjakin (orosz, 2766)

Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2757)

Viswanathan Anand (indiai, 2770)

Levon Aronjan (örmény, 2830)

Veszelin Topalov (bolgár, 2785)

Peter Szvidler (orosz, 2758)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2787)

 

Az első forduló párosítása:

Dmitrij Andrejkin – Vlagyimir Kramnyik

Szergej Karjakin – Peter Szvidler

Sahriyar Mamedgyarov – Veszelin Topalov

Viswanathan Anand – Levon Aronjan

 

Az internetes sakkvilág alighanem legismertebb műhelye, a hamburgi ChessBase, saját programjának, az elemzőprogramok állandó javításával, az adatbázisok napról-napra bővítésével kulcsszerepet játszik a modern sakkozásban. A szerkesztőség évről-évre összeállítja a rangsort, a szuperversenyek eredményei alapján rangsorol. A világbajnoki címet elhódító Magnus Carlsen elsőségéhez kétség sem férhetett. Az elmúlt esztendőben 61 játszmát játszott, 2877-es performance-pontszámot ért el.  Magnus a tavalyi évben négy partit vesztett el, valamennyit világossal.  

A rangsoron lehet vitatkozni. A New in Chess magazin legfrissebb számában közölt interjúban az amerikai Hikaru Nakamura a jelenlegi világbajnoki rendszer kritikájaként fogalmazta meg, hogy a világbajnok-jelölti versenyen a jelenlegi top 10-ből négyen sem játszanak a viadalon.

 

A ChessBase rangsora:

1.Magnus  Carlsen (norvég) 2877

2. Levon Aronjan (örmény) 2808

3. Borisz Gelfand (izraeli) 2791

4. Leinier Dominguez Perez (kubai) 2791

5. Veszelin Topalov (bolgár) 2790

6. Hikaru Nakamura (amerikai) 2787

7. Pavel Eljanov (ukrán) 2779

8. Viswanathan Anand (indiai) 2778

9. Nyikita Vityjugov (orosz) 2773

10. Fabiano Caruana (olasz) 2772

11. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2770

12. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2769

13. Michael Adams (angol) 2760

14. Peter Szvidler (orosz) 2757

15. Szergej Karjakin (orosz) 2755

16. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2749

17. Sahriyar Mamedgyarov (azeri) 2744

18. Etienne Bacrot (francia) 2741

19. Francisco Vallejo-Pons (spanyol) 2741

20. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2735

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Gibraltáron a Tradewise nyílt versenyen a bolgár Ivan Cseparinov ért elsőként célba. A befejező játéknapon legyőzte az amerikai Gata Kamskyt, a címvédő orosz Nyikita Vityjugov a kínai Zhao Xue ellen nyert. A francia Maxime Lagrave-Lagrave remizett az éllovas ukrán Vaszilij Ivancsukkal. Hárman gyűjtöttek 8 pontot, az első hely sorsát rájátszás döntötte el. Az első körben Ivancsuk 2-0-ra kikapott Vityjugovtól, a döntőt Cseparinov 1,5-0,5-re megnyerte a címvédővel szemben. Rapport Richárd döntetlennel fejezte be szereplését, a népes 7 pontosok csoportjában végül a 11. lett. Hoang Thanh Trang is remizett, a 44. helyen végzett.

 

 

A befejező játéknapon Cseparinov legyőzte Kamskyt 

A svájci rendszerű versenyekre jellemző fordulatokkal ért véget az esztendő legjelentősebb nyílt versenye. Mesterhármassal, a holtversenyes elsőséget eldöntő párharcban is domináló bolgár Ivan Cseparinov vehette át a győztesnek járó trófeát és a 20 ezer fontos díjat. A bolgár sakkozó elsősorban honfitársa, az exvilágbajnok Veszelin Topalov szekundánsaként vívott magának tekintélyt. Gibraltáron a befejező játéknapon először legyőzte az amerikai Gata Kamskyt. Fortuna kegyeltje is volt, hiszen az első hely sorsát eldöntő rájátszásban az első körben az ukrán Vaszilij Ivancsuk és a címvédő orosz Nyikita Vityjugov viaskodott. Ivancsuk kikapott a párharcban, ahogy oly fényes sikerekkel övezett pályafutása során a sorsdöntő ütközetekben többször is hibázott. Cseparinov az első helyet eldöntő párbajban 1,5-0,5-re diadalmaskodott. Vityjugov és Ivancsuk 13-13 ezer fontos csekkel zárta a gibraltári versenyt.

 

 

 

Legfiatalabb nagymesterünk, Rapport Richárd az oly népes 7 pontosok csoportjában a 11. helyen végzett. A március 25-én 18. életévét betöltő Ricsi a viadalon változatos teljesítményt nyújtott. A Wijk aan Zee-i szuperverseny után nem volt ideje regenerálódni, a legkevésbé a megnyitási repertoárját „megjavítani”. A hajrában kapta a legnehezebb ellenfelet, a jóval rutinosabb francia Maxime Vachier-Lagrave csapattársként is kiismerte Ricsi hibáit. Sürgősen a francia védelem mellé ütős nyitást kell felvenni a repertoárba, ahogy a Larsen megnyitás sem jelent már az ellenfelek számára nagy meglepetést… A spanyol Ivan Salgado Lopez fél pontot rabolt Ricsitől, a korai vezércsere után kisebb nehézségeit túlélte.

Európa-bajnoknőnk, Hoang Thanh Trang csak fél ponttal ért el kevesebbet, mint Rapport Richárd. Szereplésének fénypontja az ukrán olimpiai bajnok Pavel Eljanov legyőzése volt. A nyílt tornán külön díjazták a legjobb női résztvevőket. A holtversenyt eldöntő performance-pontszán az ukrán Maria Muzicsuknak kedvezett, 15 ezer fontot kapott. A kínai Zhao Xue és az ukrán Natalija Zsukova 7 ezer ötszáz fontos nyereménnyel zárta szereplését.

 

 

Az élmezőnyben az utolsó forduló eredményei:

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2739, 7,5) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2745, 7) döntetlen

Nyikita Vityjugov (orosz, 2737, 7) – Zhao Xue (kínai, 2567, 7) 1 - 0

Ivan Cseparinov (bolgár, 2672, 7) – Gata Kamsky (amerikai, 2709, 7) 1 - 0

Alekszej Drejev (orosz, 2673, 7) – Mohammed Al-Sayed (katari, 2476, 7)  döntetlen

Wei Yi (kínai, 2607, 6,5) – Michael Adams (angol, 2754, 6,5)  döntetlen

Rapport Richárd (magyar, 2691, 6,5) – Ivan Salgado Lopez (spanyol, 2597, 6,5) döntetlen

Adhiban B. (indiai, 2590, 6,5) – Nigel Short (angol, 2683, 6,5)  1 - 0

Maxim Rodhstein (izraeli, 2682, 6,5) – Sandro Mareco (argentin, 2582, 6,5)  1 - 0

Lela Zsavahasvili (grúz, 2430, 6,5) – Li Chao (kínai, 2680, 6,5)  0 - 1

Romain Edouard (francia, 2658, 6,5) – Eric Hansen (kanadai, 2559, 6,5) döntetlen

Maria Muzicsuk (ukrán, 2503, 6,5) – Simen Agdestein (norvég, 2627, 6,5)  döntetlen

Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2715, 6) – David Anton Guijarro (spanyol, 2557, 6) 1 - 0

Pia Cramling (svéd, 2525, 6) – David Navara (cseh, 2702, 6)  0 - 1

Hoang Thanh Trang (magyar, 2511, 6) – Danyyil Dvirnyy (olasz, 2574, 6) döntetlen

Aleksandr Lenderman (amerikai, 2562, 6) – Natalija Zsukova (ukrán, 2449, 6)  0 - 1

 

A Tradewise 2014 nyílt verseny végeredménye:

1.Ivan Cseparinov (bolgár) 8 (2672, 2742, + 8,8)

2. Nyikita Vityjugov (orosz) 8 (2737, 2832, + 10,2)

3. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 8 (2739, 2846, + 13,9)

4-9. Maxime Vachier-Lagrave (francia), Maxim Rodhstein (izraeli), Li Chao (kínai), Adhiban B. (indiai), Alekszej Drejev (orosz) és Mohammed Al-Sayed (katari) 7,5

10-26. Michael Adams (angol), Rapport Richárd (magyar, 2705, + 3,9), Pentala Harikrishna (indiai), Gata Kamsky (amerikai), Eric Hansen (kanadai), Romain Edouard (francia), David Navara (cseh), Jevgenyij Tomasevszkij (orosz), Szergej Movszeszjan (örmény), Maria Muzsicsuk (ukrán), Wei Yi (kínai), Ivan Salgado Lopez (spanyol), Simen Agdestein (norvég), Salem A.R. Saleh (egyesült arab emírségekbeli), Thomas Heinrihs (német), Zhao Xue (kínai) és Natalija Zsukova (ukrán) 7

44. Hoang Thanh Trang 6,5 (2511, 2487, - 0,2)

 

Rapport,R (2691) - Salgado Lopez,I (2597)
Larsen megnyitás [A01]

1.b3 Hf6 2.Fb2 g6 3.Fxf6 exf6 4.c4 d5 5.cxd5 Vxd5 6.Hc3 Vd8 7.g3 Fg7 8.Fg2 f5 9.e3 Fxc3 10.dxc3 Vxd1+ 11.Bxd1 c6

12.h4 Hd7 13.h5 Hf6 14.hxg6 fxg6 15.Bh4 Ke7 16.Hf3 Fe6 17.He5 Fd5 18.f3 Bhd8 19.c4 Fe6 20.Bxd8 Bxd8 21.f4 Kd6 22.Kd2 Kc7+ 23.Kc2 c5 24.Ff3 Bd6 25.Kc3 b6 26.Bh6 Fc8 27.Kc2 Fb7 28.Fe2 Fe4+ 29.Kc1 Be6 30.g4 Be7 31.gxf5 Fxf5 32.Ff3 Hd7 33.Hxd7 Kxd7 34.Kd2 Ke8 35.Fd5 Kf8 36.Bh1 h5 37.Bg1 Be8 38.Bg3 b5 39.Bg1 bxc4 40.bxc4 a5 41.a3 a4 42.Fc6 Bd8+ 43.Ke2 Bd6 44.Fd5 Bb6 45.Bg5 Kg7 46.Kf3 Fg4+ 47.Kf2 Bb2+ 48.Kg1 Bb1+ 49.Kf2 Bb2+ 50.Kg1 Bb1+ 51.Kg2 Bb2+ 52.Kg1 Bb1+ és döntetlen

 

Ivancsuk,V (2739) - Vachier-Lagrave,M (2745)
Angol megnyitás [A39]

1.Hf3 Hf6 2.c4 c5 3.g3 g6 4.Fg2 Fg7 5.0-0 0-0 6.d4 cxd4 7.Hxd4 Hc6 8.Hc3 Va5 9.Hb3 Vh5 10.h3 d6 11.g4

11...Fxg4 12.hxg4 Hxg4 13.Ff4 Fe5 14.Vd2 g5 15.Fxe5 Hcxe5 16.Bfc1 f5

A tavalyi kazanyi Universiade tornán az orosz Makszim Matlakov a kínai Zhou Ju ellen a 16...Hxc4 17.Vd3 Hce3 18.fxe3 Vh4 19.Hd5 Vf2+ 20.Kh1 Vh4+ folytatásban remizett.

17.Hd4 Vh2+ 18.Kf1

18...Hxf2 19.Kxf2

A háromszoros olimpiai bajnok a remivarit választotta. [19.Hf3 Hxf3 20.exf3 Hh3 21.He2 változatban sötétnek három gyalogja van a tisztért, a bonyodalmakat a "veterán" ukrán nagymester elkerülte.

19...Hg4+ 20.Kf1 f4 21.Vd3 Vh4 22.Hd1 He3+ 23.Hxe3 fxe3+ 24.Kg1 Vf2+ 25.Kh1 Vh4+ 26.Kg1 Vf2+ 27.Kh1 Vh4+ és döntetlen

Verőci Zsuzsa

 (Fotók: John Sounders)

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Gibraltáron zajló Tradewise nyílt verseny kilencedik fordulójában Rapport Richárd elvesztette veretlenségét, a franciák legjobbja, Maxime Vachier-Lagrave legyőzte nagymesterünket. A világossal játszó francia nagymester kihasználta az elhibázott cserét, lépésről-lépésre növelte előnyét. Európa-bajnoknőnk, Hoang Thanh Trang sötéttel remizett az orosz Daniil Dubovval. A befejező játéknap előtt az ukrán Vaszilij Ivancsuk félpontos előnnyel vezet, hétfős az üldözőboly, tizennégyen gyűjtöttek egy ponttal kevesebbet. Az utolsó fordulót 11 órától játsszák, az első helyen előálló esetleges holtversenyt rájátszással eldöntik.

Az esztendő legjelentősebb nyílt versenyének kilencedik fordulójában a párosítás nem volt kegyes Rapport Richárdhoz, a franciák legjobbja, Maxime Vachier-Lagrave ellen a sötét bábukat vezette. A nyitással legfiatalabb nagymesterünk elégedett lehetett, de világos 15. lépésének erejét lebecsülte. Vachier-Lagrave kihasználta az elhibázott cserét, sötét szabadgyalogját könnyedén tartóztatta fel, futópárjának segítségével döntő előnybe került.  

 

Az amerikai Gata Kamsky és az ukrán Vaszilij Ivancsuk játszmája mindössze 10 lépésig tartott, a remivel Ivancsuk megőrizte félpontos előnyét. A címvédő orosz Nyikita Vityjugov tanulságos végjátékban győzött. A kínai Zhao Xue többször is elrontotta fölényes állását, de végül nagyon értékes győzelmet aratott az indiai Pental Harikrishna ellen, vezeti a külön díjazott női versenyt. Európa-bajnoknőnk, Hoang Thanh Trang sötéttel értékes döntetlent ért el a nagy tehetségnek tartott orosz Daniil Dubovval szemben.

 

Az élmezőnyben a 9. forduló eredményei:

Gata Kamsky (amerikai, 2709, 6,5) – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2739, 7)  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2745, 6) – Rapport Richárd (magyar, 2691, 6,5)  1 - 0

Michael Adams (angol, 2754, 6) – Adhiba B. (indiai, 2590, 6)  döntetlen

Surya Ganguly (indiai, 2619, 6) – Nyikita Vityjugov (orosz, 2737, 6)  0 - 1

Zhao Xue (kínai, 2567, 6) – Pentala Harikrishna (indiai, 2706, 6)  1 - 0

Ivan Salgado Lopez (spanyol, 2597, 6) – Maxim Rodhstein (izraeli, 2682, 6)  döntetlen

Eric Hansen (kanadai, 2559, 6) – Li Chao (kínai, 2680, 6)  döntetlen

Alekszej Drejev (orosz, 2673, 6) – Salem A.R.Saleg (egyesült arab emírségbeli, 2564, 6)  1 - 0

David Anton Gijarro (spanyol, 2557, 6) – Ivan Cseparinov (bolgár, 2672, 6)  0 - 1

Romain Edouard (francia, 2658, 6) – Lela Zsavahasvili (grúz, 2430, 6)  döntetlen

Mohammed Al-Sayed (katari, 2476, 6) – Viorel Bologan (moldáviai, 2661, 5,5) 1 - 0

Daniiil Dubov (orosz, 2614, 5,5) – Hoang Thanh Trang (magyar,2511, 5,5)  döntetlen

Chanda Sandipan (indiai, 2609, 5,5) – Maria Muzicsuk (ukrán, 2503, 5,5)  0 - 1

Wei Yi (kínai, 2607, 5,5) – Tan Zongyi (kínai, 2483, 5,5)  1 - 0

 

Az élmezőny állása:

1.Vaszilij Ivancsuk (ukrán)  7,5 pont

2-8. Maxime Vachier-Lagrave (francia), Nyikita Vityjugov (orosz), Gata Kamsky (amerikai), Alekszej Drejev (orosz), Ivan Cseparinov (bolgár), Mohammed Al-Sayed (katari) és Zhao Xue (kínai) 7

9-22. Maxim Rodhstein (izraeli), Michael Adams (angol), Rapport Richárd (magyar), Li Chao (kínai), Romain Edouard (francia), Eric Hansen (kanadai), Adhiba B. (indiai), Sandro Mareco (argentin), Maria Muzicsuk (ukrán), Wei Yi (kínai), Ivan Salgado Lopez (spanyol), Simen Agdestein (norvég), Lela Zsavahasvili (grúz) és Nigel Short (angol) 6,5

41. Hoang Thanh Trang (magyar)

Az élmezőnyben az utolsó forduló párosítása:

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2739, 7,5) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2745, 7)

Nyikita Vityjugov (orosz, 2737, 7) – Zhao Xue (kínai, 2567, 7)

Ivan Cseparinov (bolgár, 2672, 7) – Gata Kamsky (amerikai, 2709, 7)

Alekszej Drejev (orosz, 2673, 7) – Mohammed Al-Sayed (katari, 2476, 7)

Wei Yi (kínai, 2607, 6,5) – Michael Adams (angol, 2754, 6,5)

Rapport Richárd (magyar, 2691, 6,5) – Ivan Salgado Lopez (spanyol, 2597, 6,5)

Adhiban B. (indiai, 2590, 6,5) – Nigel Short (angol, 2683, 6,5)

Maxim Rodhstein (izraeli, 2682, 6,5) – Sandro Mareco (argentin, 2582, 6,5)

Lela Zsavahasvili (grúz, 2430, 6,5) – Li Chao (kínai, 2680, 6,5)

Romain Edouard (francia, 2658, 6,5) – Eric Hansen (kanadai, 2559, 6,5)

Maria Muzicsuk (ukrán, 2503, 6,5) – Simen Agdestein (norvég, 2627, 6,5)

Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2715, 6) – David Anton Guijarro (spanyol, 2557, 6)

Pia Cramling (svéd, 2525, 6) – David Navara (cseh, 2702, 6)

Hoang Thanh Trang (magyar, 2511, 6) – Danyyil Dvirnyy (olasz, 2574, 6)

Aleksandr Lenderman (amerikai, 2562, 6) – Natalija Zsukova (ukrán, 2449, 6)

 

Vachier-Lagrave,M (2745) - Rapport,R (2691)
Angol megnyitás [A35]

1.Hf3 e6 2.c4 c5 3.Hc3 Hc6 4.g3 Hd4

Meglepő, de ezt a lépéssorrendet még játszották.

5.Fg2 Fe7 6.0-0 Hf6 7.b3 d5 8.e3 Hxf3+ 9.Vxf3 dxc4 10.bxc4 0-0 11.Bb1 Vd3 12.Ve2 Vxe2 13.Hxe2 Bb8 14.Hc3 Bd8

15.Hb5 Fd7 16.Hxa7 Fa4 17.Bb2 He8 18.Hb5 Ff6

19.d4 Fxb5

Számításba jött a 19...cxd4 20.Hxd4 Fd7 (20...Fxd4 21.exd4 Bxd4 22.c5) 21.Fd2 Hd6 22.Bc1 e5 folytatás, de világos előnyéhez kétség sem férhet.; A francia nagymester a várakozó 19...g6-ra a minőségáldozatot tervezte 20.dxc5 Fxb2 21.Fxb2 Bbc8 22.Fa3 Bd7 23.Fb4-gyel? Nagymesterünknek ez adta volna a legjobb esélyt.

20.Bxb5 cxd4 21.c5 d3 22.Bd1 Ba8 23.a3 Ba4 24.Bxb7 Bc4

25.c6 e5 26.Bb4 Bc5 27.Fb2 d2 28.Kf1 Fe7 29.Ke2 f5

30.g4 fxg4 31.Bxd2 Bxd2+ 32.Kxd2 h5 33.Fc3 Fd6

34.Bb7 e4 35.Fxe4 Fxh2 36.Fg6 Hf6 37.Ba7 Bd5+ 38.Ke2 Bd8 39.Fxf6 gxf6 40.Ff5 Bb8 41.c7 Bb2+ 42.Kf1 és sötét feladta

 

Dubov,D (2614) – Hoang Thanh Trang (2511)
Holland védelem [A88]

1.d4 f5 2.Hf3 Hf6 3.g3 g6 4.Fg2 Fg7 5.0-0 0-0 6.c4 d6 7.Hc3 c6 8.b3 Ha6 9.Fb2 Ve8 10.d5 Fd7 11.Bc1 h6 12.Be1 Vf7 13.Hd4 Bac8 14.e3 He4 15.Ve2 Hac5 16.dxc6 bxc6 17.Vc2 Hxc3 18.Fxc3 He4 19.Fb2 c5 20.He2 Fc6 21.Fxg7 Kxg7 22.f3 Hf6 23.Hc3 e6 24.Bcd1 Bcd8 25.Bd3 Bd7 26.Bed1 Bfd8 27.a3 d5 28.cxd5 exd5 29.b4 Ve7 30.bxc5 Vxc5 31.Vd2 Vxa3 32.He2 Va6 33.Hd4 Fb5 34.Bc3 Fc4 35.h3 Bb8 36.g4 fxg4 37.hxg4 Bdb7 38.e4

38...dxe4 39.fxe4 Bb1

Mi szólt a 39...Hxg4 40.Vf4 h5 41.Ff3 Bb1 ellen?

40.Bcc1 Va1 41.g5 hxg5 42.Vxg5 Bxc1 43.Vxc1 Vxc1 44.Bxc1 Fd3 45.e5 Hg4 46.Hc6 Bb1 47.Bxb1 Fxb1 48.Ff3 Ff5 49.Fxg4 Fxg4 50.Hxa7 Kf7 51.Hc6 Ke6 52.Kf2 g5 53.Hd8+ Kxe5 54.Hf7+ Kf4 55.Kg1 Fe6 56.Hxg5 Kxg5 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

 (Fotók: John Saunders)

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Gibraltáron zajló Tradewise nyílt verseny nyolcadik fordulójában Rapport Richárd nyert a kínai Wei Yi ellen. Nagymesterünk világossal pozíciós küzdelemre kényszerítette 14 éves ellenfelét, tetszetős stílusban győzött. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk legyőzte holtversenyes társát, az indiai Surya Gangulyt, fél ponttal előzi meg nagymesterünket és az amerikai Gata Kamskyt. A kilencedik játéknapon Rapport Richárd sötéttel a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen játszik.

 

A 10 fordulós svájci rendszerű viadal nyolcadik játéknapján Rapport Richárd a kínai sakkozás nagy reménysége, a 14 éves Wei Yi ellen nyert. Nagymesterünk az angol megnyitás egyik ritkább változatát játszotta meg. Kis előnnyel zárta a nyitást, nem idegenkedett a korai vezércserétől, pozíciós játékvezetéssel lepte meg ellenfelét és drukkereit is. Uralta a c nyílt vonalat, futója volt a kínai nagymester huszárjával szemben. Az időkontrollhoz közeledve felgyorsultak az események, bástyája betört a nyolcadik sorra. Fontos pillanat volt, amikor futója is támadta az f7 gyalogot, szabadgyalogjai feltartóztathatatlanul robogtak az átváltozási mező felé.

A három évvel korábbi győztes ukrán Vaszilij Ivancsuk legyőzte holtversenyes társát, az indiai Surya Gangulyt, ezzel megőrizte félpontos előnyét. Nem panaszkodhatott a párosításra az amerikai Gata Kamsky, az 5,5 pontosok közül csak ő tudott még nyerni.

A játéknap szenzációjaként Európa-bajnoknőnk, Hoang Thanh Trang az ukránok olimpiai bajnokát, nyílt versenyeken is sok sikert elért Pavel Eljanovot legyőzte.

 

Az élcsoportban a 8. forduló eredményei:

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2739, 6) – Surya Ganguly (indiai, 2619, 6)  1 - 0

Maxim Rodhstein (izraeli, 2682, 5,5) – Michael Adams (angol, 2754, 5,5)  döntetlen

Li Chao (kínai, 2680, 5,5) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2745, 5,5)  döntetlen

Nyikita Vityjugov (orosz, 2737, 5,5) – Alekszej Drejev (orosz, 2673, 5,5)  döntetlen

David Pardo Simon (spanyol, 2450, 5,5) – Gata Kamsky (amerikai, 2709, 5,5)  0 - 1

Pentala Harikrishna (indiai, 2706, 5,5) – Eric Hansen (kanadai, 2559, 5,5) döntetlen

Rapport Richárd (magyar, 2691, 5,5) – Wei Yi (kínai, 2607, 5,5)  1 - 0

Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2715, 5) – Romain Edouard (francia, 2658, 5,5) döntetlen

Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2707, 5) – David Anton Guijarro (spanyol, 2557, 5)  0 - 1

Sebastien Maze (francia, 2536, 5) – David Navara (cseh, 2702, 5) döntetlen

Ivan Cseparinov (bolgár, 2672, 5) – Bela Hotenasvili (grúz, 2527, 5) 1 - 0

Hoang Thanh Trang (magyar, 2511, 4,5) – Pavel Eljanov (ukrán, 2733, 5)  1 – 0

 

Az élmezőny állása:

1.Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 7 pont

2-3. Rapport Richárd (magyar) és Gata Kamsky (amerikai) 6,5

4-21. Maxim Vachier-Lagrave (francia), Nyikita Vityjugov (orosz), Maxim Rodhstein (izraeli), Michael Adams (angol), Pentala Harikrishna (indiai), Li Chao (kínai), Romain Edouard (francia), Alekszej Drejev (orosz), Eric Hansen (kanadai), B. Adhiban (indiai), Ivan Cseparinov (bolgár), Surya Ganguly (indiai), Ivan Salgado Lopez (spanyol), Lela Zsavahasvili (grúz), David Anton Guijarro (spanyol), Mohammed Al-Sayed (katari), Salem A. R. Saleh (egyesült arab emírségbeli), Zhao Xue (kínai) 6

40. Hoang Thanh Trang (magyar) 5,5

 

Az élmezőnyben a 9. forduló párosítása:

Gata Kamsky (amerikai, 2709, 6,5) – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2739, 7)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2745, 6) – Rapport Richárd (magyar, 2691, 6,5)

Michael Adams (angol, 2754, 6) – Adhiba B. (indiai, 2590, 6)

Surya Ganguly (indiai, 2619, 6) – Nyikita Vityjugov (orosz, 2737, 6)

Zhao Xue (kínai, 2567, 6) – Pentala Harikrishna (indiai, 2706, 6)

Ivan Salgado Lopez (spanyol, 2597, 6) – Maxim Rodhstein (izraeli, 2682, 6)

Eric Hansen (kanadai, 2559, 6) – Li Chao (kínai, 2680, 6)

Alekszej Drejev (orosz, 2673, 6) – Salem A.R.Saleg (egyesült arab emírségbeli, 2564, 6)

David Anton Gijarro (spanyol, 2557, 6) – Ivan Cseparinov (bolgár, 2672, 6)

Romain Edouard (francia, 2658, 6) – Lela Zsavahasvili (grúz, 2430, 6)

Mohammed Al-Sayed (katari, 2476, 6) – Viorel Bologan (moldáviai, 2661, 5,5)

Daniil Dubov (orosz, 2614, 5,5) – Hoang Thanh Trang (magyar,2511, 5,5)

Chanda Sandipan (indiai, 2609, 5,5) – Maria Muzicsuk (ukrán, 2503, 5,5)

Wei Yi (kínai, 2607, 5,5) – Tan Zongyi (kínai, 2483, 5,5)

 

Rapport,R (2691) - Wei,Yi (2607)
Angol megnyitás [A14]

1.Hf3 Hf6 2.c4 e6 3.g3 Fe7 4.Fg2 0-0 5.0-0 d5 6.b3 b6 7.Fb2 Fb7 8.e3 c5 9.Hc3 Hc6 10.cxd5 Hxd5 11.Hxd5 Vxd5 12.d4 Vf5

13.He5 Hxe5 14.Fxb7 Bad8 15.Ve2 Vd3 16.Fa6 Vxe2 17.Fxe2 cxd4 18.Fxd4 Hc6 19.Fc3 Fa3 20.Bab1 Hb4 21.Fb2 Fxb2 22.Bxb2 Bc8 23.Bd1 Bfd8 24.Bxd8+ Bxd8 25.a3 Hd5 26.Bc2 Kf8

27.e4 Hf6 28.f3

A taktikai állásokat annyira kedvelő Ricsi most pozíciós játékban is jeleskedik.

28...Ke7 29.Kf2 He8 30.Fb5 Bd1 31.Ke2 Bb1 32.b4 Bh1

33.Bc8 Hd6 34.Bc7+ Kf6 35.Fd3 Bxh2+ 36.Ke3 g5 37.Bd7 He8

 

38.f4 Bh3 39.e5+ Kg7 40.Kf2

Számításba jött a 40.Kf3 gxf4 41.Kxf4 a5 42.Bb7 axb4 43.axb4 Kf8 44.Fe4 folytatás.

40...gxf4 41.gxf4 Kf8

42.f5 a5 43.b5 exf5? 44.Fc4

Nagymesterünk futója erőre kapott.

44...Bxa3? 45.Bxf7+ Kg8

 

46.Bf6+ Kg7 47.Bxb6 Bc3 48.Bb7+ Kh6 49.Ff7 Bc8 50.Be7 Hc7  

 

  

51.b6 Ha6 52.Ba7 Hb4 53.e6 Hd3+ 54.Ke3 He5

 

55.b7 Bb8 56.e7 Hxf7 57.Ba8 és sötét feladta

 

Ivancsuk,V (2739) - Ganguly,S (2619)
Vezércsel  [D41]

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Hf3 Hf6 4.Hc3 c5 5.cxd5 Hxd5 6.e4 Hxc3 7.bxc3 cxd4 8.cxd4 Fb4+ 9.Fd2 Fxd2+ 10.Vxd2 0-0 11.Bc1 Hc6 12.Fe2 Vb6 13.0-0 Bd8 14.Bc4 Fd7 15.Fd3 Va5 16.Vb2 Bac8 17.Bfc1 Hb4 18.Ff1 Hc6 19.Bc5 Vb4 20.Va1 Ha5

21.a3 Vb6 22.Bb1 Hb3 23.Va2 Fa4 24.Bc4 Va5 25.Bxb3 Fxb3 26.Vxb3 b5 27.Bxc8 Bxc8

28.d5 Va4 29.Ve3 exd5 30.exd5 Vd1 31.Hd4 Kf8 32.d6 Be8

 

33.d7 Bd8 34.Ve5 Bxd7 35.Vb8+ Ke7 36.Hc6+ Kf6 37.Vf4+ Ke6 38.Ve5 matt!

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Zürichben az olasz Fabiano Caruana elsőségével ért véget a rapidverseny. Caruana veretlenül gyűjtött 4 pontot. Nagy hajrával az amerikai Hikaru Nakamura szerezte meg a második helyet, a kettős győzelemmel rajtoló örmény Levon Aronjan harmadikként zárt. Nagy meglepetésre a norvég világbajnok Magnus Carlsen csak 2 pontot ért el, Aronjantól és Caruanától is vereséget szenvedett. Az izraeli Borisz Gelfand is megelőzte az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandot, aki első három partiját elvesztette.

 

Érdekes csatákat, megalkuvás nélküli küzdelmeket hozott a mai rapidverseny. Óránként kezdődtek a fordulók, játszmánként 15-15 perc és lépésenkénti 10-10 másodperc gondolkodási idejük volt a nagymestereknek. A klasszikus gondolkodási idejű partikhoz képest ellenkező színelosztással csatáztak.

 

Az első fordulóban Magnus Carlsen a széles megnyitási repertoárjából a Volga-cselt választotta, a 9…Hxd5-tel alaposan meglepte Borisz Gelfandot. Az izraeli nagymester minőségáldozattal próbált kavarni, a norvég világbajnok könnyedén hárította a látszatfenyegetéseit. Viswanathan Anand sokáig jobbal állt Levon Aronjan ellen, a zárt pozícióban azonban túl sok időt használt el, a kritikus pillanatban azonnali vesztőt húzott. Fabiano Caruana iskolajátékkal győzte le Hikaru Nakamurát.

 

Aronjan a második körben világbajnoki skalpot szerzett. Carlsen a katalán megnyitású játszmában elhibázott vezérlépésével anyagi hátrányba került, többé nem volt mentsége. Anand elszenvedte második vereségét. Huszárlépésével már a 12. lépésben döntő hátrányba került. Nakamura kiskombinációval simán nyert. Lépésismétléssel ért véget Caruana és Gelfand csatája.

 

A harmadik fordulóban folytatódott Vishy Anand vesszőfutása, harmadik partiját is elvesztette. Fabiano Caruana vezérének és huszárjának szorítása „halálos” volt. Joggal bosszankodhatott Magnus Carlsen, kecsegtető állását remire rontotta, Hikaru Nakamura a kapkodásban is jól védekezett, minőségáldozata remihez vezetett. Levon Aronjan jobb pozícióját nem tudta győzelemre vezetni Borisz Gelfand ellen.

 

Fabiano Caruana megnyerte negyedik partiját, Magnus Carlsen jelentős időhátrányba került, taktikailag sebezhető volt. Fordulatokban bővelkedett Hikaru Nakamura és Levon Aronjan összecsapása. Az örmény nagymester többször is előnybe kerülhetett volna, a kalandokat végül tiszthátránnyal zárta, Nakamura némi nehézség árán anyagi előnyét érvényesítette. Nagy csatát vívott Viswanathan Anand és Borisz Gelfand. Az exvilágbajnok királyának merész vándorlását az izraeli sakkozó nem tudtak kihasználni, 91 lépés után kötöttek békét.  

A befejező fordulóban mérkőzött meg Magnus Carlsen és Viswanathan Anand, villámgyorsan remiztek, ezzel a norvég világbajnok az összetett versenyben bebiztosította első helyét. Az olasz Fabiano Caruana veretlenül nyerte meg a rapidversenyt, Levon Aronjannal szemben magabiztos játékkal hozta a döntetlent. Hikaru Nakamura nagy hajrával szerezte meg a második helyet. Borisz Gelfand sokat hibázott ellene.

 

Az első forduló eredményei:

Borisz Gelfand (izraeli, 2777, 2735) - Magnus Carlsen (norvég, 2872, 2845) 0 – 1 (Volga-csel, 23)

Viswanathan Anand (indiai, 2773, 2800) - Levon Aronjan (örmény, 2812, 2770)  0 - 1 (Cseh Benoni, 44)

Fabiano Caruana (olasz, 2782, 2812) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2789, 2826) 1 – 0 (Benoni védelem, 44)

 

A 2. forduló eredményei:

Fabiano Caruana – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 51)

Hikaru Nakamura – Viswanathan Anand 1 – 0 (Larsen megnyitás, 26)

Levon Aronjan – Magnus Carlsen 1 – 0 (Katalán megnyitás, 53)

 

A 3. forduló eredményei:

Borisz Gelfand - Levon Aronjan  döntetlen (Katalán megnyitás, 39)

Magnus Carlsen - Hikaru Nakamura döntetlen (Szicíliai védelem, 70)

Viswanathan Anand - Fabiano Caruana 0 – 1 (Szicíliai védelem, 70)

 

A 4. forduló eredményei:

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand  döntetlen (Szicíliai védelem, 91)

Fabiano Caruana - Magnus Carlsen  1 – 0 (Réti megnyitás, 44)

Hikaru Nakamura - Levon Aronjan 1 – 0 (Larsen megnyitás, 78)

 

Az 5. forduló eredményei:

Borisz Gelfand - Hikaru Nakamura  0 – 1 (Holland védelem, 49)

Levon Aronjan - Fabiano Caruana döntetlen (Holland védelem, 42)

Magnus Carlsen - Viswanathan Anand  döntetlen (Spanyol megnyitás, 35)

 

A rapidverseny végeredménye:

1.Fabiano Caruana 4 pont

2. Hikaru Nakamura 3,5

3. Levon Aronjan 3

4. Magnus Carlsen 2

5. Borisz Gelfand 1,5

6. Viswanathan Anand 1

 

Az összetett verseny végeredménye:

1.Magnus Carlsen 10 pont

2. Levon Aronjan 9

3. Fabiano Caruana 9

4. Hikaru Nakamura 7,5

5. Borisz Gelfand 6,5

6. Viswanathan Anand 3

 

Gelfand,B (2777) - Carlsen,M (2872)
Volga-csel [A58]

1.d4 Hf6 2.c4 c5 3.d5 b5 4.cxb5 a6 5.bxa6 g6 6.Hc3 Fg7 7.e4 0-0 8.Hf3 Va5 9.Fd3

9...Hxd5! 10.exd5 Fxc3+ 11.bxc3

Borisz Gelfand a futó nélküli sötét királyállás elleni akcióban bízott. 11.Fd2 Fxd2+ 12.Vxd2 Vxd2+ 13.Kxd2 Hxa6 14.a4 d6 sötétnek kissé kedvezőbb.

11...Vxc3+ 12.Vd2 Vxa1 13.0-0 Fxa6 14.Fb2 Vxa2 15.Ba1 Vb3

A világbajnok könnyedén találta meg a legjobb lépéseket.

16.Fe4 d6 17.Bb1 f6 18.Fxf6 Vc4! 19.Fb2 Vxe4 20.Be1 Vd3 21.Vxd3 Fxd3 22.Bxe7 Bxf3 23.gxf3 Ha6 és világos feladta

 

Aronjan,L (2812) - Carlsen,M (2872)
Katalán megnyitás [E06]

1.Hf3 Hf6 2.c4 e6 3.g3 d5 4.Fg2 Fe7 5.d4 0-0 6.Vc2 c5 7.0-0 cxd4 8.Hxd4 e5 9.Hf5 d4 10.Hxe7+ Vxe7 11.Fg5 h6 12.Fxf6 Vxf6 13.Hd2 Ff5 14.Vb3 Hd7 15.Va3 Vb6 16.Bfc1 Bfc8 17.b4 a5 18.c5 Va6?

Magnus Carlsen nagyot hibázott. 18...Vb5 19.Hc4 (19.Vf3 g6 20.Hc4 Vxb4 21.Hd6 e4) 19...axb4 20.Vf3 Bxc5 21.Vxf5 e4 22.Vxe4 Bxc4 23.Bxc4 Vxc4 24.Vxb7 Bd8 csak kis világos előny lett volna.

 

19.Hc4 Fe6 20.Hd6 axb4 21.Vxa6 bxa6 22.Hxc8

Még erősebb volt a 22.c6 Hf6 23.Hxc8 Bxc8 24.Bc5 folytatás.

22...Bxc8 23.c6 Hb6 24.Bab1 a5 25.a3 b3 26.c7 Fc4

27.Fb7 Bxc7 28.Bxb3 Bxb7 29.Bxc4 Hxc4 30.Bxb7 Hxa3 31.Kg2 Hc4 32.g4 Hd6 33.Ba7 f6 34.Bxa5 He4 35.h4

Levon Aronjan nagyon gyorsan játszott. 35.f4 exf4 36.Kf3 Hc3 37.Bf5 pontosabb volt.

35...h5 36.gxh5 Kh7 37.Ba8 Hd6 38.Kf3 Hf5 39.Kg4 Hh6+ 40.Kh3 Hf5 41.Bd8 Hh6

42.f4 exf4 43.Bxd4 Hf7 44.Bxf4 Kh6 45.Bf5 Hd6 46.Bd5 Hc4 47.Kg3 He3 48.Bc5 Hf1+ 49.Kf4 Hd2 50.e3 Hb3 51.Bc3 Ha5 52.Bc8 Kh7 53.Kf5 és sötét feladta

 

Nakamura,H (2789) - Anand,V (2773)
Larsen megnyitás [A01]

1.b3 e5 2.Fb2 d6 3.e3 Hf6 4.d4 exd4 5.Vxd4 Hc6 6.Vd2 Fe7 7.Hc3 0-0 8.0-0-0 a6 9.f3 b5 10.g4 b4 11.Hce2 a5 12.Hg3  

 

12...He8?

Az indiai exvilágbajnoktól még rapidpartiban sem szoktunk meg ilyen hibát.

13.Vd5 Fb7 14.Fb5 He5

Teljes passzivitásban sötét a 14...Vd7 15.g5 Fd8 16.h4 változatban.

15.Vxb7 Bb8 16.Vd5 Hf6

17.Vxe5 dxe5 18.Bxd8 Bfxd8 19.Fd3 Fc5 20.Fxe5 Fxe3+ 21.Kb1 Hd5 22.Hf5 Fd2 23.Fxg7 Hf4 24.He2 Hxd3 25.cxd3 Bxd3 26.Kc2 és sötét feladta

 

Carlsen,M (2872) - Nakamura,H (2789)
Szicíliai védelem [B51]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.Fb5+ Hd7 4.0-0 a6 5.Fd3 Hgf6 6.Be1 b5 7.c4 He5 8.Ff1 Hxc4 9.a4 Fd7 10.d4 cxd4 11.Hxd4 e5 12.axb5 exd4 13.Fxc4 axb5 14.Bxa8 Vxa8 15.Fb3 Fe7 16.Vxd4 0-0 17.Hc3 b4 18.Vxb4 Bb8 19.Vc4 Fe6 20.Hd5 Fd8 21.h3 h6 22.Ff4 Vb7 23.Fc2 Fa5 24.Bd1 Fxd5 25.exd5 Bc8 26.Vb3 Vxb3 27.Fxb3 Bb8 28.Fc4 Bxb2 29.Fxd6 Fb6 30.Fe5 Bxf2 31.Kh2 Bf5 32.Fg3 h5 33.d6 Bc5 34.Fe2 He4 35.d7 Fd8 36.Fb8 Hf6 37.Ff3 Kh7 38.Ff4

Figyelmet érdemelt a 38.Fd6 Ba5 39.Fb4 Ba4 40.Fc3 folytatás.

38...g5 39.Fe3 Bb5 40.Fc6 Ba5 41.Fd4 Kg6

42.Kh1?!

Számításba jött a 42.Fb2! Bf5 43.Bd6 Kh7 44.Fa4 Bf2 45.Fd4 változat.

42...Ba6 43.Bc1 h4 44.Kg1 Fe7 45.Fb5 Bd6 46.Fc5

 

46...Bxd7 47.Fxd7 Fxc5+ 48.Bxc5 Hxd7 49.Bc6+ f6 50.Kf2 He5 51.Bc3 Kf5 52.Ke3 Hd7 53.Bb3 Hf8 54.Bb5+ Kg6 55.Ke4 He6 56.Bb2 Hf4 57.Ba2 He6 58.Kd5 Hf4+ 59.Kd6 g4 60.hxg4 Kg5 61.Ke7 Kxg4 62.Kxf6 Kg3 63.Kf5 Hxg2 64.Ba3+ Kf2 65.Kg4 He3+ 66.Kxh4 Kf3 67.Ba4 Hf5+ 68.Kg5 He3 69.Ba3 Ke4 70.Bxe3+ Kxe3 és döntetlen

 

Anand,V (2773) - Caruana,F (2782)
Szicíliai védelem [B47]

1.e4 c5 2.Hf3 e6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 a6 5.Fe2 Hf6 6.Hc3 Vc7 7.0-0 Fc5 8.Fg5 Hc6 9.Hxc6 bxc6 10.Kh1 d5 11.Fd3 Fe7 12.f4 Fb7 13.Ve1 h6 14.Fh4 0-0 15.e5 He8 16.Fxe7 Vxe7 17.He2 c5 18.c3 a5 19.Hg1 Fa6 20.Fxa6 Bxa6 21.c4?! Hc7 22.b3 a4 23.Hf3 Bfa8 24.Bb1 axb3 25.axb3 Ba2 26.Bf2 Vd7 27.Bxa2 Bxa2 28.h3 Ha6 29.Ba1 Bxa1 30.Vxa1 Hb4 31.Va8+ Kh7 32.Vf8 Hd3

 

33.f5 exf5 34.Vd6 Va7 35.Vxd5?

Minden rendben lett volna világos állásával a 35.cxd5 Hf2+ 36.Kh2 Va1 37.Vd7 változatban.

35...Hf4 36.Vd2 He6 37.Kh2 Vb7 38.Vd3 g6 39.Kg1 Kg7 40.Kf2 Va8 41.Vc2

41...Va1 42.Vd2 Vb1 43.Vc3 Kg8 44.He1 Hg5 45.Vc2 Va1 46.Hd3 He4+ 47.Ke3 Vg1+ 48.Kf3 Vh2 49.He1 Vxe5 50.Ke2 Vg3 51.Vd3 Vf2+ 52.Kd1 Vb2 53.Vc2 Vd4+ 54.Ke2 h5

Gyorsabban nyert az 54...Hg3+ 55.Kf3 g5 56.Vc1 f4 folytatás.

55.Vd3 Ve5 56.Kf1 Vf4+ 57.Ke2 Kg7 58.Ve3 Ve5 59.Hd3 Vh2

60.Hxc5 Vxg2+ 61.Ke1 Hg5 62.h4 Hf3+ 63.Kd1 Vg4 64.Kc2 f4 65.Ve7 Vf5+ 66.Kc3 He5 67.Vg5 Vxg5 68.hxg5

 

68...h4 69.He4 Hg4 és világos feladta

 

Caruana,F (2782) - Carlsen,M (2872)
Réti megnyitás [A11]

1.Hf3 Hf6 2.g3 d5 3.Fg2 c6 4.0-0 Ff5 5.d3 e6 6.c4 Hbd7 7.cxd5 cxd5 8.Fe3 Fc5 9.Fxc5 Hxc5 10.Hc3 0-0 11.Vd2 h6 12.Bfc1 Bc8 13.b4 Hcd7 14.a4 Ve7 15.Hb5 a6 16.Hbd4 Fg6 17.Hb3 e5 18.Hh4 Fh7 19.Fh3 d4 20.Hf3 Bxc1+ 21.Bxc1 Hb6 22.a5 Hbd5 23.Bc5 Bd8 24.Ha1 e4?!

Magnus Carlsen kihagyta a 24...Fe4 25.Fg2 (25.dxe4 Hxe4 26.Vc2 Hxc5 27.bxc5 d3 28.exd3 Hb4 29.Vc4 Hxd3) 25...Fxf3 26.Fxf3 Hc3 lehetőséget.

25.Hxd4 exd3 26.exd3 Fxd3?!

27.Vxd3 Hxb4 28.Vc3 He4 29.Hf5 Vf8 30.Vxb4 Hxc5 31.Hc2 Hd3 32.Vc3

Jobb volt a 32.Vb6 Kh7 33.Fg2 Hc5 34.Hfe3 választás.

32...g6 33.Hfd4 Hc5 34.Fg2 Vd6 35.h4 h5 36.Ve3 Vf6 37.Hf3 Vf5 38.Hfd4 Vf6 39.Kh2 Kg7?

40.Vc3! Hd7 41.f4 b5 42.Hb4 Hb8?

43.Hd5 b4 44.Hf5+ és sötét feladta

 

Verőci Zsuzsa

(Fotók: Maria Emalianova www.zurich-cc.com)

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Gibraltáron zajló Tradewise nyílt verseny hetedik fordulójában Rapport Richárd sötéttel remizett a kanadai Eric Hansennel. A francia védelmű partiban a kanadai sakkozó a várakozáson felül játszott, nagymesterünknek nem volt esélye az egész pont megszerzésére. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az indiai Surya Ganguly vezet félpontos előnnyel, tizenhárom fős az üldözőboly, amelynek Rapport Richárd is tagja.

Nagyon kedvezőnek tűnt Rapport Richárd párosítása, a kanadai Eric Hansent azonban a francia védelemmel igazán nem tudta meglepni. Ricsi meglepő vezérmanővere sem hozta zavarba ellenfelét, aki azért jóval többet tűnődött. A vezércserét elkerülhette volna, a végjátékban egyszerű eszközökkel biztosította a döntetlent. Hoang Thanh Trang a dán Nikolaj Mikelsennel osztozott meg a ponton.

 

A forduló rangadóját az angol Michael Adams és az ukrán Vaszilij Ivancsuk játszotta. Az olimpiai bajnok félpontos előnnyel nyugodtan választhatta az orosz huszárjátékot, és pontosan játszva világos kis kezdeményezését hárította, lépésismétlés után a 35. lépésben egyeztek meg a döntetlenben. Az éltáblák remisorozatát az indiai Surya Ganguly szakította meg, a spanyolok legjobbja, Francisvco Vallejo Pons ellen nyert. A kínai Chao kedvező párosítását kihasználva visszakapaszkodott. Meglepetésként könyvelhetjük el a nagy tehetségnek tartott orosz Daniil Dubov vereségét.

 

Az élcsoportban a 7. forduló eredményei:

Michael Adams (angol, 2754, 5) – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2739, 5,5)  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2745, 5) – Maxim Rodhstein (izraeli, 2682.5) döntetlen

Gata Kamsky (amerikai, 2709, 5) – Alekszejev Drejev (orosz, 2673, 5)  döntetlen

Surya Ganguly (indiai, 2619, 5) – Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2707, 5)  1 - 0

Wei Yi (kínai, 2607, 5) – Pentala Harikrishna (indiai, 2706, 5)  döntetlen

Eric Hansen (kanadai, 2559, 5) – Rapport Richárd (magyar, 2691, 5)  döntetlen

Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2715, 4,5) – B. Adhiban (indiai, 2590, 4,5)  döntetlen

David Navara (cseh, 2702, 4,5) – Alexandr Fier (argentin, 2572, 4,5)  döntetlen

Li Chao (kínai, 2680, 4,5) – Aleksandr Lenderman (amerikai, 2562, 4,5)  1 - 0

Tan Zongyi (kínai, 2483, 4,5) – Ivan Cseparinov (bolgár, 2672, 4,5)  döntetlen

Romain Edouard (francia, 2658, 4,5) – Das Debashis (indiai, 2494, 4,5)  1 - 0

Daniil Dubov (orosz, 2614, 4,5) – David Pardo Simon (spanyol, 2450, 4,5)  0 - 1

Ralf Akesson (svéd, 2447, 4,5) – Szergej Movszeszjan (örmény, 2677, 4)  döntetlen

Natalija Pogonyina (orosz, 2495, 4) – Nigel Short (angol, 2683, 4)  döntetlen

Nikolaj Mikkelsen (dán, 2423, 4) – Hoang Thanh Trang (magyar, 2511, 4)  döntetlen

 

Az élmezőny állása:

1-2. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) és Surya Ganguly (indiai) 6 pont

3-15. Maxime Vachier-Lagrave (francia), Nyikita Vityjugov (orosz), Maxim Rodhstein (izraeli), Pentala Harikrishna (indiai), Michael Adams (angol), Li Chao (kínai), Rapport Richárd (magyar), Gata Kamsky (amerikai), Romain Edouard (francia), Alekszej Drejev (orosz), Eric Hansen (kanadai), Wey Ji (kínai) és David Pardo Simon (spanyol) 5,5

16-36. Francisco VallejoPons (spanyol), David Navara (cseh), Sandro Mareco (argentin), Tan Zongyi (kínai), Alekxandr Fier (brazil), Jevgenyij Tomasevszkij (orosz), … 5

69. Hoang Thanh Trang (magyar) 4,5

 

Az élcsoportban a 8. forduló párosítása:

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2739, 6) – Surya Ganguly (indiai, 2619, 6)

Maxim Rodhstein (izraeli, 2682, 5,5) – Michael Adams (angol, 2754, 5,5)

Li Chao (kínai, 2680, 5,5) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2745, 5,5)

Nyikita Vityjugov (orosz, 2737, 5,5) – Alekszej Drejev (orosz, 2673, 5,5)

David Pardo Simon (spanyol, 2450, 5,5) – Gata Kamsky (amerikai, 2709, 5,5)

Pentala Harikrishna (indiai, 2706, 5,5) – Eric Hansen (kanadai, 2559, 5,5)

Rapport Richárd (magyar, 2691, 5,5) – Wei Yi (kínai, 2607, 5,5)

Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2715, 5) – Romain Edouard (francia, 2658, 5,5)

Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2707, 5) – David Anton Guijarro (spanyol, 2557, 5)

Sebastien Maze (francia, 2536, 5) – David Navara (cseh, 2702, 5)

Ivan Cseparinov (bolgár, 2672, 5) – Bela Hotenasvili (grúz, 2527, 5)

Hoang Thanh Trang (magyar, 2511, 4,5) – Pavel Eljanov (ukrán, 2733, 5)

 

Hansen,E (2559) - Rapport,R (2691)
Francia védelem [C10]

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Hc3 Hc6 4.e5 f6 5.Fb5 Vd7

Ezt a lépést hiába keressük a ChessBase MEGA 2014 adatbázisában.

6.Hf3 a6 7.Fxc6 Vxc6 8.exf6 Hxf6 9.He5 Vb6 10.0-0 Fd6 11.Ha4 Va7 12.Fe3 b6 13.b3 0-0 14.c4 dxc4 15.bxc4 Fb7

16.c5 bxc5 17.dxc5 Hd5 18.Vd4 Hxe3 19.fxe3 Fxe5 20.Vxe5 Bxf1+ 21.Bxf1 Fd5 22.Bd1 Vb8 23.Hc3 c6

24.Vxb8+

A kanadai sakkozó időzavarában nem kerülte el a vezércserét.

24...Bxb8 25.e4 Fc4 26.Bd4 Fxa2 27.Ba4 Fb1 28.Bxa6 Fd3 29.Bxc6 Bb3 30.Ha4 Bb4 31.Hb6 Fxe4 32.Bxe6 Kf7 33.Be5 Bb1+ 34.Kf2 Bb2+ 35.Ke3 Fxg2 36.Hc4 Ba2 37.Hd6+ Kf6 38.Bf5+ Ke6 39.Bf7 Bc2 40.Bxg7 Bxc5 41.Bxg2 Kxd6 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Zürichben Magnus Carlsen elsőségével fejeződött a Zurich Chess Challenge 2014 szuperverseny. A viadal utolsó fordulójában a norvég világbajnok sötéttel könnyen remizett az indiai exvilágbajnokkal, Viswanathan Ananddal. Fantasztikus sikerek övezte pályafutásának újabb diadalát aratta. A nagy rivális örmény Levon Aronjan meglepetésre kedvenc nyitásában, a Marshall támadásban kikapott az olasz Fabiano Caruanától. Remivel végződött az amerikai Hikaru Nakamura és az izraeli Borisz Gelfand játszmája gyors döntetlennel ért véget. Hétfőn a nagymesterek rapidversenyen csatáznak, 13 órától ellenkező színelosztással mérkőznek meg.  

 

 

A 23 éves Magnus Carlsent tizenkilencedik szuperversenyén ünnepelhetik  egyedüli, vagy holtversenyben elsőként, fantasztikus sikerek övezik pályafutását.  A norvég világbajnok Magnus Carlsen és a világbajnoki címét hazai földön, szülővárosában, Csennajban elvesztő indiai Viswanathan Anand 39 játszmát vívtak már klasszikus időkontrollal. Huszonhét döntetlen mellett 6-6-ra álltak, a döntőig Vishy 6-3-ra vezetett… Anand a norvég titánt a 2010-es londoni szuperversenyen tudta utoljára megadásra kényszeríteni. Különböző gyorsított időkontrollal még 34 partiban viaskodtak, 16 döntetlen mellett mindketten 9-9 partit nyertek. A zürichi szuperversenyt bevezető villámversenyen Magnus Carlsen 21 lépéses villámgyőzelmet aratott Vishy Ananddal szemben.

 

A sakkrajongók titokban éles küzdelmet vártak a mai ütközettől, ehelyett békés döntetlen született. Magnusnak a könnyű döntetlen tornagyőzelmet ígért, hiszen Fabiano Caruana és Levon Aronjan a spanyol megnyitás Marshall támadásában viaskodott…

 

Folytatták a Csennajban megkezdett spanyol megnyitású vitájukat, négyszer vívtak megnyitáselméleti párbajt is, háromszor Anand volt világos, és a 6. parti elvesztésével kétpontos hátrányba került. A 7. lépésben tért el az exvilágbajnok a tegnap látott Carlsen-Caruana játszmától, előnyt nem tudott kicsiholni, a sorozatos cserék csak a szabályzat szerint vezetett késői békekötéshez, nem akartak „büntető” rapidpartit játszani.

 

A Marshall támadás egyik legnagyobb specialistája Levon Aronjan.  A ChessBase MEGA 2014 bázisában 28 Marshall partiját találjuk, négy nyerés mellett két rapidpartit vesztett el 22 döntetlen mellett. Caruana és Aronjan mindössze nyolcadszor csatázott, a háromszoros örmény olimpiai bajnok Aronjan 4-1-re vezetett az olasz nagymesterrel szemben.

Caruana ritkább változatot választott, sokáig úgy tűnt, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően a sötét futópár elegendő ellenértéket biztosít. Pici hibák is azonban elegendőek voltak, hogy az olasz sakkozó a gyalognyerés után a győzelemre gondolhasson. Az örmény nagymester a sötét futók cseréje után egyre nagyobb hátrányba került, majd királyával motívumba lépett, többé nem volt védelme. Caruana első győzelmét aratta, Aronjan először vesztett klasszikus partit a Marshall támadásban.

A torna doyenje, Borisz Gelfand nehéz ellenfél Hikaru Nakamura számára, ezt jól mutatja, hogy hatszor kapott ki tőle, és csak kétszer tudta megadásra kényszeríteni, ötször megosztoztak a ponton. Két egymást követő veresége miatt nagyon csalódott Nakamura és a sereghajtó Gelfand partija már a 21. lépésben remivel ért véget. Rövid szünet után következett a rapidpartijuk. Nakamura a nyitásban fura ötlettel jelentkezett, Gelfand gond nélkül győzte le, nyeréssel „melegített” a holnapi rapidversenyre.

Remek versenyt láttunk, sajnálhatjuk, hogy csak öt fordulón keresztül nézhettük a szupernagymesterek játszmáit. A sakkot szerető Oleg Szkvorcov, az IGC (International Gemological Laboratories) vezérigazgatója és társtulajdonosa pazar feltételeket biztosított a viadalhoz. A játszmák kommentálásában Lékó Péter főszerepet játszott, a svájci Werneg Hug és Yannick Pelletier segítette még a játszmákban az eligazódást.

 

 

Az utolsó forduló eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2789) – Borisz Gelfand (izraeli, 2777) döntetlen (Szicíliai védelem, 21)

Fabiano Caruana (olasz, 2782) – Levon Aronjan (örmény, 2812) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 66)

Viswanathan Anand (indiai, 2773) – Magnus Carlsen (norvég, 2872) döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)

 

A verseny végeredménye:

1.Magnus Carlsen 8 pont

2.Levon Aronjan 6

3. Fabiano Caruana 5

4-5 Hikaru Nakamura és Viswanathan Anand 4

6. Borisz Gelfand 3

 

Név

FED

Élő

1

2

3

4

5

6

Pont

TPR

Magnus Carlsen

GM

NOR

2872

#

½

1

1

½

1

4

3027

Levon Aronjan

GM

ARM

2812

½

#

0

1

1

½

3

2869

Fabiano Caruana

GM

ITA

2782

0

1

#

½

½

½

2804

Hikaru Nakamura

GM

USA

2789

0

0

½

#

1

½

2

2733

Viswanathan Anand

GM

IND

2773

½

0

½

0

#

1

2

2736

Borisz Gelfand

GM

ISR

2777

0

½

½

½

0

#

2659

 

Az Élő-pontszámok változásai:

Magnus Carlsen + 9,2, Levon Aronjan + 4,1, Fabiano Caruana + 1,5, Viswanathan Anand – 2,7, Hikaru Nakamura – 4,1, Borisz Gelfand - 8

 

Anand,V (2773) - Carlsen,M (2872)
Spanyol megnyitás [C65]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.d3

Viswanathan Anand a világbajnoki döntő negyedik partijában a 4.0-0 Hxe4 5.d4 Hd6 6.Fxc6 dxc6 7.dxe5 Hf5 8.Vxd8+ Kxd8 9.h3 Fd7 10.Bd1 Fe7 11.Hc3 Kc8 12.Fg5 h6 13.Fxe7 Hxe7 14.Bd2 c5 15.Bad1 Fe6 változatban előnyt nem tudott elérni.

4...Fc5 5.Fxc6

A párharc 6. játszmájában az 5.c3 0-0 6.0-0 Be8 7.Be1 a6 8.Fa4 b5 9.Fb3 d6 10.Fg5 Fe6 11.Hbd2 folytatást láttuk. Magnus Carlsen ellen a végjátékban másodszor is hibázott, a bástyavégjáték az 5. partihoz hasonlóan a vesztét okozta.

5...dxc6 6.h3

A döntő 7. partijában az indiai világbajnok a 6.Hbd2 Fg4 7.h3 Fh5 8.Hf1 Hd7 9.Hg3 Fxf3 10.Vxf3 g6 11.Fe3 Ve7 12.0-0-0 0-0-0 13.He2 Bhe8 14.Kb1 b6 15.h4 Kb7 változatban is tartotta az egyensúlyt.

6...Hd7 7.Fe3 Fd6 8.Hbd2

Magnus Carlsen egy nappal korábban Fabiano Caruana ellen a 8.Hc3 c5 9.0-0 Hf8 10.Hd2 Hg6 11.Hc4 Fe6 12.He2 Vd7 13.Hxd6+ cxd6 14.f4 exf4 15.Hxf4 Hxf4 16.Bxf4 b6 17.Vh5 d5 18.d4 c4 19.b3 Vc6 20.Baf1 0-0-0 21.bxc4 Vxc4 22.Bxf7! remek minőségáldozattal került előnybe és nyerte meg a partit.

8...0-0 9.0-0 Be8 10.Hc4 Hf8

 

11.d4 exd4 12.Vxd4 c5 13.Vd3 b6 14.Hxd6 Vxd6 15.Vxd6 cxd6 16.Bfd1 Fb7

 

17.Bxd6

A sorozatos cserék után a nagymesterek a szabályok miatt húzták a játszmát a 40. lépésig, nem akartak "büntető" rapidpartit játszani.

17...Fxe4 18.He1 Bad8 19.Bad1 He6 20.Bxd8 Bxd8 21.Bxd8+ Hxd8 22.f3 Fd5 23.a3 Hc6 24.Kf2 f6 25.Hd3 Kf8 26.Ke2 Ke7 27.Kd2 Kd7 28.Hf4 Ff7 29.b3 He7 30.h4 Hd5 31.Hxd5 Fxd5 32.Ff4 Kc6 33.Fg3 Ff7 34.Ff4 Fg6 35.Fg3 Ff7 36.Fb8 a6 37.Ff4 Fg6 38.Fg3 Fh5 39.Ff2 Ff7 40.Fg3 Fg6 és döntetlen

 

Caruana,F (2782) - Aronjan,L (2812)
Spanyol megnyitás [C89]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.Be1 b5 7.Fb3 0-0 8.c3 d5 9.exd5 Hxd5 10.Hxe5 Hxe5 11.Bxe5 c6 12.d3 Fd6 13.Be1 Ff5 14.Vf3 Vh4 15.g3 Vh3 16.Fe3

Vaszilij Ivancsuk is ezt a ritka varit választotta Levon Aronjannal szemben, ahogy Polgár Judit is megjátszotta Lékó Péter ellen. A főváltozatnak számító 16.Fxd5 cxd5 17.Vxd5 Bad8 18.Vg2 Vxg2+ (18...Vh5 19.Fe3) 19.Kxg2 Fxd3 végjátékban sötétnek az áldozott gyalogért a futópár ellenesélyt ad, Aronjan mindig kiremizte a partikat.

16...Fxd3 17.Hd2 Vf5 18.Fd4

Judit a 18.Bad1 Bfe8 19.Vxf5 Fxf5 20.Fxd5 cxd5 21.Hb3 Fe6 22.Fc5 Fc7 után kicsit kedvezőbben állt. Ivancsuk 18.Vxf5 Fxf5 19.Fd4 Bfd8 20.a4 Ff8 21.He4 h6 22.h4 Fg6 23.Bad1-gyel folytatta.

18...Bfe8 19.a4 h6 20.Kg2 Kf8 21.Bxe8+ Bxe8 22.axb5 axb5 23.Vxf5 Fxf5 24.Fxd5 cxd5

25.Ba6 Fe7 26.Hf1 b4 27.He3 Fd3 28.Ba5 bxc3 29.bxc3

A d5 gyalog sorsa megpecsételődött, de még messze a végső siker...

29...Fd8 30.Ba8 f6 31.f3 Fe7 32.Ba7 Fd6

 

33.Bd7 Fa3 34.Bxd5 Kg8 35.h4 Fc1 36.Hg4 Fc4 37.Bc5 Fe6 38.Hf2 Ba8 39.g4 Ba2?!

Aronjannak lankadt a figyelme. 39...Ff4 40.Hd3 Ba2+ 41.Ff2 Fe3 42.Bc6 Fd5 jobb volt.

40.Kg3 Ba6 41.Bc7 Fd2 42.He4 Fe1+

43.Ff2 Fxf2+ 44.Kxf2 Ba2+ 45.Kg3 Bc2 46.Kf4 Ba2

47.h5 Ba5 48.Hc5 Fd5 49.Bc8+ Kf7?

Fonalasan veszít, a király motívumba lépett.

 

50.c4! Fa8

Tisztet vesztett 50...Fxc4 51.Hb7 miatt.

51.Bc7+ Kg8 52.He6 Ba3 53.Bxg7+ Kh8

54.Kf5 Fxf3 55.Bg6 Fe2 56.Bxh6+ Kg8 57.Bg6+ Kh8 58.Bxf6 Bf3+ 59.Hf4 Fxc4 60.Kg5 Kg8 61.Kh6 Ba3

62.g5 Ba7 63.g6 Bc7 64.Hh3 Bc8 65.Hg5 Bd8

 

66.Hh7 és sötét feladta

 

Nakamura,H (2789) - Gelfand,B (2777)
Szicíliai védelem [B30]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.Hc3 e5 4.Fc4 Fe7 5.d3 Hf6 6.Hd2 d6 7.Hf1 Fg4 8.Vd2 Hd7 9.Hd5 Fe6

A Tata Steel Chess 2014 szuperversenyen Borisz Gelfand a Fülöp-szigeteki Wesley So ellen a 9...0-0 10.c3 Fe6 11.Vc2 Hb6 12.Hxb6 axb6 13.a4 Kh8 14.Fd2 Vd7 15.Bd1 d5 16.exd5 Fxd5 17.He3 Fe6 18.Vb3 Vxd3 folytatásban küzdött meg, vezére azonban később bajba került.

10.Hfe3 Fg5 11.c3 0-0 12.Vd1 Hb6 13.Hxb6 axb6 14.Fxe6 fxe6 15.Vb3 d5 16.0-0 Kh8 17.a4 Ha5 18.Vb5 Hc6 19.Vb3 Ha5 20.Vb5 Hc6 21.Vb3 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

 

(Fotók: Maria Emalianova www.zurich-cc.com)

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Gibraltáron zajló Tradewise nyílt verseny hatodik fordulójában Rapport Richárd a címvédő Nyikita Vityjugovval 76 lépéses partiban remizett. Nagymesterünk pontos védekezéssel hárította az orosz sakkozó nyerési kísérleteit. Az élen állók közül egyedül az ukrán Vaszilij Ivancsuk tudott nyerni, félpontos előnnyel vezet a 12 fős üldözőboly előtt, amelynek Rapport is a tagja. Ricsi következő partiját a kanadai Eric Hansennel (2559) játssza. Európa-bajnoknőnk, Hoang Thanh Trang javított, nyerésével 4 pontos.

  

Rapport Richárd nagy csatában, nehéz küzdelemben remizett az orosz Nyikita Vityjugovval. A vezérgyalog megnyitású partiban a sötéttel játszó címvédő átvette a kezdeményezést, nagymesterünk  védekezésre kényszerült. Az érdekes középjátékban nem volt könnyű feladat a gyalogszerkezeti gyengeségekkel megbirkózni, de szerencsére a sorozatos cserékkel Vityjugov csak minimális előnyt ért el, királya az alapsorra szorult, nem tudott a szabadgyalog támogatására indulni. Ricsi visszanyerte a gyalogot, bástyája és huszárja ügyes összjátékával hárította a királyát fenyegető veszélyeket, a parti lépésismétléssel ért véget.

 

A nyolcfős élbolyból csak az ukrán Vaszilij Ivancsuk nyert. A „veterán” olimpiai bajnok a taktikai adok-kapok közepette jobban számolt a kínai Li Chao-nál, döntő anyagi előnyt szerzett. A második pontcsoportban már jóval több volt az eldőlt parti, így a félpontos előnnyel vezető Ivancsukot tizenketten üldözik.

A hatodik játéknapon végre nyert Európa-bajnoknőnk, Hoang Thanh Trang, így a külön női díjakért folyó versengésben javított pozícióján.

 

Az élcsoportban a 6. forduló eredményei:

Pentala Harikrishna (indiai, 2706, 4,5) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2745, 4,5)  döntetlen

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2739, 4,5) – Li Chao (kínai, 2680, 4,5)  1 - 0

Rapport Richárd (magyar, 2691, 4,5) – Nyikita Vityjugov (orosz, 2737, 4,5) döntetlen

Maxim Rodhstein (izraeli, 2682, 4,5) – David Navara (cseh, 2702, 4)  döntetlen

Michael Adams (angol, 2754, 4) – Sandro Mareco (argentin, 2582, 4)  1 - 0

Gata Kamsky (amerikai, 2709, 4) – Danyyil Dvirnyy (olasz, 2574, 4)  1 - 0

Alekszej Drejev (orosz, 2673, 4) – Sevag Mekhitarian Krikor (brazil, 2566, 4)  1 - 0

Ivan Cseparinov (bolgár, 2672, 4) – Aleksandr Lenderman (amerikai, 2562, 4)  döntetlen

Eric Hansen (kanadai, 2559, 4) – Simen Agdestein (norvég, 2627, 4)  1 - 0

Surya Ganguly (indiai, 2619, 4) – Sebastien Maze (francia, 2536, 4)  1 - 0

Das Debashis (indiai, 2494, 4) – Daniil Dubov (orosz, 2614, 4)  döntetlen

Eylon Nakar (izraeli, 2398, 4) – Wei Yi (kínai, 2607, 4)  0 - 1

Hoang Thanh Trang (magyar, 2511, 3) – Gerard Welling (holland, 2326)  1 – 0

 

Az élcsoport állása:

1.Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 5,5

2-13. Francisco Vallejo Pons (spanyol), Maxime Vachier-Lagrave (francia), Pentala Harikrishna (indiai), Maxim Rodhstein (izraeli), Nyikita Vityjugov (orosz), Rapport Richárd (magyar), Michael Adams (angol), Gata Kamsky (amerikai), Alekszej Drejev (orosz), Eric Hansen (kanadai), Wei Yi (kínai) és Surya Ganguly (indiai) 5

14-26. Li Chao (kínai), Romain Edouard (francia), David Navara (cseh), Aleksandr Lenderman (amerikai), Das Debashis (indiai), Tan Zonyi (kínai), Alexandr Fier (argentin), Jevgenyij Tomasevszkij (orosz),… 4,5

72. Hoang Thanh Trang (magyar) 4

 

Az élcsoportban a 7. forduló párosítása:

Michael Adams (angol, 2754, 5) – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2739, 5,5)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2745, 5) – Maxim Rodhstein (izraeli, 2682.5)

Gata Kamsky (amerikai, 2709, 5) – Alekszejev Drejev (orosz, 2673, 5)

Surya Ganguly (indiai, 2619, 5) – Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2707, 5)

Wei Yi (kínai, 2607, 5) – Pentala Harikrishna (indiai, 2706, 5)

Eric Hansen (kanadai, 2559, 5) – Rapport Richárd (magyar, 2691, 5)

Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2715, 4,5) – B. Adhiban (indiai, 2590, 4,5)

David Navara (cseh, 2702, 4,5) – Alexandr Fier (argentin, 2572, 4,5)

Li Chao (kínai, 2680, 4,5) – Aleksandr Lenderman (amerikai, 2562, 4,5)

Tan Zongyi (kínai, 2483, 4,5) – Ivan Cseparinov (bolgár, 2672, 4,5)

Romain Edouard (francia, 2658, 4,5) – Das Debashis (indiai, 2494, 4,5)

Daniil Dubov (orosz, 2614, 4,5) – David Pardo Simon (spanyol, 2450, 4,5)

Ralf Akesson (svéd, 2447, 4,5) – Szergej Movszeszjan (örmény, 2677, 4)

Natalija Pogonyina (orosz, 2495, 4) – Nigel Short (angol, 2683, 4)

Nikolaj Mikkelsen (dán, 2423, 4) – Hoang Thanh Trang (magyar, 2511, 4)

 

Rapport,R (2691) - Vityjugov,N (2737)
Vezérgyalog megnyitás [D02]

1.d4 Hf6 2.Hf3 e6 3.Ff4 c5 4.e3 d5 5.Hc3 a6 6.a3 Hc6 7.Fd3 Fd6 8.dxc5 Fxc5 9.0-0 Fd6 10.Fxd6 Vxd6

11.e4 d4 12.He2 e5 13.Hg3 g6 14.h3 h6 15.Fc4 Fe6 16.Fxe6 Vxe6 17.Vd2 Bd8 18.a4 a5 19.Ba3 Hd7 20.He1 Hb6 21.Bb3 Hc4 22.Vd1 b6 23.Hd3 0-0 24.Be1 Bb8 25.Hf1 Kg7

26.Hh2 Bfc8 27.Vc1 He7 28.Hg4 h5

Számításba jött a 28...g5 29.c3 He3 30.Ba3 Hxg4 31.hxg4 Hg6 32.f3 Bc4 folytatás.

29.Hh2 f6 30.Hf3 Hd6 A címvédő a [30...Vd7 31.Va1 Hd6 folytatásban a tisztáldozatot, a 32.Hdxe5 fxe5 33.Hxe5 Ve6 34.Hf3 Hc6 35.Vd1 változatot nem kedvelte?

31.Hd2 g5 32.Vd1 h4

33.c3 dxc3 34.Bxc3 Bxc3 35.bxc3 Bc8 36.Vc2 Hg6 37.Bb1 Hc4 38.Va2 Vc6 39.Vxc4 Vxc4 40.Hxc4 Bxc4 41.Bxb6 Bxc3

42.Bd6 Bc4 43.Bd7+ Kg8 44.f3 Bxa4 45.Bd8+ Kf7 46.Bd7+ Ke8 47.Ba7

 

47...Ba3 48.Hc5 Ba1+ 49.Kh2 Hf4 50.Ba8+ Kf7 51.Ba7+ Kg8 52.Ba8+ Kg7 53.Ba7+ Kg8 54.Ba8+ Kf7 55.Ba7+ Ke8 56.Ba8+ Ke7 57.Ba7+ Kd6 

 

 

 

58.Bxa5 Bd1 59.Hb3 He2?!

Az 59...Bb1 60.Hd2 Be1 61.Bb5 Kc6 62.Bb2 Kc5 63.Hb1 Kc4 adta volna az utolsó esélyt. Ricsi bástyája és huszárja a továbbiakban sikerrel hárított Nyikita Vityjugov próbálkozásait.

60.Ba2 Be1 61.Bc2 Ke7 62.Bc7+ Ke8 63.Bc8+ Kd7 64.Bc4 Bb1 65.Hc5+ Ke7 66.Hd3 Bd1 67.Hf2 Bf1 68.Hd3 Bd1 69.Hf2 Bd2 70.Hg4 Hf4 71.He3 Be2 72.Bc3 Kd7 73.Kh1 Be1+ 74.Kh2 Be2 75.Kh1 Be1+ 76.Kh2 Be2 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Zürichben zajló szuperverseny negyedik fordulójában a norvég világbajnok Magnus Carlsen remek minőségáldozattal győzte le az olasz Fabiano Caruanát, megőrizte vezető pozícióját. A háromszoros olimpiai bajnok örmény Levon Aronjan az amerikai Hikaru Nakamurára mért vereséget. Megszerezte első győzelmét az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand, régi riválisa, az izraeli Borisz Gelfand ellen szakította meg hosszú nyeretlenségi sorozatát. Az első hely sorsa az utolsó játéknapon dől el. Óriási érdeklődéssel várjuk Anand és Carlsen partiját, Aronjan is sötéttel játszik Caruanával.

 

Érthetően óriási visszhangja van a tegnapi forduló drámai fordulattal véget ért csatájának, Hikaru Nakamura és Magnus Carlsen játszmájának. Carlsen a partit követő sajtótájékoztatón nem tagadta, hogy lebecsülte világos támadási lehetőségét, a 26…Fxb2 egyetlen esélye volt, hiszen állása annyira reménytelennek látszott. Nagyon meglepte Nakamura 37.d6 hibája, hiszen a nyílt d vonal sokkal értékesebb volt, mint egy huszár. A partit élőben figyelő Garri Kaszparov 40.Vh5 után már lefogadta Carlsen győzelmét, és pártfogoltja meg is húzta a legerősebb 40…Bd3 lépést. A parti tanulsága, hogy az utolsó pillanatig küzdeni kell!

A norvég világbajnok tízedik partiját játszotta Fabiano Caruanával. Legutolsó játszmájukat tavaly a Tal emlékversenyen az olasz nagymester sötéttel megnyerte, a bástyavégjátékban Magnus hibázott, ahogy egy évvel korábban a Grand Slam-döntőn is megadásra kényszerült. Carlsen Bilbaóban a második partiban visszavágott és 5 döntetlen mellett még 2011-ben Bielben tudta legyőzni Caruanát.

 

Ma tipikus Carlsen alkotást láttunk. látszólag igénytelen megnyitás után a középjátékban játszotta túl Caruanát. Az olasz nagymester makacsul ragaszkodott a hosszúsánc gondolatához, a világbajnok pedig előkészítette a minőségáldozatot. Magnus bőséges ellenértéket kapott, sötétet számos taktikai motívum fenyegette. Caruana védekezhetett volna jobban, de Carlsen a parti befejező részét pazarul játszotta, szemet-lelket gyönyörködtető volt haderejének tökéletes összjátéka.  

Borisz Gelfand és Viswanathan Anand első partijukat 1989-ben a moszkvai GMA viadalon játszották, zürichi összecsapásukig 51 játszmában vívtak meg klasszikus időkontrollal. Harmincnyolc döntetlen mellett Anand 7-6-re vezetett. Érdekességként megemlítem, hogy Gelfand négy nyeréssel kezdett, Anand először az 1993-as linaresi tornán tudta megadásra kényszeríteni riválisát. A 2012-es világbajnoki döntő előtt a 2006-os Wijk aan Zee-i szuperversenyen dőlt el utoljára partijuk, mint emlékezetes Moszkvában egy-egy játszmát nyertek, Anand a rapid rájátszásban védte meg címét. Különböző gyorsított időkontrollal még 43 partiban viaskodtak, Vishy 28 döntetlen mellett 14-szer nyert és csak egyszer kapott ki, így az összesített mérleg az indiai exvilágbajnoknak kedvez, + 21, = 66, - 7-tel.

 

Vishy Anand a rajtnál elszenvedett kettős vereséggel nehezen, de megbirkózott és a régi nagy riválissal szemben jó játékkal rukkolt ki. A különböző oldalra sáncolás mindkét félnek számos lehetőséget kínált, az izraeli nagymester királyszárnyi akcióját nagyobb erővel vezethette volna, végül azonban előrenyomult gyalogjai elgyengültek, ezt használta ki az indiai exvilágbajnok. Tizenkilenc győzelem nélkül megvívott, klasszikus gondolkodási idővel játszott parti után végre nyerni tudott!

Mindig kiélezett küzdelmet vív az örmény Levon Aronjan és az amerikai Hikaru Nakamura,  többször is váratlan fordulatot láttunk, meglepő eredmény is született. Klasszikus partijaikban 7-4-re álltak hat döntetlen mellett. Utolsó partijukat Wijk aan Zee-ben Aronjan megnyerte.

 

A kezdőlépést az örmény származású francia sanzonénekes, zeneszerző, Charles Aznavour húzta meg. Nem ezért nyert Aronjan, hanem Nakamura teljesítményére tegnapi rontása rányomta bélyegét. Királyindiai védelmével szemben Aronjan jó érzékkel választotta a g3-as változatot. Az amerikai nagymester az egész partiban gondokkal küzdött, amikor pedig az örmény sakkozó kicsit engedett a nyomásból, akkor nem védekezett jól. Az a szabadgyalog előrenyomulása, felkínált minőségáldozat színesítette világos játékát. A befejezés is látványos volt, a sötét király vándorútra kényszerült, a matt elkerülhetetlenné vált.

 

A 4. forduló eredményei:

Borisz Gelfand (izraeli, 2777) – Viswanathan Anand (indiai, 2773) 0 – 1 (Szláv védelem, 36)

Magnus Carlsen (norvég, 2872) – Fabiano Caruana (olasz, 2782) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 47)

Levon Aronjan (örmény, 2812) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2789) 1 – 0 (Királyindiai védelem, 45)

 

A verseny állása:

1.Magnus Carlsen 7 pont

2.Levon Aronjan 6

3-4. Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana és Viswanathan Anand 3

6. Borisz Gelfand 2

 

Név

FED

Élő

1

2

3

4

5

6

Pont

TPR

Magnus Carlsen

GM

NOR

2872

#

½

1

1

1

3128

Levon Aronjan

GM

ARM

2812

½

#

1

½

1

3

2993

Hikaru Nakamura

GM

USA

2789

0

0

#

½

1

2722

Fabiano Caruana

GM

ITA

2782

0

½

#

½

½

2715

Viswanathan Anand

GM

IND

2773

 

0

0

½

#

1

2702

Borisz Gelfand

GM

ISR

2777

0

½

 

½

0

#

1

2619

 

Az utolsó forduló párosítása:

Hikaru Nakamura – Borisz Gelfand

Fabiano Caruana – Levon Aronjan

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen

 

Carlsen,M (2872) - Caruana,F (2782)
Spanyol megnyitás [C65]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.d3 Fc5 5.Fxc6 dxc6 6.h3 Hd7 7.Fe3 Fd6 8.Hc3 c5 9.0-0 Hf8 10.Hd2 Hg6 11.Hc4 Fe6 12.He2 Vd7 13.Hxd6+ cxd6

 

14.f4 exf4 15.Hxf4 Hxf4 16.Bxf4 b6

Nehéz volt megérteni, hogy Fabiano Caruana miért erőltette a hosszúsáncot.

17.Vh5! d5

18.d4! c4 19.b3 Vc6

Fabiano Caruana jobban játszhatott volna 19...Bc8-cal, de az olasz nagymester nem tudott szabadulni a hosszúsánc bűvös gondolatától.

20.Baf1! 0-0-0 21.bxc4 Vxc4

22.Bxf7!

A minőségáldozatért a világbajnok bőséges ellenértéket kapott.

22...Fxf7 23.Bxf7 Bd7 24.Bxd7 Kxd7 25.exd5 g6 26.Vg4+ Kc7

 

27.Ve6 Kb7 28.Ve7+

Jóval erősebb volt a 28.Vf6 Ve2 29.Vxh8 Vxe3+ 30.Kf1 Vc1+ 31.Kf2 Vxc2+ 32.Kg3 Vc3+ 33.Kh2 Vc7+ 34.Ve5 folytatás.

28...Vc7 29.Ve4 Vd7 30.d6+ Ka6 31.Ff4 Bc8 32.Kh2?!

Világos csak akkor tud előrejutni, ha hozzájut a c4 lépéshez. 32.Ve2+ Kb7 33.c4 Be8 34.Vd3 Vc6 35.Fe5 pontosabb volt.

32...Bc4 33.Fg3 Bc8?

 

34.Vd3+ Kb7 35.c4 Vc6 36.Vb3! Ka8

Caruana nem esett bele a csapdába. 36...Vxc4?-re 37.d7 azonnal nyert volna.

37.a4 Be8

38.a5 Kb7 39.c5 Kc8 40.axb6 axb6

 

41.d5! Vxc5 42.Va4 Be3 43.Va8+ Kd7 44.Vb7+ Ke8 45.d7+ Kd8 46.Fh4+ Be7

 

47.Vc8+ és sötét feladta

 

Aronjan,L (2812) - Nakamura,H (2789)
Királyindiai védelem [E63]

1.Hf3 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 Fg7 4.g3 d6 5.Fg2 0-0 6.0-0 Hc6 7.d4 a6 8.h3 Bb8 9.e4 b5 10.d5 b4 11.He2 Ha5 12.Vc2 c6

13.Hfd4 cxd5

Világos állása kissé kedvezőbb a 13...c5 14.Hb3 folytatásban.

14.exd5 Vc7 15.b3 e5?!

Hikaru Nakamura az állás további nyitásával Levon Aronjannak kedvezett.

16.dxe6 fxe6

17.a3 bxa3 18.Fd2 Hb7 19.Bxa3 e5 20.Hc6 Ba8 21.Hb4

Számításba jött a 21.Hc3 Ff5 22.Va2 e4 23.Hd4 folytatás, de akár a 21.g4 is.

21...a5 22.Va2 Ff5?! 23.Hd5 Hxd5 24.Fxd5+ Kh8  

 

 

 

25.b4

Figyelmet érdemelt a 25.g4 Fd3 26.Fe3 folytatás.

25...Fxh3 26.Bb1 Ff5 27.Bb2 Fd7 28.bxa5 Fc6 29.Hc3 Hc5 30.Fe3 e4 31.a6 Hd3?!

Az egyetlen reményt a 31...Bxa6 32.Bxa6 Hxa6 33.Vxa6 Fxc3 34.Bc2 Fxd5 35.cxd5 Vg7 36.Vxd6 Fe5 37.Vb4 változat nyújtotta volna.

 

 

 

32.Bb7! Vc8

Világosnak már könnyű a nyerése. 32...Fxb7 33.axb7 Bae8 34.Vb1 Fxc3 35.Bxc3 h5 36.Bb3 Hc5 37.Fxc5 dxc5 38.Fxe4 is reménytelen volt.

33.Hxe4 Fxd5 34.cxd5 Vg4 35.Bxd3 Vxe4

 

36.Bdb3 Vxd5 37.Ve2 Vc6 38.a7

Aronjan bizonyára látta a 38.Bxg7! Kxg7 39.Vb2+ Kf7 40.Fh6 Ve4 41.Be3 nyerést is.

38...d5?

39.Bxg7! Kxg7 40.Fd4+ Kh6 41.Ve3+ Kh5 42.g4+ Kh4 43.Vh6+ Kxg4 44.Vh3+ Kf4 45.Bf3+ és sötét feladta

 

Gelfand,B (2777) - Anand,V (2773)
Szláv védelem [D11]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hf3 Hf6 4.e3 Fg4 5.Hc3 e6 6.h3 Fh5 7.g4 Fg6 8.Hh4 Fb4 9.Vb3 Ve7 10.Fd2 a5 11.Hxg6 hxg6 12.cxd5 exd5 13.f3

 

 

 

13...a4!

Borisz Gelfand aligha örült annak, hogy Vishy Anand éppen ellene mutatta meg, hogy korai őt még leírni, képes régi önmagát idézve sakkozni.

14.Vc2 a3 15.b3 Hbd7 16.0-0-0 0-0 17.Kb1 Bfc8 18.h4 Hb6

19.g5

Jobb volt a 19.h5 gxh5 20.g5 Hh7 21.g6 Hf8 22.Bxh5 fxg6 23.Bh1 folytatás.

19...Hh5 20.Fh3 Be8 21.Bhe1 Bad8 22.Fg4 Vd6 23.He2 Fxd2 24.Vxd2 Hd7 25.Hf4 Hxf4 26.exf4 f5 27.gxf6 Hxf6 28.Be5 Hxg4 29.fxg4 Bxe5 30.fxe5 Ve7 31.Bh1

Még mindig egyenlő esélyt adott a 31.Bf1 Bf8 32.Bxf8+ Vxf8 33.Kc2 Vf3 34.g5 Ve4+ 35.Vd3 változat.

31...Bf8 32.h5

32...Vf7 33.h6 Vf3 34.Be1 gxh6 35.e6 Be8 36.g5 Vf5+ és világos feladta

Verőci Zsuzsa

(Fotók: Maria Emalianova www.zurich-cc.com)

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Gibraltáron zajló Tradewise nyílt verseny ötödik fordulójában Rapport Richárd újabb győzelmet aratott, sötéttel nyert a francia olimpikon Romain Edouard ellen. Nagymesterünk a kissé furcsán játszott nyitás után kihasználta ellenfele hibáját, huszáráldozattal szétrombolta világos királyállását, támadását sikerre vezette. Mesterhármasával nyolcas holtversenyben vezet, hatodik partiját a címvédő orosz Nyikita Vityjugov ellen játssza. Hoang Thanh Trang sötéttel csak remizett az izraeli Peter Gukhvattal.

A 10 fordulós svájci rendszerű viadal ötödik játéknapján Rapport Richárd remek támadójátszmával örvendeztette meg szurkolóit. A francia Romain Edouard a nyitásból előnyösebben jött ki, de erélytelenül folytatta, ezzel lehetőséget adott nagymesterünknek, hogy támadást kezdeményezzen. Tetszetős volt a huszáráldozata, amivel szétbombázta világos királyállását. A sötét nehéztisztek harmonikus együttműködéssel matthálót szőttek, a 36. lépés után Edouard kapitulált. A szép győzelemmel Ricsi már nyolcas holtversenyben vezet, hatodik partiját a címvédő orosz Nyikita Vityjugov ellen játssza.

Sorban születtek a papírformának megfelelő eredmények. Az ukránok olimpiai bajnoka, Vaszilij Ivancsuk átélt kellemetlen pillanatokat is, de kecsegtető állását az örmények olimpiai bajnoka, Szergej Movszeszjan alaposan elrontotta. Meglepetés, hogy az ukrán Maria Muzicsuk az orosz olimpikon Jevgenyij Tomasevszkijtől sötéttel rabolt fél pontot. Európa-bajnoknőnk, Hoang Thanh Trang a vártnál gyengébben szerepel, eddigi eredményével 12 Élő-pontot vesztett, Ricsi közel 7 pontos nyerésben van.

 

Az élcsoportban az 5. forduló érdekesebb eredményei:

Li Chao (kínai, 2680, 4) – Maxim Rodhstein (izraeli, 2682, 4)  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2745, 3,5) – Sandro Mareco (argentin, 2582, 4)  1 – 0

Szergej Movszeszjan (örmény, 2677, 3,5) – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2739, 3,5)  0 - 1

Nyikita Vityjugov (orosz, 2737, 3,5) – Kevin Spragett (kanadai, 2544, 3,5)  1 - 0

Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2707, 3,5) – Adhiban N. (indiai, 2590, 3,5)  1 - 0

Ivan Salgado Lopez (spanyol, 2597, 3,5) – Pentala Harikrishna (indiai, 2706, 3,5)  0 - 1

Romain Edouard (francia, 2658, 3,5) – Rapport Richárd (magyar, 2691, 3,5)  0 - 1

Mikhail Antipov (orosz, 2511, 3) – Michail Adams (angol, 2754, 3)  0 - 1

Xu Jun (kínai, 2510, 3) – Pavel Eljanov (ukrán, 2733, 3)  döntetlen

Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2715, 3) – Maria Muzicsuk (ukrán, 2503, 3)  döntetlen

Marie Sebag (francia, 2501, 3) – Gata Kamsky (amerikai, 2709, 3)  0 - 1

Peter Gukhvat (izraeli, 2268, 2,5) – Hoang Thanh Trang (magyar, 2511, 2,5) döntetlen

 

Az élcsoport állása:

1-8. Maxime Vachier-Lagrave (francia), Pentala Harikrishna (indiai), Vaszilij Ivancsuk (ukrán), Maxim Rodhstein (izraeli), Nyikita Vityjugov (orosz), Francisco Vallejo Pons (spanyol), Li Chao (kínai) és Rapport Richárd (magyar) 4,5 pont

9-26. Michael Adams (angol), Sandro Mareco (argentin), David Navara (cseh), Das Debashis (indiai), Gata Kamsky (amerikai), Aleksandr Lenderman (amerikai), Tan Zongyi (kínai), Ivan Cseparinov (bolgár), Alekszej Drejev (orosz), Simen Agdestein (norvég), … 4

102. Hoang Thanh Trang (magyar) 3

 

Az élcsoportban a 6. forduló párosítása:

Pentala Harikrishna (indiai, 2706, 4,5) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2745, 4,5)

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2739, 4,5) – Li Chao (kínai, 2680, 4,5)

Rapport Richárd (magyar, 2691, 4,5) – Nyikita Vityjugov (orosz, 2737, 4,5)

Maxim Rodhstein (izraeli, 2682, 4,5) – David Navara (cseh, 2702, 4)

Michael Adams (angol, 2754, 4) – Sandro Mareco (argentin, 2582, 4)

Gata Kamsky (amerikai, 2709, 4) – Danyyil Dvirnyy (olasz, 2574, 4)

Alekszej Drejev (orosz, 2673, 4) – Sevag Mekhitarian Krikor (brazil, 2566, 4)

Ivan Cseparinov (bolgár, 2672, 4) – Aleksandr Lenderman (amerikai, 2562, 4)

Eric Hansen (kanadai, 2559, 4) – Simen Agdestein (norvég, 2627, 4)

Surya Ganguly (indiai, 2619, 4) – Sebastien Maze (francia, 2536, 4)

Das Debashis (indiai, 2494, 4) – Daniil Dubov (orosz, 2614, 4)

Eylon Nakar (izraeli, 2398, 4) – Wei Yi (kínai, 2607, 4)

Hoang Thanh Trang (magyar, 2511, 3) – Gerard Welling (holland, 2326)

 

Edouard,R (2658) - Rapport,R (2691)
Angol megnyitás [A10]

1.Hf3 e6 2.c4 f5 3.g3 Hf6 4.Fg2 Fe7 5.0-0 0-0 6.d3 d5 7.Vc2 Hc6 8.a3 a5 9.cxd5 exd5 10.Hc3 Kh8 11.Hb5 Fd7 12.Ff4 Bc8 13.Bab1

A francia nagymester jobban játszhatott volna a 13.Vb3 Fc5 14.Bac1 Fb6 15.Hc3 változatban.

13...Hh5 14.Fd2 f4 15.b4 axb4 16.axb4 fxg3 17.hxg3

17...Fg4 18.Fc3 Vd7 19.Hbd4 Hxd4 20.Fxd4 Fd6 21.Fc5?! Fh3

A világos királyállás körül már viharfelhők gyülekeztek.

22.Fxd6 cxd6 23.Vd1? Bf6! 24.Hh2 Fxg2 25.Kxg2

25...Hf4+! 26.gxf4 Bh6 27.f5 Vxf5 28.f4 Vg6+ 29.Kf2 Bxh2+ 30.Ke1 Vg3+ 31.Kd2

31...d4! 32.Ve1 Ve3+ 33.Kd1 Be8 34.Bb2 Ba8 35.Bb1 Ba2 36.Bc1

 

 

36...Ve8! és világos feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Zürichben zajló szuperverseny harmadik fordulójában a legnagyobb érdeklődés az amerikai Hikaru Nakamura és a norvég világbajnok Magnus Carlsen partiját kísérte. Nakamura királyszárnyi támadással jelentős előnyt szerzett, többször is nyerőesélyt szalasztott el. Carlsen tisztáldozattal teremtett ellenesélyt, majd Nakamura újabb hibáját kihasználva 61 lépésben meg is nyerte a partit. Döntetlennel zárult az örmény Levon Aronjan és az izraeli Borisz Gelfand, valamint az olasz Fabiano Caruana és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand küzdelme. A negyedik játéknapon Gelfand-Anand, Carlsen-Caruana és Nakamura-Aronjan párharcok lesznek.

 

Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura fiatal koruk ellenére klasszikus időkontroll mellett is már huszonharmadszor mérkőztek meg egymással. Az eddigi huszonkét partiban Magnus dominált, 7-0-ra vezetett 15 döntetlen mellett. Világossal egészen fantasztikus a norvég világranglista-vezető mérlege, hatszor nyert, ötször megosztozott a ponton a háromszoros amerikai bajnokkal. Sötéttel Magnus egy partit nyert, tízszer remiztek.

 

St. Louisban a torna harmadik fordulójában a félpontos előnnyel vezető Hikaru Nakamura sötét szemüvegben játszva „védekezett” a világranglista-vezető Magnus Carlsennel „mágikus erejével” szemben. Aligha a lélektani hadviselésnek  köszönhette, hogy Magnus az első partiban megizzadt a remiért, a parti nehéz időszakában is megcsillogtatta egyik legnagyobb erényét, higgadtan védekezett, az ellenesélyt megragadta. Nakamura az ötödik játéknapon, immár félpontos hátrányban is sötét szemüvegben játszott, de ismét döntetlen született, a norvég sakkozó végül egypontos előnnyel nyerte meg a világbajnoki döntő előtt főpróbának szánt viadalt.

 

Az amerikai nagymester jól ismerte a világbajnoki döntő 9. partiját, ahol Viswanathan Anand a Nimzoindiai védelmű partiban a Saemisch-változatban nehéz perceket okozott Magnus Carlsennek.  A játszmát végül a nagy hidegvérrel védekező kihívó megnyerte, és ezzel eldőlt a világbajnoki cím sorsa. Nakamura a hosszúsánccal, majd a királyszárnyi támadással nagy fölénybe került. Az élő videós közvetítésen jól láthattuk Magnus Carlsen kétségbeesett tekintetét, joggal gondolta, hogy nincs számára mentség, ahogy a világ számos pontján a sakkrajongók nyerések sorozatát vélték felfedezni, legyen ez akár az elemzőprogramok segítségével…

Nakamura a győzelem küszöbén megtorpant, kisebb időzavarban nem találta meg a fonalas nyerést, 37.d6? lépésével mentőövet dobott a norvég világbajnoknak. A lejtőn már nem tudott megállni, az időkontroll előtti utolsó húzása már vesztő volt! A világbajnok tisztáldozattal jutott ellenjátékhoz, a végjátékban öt gyalogja is volt a huszárért cserébe. A szabadgyalogok előrenyomulása ellen Nakamurának nem volt védelme.

 

Levon Aronjan és Borisz Gelfand összesítve már 55. partijukat játszották, az örmények legjobbja csak 14-13-ra vezetett a 27 döntetlen mellett. Hasonlóan szoros a versengésük a klasszikus játszmáik alapján, Aronjannál 7-6-ra volt az előny 13 remi mellett. Mai partijuk békés mederben zajlott, lépésismétléssel már a 27. lépésben békét kötöttek.

 

Fabiano Caruana és Viswanathan Anand tízedik klasszikus partijukban mérték össze erejüket. Tavaly az olasz nagymester nem kis meglepetésre megnyerte a zürichi viadalt, egyszer le is győzte az indiai sakkozót, majd a Tal emlékversenyen másodszor is vereséget mért a regnáló világbajnokra. Vishy Anand egy partiban tudta megadásra kényszeríteni Caruanát, hatszor megosztoztak a ponton.

Caruana a szláv védelmű játszmában ritkább változat mellett döntött. érdekes küzdelem bontakozott ki. Az indiai exvilágbajnok pontosan védekezett, hárította világos kezdeményezési kísérleteit, pontosztozkodás született. Caruana harmadszor remizett, Anand első pontját szerezte meg.

 

 

A kommentátor trió, Wener Hug, Yannick Pelletier és Lékó Péter

A 3. forduló eredményei:

Levon Aronjan (örmény, 2812) – Borisz Gelfand (izraeli, 2777) döntetlen (Grünfeld védelem, 27)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2789) – Magnus Carlsen (norvég, 2872) 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 61)

Fabiano Caruana (olasz, 2782) – Viswanathan Anand (indiai, 2773) döntetlen (Szláv védelem, 40)

 

A verseny állása:

1.Magnus Carlsen 5 pont

2.Levon Aronjan 4

3-4. Hikaru Nakamura és Fabiano Caruana 3

5. Borisz Gelfand 2

6. Viswanathan Anand 1

 

Név

FED

Élő

1

2

3

4

5

6

Pont

Perf.

Magnus Carlsen

GM

NOR

2872

#

½

1

1

3072

Levon Aronjan

GM

ARM

2812

½

#

½

1

2

2927

Hikaru Nakamura

GM

USA

2789

0

#

½

1

2809

Fabiano Caruana

GM

ITA

2782

½

#

½

½

2780

Borisz Gelfand

GM

ISR

2773

0

½

½

#

1

2702

Viswanathan Anand

GM

IND

2777

0

0

½

#

½

2515

 

A 4. forduló párosítása:

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan

Nakamura,H (2789) - Carlsen,M (2872)
Nimzoindiai védelem [E20]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.f3 d5 5.a3 Fe7

A világbajnoki döntő kilencedik játszmájában Magnus Carlsennek az 5...Fxc3+ 6.bxc3 c5 7.cxd5 exd5 8.e3 c4 9.He2 Hc6 10.g4 0-0 11.Fg2 Ha5 12.0-0 Hb3 13.Ba2 b5 14.Hg3 a5 15.g5 He8 16.e4 Hxc1 17.Vxc1 Ba6 18.e5 utáni pozícióban nagy hidegvérrel kellett védekeznie. 18...Hc7 19.f4 b4 20.axb4 axb4 21.Bxa6 Hxa6 22.f5 b3 23.Vf4 Hc7 24.f6 g6 25.Vh4 He8 26.Vh6 b2 27.Bf4 b1V+ pozícióban Viswanathan Anand döbbenetes hibát vétett. 28.Hf1?? Ve1 után azonnal feladta a partit.

6.e4 dxe4 7.fxe4 e5 8.d5 Fc5 9.Fg5 0-0 10.Hf3 Fg4 11.h3 Fxf3 12.Vxf3 Hbd7

13.0-0-0 Fd4 14.He2 c5

 

15.g4!

Hikaru Nakamura megindított a királyszárnyi támadást.

15...a5 16.Kb1 Ba6 17.Hg3 g6

A norvég világbajnok nem akarta a huszárt f5-re beengedni, de a g6 meggyengítette a királyállást, a gyalogroham nagy erővel folytatódhatott.

18.h4 a4

19.Bh2

Nakamura a profilaktikus bástyalépéssel sötét akcióját időben hárította.

19...Va5 20.Fd2 Vc7 21.g5 He8 22.h5 Bb6 23.Fc1 Bb3  

 

24.Vg4 Hb6 25.Fe2! Hd6 26.Bdh1

Számításba jött a 26.hxg6 Vd7 (26...fxg6 27.Ve6+ Vf7 28.Bdh1 Vxe6 29.dxe6 Bf4 30.Bxh7) 27.gxh7+ Kh8 28.Vh4 folytatás is.

 

 

 

26...Fxb2!?

Magnus próbált kavarni ellenfele kisebb időzavarában.

27.Fxb2 Hbxc4 28.Fxc4 Hxc4 29.hxg6 Vb6

30.g7

Nakamura válogathatott a nyerések között...

30...Bd8 31.Vh4 Bxb2+ 32.Ka1 Bxh2 33.Bxh2 Vg6 34.Hf5 Be8

35.Vg4!?

Kimaradt a tetszetős nyerés a 35.Vf2! b5 36.Bxh7! Vxh7 37.Hh6+ Vxh6 (37...Kxg7 38.Vxf7+ Kh8 39.Vxe8+ Kg7 40.Vf7+ Kh8 41.Vf8+ Vg8 42.Vxg8 matt) 38.gxh6 Hd6 39.Vf6 Hxe4 40.h7+ Kxh7 41.Vxf7 Bg8 42.Vf5+ Kxg7 43.Vxe4 változatban.

35...Vb6 36.Vh3 Vg6 37.d6?

Nyert volna a már ismert motívum miatt a 37.Vf1 b5 38.Bxh7 Vxh7 39.Hh6+ Vxh6 40.gxh6 folytatás.

 

37...Hxd6!

Magnus a felkínált esélyt megragadta, a tisztáldozattal ellentámadásba lendült.

38.Hxd6 Bd8 39.Hc4?!

A pánikhangulatban Nakamura nem találta meg a 39.Hc8 Kxg7 40.He7 Bd1+ 41.Ka2 Ve6+ 42.Vxe6 fxe6 43.Bh6 Bd7 44.Hc8 Bd2+ 45.Kb1 Bg2 46.Hb6 folytatást.

39...Vxe4

40.Vh5?

Az amerikai nagymester vesztőt húzott. 40.He3 Vd3 41.Hf5 Vd1+ 42.Kb2 Bd2+ 43.Bxd2 Vxd2+ örökös sakkal remi.

40...Bd3! 41.Bh4 Vf5 42.Ve2 b5 43.Hd2

 

43...Vxg5 44.Vxd3 Vxh4 45.He4 Kxg7 46.Vf3 Vf4! 47.Vg2+ Kf8 48.Kb2

 

48...h5

Világos tehetetlen a sötét szabadgyalogokkal szemben.

49.Hd2 h4 50.Kc2

 

50...b4 51.axb4 cxb4 52.Va8+ Kg7 53.Vxa4 h3 54.Vb3 h2 55.Vd5 e4 56.Vh5

 

56...e3 57.Hf3 e2 58.Kb3 f6 59.He1 Vg3+ 60.Ka4 Vg1 61.Vxe2 Va7+ és világos feladta

 

Aronjan,L (2812) - Gelfand,B (2777)
Grünfeld védelem [D78]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.g3 c6 4.Fg2 d5 5.cxd5 cxd5 6.Hf3 Fg7 7.He5 He4 8.Hd2 Hxd2 9.Fxd2 0-0 10.0-0 Hd7 11.Fc3 Hf6 12.Vb3 He4 13.Fxe4

A cserével világos nem kerülhetett előnybe. 13.Bfd1 Hxc3 14.bxc3 Vc7 többet ígért.

13...dxe4 14.Bfd1 Vb6 15.Vxb6 axb6 16.Hc4

16...Fe6 17.d5 Fg4 18.Fxg7 Kxg7 19.Kf1 b5 20.He3 Fd7 21.a3 Bfc8 22.Bac1 Kf6 23.Bxc8 Bxc8 24.d6 e6 25.Hg4+ Kf5 26.He3+ Kf6 27.Hg4+ Kf5 és döntetlen

 

Caruana,F (2782) - Anand,V (2773)
Szláv védelem [D11]

1.Hf3 d5 2.c4 c6 3.d4 Hf6 4.e3 Fg4 5.Hc3 e6 6.h3 Fh5 7.g4 Fg6 8.cxd5

Fabiano Caruana a jóval népszerűbb 8.He5 Hbd7 9.Hxg6 hxg6 10.Fd2 helyett ritkább folytatásra szavazott.

8...Hxd5 9.He5 Fb4 10.Fd2 Hd7 11.Hxg6 hxg6 12.a3 Fa5 13.Fg2 g5 14.Vc2 Bc8 15.Bd1 Fc7 16.He2 Hf8

17.Vb3 Bb8 18.e4 Hf4 19.Fxf4 Fxf4 20.h4 e5 21.d5 Hg6 22.dxc6 Va5+ 23.Hc3

23...0-0

Nagy hiba lett volna 23...Hxh4, amire világos 24.Bd7 0-0 25.c7 Bbc8 26.Vxb7 Hxg2+ 27.Ke2 g6 28.Vb5 Vxb5+ 29.Hxb5 Ba8 30.Hd6 a6 31.b4 után döntő előnybe került volna.

24.cxb7 Vc7

Az indiai exvilágbajnok nem akarta a kalandos a 24...Hxh4 25.Bd7 Hxg2+ 26.Kf1 Hh4 27.Vb5 Vxb5+ 28.Hxb5 f5 29.Bh3 a6 30.Bc3 axb5 31.Bcc7 Kh7 32.Bxg7+ Kh6 örökös sakkos remit.

25.Hd5 Vxb7 26.Vxb7 Bxb7 27.b4 gxh4 28.Ff1 Fg5 29.Bh3 Bd8 30.Fc4 Bbb8 31.Bhd3 Bdc8 32.Fb3 Bb7 33.a4 a6 34.Bb1 Hf8 35.Hc3 Hg6 36.Hd5 Hf8 37.Hc3 Hg6 38.Hd5 Hf8 39.Hc3 Hg6 40.Hd5 Hf8 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

 

(Fotók: Maria Emelianova www.zurich-cc.com)

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Gibraltáron zajló Tradewise nyílt verseny negyedik fordulójában Rapport Richárd világossal játszva legyőzte a svájci Joseph Gallaghert, fél pont a hátránya a négyes nyerősorozattal vezető trió, az izraeli Maxim Rodhstein, a kínai Li Chao és az argentin Sandro Mareco mögött. Legfiatalabb nagymesterünk többek között a címvédő orosz Nyikita Vityjugovval és az ukrán Vaszilij Ivancsukkal osztja a negyedik helyet. Európa-bajnoknőnk, Hoang Thanh Trang javított,  spanyol ellenfelet legyőzve 2,5 pontos.

Rapport Richárd megszerezte harmadik győzelmét. Világossal a rutinos svájci Joseph Gallegher ellen királyindiai védelmű partiban nyert. Ahogy már megszoktuk, Ricsi korai királyszárnyi akciót indított, hosszúra sáncolt. Némi pontatlankodás becsúszott a játékába, de a svájci sakkozó már a 31. lépés után feladásra kényszerült.

Hárman negyedszer is eredményesek voltak, az izraeli Maxim Rodhstein, a kínai Li Chao és az argentin Sandro Mareco vezet mesternégyessel. A 10 fordulós svájci rendszerű viadalon elkezdődnek az igazi rangadók, Rapport Richárd is már erős ellenféllel, a francia Romain Edourddal mérkőzik meg. Az élcsoportban sok döntetlen született, a rajtlistát vezető angol Michael Adams másodszor remizett.

A harmadik játéknapon elszenvedett váratlan veresége után Európa-bajnoknőnk. Hoang Thanh Trang javított, spanyol ellenfelet legyőzve megkezdte a felzárkózást.

 

Az élcsoportban a 4. forduló eredményei:

Szergej Movszeszjan (örmény, 2677, 3) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2745, 3) döntetlen

Pentala Harikrishna (indiai, 2706) – Romain Edouard (francia, 2658, 3) döntetlen

Sandro Mareco (argentin, 2582, 3) – David Navara (cseh, 2702, 3)  1 - 0

Maxim Rodhstein (izraeli, 2682, 3) – Danyyil Dvirnyy (olasz, 2574, 3) 1 – 0

Thomas Henrichs (német, 2477, 3) – Li Chao (kínai, 2680, 3) 0 - 1

Michael Adams (angol, 2754, 2,5) – Aleksandr Lenderman (amerikai, 2562, 2,5) döntetlen

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2732, 2,5 – Aleksandr Fier (argentin, 2572, 2,5)  1 - 0

Daniele Vocaturo (olasz, 2582, 2,5) – Nyikita Vityjugov (orosz, 2737, 2,5) 0 - 1

Pavel Eljanov (ukrán, 2733, 2,5) – Sebastien Maze (francia, 2536, 2,5)  döntetlen

Eric Hansen (dán, 2559, 2,5) – Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2715, 2,5)  döntetlen

Gata Kamsky (amerikai, 2709, 2,5) – Xu Jun (kínai, 2510, 2,5)  döntetlen

G.N. Gopal (indiai, 2550, 2,5) – Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2707, 2,5) 0 - 1

Rapport Richárd (magyar, 2691, 2,5) – Joseph G. Gallagher (svájci, 2495, 2,5) 1 – 0

Kevin Spragett (kanadai, 2544, 2,5) – Nigel Short (angol, 2683, 2,5)  1 - 0

Viktorija Cmilyte (litván, 2515, 2,5) – Alekszej Drejev (orosz, 2673, 2,5) döntetlen

Hoang Thanh Trang (magyar, 2511, 1,5) – Miguel Sanchez Jerez Emilio (spanyol, 2287, 1,5)  1 - 0

 

Az élcsoport állása:

1-3. Maxim Rodhstein (izraeli), Li Chao (kínai) és Sandro Mareco (argentin) 4 pont

3-14. Maxime Vachier-Lagrave (francia), Pentala Harikrishna (indiai), Szergej Movszeszjan (örmény), Nyikita Vityjugov (orosz), Kevin Spragett (kanadai), Romain Edouard (francia), Vaszilij Ivancsuk (ukrán), Francisco Vallejo Pons (spanyol), Rapport Richárd (magyar), Adhiban N. (indiai) és Ivan Salgado Lopez (spanyol) 3,5

101. Hoang Thanh Trang (magyar) 2,5

 

Az élcsoportban az 5. forduló párosítása:

Li Chao (kínai, 2680, 4) – Maxim Rodhstein (izraeli, 2682, 4)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2745, 3,5) – Sandro Mareco (argentin, 2582, 4)

Szergej Movszeszjan (örmény, 2677, 3,5) – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2739, 3,5)

Nyikita Vityjugov (orosz, 2737, 3,5) – Kevin Spragett (kanadai, 2544, 3,5)

Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2707, 3,5) – Adhiban N. (indiai, 2590, 3,5)

Ivan Salgado Lopez (spanyol, 2597, 3,5) – Pentala Harikrishna (indiai, 2706, 3,5)

Romain Edouard (francia, 2658, 3,5) – Rapport Richárd (magyar, 2691, 3,5)

Mikhail Antipov (orosz, 2511, 3) – Michail Adams (angol, 2754, 3)

Xu Jun (kínai, 2510, 3) – Pavel Eljanov (ukrán, 2733, 3)

Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2715, 3) – Maria Muzicsuk (ukrán, 2503, 3)

Marie Sebag (francia, 2501, 3) – Gata KAmsky (amerikai, 2709, 3)

Peter Gukhvat (izraeli, 2268, 2,5) – Hoang Thanh Trang (magyar, 2511, 2,5)

Rapport,R (2691) - Gallagher,J (2495)
Királyindiai védelem [E73]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 Fg7 4.e4 d6 5.Fe2 0-0 6.h4

Nagymesterünk bulgáriai rapidtornán az ukrán Baklan ellen Rapport már megjátszotta.

6...e5 7.d5 c6

8.h5 cxd5 9.exd5 Vd7 10.hxg6 fxg6 11.Hf3 Ve7 12.Hg5 e4 13.Fe3 Ha6?!

14.Vd2 Hc5 15.0-0-0 Fd7 16.Bde1 Ff5? 17.g4

Még erősebb volt a 17.Fxc5 dxc5 18.Fd3 h5 19.Hcxe4 Hxe4 20.Hxe4 folytatás.

17...Hxg4 18.Fxc5 dxc5 19.Fxg4 e3 20.Vxe3 Vxe3+ 21.fxe3 Fxg4

22.Bxh7 Bf2 23.Bg1 Ff5

 

24.e4 Fd7 25.d6 Baf8 26.e5

Kimaradt a 26.Hd5 B8f7 27.e5 Fxe5 28.Bxf7 Bxf7 29.He7+ Kg7 30.Hxf7 Kxf7 31.Hxg6 még jobb folytatás.

26...Bf1+? 27.Bxf1 Bxf1+ 28.Kd2 Bg1 29.Bxg7+ Kxg7 30.e6 Bg2+ 31.He2 és sötét feladta

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog